hotellien haku
Booking.com
Raitiovaunu Obchodna-kadulla
Raitiovaunuissa lippu on leimattava heti raitiovaunuun noustessa. Matkalaukun kanssa matkustavan on ostettava lisäksi lastenlippu sitä varten.

Bratislavan matkat, saapuminen ja liikkuminen paikan päällä

Tällä sivulla kerrotaan, miten Bratislavaan pääsee parhaiten Suomesta ja mitä kannattaa ottaa huomioon sinne matkustaessa. Lisäksi luodaan katsaus siihen, miten Bratislavassa pääsee liikkumaan paikasta toiseen.

Matkustaminen Bratislavaan

Bratislavaan voi mennä omatoimimatkalle, joka on pakettimatkaa edullisempi ja joustavampi vaihtoehto, tai sinne voi mennä helposti hoituvalle pakettimatkalle, johon kuuluvat lennot ja hotelli. Bratislavaan suuntaavan on hyvä pitää mielessä, että sen lähistöllä on lukuisia muitakin kaupunkeja, joissa oleilun voi helposti yhdistää Bratislavan-matkaan. Tunnin matkan päässä sijaitsee Wien, parin tunnin päässä Budapest, ja Praha on neljän tunnin bussi- tai junamatkan päässä.

Omatoimisesti tehdyt matkat

Suomesta ei juuri pääse lentäen Bratislavaan, mutta läheiseen Wieniin on lentoja Suomesta. Edullisimmat lennot vaativat koneen vaihtamista, ja lennot saattavat näin kestää suhteettoman kauan, joten varauksia tehdessä on hyvä olla tarkkana. Suorat lennot voivat isoilla, tunnetuilla lentoyhtiöillä olla myös hyvin kalliita mihin vuodenaikaan tahansa.

Air Baltic lentää edullisimmin Helsingin ja Wienin välin, ja lennot voivat kuukauden pari etukäteen tilattuna maksaa alle 100 euroa suuntaansa. Nämä kuitenkin vaativat yleensä vaihdon Baltiassa, ja edullisimmat lennot saatavat vaatia yöpymisen, yleensä Riiassa.

Finnair lentää suoria lentoja Helsingin ja Wienin välillä, ja lipun voi tietysti yrittää yhdistää myös lentoon ensin muualta Suomesta Helsinkiin. Lennot voivat kuitenkin olla hyvin kalliita, mutta lentoaika on vain kaksi ja puoli tuntia.

Norwegian lentää myös Helsingin ja Wienin väliä, mutta nämä lennot vaativat vaihdon, ja lentoajaksi tulee vähintään 7-8 tuntia. Hinnat ovat melko kalliita, niin että ne voivat koska tahansa maksaa 200 euroa suuntaansa.

Bratislavan kentälle lennot ovat usein kalliita, vaativat vaihdon ja saattavat kestää pitkänkin aikaa. Czech Airlines tekee välilaskullisia lentoja Prahan kautta Slovakian pääkaupunkiin, mutta nämä ovat kalliita lentoja, jotka kestävät yhteensä kymmenenkin tuntia.

Lentoreittien tarjonnassa voi olla kausittaista vaihtelua. Lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Bratislavaan tiettynä ajankohtana voi selvittää esimerkiksi Skyscannerin avulla.

Järjestetyt matkat

Bratislavaan tehdään järjestettyjä matkoja, joihin sisältyvät lennot ja hotelli. Osa matkoista sisältää myös muita kohteita, kuten Budapestin ja Wienin, ja on olemassa myös matkoja, joiden yhteydessä risteillään Tonavalla ja vieraillaan mitä erilaisimmissa kylissä ja kaupungeissa.

Kymenmatkat järjestää kahden vuorokauden matkoja Bratislavaan. Niiden hinnat alkavat 150 eurosta per matkapäivä, mutta kannattaa huomata, että lisäpäivät voivat olla edullisia. Lennot ovat Wieniin, ja matka sisältää kuljetuksen, joka kestää alle tunnin suuntaansa.

Matka-Vekka ja Matkapojat tekevät kumpikin matkoja, joissa Bratislavan lisäksi voi tutustua muihinkin kaupunkeihin ja nähdä kunnolla myös Tonavan varrella olevia muita kaupunkeja, samoin kuin Krakovan.

Matka Bratislavan lentoasemalta majapaikalle

Bratislavan lentoasemalta on helppo siirtyä nopeasti keskustaan tai muualle Bratislavan ympäristöön, niin bussilla kuin taksillakin.

Bussi numero 61 (öisin N61) kulkee päärautatieaseman ja lentoaseman väliä varsin tiiviiseen tahtiin, ympäri vuorokauden. Jos haluaa jäädä pois lähellä vanhaakaupunkia, on esimerkiksi Račianské mýto -pysäkki [kartalla] kätevä. Tältä pysäkiltä on helppo siirtyä vanhaankaupunkiin tai sen liepeille useilla eri raitiovaunuilla (numerot 3,5, 7, 11 ja 17). Račianské mýto -pysäkiltä on myös edullista edetä taksilla eri puolille kaupunkia, mutta pysäkiltä on kävelymatkaa vanhaankaupunkiin tai muualle keskustaan.

Jos haluaa kulkea bussilla 61 päätepysäkille, niin rautatieasemalta pääsee sieltäkin keskustaan raitiovaunuilla, jotka kulkevat yleensä Obchodná-katua pitkin. Tämä reitti on hyvä niille, joilla on hotelli vanhassakaupungissa, pääostoskadun liepeillä tai sitten Tesco-tavaratalon liepeillä, ja nämä ovatkin yleisimmät alueet majapaikalle kaupungissa. Myös Presidentinlinnan ympäristön lähelle pääsee hyvin tätä reittiä.

Letisko Bratislava M R Stefanika -lentokenttä
Bratislavan lentoasemalta on helppo siirtyä nopeasti keskustaan tai muualle Bratislavan ympäristöön.

Jos jostain syystä haluaa päästä joen toisella puolella olevaan Petržalkan lähiöön tai sen rautatieasemalle, pääsee sinne suoraan lentoasemalta bussilla numero 96.

Lippuja voi lentoasemalla kuten muuallakin kaupungissa ostaa automaateista, joita on yleensä pysäkeillä. Lippuja saa myös monilta kioskeilta, joita on pysäkkien lähellä, ja lippuja varten on saapuessa hyvä olla mukana pientä rahaa. 60 minuutin lippu, joka viikonloppuisin on 90 minuutin lippu, maksaa 90 senttiä, ja öisin sama lippu maksaa 1,60 euroa. Jos aikoo samana päivänä matkustella enemmänkin julkisilla, mikä on Bratislavassa oikeastaan välttämätöntä vain, jos hotelli on hankalassa paikassa keskustan ulkopuolella, voi heti ostaa 24-168 tuntia voimassa olevan lipun. Kaikki liput täytyy leimata heti raitiovaunuun noustessa, tai muuten voi joutua maksamaan sakkomaksun. Matkalaukun kanssa matkustavan on ostettava lisäksi lastenlippu sitä varten.

Lisätietoa erilaisista lipuista ja hinnoista saa IMHD-sivuilta.

Taksi on edullinen tapa siirtyä kentältä minnepäin kaupunkia tahansa, ja sellaisen etukäteen tilaava voi selvitä matkasta hyvinkin edullisesti.

Matka Wienin lentoasemalta Bratislavaan

Monet suomalaiset lentävät Bratislavaan Wienin kautta, mistä on melko lyhyt matka Bratislavaan. Wienin lentoasema on lähellä keskustaa, ja keskustaan pääse hyvin nopeasti junalla tai bussilla. Kentältä suoraan Bratislavaan mielivän ei tarvitse lainkaan mennä Wienin keskustaan, vaan kuljetuksia on myös Wienin kentältä Bratislavan keskustaan.

Blaguss kulkee Wienistä Bratislavaan. Tämä on myös edullisin tapa siirtyä kaupunkien välillä niille, jotka haluavat käydä Bratislavasta päiväretkellä Wienissä tai siirtyvät sinne seuraavaksi.

PostBus tekee sekin matkoja Wienin ja Bratislavan välillä, ja myös näihin busseihin voi varata lippuja etukäteen verkkosivujen kautta. Bussit saapuvat yleensä Bratislavan linja-autoasemalle [kartalla], joka on melko lähellä Tesco-tavarataloa ja jolta on vähän ikävä ja sekava kävelymatka kaupunkiin. Linja-autoasemalta pääsee nopeasti ja edullisesti keskustaan useilla eri busseilla, jotka lähtevät sen edestä, ja sen edessä on myös aina kytiksessä takseja, jotka vievät kohtuuhintaan muualle kaupunkiin.

Tietenkin Bratislavaan voi siirtyä myös junalla, jolloin ensin mennään Wienin keskustasta joko Mitte- tai Westbahnhof-asemalle junalla tai bussilla ja näiltä siirrytään uudelle Hauptbahnhof-asemalle, jolta pääsee kätevimmin noin tunnissa ja 15 eurolla Bratislavan rautatieasemalle. Junien aikatauluja voi tarkistella ja lippuja voi tilailla OBB:n sivuilta.

Kalleinta ja mukavinta Wienin kentältä Bratislavaan on siirtyä taksilla, ja nämä matkat voivat maksaa mitä tahansa 50 ja 150 euron välillä. Eniten kyydistä maksaa se, joka vain nousee ensimmäiseen eteen tulevaan taksiin Wienin saapuvien hallin edessä, ja halvimmalla pääsee se, joka tilaa taksin etukäteen. Lisätietoa yhtiöistä ja siirtymisestä taksilla Wienin ja Bratislavan välillä saa Bratislava Hotels -sivuilta.

Siirtyminen rautatieasemalta majapaikalle

Bratislavan Hlavná stanica -rautatieasema on sekava, huonoon kuntoon päässyt paikka, jolta on helppo siirtyä keskustaan tai muualle kaupunkiin. Taksit voivat olla yllättävän kalliita, eikä pienellä matkakassalla tai yksikseen matkustavien välttämättä ole hyvä turvautua niihin.

Paras tapa päästä asemalta keskustaan on raitiovaunu numero 1. Vaihtoehtoisesti myös eri bussit, kuten 80, 91 ja 93, kulkevat kohti vanhaakaupunkia ja Nový most -siltaa, mutta kaikkein helpoin on käyttää noin 10 minuutin välein kulkevaa raitiovaunua numero 1, sillä se kulkee hyvää reittiä pitkin vanhankaupungin eteen, ja sillä pääsee niin Obchodná-kadun, vanhankaupungin kuin Tesconkin naapurissa oleville majapaikoille kätevästi.

Bratislavan joukkoliikenteessä matkustavan, jolla on mukanaan ruumaan menevä matkalaukku, pitää hankkia oman lippunsa lisäksi lastenlippu, joka maksaa aina puolet normaalilipun hinnasta.

Siirtyminen linja-autoasemalta majapaikalle

Bratislavan Autobusová stanica Mlynské nivy -linja-autoasemalta [kartalla] pääsee noin vartissa kävelemään Tescon liepeille ja vanhaankaupunkiin, mutta kaupunkia tuntemattoman tai pimeällä kaupunkiin saapuvan on hyvä turvautua julkisiin liikennevälineisiin tai taksiin. Linja-autoasemalta pääsee nopeasti ja edullisesti keskustaan useilla eri busseilla, jotka lähtevät sen edestä, ja sen edessä on myös aina odottamassa takseja, jotka vievät kohtuuhintaan muualle kaupunkiin. Bussi numero 210 suuntaa kohti päärautatieasemaa, ja bussit 202 ja 205 kulkevat kohti vanhaakaupunkia. Bussin 202 päätepysäkki on Tescon takana, ja se on varma pysäkki niille, joilla on majapaikka lähellä Tescoa tai vanhassakaupungissa.

Bratislavan joukkoliikenteessä matkustavan, jolla on mukanaan ruumaan menevä matkalaukku, pitää hankkia oman lippunsa lisäksi lastenlippu, joka maksaa aina puolet normaalilipun hinnasta.

Liikkuminen Bratislavassa

Bratislava on kaupunki, jossa liikutaan pääasiallisesti kävellen, eikä siellä tarvitse liikkua taksilla tai julkisilla kuin hätätapauksissa.

Kävely

Bratislavan vanhassakaupungissa ja muilla turistien suosimilla alueilla kuten Obchodná-kadulla ja Tesco-tavaratalon ympäristössä liikutaan kävellen, eikä keskustan alueella ole edes oikeastaan mahdollista siirtyä kätevästi paikasta toiseen julkisilla. Ne kiertävät vanhankaupungin, jonka harvoille kaduille autotkaan pääsevät, ja näin Bratislavassa pitää jonkin verran kävelläkin loman aikana.

Vanhankaupungin kadut ovat hyvässä kunnossa. Siellä voi työnnellä lastenrattaita, ja siellä voivat liikkua hyvin liikuntarajoitteisetkin. Heti kun siirtyy vanhankaupungin ulkopuolelle, ovat monet kadut huonossa kunnossa, etenkin Tescon ympäristössä. Obchodná-katu ja monet sen sivukadut ovat kuitenkin varsin hyvässä kunnossa, ja kaupungin keskustassa on miellyttäviäkin alueita kävelylle. Kävelyä keskustan ja rautatieaseman välillä ei suositella muille kuin niille, jotka tuntevat kaupunkia, sillä matka on yllättävän pitkä ja hankala, vaikka se näyttää kartalla helpolta.

Raitiovaunu pysäkillä
Lippuja saa automaateista, joita on useimmilla pysäkeillä keskustassa, ja myös kioskeista, joita on pysäkkien lähistöllä.

Julkinen liikenne

Raitiovaunut, linja-autot ja trollikat eli johdinautot muodostavat Bratislavan joukkoliikenteen, joskin siellä on myös jonkin verran paikallisjunia, joista on turisteille harvoin hyötyä. Raitiovaunuista numero 1, joka kulkee keskustan ja rautatieaseman väliä, on kätevin, mutta muuten kaupungissa tarvitsee joukkoliikennettä oikeastaan vain rautatieasemalle tai jäähallille kulkeva. Ondrej Nepela -jäähallille [kartalla] pääsee tietenkin kätevästi taksilla, mutta sinne kulkevat myös esimerkiksi bussit 39, 53, 61, 204, 205 ja 212.

Liput liikennevälineisiin ovat edullisia, niin että vartin matka maksaa 70 senttiä, 60 minuutin matka 90 senttiä ja päivälippu 4,50 euroa. Lippuja saa automaateista, joita on useimmilla pysäkeillä keskustassa, ja myös kioskeista, joita on pysäkkien lähistöllä mutta jotka saattavat mennä hyvin aikaisin kiinni. Lisätietoa lipuista ja niiden hinnoista saa IMHD:n sivuilta.

Ilmaiseksi joukkoliikennevälineillä voi matkustaa myös hankkimalla 1-3 vuorokautta voimassa olevan Bratislava Card -kortin, jolla on muitakin etuja. Kolme vuorokautta voimassa oleva kortti on hinta-laatusuhteiltaan erityisen hyvä hankinta.

Bratislavan joukkoliikenteessä matkustavan, jolla on mukanaan ruumaan menevä matkalaukku, pitää hankkia oman lippunsa lisäksi lastenlippu, joka maksaa aina puolet normaalilipun hinnasta.

Taksi

Teoriassa taksilla liikkuminen on edullista öitä ja juhlapyhiä myöten, mutta käytännössä Bratislavassa on paljon niin sanottuja "mustia takseja", jotka velottavat normaalia enemmän ja lisäksi mielellään ottavat lisäansioita kaupunkia tuntemattomalta turistilta. On hyvä varmistaa, että taksi on tietyn yhtiön taksi eikä missään nimessä sellaisen kopio, ja aina on turvallisinta tilauttaa taksi esimerkiksi hotellista tai ravintolasta. Mahdollista on itsekin soittaa johonkin luotettavaan yhtiöön, kuten Hello Taxi (+421216777) tai Fun Taxi (+421216777).

Lisätietoa Bratislavan takseista

Pyöräily

Pyöräilijöitä näkee Bratislavassa entistä enemmän. Siellä on hyvä pyöräillä kesäkauden aikana, mutta siellä ei juurikaan ole pyöräteitä ja kadut ovat monilta osin huonossa kunnossa. Lisäksi siellä täytyy varoa raitiovaunukiskoja, jotka monet ovat huonossa kunnossa nekin ja jotka ovat erityisen vaarallisia risteysalueilla.

Pyörän saa vuokralle keskustasta. Esimerkiksi Bike Bratislava vuokraa pyöriä.

Pyöräilijöiden on hyvä tietää, että Bratislavan kautta kulkee kaksi kansainvälistä pyöräilyreittiä eli Tonavan varrella kulkeva EuroVelo 6 ja niin sanottu rautaesirippureitti EuroVelo 13. Bratislavan ympäristössä onkin hyvä pyöräillä Tonavan varrella ja myös viinireitillä, joka on sen lähettyvillä. Aluetta voi kierrellä itsekseen, tai sitten voi myös osallistua opastetulle kierrokselle. Niiden joukossa on kaikenlaisia kierroksia, kuten lintubongausta sisältäviä ja sellaisia, joihin liittyy vierailu neuvostoaikaisessa bunkkerissa.

Autonvuokraus

Bratislavan keskusta ei ole hyvä paikka ajella autolla. Siellä on kaikenlaisia säädöksiä myös siitä, missä ja milloin tietynlaiset autot saavat kulkea, eikä autoilua siellä muille kuin kaupunkia ja sen liikennesääntöjä hyvin tunteville suositella. Jos haluaa vuokrata auton Bratislavassa esimerkiksi tutustuakseen Slovakian kauniiseen maaseutuun, voi sellaisen saada monesta eri paikasta. Expedian sivuilta voi tutkia suurten autovuokraamoiden tarjontaa ja hintoja. Myös Sixt vuokraa autoja Bratislavassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/03

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti