hotellien haku
Booking.com
Kahvilan terassi Römerberg-aukiolla
Römerberg-aukion laitamilla on paljon erilaisia ruoka- ja kahvittelupaikkoja.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi miltä seuduilta ja kaduilta Frankfurtista voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Frankfurtin parhaat ravintolaseudut

Frankfurtin pääasiallinen ravintolakatu on An der Hauptwache -aukiolta Alte Oper -oopperatalolle johtava Grosse Bockenheimer Strasse, joka on jo pitkään tunnettu Fressgass ("Mässykuja") -nimellä. Kadun varrella on lukuisia kahviloita ja ravintoloita, jotka tarjoavat niin saksalaisia kuin muualtakin tulevia ruokia. Monet ruokapaikat kadun varrella ovat hivenen kalliimpia kuin kaupungin edullisemmissa osissa, mutta täälläkin lounastarjoukset eli Mittagstisch viikolla noin klo 11-15.00 tarjoavat mahdollisuuden maistella ruokia normaalia huomattavasti edullisemmin.

Muuallakin keskustassa, kuten Zeil-kävelykadun liepeillä ja Altstadt-vanhankaupungin alueella etenkin Römerberg-aukion laitamilla, on paljon erilaisia ruokapaikkoja, ja niiden joukosta löytyy kaikenlaista. Zeil lähi- ja poikkikatuineen on oivaa maastoa pikaruoille ja kahviloissa tarjottaville edullisille voileiville ja muille, aamiaiseksikin kelpaaville ruoille. Römerberg-aukio on tietenkin turistien suosiossa olevaa ruokailualuetta, mutta vaikka hinnat siellä ovat hivenen muuta keskustaa korkeampia, on siellä tunnelmallista ja monelle Suomen hintoihin tottuneelle edullistakin ruokailla.

Altstadtin alueella varteenotettava paikka haukata kaikenlaisia ruokia italialaisista tyypillisiin saksalaisiin kotiruokiin on Kleinmarkthalle-kauppahalli (Hasengasse 7). Halli on myös erinomainen paikka hankkia kaikenlaisia elintarvikkeita. Se on avoinna ma-pe klo 8-18.00 ja la klo 8-16.00.

Aivan Hauptwache-aukion lähellä sijaitseva Weissadlergasse on hyvä paikka aterialle, kahville tai drinkille. Täällä on paljon kaikenlaista varsinkin nuorille ja pienellä matkakassalla liikkeellä oleville mutta etenkin kahviloita myös vaativaan makuun. Hyvä halpa espanjalainen baari-ravintola on Tequila (Weissadlergasse 5-7), ja halpoja keittoja on tarjolla The Place to Be -monitoimikahvila-baarissa (Weissadlergasse 3).

Keskustassakin saksalaisia kotiruokia (Gutbürgerliche Küche) tarjoavat ravintolat ovat edullisempia kuin monet muut, etenkin sushia ja muita trendikkäitä ruokia tarjoavat ravintolat. Keskimääräistä edullisempia ovat myös aasialaiset ja Lähi-idän ruoat, joita on tarjolla varsin hyvin niin sanotulla Hauptbahnhofviertel-seudulla päärautatieaseman ja Eurotower-pilvenpiirtäjän välisellä alueella.

Itse Hauptbahnhof on erityisen hyvä paikka aamiaiselle, sillä monet pisteet avaavat ovensa hyvin aikaisin ja hinnat ovat kohtuullisia. Pääaseman edestä alkava Kaiserstrasse on siistiytynyt melkoisesti viime vuosina. Se on myös hyvä paikka leipomo-kahviloissa syödylle aamiaiselle tai vain kahville, samoin kuin muille pikkupurtaville, joita saa esimerkiksi kansainvälisten pikaruokaravintoloiden pisteistä.

Erinomainen katu turkkilaisille ja monille muillekin vähän eksoottisemmille ruoille on Hauptbahnhofviertel-alueella oleva Münchener Strasse, jonka autenttiset kebab-paikat vievät hetkeksi kuin kaukomaille ruokailemaan. Kadun varrella on jonkin verran myös aasialaisia ravintoloita, ja lisää niitä on monien sivukatujen varrella. Korealaiset ja intialaiset ravintolat ovat Frankfurtissa erityisen hyviä, ja monissa niistä on edullista ruokailla niin lounaalla kuin illallisellakin. Näiltä tienoin löytyy myös hyvin ruokia kasvissyöjille ja joitakin muita erityisruokavalioita noudattaville.

Keskustan ulkopuolella Sachsenhausen joen toisella puolella on paikka, jossa on paljon omenaviinien tarjoamiseen keskittyneitä ravintoloita. Niissä on yleensä tarjolla kohtuuhintaisia paikallisia ruokia, ja muutenkin Sachsenhausenin ravintoloissa on usein rauhallisempaa kuin ydinkeskustassa. Hinnat eivät ole mitenkään edullisempia kuin Hauptbahnhofviertelillä, mutta täällä on hyvää tunnelmaa ja kaikenlaisia ruokia tarjolla.

Sachsenhausenin joenranta ja etenkin niin sanottu Museumsufer-rantapromenadi on paikka, jossa voi syödä terassilla kesäaikaan ja jossa on kaikenlaisia ruokailumahdollisuuksia. Monilla museoilla on hyviä kahviloita ja korkeatasoisiakin ravintoloita, ja joen rannalla on kauniin kesäpäivinä hyvää tunnelmaa rannalla ankkurissa olevissa laivaravintoloissa.

Lisätietoa: Virtual Tourist listaa Frankfurtin ravintoloita | TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat Frankfurtin ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Äärimmäisen kosmopoliittisessa Frankfurtissa, jossa neljänneksellä kaupungin asukkaista ei ole edes Saksan passia, on tietenkin tarjolla valtava määrä kaikenlaisia ruokia, paikallisista aina kaikkein ihmeellisimpiin fuusioaterioihin. Erityisen hyvin Frankfurtista saa saksalaisten ruokien lisäksi nykyisin italialaisia, espanjalaisia, Lähi-idän ja aasialaisia ruokia, joista korealaiset ruoat ovat suuren korealaisväestön takia erittäin korkeatasoisia ja usein täysin autenttisia. Sushi, thaimaalaiset ja vietnamilaiset ruoat sekä intialaiset ruoat ovat kaupungin keskustassa yleisiä nekin. Monia muitakin keittiöitä toki tulee vastaan, ja Frankfurtissa on oiva tilaisuus nauttia kaikenlaista ranskalaisista ruoista venäläisiin ja eteläamerikkalaisiin.

Saksalaisista ruoista monia kiinnostavat makkarat, jotka ovat tietenkin hyviä ja hyvin tarjolla. Bratwurstit ja muut makkarat kuuluvat nakkikioskien tarjontaan kaikkialla, ja erilaiset markkinat ovat hyviä maistella juuri kaikenlaisia perinteisiä makkaroita. Hyvät ovat torstaisin ja lauantaisin Konstablerwache-aukion (Ziel-shoppailukadun toisessa päässä) maanviljelijöiden markkinat, joilla on hyvä syödä ja juoda nimenomaan Frankfurtin tienoon makkaroita ja muita ruokia. Myös Museumsufer-rantapromenadilla on erilaisten tapahtumien yhteydessä makkaroita ja muita vastaavia herkkuja hyvin tarjolla. Muina aikoina Ziel-kadun perinteinen snagari myy currywurstia ja muita makkaroita tyypillisin paikallisin höystein.

Nakki nakkikioskilla
Bratwurstit ja muut makkarat kuuluvat nakkikioskien tarjontaan kaikkialla.

Sachsenhausenin niin sanotut omenaviinitavernat myyvät Frankfurtin seudulla suosittua laihahkoa omenaviiniä ja tarjoavat hyvin perinteisiä paikallisia ruokia kohtuuhintaan. Tyypillisiin ruokiin kuuluvat Frankfurter Rippchen (porsaan kylkiluut), Frankfurter Grüne Sosse (vihreä kastike, johon dippaillaan kalaa ja muita, usein grillattuja ruokia), Sauerkraut (seudun oma perinteinen hapankaali) ja Handkäs mit Musik, joka on viinietikassa säilöttyä juustoa yhdessä sipulien kanssa. Viimeksi mainitun nauttiminen vaatii kuitenkin melko rautaista vatsaa ja ruoansulatusta. Paikallisia makkaroita tarjotaan viinitavernoissa ja muissa ravintoloissa paljon, yleensä hapankaalin tai perunoiden kera. Perinteisimpiä makkaroita on sianlihasta valmistettu paikallinen makkara, jota on täälläpäin nautittu jo puolen vuosituhannen ajan. Tätä Frankfurter Würstchen -makkaraa saavatkin tarjota vain Frankfurtin seudun myyjät perinteisenä, autenttisena versiona.

Kalaruoat ovat Frankfurtissa meren kaukaisuudesta huolimatta yleisiä ja hyviä. Niillä on hintaa melkoisesti Fressgassin varrella, mutta jos mielii syödä edullisia kalaruokia, on hyvä tärppi Alim’s Fischimbiss (Münchener Strasse 35-37) lähellä päärautatieasemaa. Erilaisia grillikaloja on tarjolla useita erilaisia, ja ne saa hetkessä. Aterioiden hinnat ovat 5-8 euroa, kalakeiton saa tätäkin halvemmalla. Kalat ovat turkkilaistyylisesti grillattuja ja tarjottuja.

Münchener Strasse on monien sivukatujensa ohella paras paikka käydä syömässä vähän normaalia halvemmalla kaikenlaisia ruokia. Erinomainen, äärimmäisen autenttinen turkkilainen kebab-paikka on esimerkiksi Bayram (Münchener Strasse 29), jonka kebab on kuin suoraan Turkista ja jonka ayran-jogurttijuoma tehdään paikan päällä ja on aivan omaa luokkaansa.

Lähellä sijaitseva Tandoori (Münchener Strasse 27) on puolestaan erinomainen intialainen ravintola, josta löytyy lukuisia eri vaihtoehtoja kasvissyöjille. Saman kadun varrella Cigkoftem (Münchener Strasse 20) tarjoaa proteiinipitoisia kasvisruokia, ja monen sivukadun varrella olevat aasialaiset ravintolat tarjoavat kasvisruokia nekin. Happy Cow -sivusto opastaa tarkemmin Frankfurtin kasvisruokia tarjoaviin ravintoloihin.

Frankfurtissa on tarjolla valtava määrä erilaisia ruokia, ja siellä voi maistella autenttisia afrikkalaisia, jugoslavialaisia tai eteläamerikkalaisia ruokia monessa eri paikassa.

Hintataso

Frankfurtin hintataso on ravintoloiden osalta Saksan korkeimpia, mutta lounaat ovat kautta linjan edullisia ja monissa Lähi-idän ja Aasian ruokia tarjoavissa ravintoloissa on mahdollista syödä pääruokia 5-8 eurolla illalliseksikin. Fressgassin varrella ja muualla ydinkeskustassa, missä pankkiirit ja muut äveriäät tapaavat ruokailla, on paljon ravintoloita, joissa on kalliita, jopa tähtitieteellisiä hintoja, mutta niissä ruoan tasokin on sitten omaa luokkaansa. Frankfurt on businessmaineestaan huolimatta paikka, jossa on kaikille jotakin ja jossa pienelläkin matkakassalla liikkeellä olevat voivat löytää halpoja annoksia tai hakea muualla syötäväksi edullisia take away -annoksia.

Tippikulttuuri

Frankfurtissa kuten muuallakaan Saksassa ei ole mitään tiukkaa juomarahakulttuuria. Tippiä ei automaattisesti odoteta, mutta jos palvelu on oikeasti hyvää, siitä on kohteliasta jättää 5-10%:n tippi. Tavanomaista on, että laskun summa pyöristetään seuraavaan euroon tai kymmeneen euroon. Tippiä ei jätetä pöydälle, vaan tarjoilijalle ilmoitetaan tipillä korotettu laskun loppusumma, jonka hän sitten veloittaa. Tipin määrän voi joskus kirjoittaa sille varatuun tilaan laskussa.

Ruokailuajat

Frankfurt on ruokailuaikojensa puolesta rento paikka. Lounasaika on viikolla noin klo 11-15.00, mutta jotkin paikat tarjoavat lounaita tätäkin joustavammin ajoin. Illallista tarjotaan hienoimmissa ravintoloissa klo 18 tai 19.00 lähtien, ja hienoimmat ravintolat ovat avoinna vain lounas- ja illallisaikoina. Monet Münchener Strassen ruokapaikat tarjoavat ruokia miltei ympäri vuorokauden, ja Hauptbahnhof-rautatieaseman ruokapisteet ovat nekin hyviä miltei mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Muutokset: Pieni Matkaopas
2012/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti