hotellien haku
Booking.com
Lapsia Placa de Sant Felip Ner -aukiolla
Talvikausi eli tammi-helmikuu voi olla hyvä ja rauhallisempi aika vierailla Barcelonassa.

Lasten kanssa Barcelonassa

Suuresta koostaan huolimatta Barcelona on ainakin joinakin vuodenaikoina ja tietyiltä osin erittäin hyvä kohde lapsiperheille, mutta lasten kanssa matkaa kannattaa suunnitella hyvin etukäteen ja valita muutama kohde, joihin haluaa tutustua.

Parhaat matkustusajat

Säiden puolesta Barcelona on parhaimmillaan huhtikuun loppupuolelta juhannukseen ja syyskuun loppupuolelta marraskuun alkuun, jolloin päivän korkein lämpötila on 19-23 astetta. Barcelonan kosteusprosentti on korkea, ja näin helle tuntuu siellä kuumalta.

Etenkin kuumaa ja hektistä elokuuta kannattaa vältellä, sillä tällöin on valtavien ruuhkien lisäksi myös osa kaupoista, ravintoloista ja hotelleista lomalla. Vilkasta on myös ennen joulua viikonloppuisin, joulusta loppiaiseen ja pääsiäisenä, samoin kuin aikoina, jolloin on suuren luokan tapahtumia.

Talvikausi eli tammi-helmikuu voi olla erittäin hyvä aika vierailla Barcelonassa, ja talvella tietenkin urheilu- ja kulttuurielämäkin ovat parhaimmillaan. Talvikaudella hotellit ja lennot ovat yleensä melkoisesti edullisempia kuin kesäkaudella.

Ruokailu

Barcelonassa on erinomaiset ruoat, ja tarjolla on valtava määrä niin paikallisia kuin muualtakin tulevia ruokia. Siellä on hyvä nostattaa ruokahalua kauppahalleja ja herkkukauppoja kierrellen. Hyviä ruokapaikkoja on kaikkialla, ja perheiden on hyvä syödä paitsi keskustassa myös rannalla Barcelonetassa ja Port Olímpic -satamassa olevilla terasseilla, joilla etenkin merenelävät ovat hyvin tarjolla.

Kauppahalleissa on hyvä syödä jotakin niissäkin. Kahviloita kaupungissa on valtavasti, ja lähes kaikilla paikoilla on terassit, monilla talvisinkin. Jälkiruoat ja makeiset kuuluvat olennaisena osana ruokailuun, ja täällä kuuluukin syödä jäätelöä, karkkia ja muuta makeaa mahan täydeltä.

Liikkuminen paikasta toiseen

Barcelonan keskustassa Barri Gòticissa, Ramblasilla ja Eixamplen Passeig de Gràcia -bulevardilla on hyvä kävellä, joskin tungosta on etenkin kesäisin ja viikonloppuisin. Tältä alueelta, johon kuuluvat myös La Ribeira, El Raval ja muutamat muut ydinkeskustan vanhat osat, on hyvä kävellä kohti Barcelonetaa ja sen rantoja. Rantaviiva on pitkä. Sitä pitkin voi kävellä hiekalla tai Passeig Marítim -promenadilla, ja sen varrella on kaikenlaisia terasseja, aurinkotuoleja ja kuntosaleja, joille voi pysähtyä. Kävellä voi aina El Poblenouhun tai senkin taakse niin sanotuille Barcelona Forum- ja Diagonal Mar -alueille.

Diagonal Mar -alueella on luonnontieteellinen museo Blau [kartalla], uusia rakennuksia ja alueita mutta myös vanhoja ja erikoisia rakennelmia rannalla. Täällä on etenkin vilkkaina aikoina hyvä viettää aikaa. Diagonal Marissa on suuri ostoskeskus, siellä on erikoinen satama-alue ja Bosc Urbà -kiipeilypaikka [kartalla], jossa voi kokeilla kiipeilytaitojaan ilmaan viritetyillä esteradoilla. Sieltä pääsee Diagonal-valtakatua pitkin raitiovaunulla kohti keskustaa, jolloin saa hyvät näkymät Sagrada Familia -kirkolle. Poblenou on sekin hyvä alue vierailla, ja sen pääkatu Rambla de Poblenou on hyvä paikka tutustua.

Kummaltakin alueelta pääsee nopeasti takaisin kaupunkiin metrolla, joka on kävelyn ohella paras liikkumisväline kaupungissa. Metroon kannattaa hankkia ainakin T-10-lippusarja, mutta myös päiväliput ja turistiliput ovat joillekuille hyviä hankintoja. Metro on siisti ja turvallinen, ja sillä voi siirtyä lyhyitäkin matkoja keskustassa. Metron lisäksi joissain yhteyksissä tarpeellisia ovat raitiovaunut, jotka liikkuvat keskustan ulkopuolella, ja linja-autot. Esimerkiksi lentokentälle pääsee hyvin Plaça de Catalunya -aukiolta bussilla. Lippuja voi ostaa paikan päällä automaateista, joita on heti lentokentällä, ja asemien lippupisteistä. Lentokenttäbussiin liput ostetaan kuljettajalta.

Ostokset

Barcelonan keskusta on maanantaista lauantaihin Euroopan parhaita shoppailupaikkoja, ja siellä on mukava kävellä vanhankaupungin kujilla pikkuputiikkeja katsellen tai sitten tehdä ostoksia Plaça Catalunyan El Corte Inglés -tavaratalossa tai sunnuntaisinkin avoinna olevassa Maremagnum-ostoskeskuksessa, joka sijaitsee Port Vell -satamassa. Ostoskeskuksia on muuallakin kaupungissa, ja tavarataloja on hyvin juuri Plaça Catalunyan ympäristössä. Sen takana oleva Eixamplen Passeig de Gràcia -bulevardi on luksusluokan shoppailualuetta, joka kuten muutkin keskustan ostosalueet on etenkin lauantai-iltapäivisin hyvin tukossa.

Ranta Barcelonetan edustalla
Barcelonan rannat ovat loistava paikka lomaileville lapsiperheille, ja ne muuttuvat sitä rauhallisemmiksi, mitä kauemmaksi Barcelonetan edustalta kulkee.

Kaupat ovat hyvin avoinna Barcelonassa, mutta etenkin Barri Gòticissa ja muualla vanhassa keskustassa siirrytään joukolla siestalle, eivätkä ainakaan pienet kaupat ole keskustassa avoinna noin klo 13 ja 16 välisenä aikana. Sunnuntaishoppailua voi harrastaa parhaiten ennen joulua, ja muutama muukin sunnuntai on sellainen, että kaupat ovat auki.

Parhaat alueet lapsiperheille

Monet Barcelonan nähtävyydet tai alueet ovat suuria ja niissä voi perhe vaellella puolikin päivää, ja näin pakkoa siirtyä jatkuvasti paikasta toiseen ei ole. Barcelonan kadut ja puistot ovat hyvässä kunnossa, eikä siellä tule suuria ongelmia rattaiden kanssa. Metrolla liikkuminen paikasta toiseen on nopeaa, edullista ja turvallista.

Joitakin Barcelonan osia kuten Ramblasta ja El Barri Gòticin pikkukujia on hyvä vilkkaina päivinä ja vuodenaikoina vältellä, sillä väkeä on usein valtavasti. Etenkin keskiaikaisten osien kapeilla kujilla ei suuren porukan kanssa silloin ole mukava olla liikkeellä. Illat ovat Barcelonassa ainakin kaikkein vilkkaimpien festivaalien ja juhlapyhien ulkopuolella melko lapsiperheystävällisiä, ja monissa ravintoloissa on totuttu lapsiperheisiin.

Monet nähtävyydet ja vierailupaikat kuten Barcelonetan rannat [kartalla] ja Montjuïcin puisto kukkulan päällä [kartalla] ovat loistavia lomaileville lapsiperheille, ja myös Port Olímpicin suuri jahtisatama [kartalla] ja suurikokoiset rakennukset tekevät lasten viihtymisestä siellä helppoa. Fantastinen Parc Güell -puisto [kartalla] on lasten mieleen, ja kaupungissa on myös muita puistoja, etenkin Parc de la Ciutadella [kartalla], jotka sopivat lapsiperheille kuin nakutettu.

Lisätietoa

Lisätietoa Kids in Barcelona -sivuilta: Lapsiystävällisiä ravintoloita  |  Liikkuminen lasten kanssa  |  Rantojen tarjonta lapsille

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/01

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti