logo
Pilviä
Budapest on yksi Keski-Euroopan aurinkoisimmista kaupungeista, monien yllätykseksi.

Budapestin sää ja ilmasto

Sää Budapestissa nyt

Sääennuste

BBC:n sääennuste kertoo minkälainen sää Budapestissa odotetusti vallitsee lähipäivien aikana.

Ilmasto

Budapest on yksi Keski-Euroopan aurinkoisimmista kaupungeista, mitä ei ehkä heti arvaisi, jos ei ole siellä koskaan käynyt. Valokuvissa ei siis useinkaan näy harmas taivas taustalla, vaan kaupungin upeiden monumenttien taustalle piirtyy kirkkaansininen taivas. Budapestissä vallitsee mannerilmasto, mutta siinä on myös välimerenilmaston piirteitä. Kaupungissa näkyvät hyvin eri vuodenaikojen vaihtelut; talvet saattavat olla kylmiä ja lumisiakin, pakkasta voi olla toistakymmentä astetta, kuumimpaan aikaan heinä-elokuussa lämpötilat taas nousevat reilusti hellerajan yläpuolelle.

Tylsää kaupungissa ei siis ole ainakaan ilmaston puolesta, vaikka eri vuodenaikojen säätilat ovatkin melko hyvin ennustettavissa. Ennustettavuus auttaa hyvin ainakin pakkaamisessa matkaa varten. Kaupungilla on matkailijalle tarjottavaa kaikkina vuodenaikoina, parhaimmillaan kaupunki on monien mielestä keväisin ja syksyisin, vaikka suurin osa turisteista vieraileekin kaupungissa kesäaikaan. Lisää Budapestin hyvistä ja huonoista puolista eri vuodenaikoina seuraavassa:

Kevät

Monien mielestä kevätkausi Budapestissä on kauneinta aikaa, kun kaupunki herää talven jälkeen ja muuntautuu yhdeksi kukkivaksi puutarhaksi. Toisin kuin kesällä, keväällä ei ole vielä kovin kuuma ja silloin onkin mukava kiertää eri nähtävyyksiä kävellen ja myös käydä esimerkiksi Budapestin viheralueilla, kuten Margit-saarella tai Budan kukkuloilla. Budapestin kevätfestivaali sekä muut kulttuuritapahtumat tarjoavat myös paljon muuta tekemistä. Maaliskuussa on vielä melko viileää ja tuulista, mutta huhtikuussa aurinko alkaa paistaa lämpimämmin ja päivällä lämpötila voi kohota 20 asteen tienoille. Öisin on vielä melko viileää. Keväällä myös sateet ovat hyvin mahdollisia, joten varaudu asianmukaisesti.

Kesä

Kesäkuukaudet ovat suosituinta aikaa matkailijoiden keskuudessa Budapestissä vierailulle ja kaupungissa on tungosta. Budapestiläiset itse tosin lähtevät usein kuumimpaan aikaan pois kaupungista. Kesällä lämpötila voi kohota kuumimmillaan heinä-elokuussa reilusti kolmenkymmenen asteen yli eli hellevaatteet, aurinkorasva ja vesipullo ovat tarpeen. Sadetta ei juurikaan ole, lukuunottamatta satunnaisia, mutta välillä rajujakin ukkoskuuroja. Kuumimpaan aikaan keskipäivällä kannattaa suosiolla viettää siestaa tai kierrellä ilmaistoiduissa museoissa, leppoisan lämpimistä illoista taas voi nauttia monissa ulkoilmatapahtumissa tai vain istuskella ravintoloiden ja kahviloiden terasseilla. Kesällä toreilla ja kauppahalleissa on tarjolla suuri kirjo paikallisia, tuoreita hedelmiä ja kasviksia, joten niissä kannattaa kierrellä ostoksilla.

Syksy

Syksyllä Budapestin katujen vilske alkaa hieman rauhoittua, kun paikalliset lapset palaavat takaisin kouluun ja suurin osa turisteistakin katoaa. Monet pitävät Budapestin syksystä, sen melankolisesta kauneudesta kun aurinko ei enää paahda kesän tavoin. Aurinko näyttäytyy silti vielä usein ja alkusyksyn päivät ovat lämpimiä. Loppusyksyllä tuuli alkaa voimistua ja sateet tulevat yhä yleisimmiksi. Öisin lämpötila saattaa pudota nollan tienoille. Pakkaa mukaan siis myös lämmin kerros vaatteita sekä sadevaatteet tai sateenvarjo. Marraskuu ennen talvipakkasia ja mahdollista lunta on ehkä vuoden ankeinta aikaa kaupungissa, toisaalta Budapest tarjoaa aina myös jotain tekemistä ja näettävää sisätiloissa, joten ulkoilman ei pitäisi niin haitata. Budapest on monien mielestä syksyllä hyvin valokuvauksellinen, joten varsinkin valokuvauksesta kiinnostuneiden kannattaa matkustaa kaupunkiin silloin.

Talvi

Talvella ennen joulua kaupunki täyttyy paikallisen glögin sekä muiden joulutuotteiden myyjistä ja ilmassa on muutenkin joulun ja juhlan tuntua. Kaupunki sopiikin hyvin jouluostosten tekemiseen. Yleensä lämpötila pysyttelee nollan tienoilla, mutta välillä kaupunkiin saattaa saapua hyvinkin kylmiä aaltoja. Tällöin monet suuntaavat kaupunginpuiston luistinradalle. Aurinko paistaa kauniisti kirkkaalta taivaalta monena päivänä, muttei enää juurikaan lämmitä. Joulukuussa saatetaan vielä saada sateita, myöhemmin ne muuttuvat lumeksi. Kylmä talviaika sopii hyvin esimerkiksi kylpylöissä vierailuun - talviaikaan kuumien lähteiden ihanan lämmin vesi nousee arvoonsa, sillä mikäpä olisi parempi päätös kylmälle päivälle ulkona kuin kuumassa lähteessä rentoutuminen.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.