Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Budapest
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Raitiovaunu
Raitiovaunuverkosto on keskustan osalta hyödyllinen kaupungissa vierailevalle, ja raitiovaunuilla on kätevä liikkua esimerkiksi Budan ja Pestin välillä joen yli.

Liikkuminen Budapestissa

Budapest on laaja kaupunki, jonka ydinkeskustassa on mukava liikkua kävellen mutta jossa herkästi joutuu turvautumaan julkisiin kulkuneuvoihin. Nelilinjainen metro on Budapestissa kätevä, raitiovaunuja käyttämällä voi nähdä lyhyessä ajassa enemmän kuin kävelemällä ja myös linja- ja johdinautoja käyttämällä voi tässä suuressa kaupungissa liikkua jouhevasti.

Päiväretkelle tai formulakisoihin mielivälle HÉV-paikallisjunat ovat käteviä, ja Budapestin keskustassakin liikkuvat lautat ovat nekin varteenotettava vaihtoehto erilaisille maksullisille risteilyille. Taksit ovat kohtuuhintaisia liikennevälineitä, ja pyöräily on entistä suositumpaa kaupungissa. Budapestissa voi vuokrata auton, joskaan autoilua ei keskustassa tai sen liepeilläkään voi suositella.

Kävely

Budapestissa on hyvä kävellä ydinkeskustassa ja joillain muillakin alueilla. Etenkin Budan linna-alueella, Pestin ydinkeskustassa olevilla joenrannoilla ja Andrássy-bulevardilla lähitienoineen on hyvä kävellä paikasta toiseen. Myös suurten bulevardien mittailu kävellen on mukavaa ja antoisaa puuhaa, sillä niiden varrella on kaikenlaista mielenkiintoista.

Välimatkat kaupungissa ovat usein pitkiä, eikä siellä ole kannattavaa yrittää kävellä liikaa. Esimerkiksi Tonavan ylittämiseen kuluu melkoisesti aikaa, eikä katujen ylittäminen valtateiden ympäristössä ole aina aivan suoraviivaista. Jos mielii liikkua kaupunginosasta toiseen tai siirtyä Pestistä Budaan tai päinvastoin, on suositeltavaa turvautua kaupungin kohtuuhintaisiin ja toimiviin joukkoliikennevälineisiin.

Julkiset liikennevälineet

Metro ja raitiovaunut ovat hyödyllisimpiä turisteille, mutta myös linja-autoista ja johdinautoista voi olla hyötyä joissain tapauksissa. Kesäisin Tonavalla olevat laivat ovat monelle hyödyllisiä, ja myös lähi- ja paikallisjunilla monet matkustavat Budapestin ulkopuolelle tai kaupungin laitaosiin.

Liput joukkoliikennevälineisiin

Samat liput käyvät kaikkiin liikennevälineisiin, ja ne ovat kohtuuhintaisia. Huomionarvoinen seikka on se, että edullisimmalla eli 350 forintin yhdensuuntaisella lipulla voi matkustaa 80 minuuttia päivällä ja 120 minuuttia yöllä, mutta sillä ei voi vaihtaa metrolinjaa eikä sillä voi mennä raitiovaunusta metroon tai toisinpäin. Myöskään bussista ei voi vaihtaa muihin liikennevälineisiin, eikä lipulla saa palata samaa reittiä takaisinpäin. Kaikkein kannattavinta on ostaa pidemmän aikaa eli vähintään vuorokauden voimassa oleva lippu. Huomionarvoinen asia on myös se, että liput, joissa ei lue selkeästi päivämäärää ja kellonaikaa, johon asti tai josta lähtien ne ovat voimassa, pitää leimauttaa laitteissa ennen kuin ne astuvat voimaan.

Turistille kannattavimpia ostoksia ovat 24 ja 72 tunnin liput, jotka maksavat 1650 forinttia ja 4150 forinttia. Niitä kauemmin voimassa olevat liput ovat suhteessa vieläkin edullisempia: viikon voimassa oleva lippu maksaa 4950 forinttia, 15 vuorokauden lippu 6300 forinttia ja kuukausikortti 9500 forinttia (eli alle 30 euroa). Monenlaisia lippuja saa nykyään vaivattomasti niin maksukortilla kuin käteiselläkin uusista automaateista, joita on eniten metroasemilla ja raitiovaunupysäkeillä.

Alle 6-vuotiaat matkustavat lipun ostaneen aikuisen kanssa ilmaiseksi, mutta alennuksia ei muista lipuista saa. 1–5 hengelle on olemassa 24-tunnin lippuja, jotka maksavat 3300 forinttia, ja tällainen on hyvä myös perheille.

Vuodesta 2018 lähtien EU:n kansalaiset, jotka ovat yli 65-vuotiaita, voivat passin tai poliisin myöntämän henkilökortin kanssa matkustaa ilman lippua. Huomionarvoista on se, että ajokortti ei käy todisteesta, eikä sitä voi muuallakaan kaupungissa käyttää henkilötodistuksena.

Joukkoliikenteestä kaupungissa vastaa BKK, jonka sivuilla on kaikkien liikennevälineiden reittiopas.

Metro

Lähes täysin maan alla kulkeva metro on hyödyllisin liikenneväline turistin näkökulmasta, ja sillä voi keskustassa liikkua lyhyitäkin matkoja. Metro kulkee päivittäin 2–10 minuutin välein noin klo 4.30–23.30.

Metroon kuten muihinkin liikennevälineisiin suunnatessa kannattaa varmistaa, että matkassa on voimassaoleva lippu. Deák Ferenc tér -asema on paikka, jossa linjat 1, 2 ja 3 kohtaavat, Kálvin tér -asemalla voi linjojen 3 ja 4 välillä vaihtaa junaa ja Keleti-rautatieasemalla voi vaihtaa linjojen 2 ja 4 välillä.

Metroasema
Budapestin metroa kehitetään koko ajan, uusia asemia voi ilmaantua piankin ja myös uusia linjoja suunnitellaan.

Budapestin metroa kehitetään koko ajan, uusia asemia voi ilmaantua piankin ja myös uusia linjoja suunnitellaan. Etenkin lentokenttämatkoilla ja bussiasemalle suuntaavien kannattaa ottaa huomioon M3-linjan remontti, joka alkoi huhtikuussa 2019 ja joka jatkuu vuoden 2020 puolelle.

Keltainen linja 1 eli M1 (kis metró eli pikkumetro) on Manner-Euroopan vanhin maanalainen rautatie. Se perustettiin vuonna 1896, ja se kulkee kätevää reittiä pääosin Andrássy-bulevardin alapuolella. Sillä on hyvä siirtyä Vörösmarty tér -aukiolta aivan ytimestä oopperatalolle, Oktogon-risteykselle ja kaupunginpuistoon, jossa sijaitsee kaikenlaista kylpylästä eläintarhaan.

Punainen linja 2 eli M2 alkoi liikkua vuonna 1970, ja siihen on tullut muutoksia ja lisäyksiä 2000-luvullakin. Tällä on hyvä liikkua Budan ja Pestin välillä, ja sillä pääsee kätevästi Budan Déli-rautatieasemalle, lähelle linna-aluetta ja Keleti-rautatieasemalle.

Sininen linja 3 eli M3 aloitti liikenteen vuonna 1976, ja se on äärimmäisen hyödyllinen turistille. Sillä voi liikkua Nyugati-rautatieaseman, Népliget-bussiaseman ja Kőbánya-Kispest-aseman väliä, ja tältä pääteasemaltahan kulkee bussilinja 200E lentoasemalle.

Vihreä linja 4 eli M4 aloitti kulkunsa huhtikuussa 2014, ja myös sillä voi kulkea Budan ja Pestin väliä. Linja kulkee nykyisin Kelenföld- ja Keleti-rautatieasemien välillä, ja tällä välillä on monta hyödyllistä asemaa.

Metrokartta

Raitiovaunut

Raitiovaunuverkosto on keskustan osalta hyödyllinen kaupungissa vierailevalle, ja raitiovaunuilla on kätevä liikkua esimerkiksi Budan ja Pestin välillä joen yli.

Erityisen käteviä ovat linjat 4 ja 6, jotka liikkuvat ympäri vuorokauden ja jotka liikkuvat pääosin Pestissä niin sanottua suurta bulevardia pitkin.

Hyödyllinen on myös linja 2, joka kulkee Tonavan rantoja pitkin Pestin puolella ydinkeskustassa. Se on maisemiltaan hienoin raitiovaunureitti, ja se on myös hyödyllinen niille, jotka haluavat nopeasti kulkea joenrantaa pitkin ytimen toiselta puolelta toiselle puolelle.

Myös Deák Ferenc tér -aukiolta lähtevät linjat 47 ja 48 sekä 49, joka kulkee Kelenföld-rautatieasemalle, ovat käteviä katumaisemien ja kaupungin oppimisen kannalta.

Raitiovaunujen reittikartta

Johdinauto
Johdinauto 74 on kätevä, koska sen kyydistä näkee hyviä kaupunkimaisemia.

Linja- ja johdinautot

Vähän sen mukaan missäpäin majapaikka sijaitsee, linja-autoille voi tulla käyttöä Budapestissa.

Hyödyllisin monille lienee linja 200E, joka kulkee metrolinjan 3 päätepysäkiltä lentoasemalle. Myös linja 100E, joka kulkee lentoasemalta pääaukiolle, on kätevä, ja vaikka siihen on normaalia kalliimpi lippu, on se useimmille paras kyyti siirtyä lentoasemalta ytimeen.

Myös suurta synagogaa vastapäätä Dohány-kadulta lähtevä ja kaupunginpuiston kautta kulkeva johdinauto 74 on varsin kätevä, ja sen kyydistä näkee hyviä kaupunkimaisemia.

Lähijunat (HÉV) ja paikallisjunat (MÁV)

Budapestissa on käytännössä kahdenlaisia lähelle kulkevia junia, joista turistille hyödyllisimpiä ovat lähijunat. Niillä voi matkustaa päiväretkille Tonavan mutkaan ja joihinkin muihin paikkoihin, ja niillä pääsee myös Hungaroring-formularadalle, jolla on muitakin vauhdikkaita tapahtumia. Yksi kaikkein suosituimpia linjoja on linja H5, joka lähtee Batthyány tériltä ja kulkee Óbudan ja Aquincumin kautta Szentendreen.

Toinen vastaavanlainen verkosto on paikallisjunien (MÁV) verkosto, ja näillä junilla voi matkustaa lentoasemalta keskustaan tai joillekin päiväretkille.

Budapestin rajojen sisällä käyvät samat liput kuin muihinkin liikennelaitteisiin, mutta pidemmälle päiväretkelle lähtevän pitää hankkia edullinen lisälippu.

Lähi- ja paikallisjunien verkoston kartta

Reittilaiva
Margitinsaarelta pääsee kaikkein helpoiten muualle tai päinvastoin laivoilla, joilla voi vain ylittää joen tai sitten siirtyä pidemmän matkan.

Reittilaivat

Reittilaivat kulkevat Budapestissa parhaiten huhtikuun alusta kesän loppuun mutta yksi linja kulkee myös talvisin. Laivoilla voi matkustella ilmaiseksi esimerkiksi vuorokauden, kolme vuorokautta tai seitsemän vuorokautta voimassa olevan lipun kanssa, mutta vain arkisin, lukuun ottamatta linjaa D14, jolla voi myös muulloin matkustaa normaaleilla lipuilla. Muulloin pitää ostaa erillinen lippu, joka on kalliimpi (750 forinttia) kuin muut liput, ja sellaisen saa laivasta.

D11 kulkee vain viikolla, D12 ja D13 vain kesällä, ja D14 on uusin reittilaiva. Reitti on 11,5 kilometriä pitkä, ja sen varrella on 8 eri laituria. Erityisen kätevää laivalla on ylittää Tonava, ja esimerkiksi Pestin ytimen ja Budan ytimen välin voi parissa minuutissa kulkea laivalla. Myös Margitinsaarelta pääsee kaikkein helpoiten muualle tai päinvastoin laivoilla, joilla voi vain ylittää joen tai sitten siirtyä pidemmän matkan ytimeen tai sitäkin pidemmälle.

Lisää asiaa julkisilla liikkumisesta:

Budapest by Locals antaa armottoman määrän tietoa julkisista liikennevälineistä.

Taksi

Taksilla liikkuminen on Budapestissa kohtuuhintaista ja helppoa. Takseja on monessa paikassa, ja kannattaa suosia virallisia keltaisia takseja. Alkutaksa on 700 forinttia, yksi kilometri maksaa 300 forinttia ja odotusmaksu on 72 forinttia minuutilta. On melko tavallista, että kuskille annetaan 10 % ylimääräistä. Taksimatkan voi yleensä maksaa joko käteisellä tai kortilla, mutta käteistä on aina kannattavaa pitää mukana.

Kaupungissa on lukuisia taksiyhtiöitä, joista Fötaxi on luotettavimpia, ja verkkosivuilta voi ladata sovelluksen.

Budapestissa ei ole Uberia, mutta siellä on sitäkin parempi Bolt, jonka kuskit ovat ammattiajajia.

Kaupunkipyöriä
MOL Bubi -kaupunkipyöräverkosto on edullinen, mutta turisteille voi silti olla helpompaa vuokrata pyörä pyörävuokraamosta.

Pyöräily

Pyöräily on Budapestissa entistä helpompaa ja suositumpaa, ja siellä on mahdollista pyöräillä mihin vuodenaikaan tahansa, lukuun ottamatta joitain aikoja talvella, jolloin pyörän selkään ei kannata nousta. Aivan ydinkeskustassa pyöräilyä kuitenkin kannattaa vältellä, sillä liikennettä on paljon ja muutenkin ytimessä on paras liikkua kävellen tai raitiovaunulla. Pestin puolella on tasaista, mutta Budan puolella on mäkistä, mikä tekee pyöräilystä siellä hankalaa.

MOL Bubi -kaupunkipyöräverkosto on jo muutaman vuoden ajan tarjonnut tilaisuuden nousta pyörän selkään hyvin edullisesti ja ympäri kaupunkia, mutta kaupungissa vierailulla olevalle sen käyttäminen ei välttämättä ole kovin helppoa.

Pyörän voi vuokrata, ja Budapestissa järjestetään myös opastettuja pyöräilykierroksia. Hyvä pyöräilemään aikoville on esimerkiksi Dynamo Bike.

Autoilu ja autonvuokraus

Budapestin keskustassa ei ole kaikkein helpointa autoilla, mutta jos haluaa välttämättä vuokrata auton esimerkiksi lähteäkseen kaupungin ulkopuolelle, se onnistuu vaikka lentokentällä. Autoliitto antaa rajallisesti tietoa autoilusta Unkarissa.

Tunnettuja autovuokraamoita ovat esimerkiksi Kayak ja Rent Auto.

Budapest.com-sivusto tarjoaa mahdollisuuden vertailla hintoja autoja vuokraavien eri yhtiöiden välillä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Ihmettelen Budapestin julkisen liikenteen lippujen tarjontaa. Aikuisille löytyy vaikka kuinka paljon, olemme menossa Budaan ja meillä on 10 vuotias lapsi mukana. Lasten lippujen hintaa emme löydä mistään,myös Suomi Unkari seura yritti auttaa ja hekään ei löytänyt lasten lippujen hintoja mistään. Voisko kukaan tietää 10 vuotiaan lapsen 7pvä:n lipun hintaa kiitos. /Lapsi mukaan matkalle
Vastaus: Lapsille ei ole alennuksia, mutta alle 6-vuotiaat saavat matkustaa ilmaiseksi lipun ostaneen aikuisen kanssa.

Taisi olla näin että alle 13-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat menevät ilmaiseksi. Ainakin viimeksi kun siellä kävimme :) /Faktaa Vastaus: Alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi ja myös yli 65-vuotiaat.

Pyöräteitä oli mielestäni aika kivasti joko ajotielle merkittyinä pyöräkaistoina tai kävelytielle merkittyinä pyöräkaistoina. Ongelmana näytti olevan ympäriinsä poukkoilevat jalankulkijat jotka eivät ymmärtäneet tiemerkintöjä, soittokelloja eikä vilkkuvia valoja pyörissä. Itse en reissun aikana pyöräillyt, mutta näytti siltä, että pyörälläkin olisi voinut liikkua.

Sakkomaksu liputta kulkemisesta on 16000 huf /Kaitsu

Mistä saa ostaa pelkkiä matkakortteja, ei Budapest-korttia. Saako lentoasemalta? Tarvitseeko taksin puhelinnumeroihin suuntanumeroa, vai toimiiko niin kuin Virossa, että suuntanumeroa ei tarvitse vaikka olemme ulkomailla. /Anne Vastaus: Joka paikasta saa pelkkiä matkalippuja, eikä Budapest-kortteja ole kannattava hankkia kuin erityistapauksessa.

Lapset 3-14 halvempia kuin aikuiset 600kerta ja 800paluulla BKV:n sivuilta.
Budapestcitycard: One child (up to 6 years) can enjoy the benefits of the card too! (Free public transport, free Budapest Zoo entrance, and many other discounts!)
Eli yksilapsi alle 6 vuoden menee myös ilmaiseksi julkisiin, eläintarhaan jne.
Suosittelen kuitenkin kaikille julkisilla liikkuville BudapestCard! "Ei City" /Tarkastanut

Varsinkin Pestin puolella liikkuminen sujuu mitä parhaiten joko kävellen tai julkisilla.

Itse jumiutin selkäni viikkoa ennen reissua, joten käveleminen oli vaikeaa. Tyttären kanssa keksittiin sitten turistivaihtoehto, hop on-hop off -bussit. Ei niinkään huono siinä tilanteessa, maksoi noin 20 € kaksi päivää, ja hintaan sisältyi laivaristeily Tonavalla, sekä päivällä että illalla. Mitään aikataulusuunnitelmia noiden bussien kanssa ei kyllä kannata tehdä, ne kulkevat miten sattuu, joskus jää vuoro väliin, joskus ruuhkan takia skipataan pysäkki tai pari. Mutta, minulla kun oli selkä kipeä ja kävellä ei paljoa voinut, kiire ei ollut mihinkään ja aurinko paistoi odottelupaikoilla, niin oli hyvä vaihtoehto. Tällä kertaa.

Firmoja on monta, kannattaa hiukan vertailla hintoja ja muita... /Mia

Paljonko maksaa 4 päivän lippu julkisiin? /Anne
Vastaus: En löytänyt suoraan mainintaa neljän päivän lipusta. Kolmen päivän matkakortti maksaa kuitenkin 4150 forinttia (n. 13€) ja viikon voimassa oleva matkakortti 4950 forinttia (n. 16€).

Onko kukaan käyttänyt Budiksessa kaupunkipyöriä? Onko kovin monimutkaista? Kävin tuolla sivuilla, mutta huonolla enkun taidollani en saanut kovin hyvin selvää niiden käytöstä. /Ulla

Onkohan vielä mahdollista ostaa noita esim. 7 päivän matkakortteja netistä/puhelin sovelluksena. /Anis Vastaus: On, kuten myös muitakin lippuja.

Edulliselta vaikuttaa, kun 15 päivän lippu maksaa noin 20 euroa. Pääset laivoilla, bussilla, junalla, spåralla jne ihan miten vaan. Tätä täytyy kokeilla ;) Tiistaina lennetään Budapestiin! /Birbana

Ajattelin ostaa 7 päivän lipun, mutta ymmärsin että kun tarkastaja tulee niin täytyy todistaa henkilöllisyys kuvallisesti. Minulla ei ole muuta kuin passi ja en haluaisi sitä kantaa mukanani joka paikassa. Käyköhän tarkastajille jos näytän eurooppalaisen kelakorttini ja puhelimesta kuvan passista siitä kohti missä kuva ja tiedot? /lia Vastaus: Voimassa olevan lipun ostavan ei tarvitse näyttää mitään muita papereita tarkastajille, mutta lain mukaan passi tai henkilökortti täytyy olla mukana siltä varalta että poliisi haluaa sen hätätilanteessa tarkastaa. Käypiä ovat vain passi ja poliisin myöntämä henkilökortti. Passista voi ottaa kopion tai kuvan puhelimeen, mutta todennäköisesti henkilötodistusta tulee käytettyä vain majapaikassa sisäänkirjautuessa.

Kaikki yli 65 vuotiaat EU-kansalaiset matkustavat ilmaiseksi. /Seniori

Tietääkö kukaan saako lipunmyyntipaikoista poletteja, joilla metron portti avautuu? Ikää on yli 70 v. joten lippua ei tarvitse ostaa. Varsovassa sai lipunkokoisen poletin, jolla portti avautui. /Jouce

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti