logo
Kreikkalainen salaatti
Perinteinen kreikkalainen salaatti on yksi tunnetuimmista kreikkalaista ruuista. Se koostuu usein tomaatista, kurkusta, sipulista, oliiveista ja fetasta.

Kreikkalainen keittiö ja ruoka

Kreikkalainen keittiö on hyvin perinteinen ja välimeren alueelle ominainen. Ruoka on yleensä melko yksinkertaista, mutta sitäkin tuhdimpaa, maittavampaa ja täyttävämpää. Kreikkalainen ruoka ei ole tulista, joten kaikkea uskaltaa huoletta maistaa ainakin siinä suhteessa.

Eri alueilla on omat erikoisuutensa, mutta yleisesti ruuanlaitossa käytetään paljon oliiviöljyä, yrttejä ja kasviksia, kuten munakoisoa, tomaattia, kesäkurpitsaa sekä okraa, kalaa ja muita mereneläviä sekä lihaa, kuten lammasta ja possua. Kreikan maasto suosii nautakarjan sijaan pikemmin vuohien ja lampaiden kasvatusta, mistä syystä naudanlihan käyttö ei ole niin yleistä, kalaruuat taas ovat yleisiä luonnollisesti rannikkoalueilla ja saarilla.

Oliivit, juustot, kuten feta ja halloumi sekä paksu, maustamaton jogurtti kuuluvat myös olennaisesti kreikkalaiseen ruokaan, usein kreikkalaisessa ruokapöydässä on vakiona fetajuustoa sekä leipää, joita syödään ruuan kanssa.

Erilaisia jälkiruokiakin on runsaasti, tosin kreikkalaiset jälkiruuat saattavat olla suomalaiseen makuun joskus turhan makeita, sillä monet niistä on upotettu hunajaan tai muuhun makeaan siirappiin.

Kreikkalainen salaatti

Yksi tunnetuimmista kreikkalaista ruuista on varmasti kreikkalainen salaatti. Perinteinen kreikkalainen salaatti eli horiatiki salata koostuu usein tomaatista, kurkusta, sipulista, oliiveista sekä tietysti fetasta. Salaatti usein ui oliiviöljyssä ja viinietikassa, johon voi kastaa esimerkiksi leipää. Tässä salaatissa ei siis ole varsinaista salaattia ollenkaan! Varsinkin useat budjettimatkaajat Kreikassa tuntevat horiatiki salatan hyvin, sillä on melko tyypillistä matkailijoiden keskuudessa tilata kreikkalainen salaatti lounaaksi oluen kera. Huomaa kuitenkin, että kreikkalaiset itse harvoin syövät koko salaatin yksin tai sellaisenaan, usein se on alkuruokana ja jaetaan kaikkien pöydässä olevien kesken.

Mezedekset

Mezedekset ovat kreikkalaisten variaatio espanjalaisten tapaksista. Usein niitä tilataan pääruoaksikin ravintolassa ja jaetaan koko seurueen kesken. Tyypillisiä mezedeksiä ovat:

 • Briam eli paistetut kasvikset kuten kesäkurpitsa, peruna, sipuli tai munakoiso.
 • Feta ja oliiveja, usein oliiviöljyllä ja oreganolla höystettynä -hyvin yksinkertaista mutta maukasta!
 • Kalamarakia eli friteeratut mustekala- tai oikeastaan kalmarirenkaat. Näyttävät sipulirenkailta, joten näön puolesta uskaltaa hyvin maistaa, ja muutenkin!
 • Koukia eli härkäpavut.
 • Dolmades eli riisillä, sipulilla ja joskus jauhelihalla täytetyt viininlehtikääröt. Muutenkin kreikkalaiset keittiöön kuuluu paljon (usein riisillä) täytettyjä ruokia (gemista), kuten tomaatit, kesäkurpitsat, paprikat ja munakoisot.

Levitteet

Lisäksi mezedes-ruokiin kuuluu erilaisia levitteitä, joita syödään joko sellaisenaan tai ihanan, tuoreen kreikkalaisen leivän päällä. Tällaisia ovat:

 • Paksusta kreikkalaisesta jogurtista, kurkusta ja valkosipulista valmistettu tzatziki.
 • Taramosalata, karpin mädistä valmistettu kreikan kaviaari. Uskalla huoletta maistaa leivän kera.
 • Tirosalata eli juustosalaatti. Tässäkään "salaatissa" ei ole salaattia tai muutakaan, vaan kyseessä on siis levitteen tyyppinen "tahna". Joskus hieman tulista.

Mousaka

Yksi perinteisimmistä ja tunnetuimmista kreikkalaisista ruuista on varmasti mousaka, joka on pääasiassa munakoisosta, perunoista ja jauhelihasta valmistettu paistos. Muistuttaa jossain määrin lasagnea, mutta lasagnelevyt on vain korvattu munakoisolla. Samantyyppinen ja myös hyvin perinteinen ruoka on pastitsio, jossa lasagnelevyt on tällä kertaa korvattu makaroneilla.

Liha

Naudanliha ei ole tyypillistä kreikkalaisessa keittiössä, vaan Kreikan maasto suosii enemmän lampaiden ja vuohien kasvatusta. Vuohi- ja lammasruuat ovatkin hyvin yleisiä ja varsinkin pääsiäisen aikaan niitä on tarjolla joka kodissa. Myös possua syödään, esim. kontosouvli on isoja possunpaloja paistinvartaassa grillattuna. Myös muut eläinruuat ovat ainakin Suomeen verrattuna yleisiä. Yksi näistä on stifado, joka on muhennos tai pataruoka sisältäen sipulia, tomaattia sekä vaihtoehtoisesti lammasta, kaninlihaa tai mustekalaa. Mustekala on itseasiassa melko yleinen ruoka Kreikassa ja yksi kreikkalaisten herkuista on grillattu mustekala, jota saa Ateenassakin monista paikoista. Älä säikähdä mustekalan lonkeron ulkonäköä vaan rohkeasti maistamaan!

Mageiritsa

Yksi ehkä ainakin suomalaiseen makuun oudoimmista ruuista on mageiritsa, joka on lampaan sisäelimistä ja vatsalaukusta valmistettu keitto. Tätä monien kreikkalaisten herkkua syödään ensimmäisenä ruokana pääsiäisajan paaston jälkeen. Samantyyppinen sisäelinmuhennos on patsas, jota Kreikassa pidetään varsinkin krapularuokana. Nauti vaikka ouzon kera!

Pikkusuolaiset

Jos kiire yllättää tai tekee muuten vain mieli jotain pikkusuolaista, suuntaa lähimpään leipomoon ja osta filo-taikinasta tehtyjä tiropita- tai spanakopita-piiraita. Tiropitassa on sisällä useimmiten fetajuustoa, spanakopitassa taas pinaattia. Perinteinen kreikkalainen pikaruoka taas on souvlaki, joka on Kreikan versio kebabista. Perinteinen souvlaki on sisältää yleensä porsaan- tai kananlihakuutioita ja tzatzikia pita-leipään käärittynä.

Jälkiruoat

Näiden herkkujen jälkeen on hyvä siirtyä jälkiruokaan. Kreikassa syödään jälkiruuaksi paljon hedelmiä, kuten eri meloneita, viikunoita sekä viinirypäleitä. Jos pöytään kuitenkin kannetaan "kunnon" jälkiruoka, on se yleensä hyvin makea annos. Monet jälkiruuat ja pasteijat ovat usein filo-taikinan sisään leivottuja, filo on lehtevä, voitaikinan tapainen taikina. Lisäksi useat jälkiruuat ja leivonnaiset höystetään hunajalla tai siirapilla sekä pähkinöillä ja kanelilla. Tunnettuja ja maukkaita jälkiruokia ovat mm.:

 • Baklava, joka on filo-taikinasta valmistettu pieni piiras. Baklava on hyvin makea, sillä siinä on hunajasta, sokerista ja siirapista valmistettua makeaa kastiketta sekä pähkinärouhetta.
 • Galaktoboureko on maitotäytteinen, filo-taikinasta tehty piirakka.
 • Bougatsa on piiras, jossa on yleensä vaniljakiisselin tapainen täyte.
 • Loukoumades on erittäin makea jälkiruoka, joka koostuu runsaassa hunajassa ja kanelissa uivista friteeratuista taikinapalloista.
 • Kreikkalaista jogurttia käytetään mm. tzatzikin pohjana, mutta myös jälkiruokana. Hyvin tyypillinen ja yksinkertainen jälkiruoka on paksu ja maustamaton jogurtti hunajan kera. Lienee turha mainita, että kreikkalaiset ovat hyvin kiintyneitä hunajaan.
 • Tsoureki kuuluu perinteisesti pääsiäiseen ja on makea leivännäköinen kakku, joka muistuttaa hieman suomalaista pullapitkoa.

Kreikkalaiset jouluruoat

Kreikkalaiseen jouluun ei kuulu juurikaan perinneruokia, menu vain on normaalia hienompi. Perinteisiä jälkiruokia ja leivoksia tosin kuuluu jouluun sitäkin enemmän. Näitä ovat esim.

 • Kourabiedes eli runsaalla tomusokerilla päällystetyt mantelikeksit.
 • Melomakarona eli hunajaan upotetut keksit. Meli tarkoittaa kreikaksi hunajaa, josta juontuu myös näiden keksien nimi.
 • Diples ovat ohuesta taikinasta tehtyjä, siirapilla tai hunajalla sekä pähkinöillä ja kanelilla päällystettyjä leivonnaisia. Tarjolla usein myös häissä.

Teksti: Anniina Simula
2009/11

Lukijoiden kommentteja

Kreikan saaristoissa mahtavat ruuat. Mustekalan lonkero pehmeää ja mietoa - ei voi verrata sitkeisiin renkaisiin.... Pinaattipiiraat alkuruokana maistuu myös jälkiruoaksi jos ei ole makean ystävä. Perinteisen paistetun haloumin lisäksi sain Nidrissä (Lefkas) juustopalloja - jojden nautittavuutta en osaa edes kuvailla.... /svensson

Kefalonian saaren oma herkku: Kefalonian meat pie (runsas, täyteläinen lihapiirakkapaistos filotaikinakuorrutteella).

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.