hotellien haku
Booking.com
My Zeil
Frankfurtin pääshoppailukatu on Zeil. Sen varrella on mm. arkkitehtuuriltaan erikoinen My Zeil -ostoskeskus.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Frankfurtin parhaisiin ostospaikkoihin, tutkitaan, mitä kaupungista on hyvä ostaa ja kerrotaan, milloin kaupat ovat auki. Lisäksi katsotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaista hintatasoa kaupungin liikkeissä on odotettavissa.

Parhaat ostosseudut

Frankfurtin pääshoppailukatu on Zeil, joka kulkee Hauptwache- ja Konstablerwache-aukioiden välimaastossa. Sen varrella on sellaisia ostoskeskuksia ja tavarataloja kuin arkkitehtuuriltaan erikoinen My Zeil, Zeilgalerie ja Karstadt-tavaratalo. Kadun varrella, sivukaduilla ja lähistöllä on kaikenlaisia kauppoja, kirjakaupoista rautakauppoihin, ja Konstablerwache-aukion torstaiset ja lauantaiset markkinat kauppaavat korkeatasoisia paikallisesti kasvatettuja ja tuotettuja elintarvikkeita.

Hyviä shoppailukatuja Zeilin lähistöllä ovat muun muassa Schillerstrasse, Liebfrauenstrasse ja Kaiserstrasse, samoin kuin Goethestrasse, jonka tarjontaan kuuluu eritoten luksus. Luksusta on myös luvassa Goetheplatz-aukiolla ja sen vieressä olevalla Rossmarkt-aukiolla. Myös itse An der Hauptwache -aukio on sekin paikka, jossa on hyvä shoppailla muulloin kuin sunnuntaisin.

Lisää luksusta ja hienoja tuotteita myyviä liikkeitä on keskustassa Rossmarkt (tai Goetheplatz) -aukion ja Alte Oper -oopperatalon välimaastossa, Fressgass-ravintolakadun varrella ja sivukaduilla. Fressgass on erinomainen shoppailukatu korkeatasoisille elintarvikkeille ja alkoholijuomille, etenkin viineille ja viinoille.

Muualla kaupungissa Schweizerplatz-aukiolle johtava Schweizer Strasse on hyvä shoppailukatu. Myös Berger Strasse (metro: Marienplatz) sekä Leipziger Strasse samannimisen metroaseman vieressä ovat hyviä shoppailukatuja.

Torit ja kirpputorit ovat osa Frankfurtin elämänmenoa. Lauantaisin Museumsufer-rantapromenadin varrella Sachsenhausenissa on kirppis, jolta voi löytää ostettavaa mutta jolle kannattaa lähteä lähinnä tunnelman takia. Schillermarkt-aukio on lauantaisin hyvä paikka tehdä elintarvikeostoksia, ja Konstablerwache-aukio Zeilin päässä on värikäs paikka ostiskella ruokia ja nauttia niitä torstaisin ja lauantaisin.

Hyvä aika tehdä ostoksia Frankfurtissa on joulumarkkinoiden aika, noin kuukauden päivät ennen jouluaattoa. Joulutoreja on Römerberg-aukiolla, Paulsplatz-aukiolla ja Mainkai-rantapromenadilla, aivan Römerberg-aukion vieressä joenrannalla.

Esimerkiksi kaupungin matkailusivuilla on lisätietoa shoppailusta Frankfurtissa.

Mitä ostaa Frankfurtista?

Luksusluokan tuotteet, kuten vaatteet, antiikki ja kaikenlainen muu asusteista alkoholijuomiin, sikareihin ja muuhun vastaavaan, on hyvin tarjolla Frankfurtissa. Huippuluokan tuotteita kuten muitakin tuotteita on saatavissa normaalia edullisemmin alennusmyynneissä, joita perinteisesti on keskikesällä heinäkuussa ja joulun jälkeen.

Alkoholijuomat ja elintarvikkeet ovat erittäin hyviä ostoksia Frankfurtissa, sillä alkoholin hinta on huomattavasti kotimaata halvempi ja kaupan on valtava määrä kaikenlaisia juomia hullunhalvoista uskomattoman kalliisiin. Elintarvikkeita on niitäkin tarjolla saksalaisten laatutuotteiden lisäksi monenmoisia. Esimerkiksi aitoja italialaisia, espanjalaisia ja kreikkalaisia ruokia ja juomia on hyvin tarjolla, tuoreina ja säilöttyinä. Tupakkatuotteet eivät juurikaan ole kotimaata edullisempia, mutta niidenkin valikoima on etenkin irtotupakan ja sikareiden osalta melkoinen.

Makeiset ovat marsipaanin ja suklaan johdolla hyviä ostoksia Frankfurtissa. Valikoimat ovat melkoisia, ja täällä jos missä kannattaa jo hintojenkin takia pistää suu makeaksi.

Muista tuotteista elektroniikkatuotteet eivät ole enää merkittävästi kotimaata edullisempia mutta valikoimat ovat tietenkin laajoja. Kaikenlaista on Frankfurtin keskustassa kaupan: sieltä löytyy vaikkapa australialaisia tuotteita myyvä putiikki (Berliner Strasse 33), englanninkielisiin kirjoihin erikoistunut British Bookshop (Börsenstrasse 17) ja Eurotowerin alakerrassa vain viikolla avoinna oleva kauppa, josta saa euro- ja Eurooppa-aiheisia matkamuistoja ja käyttötavaroita.

Elintarvikeostoksilla

Elintarvikkeiden hankkiminen on ongelmatonta Frankfurtissa maanantaista lauantaihin, joskin sunnuntaisin monet suuret ruokakaupat ovat kiinni. Tosin Kaiserstrassen ja Münchener Strassen varrella ja sivukaduilla on liikkeitä, joista saa ruokia ja juomia ympäri vuorokauden. Zeil-kadun varrella olevan MyZeil-ostoskeskuksen Rewe-ruokakauppa on avoinna ma-la puoleenyöhön. Viereisten Galeria Kaufhofin ja Karstadtin yhteydessä on myös suuret ruokakaupat, jotka ovat muulloin kuin sunnuntaisin myöhään auki.

Paras paikka tehdä korkeatasoisia elintarvikeostoksia on Fressgass, joka on kävelykatu Hauptwache-aukion ja Alte Oper -oopperatalon välimaastossa. Toinen erinomainen paikka hankkia ruokia, mausteita ja juomia on Kleinmarkthalle-kauppahalli (Hasengasse 7).

Hintataso ja aukioloajat

Frankfurt kuuluu Saksan kalleimpien kaupunkien joukkoon, mutta tästä huolimatta vertailut osoittavat, että siellä on 10-15 % Helsinkiä edullisempaa shoppailla. Heittoa toki on eri tuotteiden välillä, mutta etenkin alkoholijuomat ja jotkin elintarvikkeet ovat kotimaata paljon edullisempia. Vaatteet ja kulutustavarat puolestaan eivät ole useinkaan halvempia, merkkifarkut joskus rutkastikin kotimaata kalliimpia.

Frankfurtin pienet liikkeet ovat avoinna ma-la noin klo 10-18.00, joskaan shoppailua ei kannata niissä jättää viime tippaan, etenkään lauantaisin, jolloin monet liikkeet sulkeutuvat aikaisemmin tai ovat kesällä lauantaisin kokonaan kiinni. Kauppakeskukset ja tavaratalot ovat avoinna tätä myöhempään, yleensä klo 22.00 asti, joskin niiden ruokaosastot voivat olla avoinna puoleenyöhönkin. Frankfurtissa on paljon kioskimaisia liikkeitä, joista saa viinoja, karkkeja ja muitakin tuotteita, ja näitä on esimerkiksi Kaiserstrassen varrella avoinna mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Frankfurtin kaupat ovat varsin hyvin avoinna maanantaista lauantaihin, mutta sunnuntaishoppailu on edelleenkin ongelmallista muualla kuin päärautatieasemalla. Muutamana viikonloppuna joka vuosi kaupat ovat avoinna myös sunnuntaisin. Lisätietoa tästä saa asiaan vihkiytyneiltä verkkosivuilta.

Frankfurtin lentokenttä on paikka, jossa on hyvät shoppailumahdollisuudet ja liikkeitä avoinna myös sunnuntaisin. Lentokentän shoppailumahdollisuudet muuttuvat jatkuvasti: kuukausi toisensa jälkeen tuntuu olevan jotakin erilaista taas tarjolla, joten siellä kannattaa ennen lentoa tehdä ostoksia etenkin, jos lento on sunnuntaina.

Kuten muuallakin Saksassa, rautatieasemat ovat sunnuntaisin paikkoja, joissa voi keskustassa tehdä ostoksia. Hauptbahnhof-päärautatieasema onkin paikka, josta voi hyvinkin löytyä liikkeitä avoinna silloin kun kaikki muut tuntuvat olevan kiinni.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/09

Lukijoiden kommentteja

Kiitos hyvistä ja paljon tietoa sisältävistä sivuista. Ekaksi auttoi Barcelonassa ja nyt Frankfurtissa. Kiitos paljon. /jamppe95

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.