hotellien haku
Booking.com
Kalaravintola Barcelonetan alueella
Erittäin hyviä kalaruokia myös lounasaikaan voi löytää Barcelonetan rantakaupunginosasta, etenkin sen rannalta poispäin sijaitsevista kortteleista.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla kerrotaan, mistä Barcelonassa voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on. Lisäksi käsitellään aukioloaikoja ja tippikulttuuria.

Barcelonan parhaat ravintolaseudut

Barcelona on erinomainen ruokailukaupunki, jossa ateriointi kuuluu aina päivän kohokohtiin ja jossa harvalla tulee ikävä kotimaan sapuskoita. Siellä on mahdollista löytää ravintola miltei mistäpäin tahansa, mutta tietynlaisia aterioita varten on aina hyvä suunnata tietyille seuduille, mikäli haluaa varmistaa täysin onnistuneen ruokailukokemuksen.

Kalaruoat ja muut merenelävät

Kalaruoat ja muut merenelävät ovat monen mielessä Barcelonaan tullessa, ja niitä onkin tarjolla melkoinen valikoima missäpäin kaupunkia tahansa. Erittäin hyviä kalaruokia myös lounasaikaan (noin klo 12-15.00) voi löytää Barcelonetan rantakaupunginosasta, etenkin sen rannalta poispäin sijaitsevista kortteleista, missä vain paikalliset yleensä älyävät käydä syömässä.

Menu del dia, johon kuuluu kaksi erilaista lautasellista pääruokaa, jälkiruoka, kahvi ja ruokajuoma (yleensä joko vesi tai viini - sen kanssa ollaan varsin liberaaleja ja usein pöytään voidaan tuoda kokonainen viinipullo henkeä kohti), maksaa nykyään noin 10 euroa, ja hintaan sisältyy juomaraha. Menu del diaa on parhaiten tarjolla ma-pe klo 12-15, mutta viime vuosina se on tullut aiempaa harvinaisemmaksi keskustassa ja muuallakin, eikä niitä juuri saa alle 10 eurolla. Erityisesti tämä koskee Barcelonetaa ja etenkin Carrer de Sant Carles -katua [kartalla], jonka varrella ja lähistöllä on paljon kalaruokiin erikoistuneita ravintoloita. Kaupunginosassa on silti vielä jonkin verran paikallisten käyttämiä ravintoloita, joissa menu del dia maksaa 10 euroa.

Toinen hyvä paikka löytää kalaruokia, joskin hivenen kalliimpia, on Barcelonetasta 10 minuutin kävelymatkan päässä sijaitseva Port Olímpic -satama ja alue sen liepeillä. Siellä on kymmenittäin mitä erilaisimpia ruokapaikkoja, joilla kaikilla on suuret terassit. Eniten ravintoloita, joista valtaosa on erikoistunut kalaruokiin, on alhaalla venelaiturien vieressä [kartalla], missä menu del dia maksaa niin viikolla kuin viikonloppuisinkin keskimäärin 15 euroa ja missä on myös erilaisia muita annosmahdollisuuksia, kuten paellaa kahdelle.

Barcelonan ydinkeskustassa hyviä ruokapaikkoja on pilvin pimein etenkin El Ravalissa, Barri Gòticissa, La Riberassa ja Sant Peressä, ja myös Eixamplen alueella on melkoisesti niin lounas- kuin illallispaikkojakin. Yleensä miltei baari kuin baari Barcelonassa tarjoaa aterioita, mutta lounasaikaan kannattaa syödä vain menu del dia ja vasta illalla mennä syömään jotain muuta - mikään ateria ei voita Barcelonassa menu del diaa hinta-laatusuhteessa.

Barri Gòtic on varsin monipuolinen paikka ravintoloidensa puolesta. Siellä voi periaatteessa syödä mitä vain kebabista kasvisruokiin, tapaksiin, lounastarjouksiin ja pitkiin illallisiin. Sen vieressä sijaitsevat muut Ciutat Vella -vanhankaupungin osat ovat myös hyvää seutua aterioille, ja miltei missä tahansa sen osassa on ravintoloita, jotka näyttävästi mainostavat erityisesti lounaitaan.

Aamiainen ja illallinen

Aamiaiselle tai illalliselle voi mennä myös Barcelonan lukuisiin kauppahalleihin, joissa etenkin tortilla eli espanjalainen omeletti on hyvä ja edullinen aamupala maitokahvin (café con leche) kanssa. Kauppahalleista saa myös hyviä lounaita ja illallisia, mutta kannattaa pitää mielessä, että La Boqueriaa [kartalla] lukuun ottamatta kauppahallit sulkevat ovensa muutamaksi tunniksi lounasaikaan. La Boquerian lisäksi etenkin Santa Caterinan kauppahalli [kartalla] on hyvä paikka käydä vanhassakaupungissa syömässä. Muitakin kauppahalleja on keskustan alueella siellä täällä, ja niissä kannattaa aina pistäytyä, oli sitten nälkä tai ei.

Illallinen syödään Barcelonassa usein myöhään, vasta klo 20-23.00, ja niitä tarjoavia paikkoja on valtava määrä. El Raval on hyvää seutua pienellä budjetilla liikkeellä oleville, sillä siellä on paljon kebab-paikkoja ja muita halpoja ruokapaikkoja, joissa aterian juomineen saa 4-6 eurolla. Erityisen hyvin kebab-paikkoja on Rambla del Ravalin [kartalla] varrella, ja myös Paral.lel-metroaseman lähistöllä ja sille johtavalla Carrer de la Nou Ramblas -kadulla on paljon pikaruokapisteitä.

La Boqueria
Aamiaiselle tai illalliselle voi mennä myös Barcelonan lukuisiin kauppahalleihin, kuten La Boqueriaan.

Myös Barri Gòticissa on kebab-paikkoja, etenkin Plaça George Orwell -aukion [kartalla] laidoilla ja liepeillä. Täällä voi myös törmätä muihin kuin espanjalaisiin ruokapaikkoihin, kuten aasialaisiin ravintoloihin. Aukio on viime vuosina siistiytynyt, sillä on talvisinkin terasseja ja sen ruokapaikat ovat monipuolisia mutta melko kohtuuhintaisia. Aukiolla on kreikkalaisia pikaruokia kuten gyros-kebabia tarjoava ravintola ja Vegetalia-kasvisravintola, joka sopii vegaaneillekin. Erittäin hyvä ravintolakatu on aukiolle saapuva Carrer dels Escudellers [kartalla], jolla on monipuolinen valikoima ravintoloita, jotka sopivat niin normaalia juhlavampaa tunnelmaa hakeville kuin muillekin.

Tapakset

Tapasten syöminen ei ole varsinaisesti barcelonalainen traditio, mutta tapas-baareja on kaupungissa paljon ja etenkin Barri Gòtic on niiden luvattua maata. Suuri osa parhaista tapas-ravintoloista sijaitsee Barri Gòticissa Kolumbus-patsaan ja Barceloneta-metroaseman välisessä maastossa [kartalla], ja hyviä tapas-paikkoja illalla on etenkin seuraavien katujen varsilla ja niiden sivukaduilla: Carrer Ample, Carrer de la Mercè ja Carrer del Regomir.

Carrer de la Mercè [kartalla] on erinomainen katu edulliselle oluelle tai viinille, ja sen baareista ja ravintoloista saa myös hyvin sangriaa, cavaa ja muita tyypillisiä Välimeren alueen juomia. Tapakset ovat monipuolisesti tarjolla, ja niitä syömällä oppii paikallisista ruoista ja voi maistella mahdollisimman monia. Erinomainen, kohtuuhintainen ja tunnelmallinen paikka maistella ruokia ja juomia on Pulperia (Carrer de la Mercè 9), mistä tuopin olutta saa 3 eurolla. Kadun varrella on muitakin edullisia ja hyviä paikkoja, ja niitä on hyvä kierrellä tällä kadulla, samansuuntaisesti kulkevalla Carrer Amplella [kartalla] ja näiden sivukaduilla. Tapasten syöminen voi olla melko edullista, jos välttelee kalliita kalaruokia, ja tapas-paikkojen kiertely antaa hyvän kuvan tästä eräästä kaikkein espanjalaisimmista ruokailu- ja illanviettotraditioista. Tapaksia voi syödä millä aterialla tahansa, mutta eniten niitä syödään alkuillasta, ennen varsinaista illallista.

Tapas-ravintolassa
Tapas-baareja on Barcelonassa paljon, etenkin Barri Gòticissa - siitä huolimatta että tapasten syöminen ei varsinaisesti ole mikään barcelonalainen traditio.

Kasvisruoat

Kasvissyöjät tulevat toimeen Barcelonassa hyvin. Kaupungin ravintoloissa on yleensä joitain kasvisruokalajeja, ja siellä on myös hyvä määrä pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita. Kaikissa ravintoloissa on tortillaa, jota tosin kyllä voidaan tuoda pöytään myös lihaa sisältävänä, joten tästä on hyvä kysyä. Salaatteja on tarjolla paljon, mutta valtaosaan niistä laitetaan tonnikalaa tai muuta kalaa tai lihaa.

Menu del dia sopii harvoin kasvissyöjille, mutta sen sisällöstä voi neuvotella. Paras tapa syödä hyvin Barcelonassa on suunnata kasvisruokailijoille suunnattuihin ravintoloihin. Hyvä kasvisravintola, joka sopii vegaaneillekin, on Plaça George Orwell -aukiolla sijaitseva Vegetalia. Vegaaneille soveltuu myös Juicy Jones, joka sijaitsee El Ravalissa.

Lisätietoa: Opas Barcelonan ravintolaelämään  |  Lisää tietoa Barcelonan ravintoloista

Barcelonan ravintoloiden tyypilliset ruoat

Barcelonasta saa hyvin paitsi paikallisia herkkuja myös muualta Espanjasta peräisin olevia ruokia. Barcelona on myös Espanjan harvoja paikkoja, joista saa helposti vieläkin kauempaa tulevia ruokia. Vaikka niiden määrä on rajallinen moneen pohjoiseurooppalaiseen kaupunkiin verrattuna, on kaupungin kaduilla kelvollinen määrä etenkin italialaisia, kiinalaisia, meksikolaisia, japanilaisia ja pohjoisafrikkalaisia ja Lähi-idän ruokia tarjoavia ruokapaikkoja.

Kolmen lajin Menu del dia

Paras tapa tutustua paikallisiin ja myös muihin Espanjan ruokiin on mennä lounaalle ja syödä kolmen lajin menu del dia -lounastarjous. Ruokalistat ja lounastarjoukset hintoineen ovat aina selkeästi esillä ravintoloiden ulkopuolella, mutta ongelmana on se, että välillä listat ovat kataloniaksi, välillä espanjaksi, joskus harvoin englanniksi. Näin ollen on kenties hyvä ottaa espanjan- ja/tai kataloniankielinen sanasto mukaan, joskin monet tarjoilijat osaavat ainakin sen verran englantia, että voivat selostaa, mitä mikin on.

Ensimmäinen lautanen ja toinen lautanen eli primer ja segundo eivät paljon poikkea toisistaan, ja pieniruokaisille jo yksi lautasellinen luultavasti riittäisi. Tyypillisiä ensimmäisiä aterioita ovat paella, joista etenkin merenelävillä höystetty on erityisen hyvää, linssimuhennos, jossa on usein makkaraa tai muuta lihaa mukana, ja erilaiset salaatit ja keitot kuten kalakeitto.

Grillattuja sardiineja
Erilaiset kalat, joista sardina eli sardiinit ovat yleisiä, ovat maistamisen arvoisia.

Toinen lautasellinen voi yhtä hyvin olla salaattia, mutta usein se on tukevampi, joko lihaa tai kalaa sisältävä. Erilaiset kalat, joista sardina eli sardiinit ovat yleisiä, mutta myös eksoottisemmat versiot ovat maistamisen arvoisia, etenkin bacalao eli suolattu turska, joka voidaan tuoda pöytään vaikkapa papukastikkeen kanssa. Liharuoista makkarat ovat suosittuja, erilaiset sisäelimet tekevät nekin kauppansa, kana eli pollo on monien mieleen vaikkapa al horno eli grillattuna ja oreja eli siankorva kuuluu sekin paikallisiin herkkuihin.

Jälkiruoka kuuluu olennaisena osana menu del diaan, ja hedelmät tai hedelmäsalaatti ovat aina raikas valinta. Vanukkaat ovat usein hyvin makeita, ja joskus tarjolla on jäätelöä tai muuta makeaa. Lopuksi pöytään usein tuodaan kahvi, joista maitokahvi eli café con leche sopii suomalaisen suuhun varsin hyvin.

Lounastarjoukseen kuuluu yleensä myös leipä mukaan, samoin kuin ruokajuoma, joista viini ja vesi ovat yleisimpiä, mutta myös olutta ja limonadia on usein tarjolla.

Illallinen

Illalliset eivät olennaisesti poikkea näistä ruoista, mutta illallisaikaan on harvoin mitään kokonaisuuksia tarjolla muissa kuin turistirysissä tyyliin "tourist menu", ja illallinen tuleekin usein kalliimmaksi kuin lounas. Illallisella vaikkapa Barri Gòticissa voi hyvin syödä pippuripihviä, kaikenlaisia kaloja tutuista eksoottisiin, samoin kuin jamon-kinkkua, jota ilmakuivattuna roikkuu monen ravintolan seinällä.

Lisää tietoa antaa Wikipedian artikkeli Katalonian ruoista.

Hintataso

Ateriat ovat melko kohtuullisen hintaisia mutta eivät mitenkään pilkkahintaisia - 25 eurolla saa erittäin hyvän illallisen ruokajuomineen, ja mikäli haluaa säästää rahojaan, saa mahansa täyteen helposti myös 6 eurolla illallakin esimerkiksi kebab-paikoissa tai edullisia tapaksia syömällä. Menu del dia maksaa tyypillisesti vähintään 10 euroa, ja Passeig de Gràcian tai Port Olímpicin menu del diat maksavat yleensä 15-20 euroa.

Tapas-ravintola Barcelonassa
Ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu, voi halutessaan jättää 10-15 % juomarahaa tai ainakin pyöristellä loppusummaa ylöspäin.

Tippikulttuuri

Barcelonassa menu del diaan kuuluu palvelumaksu, mutta jos on syömässä ravintolassa, jossa on pöytiintarjoilu, voi niin halutessaan hyvästä ruoasta ja palvelusta jättää 10-15 % juomarahaa tai ainakin pyöristellä loppusummaa ylöspäin.

Ruokailuajat

Barcelona on Välimeren rannalla sijaitsevana kaupunkina sellainen, jossa aamiainen jätetään väliin, lounas syödään myöhään ja illallinen silloin kun Pohjolan asukas jo harkitsee nukkumaan menemistä. Kaikki eivät Barcelonassakaan kuitenkaan ole samanlaisia, ja aamiaisia on tarjolla, erityisen hyvin kauppahalleissa, lounasta näkee syötävän usein jo ennen puoltapäivää ja jotkut paikalliset nauttivat illallisensa jo alkuillasta. Ruokia on tarjolla hyvin pitkin päivää, ja jos maha alkaa kurnia ennen lounasaikaa, on tarjolla kaikkialla tapaksia, jotka käyvät hyvin aamiaiseksi ja illalliseksikin.

Menu del diaa tarjotaan yleensä klo 12-13 alkaen, ja sitä tarjotaan vähän paikan mukaan klo 15-17 asti. Illallista aletaan yleensä tarjota hienoissa paikoissa vasta klo 19 jälkeen, ja on sellaisiakin ravintoloita, jossa illallisaika alkaa vasta klo 20. Barcelona on pitkälti turistien ehdoilla elävä kaupunki, ja sen ruokapaikat ovat ottaneet huomioon sen, että monet pohjoiseurooppalaiset syövät aikaisin, eikä siellä ole vaikea löytää hyvää kunnon ravintolaa, jossa voi syödä illallista jo vaikka viideltä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2015/01

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Hämmentävää, miten espanjalaisesta ruuasta puhuttaessa kirjoittajan suurin huomio kiinnittyy kebab-ravintoloiden esittelyyn. /Matti
Vastaus: Kebabhan on matkailijan perusruokaa - ja kyllä siellä nyt muustakin puhutaan. :) Mitä mieltä muut ovat? Mihin kysymyksiin haluaisitte löytää vastauksen tältä sivulta?

Pienet matkaoppaat ovat aina olleet kaupunkilomiemme perusaineistoa. Nämä kun ovat tavalliselle matkailijalle tarkoitettuja, verrattuna esim. Kaupunkiopas-sarjaan, joka puolestaan luettelee paikalliset turistirysät vauraampien matkustajien tarpeisiin.

Aivan erinomainen apu lyhyen matkan suunnittelussa. /Jarno

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti