hotellien haku
Raitiovaunu Frankfurtissa
Frankfurtin joukkoliikenneverkostossa on hyvä liikkua niin kesän helteillä kuin talven paukkupakkasillakin. Lippuja julkisiin liikennevälineisiin saa automaateista, joita on kaikilla metroasemilla.

Liikkuminen Frankfurtissa

Tällä sivulla kerrotaan, miten Frankfurtissa on paras liikkua ympäriinsä ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä.

Kävely

Frankfurt on hyvä joskin melko vilkasliikkeinen ja sokkeloinen kaupunki kävellä keskustassa paikasta toiseen. Kävely onnistuu erityisen hyvin ydinkeskustassa, jossa Zeil-shoppailukadun ympäristössä samoin kuin Römerberg-aukion tuntumassa monet kadut on omistettu pelkästään jalankulkijoille ja kevyelle liikenteelle.

Hauptbahnhof-asemalta on 15-20 minuutin kävelymatka niin sanottuun Hauptwacheen, joka on alue Zeil-shoppailukadun tuntumassa. Sen vieressä on Altstadt-vanhakaupunki, jossa Hauptwachen lisäksi suuri osa turisteista pyörii. Matka taittuu melko nopeasti Kaiserstrassea pitkin, mutta myös joenrantaa pitkin on mukava ja varsin joutuisaa kävellä keskustan ja rautatieaseman välillä.

Kävellä voi keskustasta myös nopeasti joen toiselle puolelle Sachsenhauseniin, missä niin sanotun Museumsufer-rantabulevardin varrella on paljon museoita, mukavia terasseja ja lauantaiset kirpputorit. Sachsenhausenin rauhallisilla kaduilla on mukava kävellä jonkin aikaa, mutta kuten muukin osa Frankfurtia, on se varsin laaja alue, jossa on pitkät välimatkat. Näin ollen sieltä on hyvä siirtyä takaisin keskustaan käyttäen kaupungin erinomaista julkista liikenneverkostoa.

Julkiset liikennevälineet

Frankfurtin joukkoliikenneverkosto on varmaan saksalaiseen tyyliin erinomainen, ja sillä on hyvä liikkua niin kesän helteillä kuin talven paukkupakkasillakin. Verkoston pääpilareita ovat S- ja U-bahn-junat, joista S-bahnit liikkuvat kaupungin ulkopuolelle, aina Mainziin ja Wiesbadeniin asti, U-bahnit puolestaan ovat parempia kaupungin keskustassa. Tämän lisäksi kaupungissa on raitiovaunuja ja busseja, joille turistille kylläkään ei normaalisti hirveästi käyttöä tule kuin erikoistapauksissa.

Lippuja julkisiin liikennevälineisiin saa helposti automaateista, joita on kaikilla metroasemilla. Esimerkiksi Mainziin tai Wiesbadeniin päiväretkelle haluavat ostavat heti aamusta 14,25 euroa maksavan päiväkortin. Niille, joiden lento lähtee vasta illalla, on 8 euron hintainen päiväkortti hyvä hankinta, ja normaali päiväkortti maksaa 6,20 euroa. Automaateista saa kaikenlaisia muitakin lippuja, joilla voi esimerkiksi 1-5 henkeä matkustaa Frankfurtin ympäristössä 40 eurolla viikonloppuvuorokauden. Liput ovat voimassa heti kun ne on ostanut, eikä niitä tarvitse leimata erikseen missään.

Pyöräily

Frankfurt on hyvä pyöräilykaupunki, jossa etenkin Main-joen rantapromenadeilla näkee paljon pyöräilijöitä. Frankfurtin kaupunkipyöräjärjestelmä pyörii huhtikuusta joulukuulle, ja saadakseen sellaisen vaikkapa päärautatieaseman edestä on käytettävä kännykkää ja luottokorttia. Lisätietoa kaupunkipyörien käyttämisestä saa, kun soittaa pisteissä olevaan numeroon tai tutkii verkkosivuja.

Mikäli kaupunkipyörät eivät tunnu oikealta vaihtoehdolta, kannattaa ottaa yhteyttä pyörävuokraamoon.

Taksi

Taksi on Frankfurtin kaltaisessa finanssikeskuksessa arkipäiväinen kulkuväline, mutta turistille sellaiseen käyttämiseen ei useinkaan tule tarvetta, sillä kaupungin keskusta ei ole mikään valtavan kokoinen ja joukkoliikenneverkosto on erinomainen. Taksimatkat ovat Saksan kalleimpia mutta kotimaata edullisempia. Huomionarvoinen seikka on se, että etenkin lentokentälle kulkevat taksit ajavat hyvin lujaa mutta hiljentävät vauhtia, mikäli huomauttaa asiasta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/09

Lukijoiden kommentteja

Hei!
Vietin viime viikonlopun (21.3.2015) Frankfurtissa. Tämänhetkinen normaali päiväkortin hinta on 4,55. /anu

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.