hotellien haku
Booking.com
Gdańskin lentokenttä
Gdańskin lentokentältä on helppo tulla bussilla keskustaan. Bussi kulkee välin 35-50 minuutissa, ja liput ostetaan kuljettajalta.

Gdańskin matkat, lennot ja saapuminen perille

Gdańsk on kohde, jonne voi ympäri vuoden matkustaa omatoimisesti tai matkatoimiston järjestämälle matkalle. Omatoimisesti lentonsa ja hotellinsa varaava säästää kustannuksissa ja voi tehdä joustavamman matkan, jonka yhteydessä näkee muitakin paikkoja.

Gdańskiin pääsee nopeasti Turusta ja Helsingistä lentäen, lautalla Suomesta sinne on ollut vähän yhteyksiä viime vuosina mutta Ruotsista voi paristakin satamasta yön yli saapua sinne autolautalla. Gdańskin lentoasemalta, rautatieasemalta ja satamista on helppoa ja edullista siirtyä kohti majapaikkaa.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Gdańskiin

Gdańskiin voi mennä omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse, tai sinne voi matkustaa matkatoimiston järjestämälle matkalle. Omatoimisesti Gdańskiin matkaava huomaa nopeasti, että majapaikat ovat edullisia ja että lennotkin etenkin Turusta ovat siitä kaikkein halvimmasta päästä.

Omatoimimatkat

Wizzair lentää edullisesti Turun ja Gdańskin väliä, ja matkojen hinnat ovat melko vakaita ympäri vuoden. Wizzair nostaa hintojaan viime tipassa varauksia tekeville etenkin kesäkautena – hyvissä ajoin varaava sen sijaan saattaa saada hyvinkin halpoja lentolippuja ja monesti viikon etukäteen varauksensa tekevä maksaa vähän jos kone ei ole vielä täynnä.

Edullisimmillaan Wizzairilla lento maksaa alle 30 euroa suuntaansa, mutta matkalaukusta joutuu aina maksamaan lisää. Jos saapuu pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa, on tavaroiden tuominen hankalaa eikä juomia voi kaupungista koneeseen tuoda. Gdańskin lentoasemalla on kuitenkin hyvät kaupat, niin että sieltä voi ostaa juomia, joita sitten voi ottaa kotiin mukaan. Turun lentoasema on erittäin hyvä, sillä kummankin terminaalin vieressä on bussipysäkki, jolta pääsee linja-autolla numero 1 linja-autoaseman ja Kauppatorin kautta suoraan satamaan ja lipun voi ostaa kuskilta.

Helsingistä Gdańskiin voi lentää Finnairin koneilla, mutta nämä ovat varsin hintavia, lukuun ottamatta tarjouksia, joita on hyvä katsella useita viikkoja etukäteen.

Pakettimatkat

Gdańskiin voi lähteä matkatoimiston järjestämälle pakettimatkalle, jolloin lennot ja hotelli varataan matkatoimiston avustuksella. Tämä on helppoa mutta hintavaa ja jäykähköä lomailua, jossa Gdańskissa ollaan tietty aika kuten 3 vuorokautta tai viikko. Kaleva Travel tekee juuri suosittuja kolmen vuorokauden pakettimatkoja, hotellit ovat tasokkaita ja lennot ovat suoria Finnairin lentoja. Matka-aikaa Helsingistä tulee pari tuntia, ja siirtyminen Gdańskin lentoasemalta keskustaan on taksilla nopeaa ja edullista.

Matkaan on paras lähteä kesäkaudella, ja hyviä tarjouksia on keväällä ja syksyllä. Hintaa matkalle tulee vähintään 100 euroa per vuorokausi per matkustaja, mutta käytännössä kesäkauden matkat voivat maksaa lähemmäs 200 euroa per vuorokausi. Omatoimisesti lentonsa ja hotellinsa hankkiva tulee Gdańskin-matkalla toimeen huomattavasti vähemmällä rahalla, sillä Gdańskista saa hyviä hotellihuoneita 20–30 eurolla per henkilö keskustastakin, ja lentoja sinne myydään usein hyvinkin edullisesti, niin että Wizzairilla pääsee Turusta helposti 30–40 eurolla suuntaansa jos matkansa ajoittaa oikein.

Parhaat matkustusajat

Heinä-elokuu on kallein matkustusaika, ja silloin Gdańskissa on tapana olla eniten matkustajia niin Suomesta kuin muualtakin. Hinnankorotuksia saattaa esiintyä myös pääsiäisenä sekä joulun ja uudenvuoden välisenä aikana. Hinnat eivät silti kuitenkaan merkittävästi nouse mihinkään vuodenaikaan, ja hinnat ovat suhteellisen vakaita ympäri vuoden. Majapaikat ovat kuitenkin kalliimpia kesäkaudella kuin talvella, ja myös viikonloput ja juhlapyhät ovat yleensä kalliimpia kuin arkipäivät.

Gdańsk on edullinen kaupunkilomakohde, jonne on hyvä matkustaa milloin tahansa, ja mikäli mahdollista, voi säästää jonkin verran ja nähdä nähtävyyksiä väljemmissä tiloissa välttelemällä elokuuta, jolloin etenkin saksalaiset turistiryhmät mieluusti tulevat päiväretkelle kaupunkiin. Mahdollisuuksien mukaan on aina hyvä suunnata Gdańskiin mieluummin arkipäiviksi kuin viikonlopuksi, sillä etenkin toukokuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle viikonloput ovat arkipäiviä huomattavasti vilkkaampia vierailuaikoja.

Siirtyminen lentoasemalta ja muilta asemilta ja satamasta keskustaan

Gdańskin kansainväliseltä lentoasemalta pääsee ydinkeskustaan linja-autolla, junalla, minibussilla tai taksilla. Myös Gdańskin lähellä olevasta satamasta pääsee sekä julkisilla että yksityiskyydeillä muualle kaupunkiin.

Linja-auto Lech Walesa -lentoaseman edustalla
Gdańskin kansainväliseltä lentoasemalta pääsee ydinkeskustaan linja-autolla, junalla, minibussilla tai taksilla.

Jos Gdańskiin saapuu rautateitse tai linja-autolla, saapuu päärautatieasemalle (Gdańsk Glłówny) [kartalla], joka on aivan ydinkeskustan vieressä. Tästä on helppo siirtyä kävellen moneen eri keskustan osaan, ja asemalta on helppo siirtyä taksilla mihinpäin kaupunkia tahansa. Erityisen lähellä asema on vanhaakaupunkia, jossa on useita majapaikkoja, mutta pääasiallisen kävelykeskustan alueelle eli Długa-kävelykadulle on matkaa sen verran, että laukkujen kanssa taksi on paras ratkaisu. Muutenkaan Gdańskissa ei ole aina helppoa siirtyä paikasta toiseen matkalaukkujen kanssa, eikä taksiin turvautumista kannata epäröidä etenkään kaupunkiin saapuessaan.

Siirtyminen lentoasemalta keskustaan ja muualle kaupunkiin

Linja-auto

Gdańskin Lech Wałęsa -lentoasema [kartalla] sijaitsee noin 14 kilometrin päässä keskustasta. Matka sinne kestää linja-autolla 30–60 minuuttia, ja lippuja voi ostaa bussilaitureilla olevasta automaatista tai sitten linja-autosta. Laiturit sijaitsevat lentoaseman edustalla, sen edessä toisessa kerroksessa olevan rautatieaseman toisella puolella. Päiväsaikaan reittiä keskustaan kulkee linja-auto 210 ja yöaikaan N3. Gdynian päärautatieasemalle kulkee linja-auto numero 510, mutta Gdyniaan menevä suora rautatieyhteys, josta kerrotaan enemmän jäljempänä, on paras reitti.

Lentoasema tunnetaan joissain yhteyksissä Port Lotniczy -nimellä, ja sieltä on edullisinta tulla keskustaan linja-autolla numero 210. Yksi varsin keskeinen pysäkki keskustassa on rautatieaseman edessä (Dworzec Główny PKP), ja sitä seuraava pysäkki eli Brama Wyżynna [kartalla] on se joka on Długa-kävelykadun edustalla. Kun palaa takaisin lentoasemalle, kannattaa mennä näitä vastapäätä oleville pysäkeille ja katsoa niistä se, jolla lukee numero 210. Kuten muuallakin kaupungissa, pysäkkejä voi olla monta vierekkäin, ja on aina tärkeää tarkistaa, että juuri sen bussin numero lukee pysäkillä, sillä se bussi pysähtyy vain siihen. Aikataulu on hyvä lentoasemalle palatessa tarkistaa etukäteen, sillä päivälläkin bussi kulkee yleensä vain kahdesti tunnissa.

Kotiinpäin palatessa turvallisinta on se, että ostaa lipun etukäteen automaatista. Lipun voi ostaa hyvissä ajoin, tai niitä voi ostaa useampia yhdellä kerralla, sillä kukin lippu leimataan bussiin tai muuhun liikennelaitteeseen noustessa. Yksittäinen lippu Gdańskiin maksaa 3,50 złotya. Bussiin käy myös 24 tunnin kortti, ja mikäli Gdańskissa aikoo liikkua seuraavan 24 tunnin aikana myös muilla julkisilla liikennevälineillä kannattaa sijoittaa pidempiaikaiseen lippuun, jonka normaalihinta aikuisilta on 12 złotya. Sen voi hankkia myöhemmin keskustasta, mistä sen voi ostaa lippuautomaateista tai kioskeilta. Gdańskin joukkoliikenteestä vastaa ZTM.

Shuttle-bussi Lech Walesa -lentoaseman edustalla
Lentoasemalta voi myös ottaa yksityiskuljetuksen, joista airport shuttle -tyyliset kyydit ovat hyviä porukoille. Niitä lähtee samasta paikasta kuin bussejakin, ja tarvittaessa kuski odottaa nimikyltin kanssa.

Juna

Suhteellisen uuden vaihtoehdon linja-autokyydille tarjoaa rautatieyhteys, jonkalainen lentoasemalta nykyisin on keskustaan ja suoraan Gdyniaan. Tämä on kuitenkin kaupunkia tuntemattomalle ja Gdańskin keskustaan kulkevalle riskaabeli yhteys, sillä useimmiten junaa pitää vaihtaa Gdańsk Wrzeszcz -asemalla. Siellä pitää vaihtaa SKM-paikallisjunaan, jolla sitten kuljetaan vielä 3 pysäkinväliä päärautatieasemalle. Junalla voi mennä myös Sopotiin, mutta myös sinne päästäkseen täytyy vaihtaa Wrzeszcz-asemalla. Gdyniaan pääsee suoraan junalla, ja tämä onkin sinne meneville paras yhteys.

Lippuja voi ostaa asemalta kortilla tai käteisellä tai junasta käteisellä, ja junia kulkee päiväsaikaan vartin välein. Matka Gdańskin keskustaan kestää noin 45 minuuttia, ja huomionarvoista on se, että paikallisjuniin käyvät liput eivät käy muihin julkisiin liikennelaitteisiin.

Yksityiskuljetukset ja taksi

Lentoasemalta voi myös ottaa yksityiskuljetuksen, joista airport shuttle -tyyliset kyydit ovat hyviä porukoille. Niitä lähtee samasta paikasta kuin bussejakin, ja tarvittaessa kuski odottaa nimikyltin kanssa terminaalissa. Yksi hyvä vaihtoehto on Gdańsk Shuttle, jolla pääsee nopeasti paitsi Gdańskin keskustaan myös Gdyniaan ja Sopotiin. Gdańskiin matka maksaa alkaen noin 20 euroa per kyyti 1–4 hengelle.

Gdańskin lentokentällä odottelevat taksikuskit eivät ehkä ole kaikkein rehellisimpiä, ja tästä syystä kannattaakin valita Neptun Taxi, joka on virallinen, luotettava taksiyhtiö. Pimeää taksia vältelläkseen on hyvä varmista, että numero 19686 lukee auton sivulla. Melko normaali hinta edelleen on 60 złotya päivisin, 70–80 on maksimihinta paikallisten mukaan, mikäli käyttää taksia viikolla päiväsaikaan. Öiseen aikaan, viikonloppuisin ja juhlapyhinä maksimihinnan tulisi olla 70–80 złotya.

On olemassa myös mahdollisuus tilata taksi etukäteen mutta sille tulee hintaa 100 złotya suuntaansa. Taksilla voi hurauttaa myös suoraan Gdyniaan tai Sopotiin, mille tulee hintaa jonkin verran enemmän.

Siirtyminen Gdańskin ja Gdynian satamista muualle

Gdańskiin voi saapua meriteitse esimerkiksi Nynäshamnista, ja on hyvä huomata, että toukokuusta 2015 alkaen lautat ovat saapuneet Westerplatten [kartalla] satamaan eivätkä enää Nowy Port -satamaan muistomerkin viereen. Satama on noin 11 kilometrin päässä ydinkeskustasta, ja sataman ja päärautatieaseman väliä kulkevat linja-autot 106 ja 138. Lipun voi ostaa etukäteen tai kuskilta, ja näin paikallista valuuttaa on hyvä nostaa terminaalin automaatista tai vaihtaa euroja. Taksimatka sataman ja keskustan välillä on kuitenkin kohtuuhintainen ja maksaa päivällä yleensä noin 30 złotya eli pitkälti alle 10 euroa. Omalla autolla tänne saapuvat seuraavat vain yksinkertaisesti ”Centrum”-kylttejä, ja automatka keskustaan kestää 15–30 minuuttia.

Gdynian laivaterminaaliin on ajoittain tullut Helsingistä matkustajalauttoja, ja yksi suomalaiselle mahdollinen yhteys on Stena Linen lautta Gdynian ja Karlskronan välillä. Gdynian satamasta voi kulkea linja-autolla 150 tai 4F Gdynian päärautatieasemalle, mistä pääsee tiuhaan tahtiin kulkevilla junilla Sopotin kautta Gdańskiin. Bussilippu maksaa 3 złotya, joskin 4F kuuluu ns. nopeisiin busseihin, joihin liput maksavat 4 złotya. Taksimatka keskustaan on lyhyt, ja omalla autolla tänne saapuvat seuraavat ”Centrum”-kylttejä, jotka vievät Gdynian ytimeen noin 10 minuutissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/04

Lukijoiden kommentteja

Olimme Gdańskissa 10.-12.2014. Hieno matka. Kaikki toimi. Taksi lentokentältä hotelliin 60 slotia päivällä, yöllä taksi hotellilta lentokentälle 80 slotia + hotellin palvelumaksu 8,60.
Merimuseo oli näkemisen arvoinen. 18 slotin lippuun sisältyi nosturi, museo, tutustuminen museo laivaan ja edestakainen matka " proomulla" kanavan yli.
Kävelykilometrejä kertyi huomaamatta, mutta näkymät olivat sen arvoiset. /Riitta

Olimme 2014 alkusyksystä, eikä ainakaan kukaan lentokentällä osannut opastaa, mistä linja-auto keskustaan lähtee. Otimme taksin ja halpaa oli. /Ottakaa taksi

Olimme Gdanskissa 25-27.8-2015. Bussi numero 210 lähtee lentoasemalta terminaalin sivusta, jossa on bussipysäkit. Helposti löytyi, lippuautomaatit ovat ihan pysäkkien vieressä. /Janne

Olimme viimeksi Gdanskissa 24.-28.6.2016, silloin junayhteys keskustaan Wrzeszczin rautatieasemalle toimi hyvin, liput ostimme lippuautomaatista. /Sirpa

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti