hotellien haku
Booking.com
Madison-ostoskeskus
Matkalla kohti telakka-aluetta eli pitkin Pańska-katua tulee vastaan ostoskeskuksia, kuten Madison-ostoskeskus.

Ostoksilla Gdańskissa

Gdańskissa ostosten tekeminen on helppoa, sillä valtaosa kaupoista sijaitsee aivan ytimessä, alueilla joilla muutekin tulee oleskeltua. Hintataso on Gdańskissa sitä luokkaa, että pelkästään sen takia sinne kannattaa lähteä katselemaan erilaisia tuotteita.

Puolasta on hyvä tuoda kaikenlaista, käsitöistä koristeisiin, meripihkaan ja vodkaan, ja sinne voi hyvin lähteä ostoksille mihin vuodenaikaan tahansa.

Parhaat ostosseudut

Gdańskin parhaat shoppailumahdollisuudet ovat kätevästi Główny-päärautatieaseman ja vanhan keskustan eli Długa-kadun välisellä alueella, jolla on runsaasti ostoskeskuksia ja kauppoja. Sadekelillä rautatieaseman vieressä olevat ostoskeskukset ja muut shoppailupaikat ovat käteviä, ja tästä on hyvin lyhyt matka vanhankaupungin parhaille nykyaikaisille ostospaikoille, joita on lähinnä Rajska-kadun varrella. Ympäri vuoden matkamuistoja, tyypillisiä tuliaistuotteita ja jonkin verran muitakin tuotteita voi katsella Długalla, Długi-aukiolla ja suuren Mariankirkon alapuolella olevilla kaduilla, myös sunnuntaisin.

Długa-katu, Długi-aukio ja Mariacka-kävelykatu ovat kaikki erinomaisia paikkoja ostaa meripihkatuotteita, käsitöitä ja taidetta. Lisää meripihkatuotteita on Targ Węglowy -aukiolla ja Meripihkamuseon edustalla. Myös muut vanhan keskustan, etenkin Długa-kadun ja Długi-aukion ympärillä olevat alueet ja Motława-joen rannat ovat hyviä ostospaikkoja. Parhaiten täältä tarttuu mukaan juuri tyypillisiä paikallisia tuotteita, matkamuistoja, elintarvikkeita, herkkuja ja koristeita.

Kauppahallista (Hala Targowa) sekä sen edustalta saa elintarvikkeiden lisäksi myös muita tuotteita, ja siellä on tarjolla erilaisia palveluja, kuten suutareita. Hallin ympärillä on markkinakojuja, joista saa paikallisia elintarvikkeita – Puolassa kannattaakin muistaa, että omenat ovat täällä erityisen hyviä. Lähes kauppahallia vastapäätä sijaitsee lähes aina avoinna oleva, vanhassa myllyssä sijaitseva ostoskeskus [kartalla].

Jos Rajska-katua jatkaa kohti entisellä telakka-alueella olevaa Solidaarisuuskeskusta, tulee vastaan Madison-ostoskeskus, jonka ympäristössä on kaikenlaisia kauppoja. Jos tästä kääntyy kohti rautatieasemaa, tulee vastaan lisää nykyaikaisia ostospaikkoja, kuten kauppakeskuksia ja suuri Empik Megastore [kartalla], josta voi hakea vaikka paikallista musiikkia, puolalaisia, englanninkielisillä teksteillä varustettuja elokuvia ja kaikenlaista muuta mitä kirjakaupoista nykyään saa. Madison-keskus ja sen ja rautatieaseman välimaastossa olevat liikkeet ovat avoinna hyvin aukioloajoin, myös sunnuntaisin.

Tori Hala Targowa -kauppahallin vieress
Hala Targowa -kauppahalli on oiva paikka hakea kaikenlaista. Sen vieressä on tori, jolta voi tyypillisiin toriaikoihin hakea vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Gdańsk on hyvä shoppailukaupunki ympäri vuoden, ja usein talvikaudella siellä on kohtuullisia ilmoja, jolloin voi kierrellä vaikka Mariacka-kadun meripihkaliikkeiden edustoja. Myös siirtyminen vanhan keskustan pääpaikkojen ja Madison-keskuksen välillä onnistuu hyvin talvellakin, ja tänne voi lähteä pelkästään ostoksille mihin vuodenaikaan tahansa.

Gdańsk Life -sivustolla on lisätietoa Gdańskin shoppailumahdollisuuksista.

Elintarvikeostoksilla: Valintamyymälät, kauppahalli ja tori

Gdańskissa ei tule nykyään vaikeuksia löytää ruokakauppoja, sillä niitä on aivan ytimessä useita. Długa-kadulla on muutama elintarvikeliike, ja sen viereisellä Piwna-kadulla on parikin 24 tuntia vuorokaudessa auki olevaa, hyvin varustettua elintarvikeliikettä. Kos (Piwna 11) on hyvin varusteltu ympäri vuorokauden avoinna oleva liike, ja Długa-kadulla kansainvälinen Carrefour [kartalla] on pieni ruokakauppa.

Tämän alueen takana, lähellä Szafarnia-kadun hotelleja, Stągiewna-kadulla [kartalla] Motława-joen toisella puolella, on 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva ruokakauppa. Jos hotelli on täälläpäin, on hyvä tietää, että jos jatkaa samaa katua sillan yli Długie Ogrody -kadulle, tulee sen numerossa 14 vastaan Biedronka-kauppa.

Hala Targowa -kauppahalli [kartalla] on oiva paikka hakea kaikenlaista. Sen vieressä on tori, jolta voi tyypillisiin toriaikoihin hakea vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Kauppahallin alakerrassa on myös normaali ruokakauppa, joka on avoinna kauppahallin tavoin ma–pe klo 9–18 ja la klo 9–15. Jos hotelli on täälläpäin, niin myös täältä löytyy elintarvikeliikkeitä, kuten Madison-keskuksessa (Rajska 10) oleva, ja sitä vastapäätä sijaitseva Biedronka-kauppa [kartalla]. Madison-keskuksen ruokakauppa on hyvin varusteltu, ja siellä kuten monissa muissakin kaupoissa on hyvät alkoholivalikoimat. Pullon erinomaista paikallista vodkaa saa alkaen noin 5 euroa per puoli litraa, ja erityisen hyvin alkoholia myyviä liikkeitä onkin lähellä rautatieasemaa ja Rajska-kadun tuntumassa vanhankaupungin ja Długa-kadun välimaastossa.

Outlet-keskukset ja tehtaanmyymälät

Gdańskin tienoo ei ole otollinen outlet-keskuksille tai tehtaanmyymälöille, mutta Sopotissa on Polo Outlet (Monte Cassino 26). Sinne on helppo hurauttaa reilussa vartissa junalla, ja samalla kadulla voi vaikka syödä ja viihtyä koko illankin.

Ostoskeskukset

Madison-keskus [kartalla] on paras ostoskeskus keskustassa, ja sille on lyhyt matka niin rautatieasemalta kuin Długa-kadultakin. Se on avoinna ma–la klo 9–21 ja su klo 10–20. Jos haluaa nähdä lisää ostoskeskusten tyylisiä paikkoja, kannattaa tästä kävellä kohti rautatieasemaa, jonka vieressä [kartalla] on useita kauppakeskuksia ja hyviä nykyaikaisia liikkeitä.

Jos haluaa vierailla yhdessä alueen suurimmista ja uusimmista ostoskeskuksista, on hyvä vaihtoehto Galeria Bałtycka [kartalla]. Sen yhteydessä oleva Centrum Vina on erittäin hyvä viinakauppa, joskin Madison-keskuksen alakerran ruokakauppa on alkoholitarjonnaltaan myös hyvä. Ikävä kyllä se sijaitsee keskustan ulkopuolella, mutta sinne pääsee paikallisjunalla nopeasti kulkemalla Gdańsk Wrzeszcz -asemalle. Kuten monet muutkin ostoskeskukset, se on avoinna ma–la klo 9–21 ja su klo 10–20.

Mitä ostaa Gdańskista?

Meripihkatuotteet, käsityöt, korut, hopea sekä kulta, taulut ja muut taide ovat hyviä tuliaisia ja matkamuistoja Gdańskin-matkalta. Vaatteet, kengät ja asusteet ovat edullisia, ja niitä on tarjolla vanhassa keskustassa ja ympäri kaupunkia. Kirjat ja englanniksi tekstitetyt korkeatasoiset puolalaiset elokuvat, niin klassikot kuin uudetkin elokuvat, ovat myös hyviä ostoksia, joista oppii puolalaista kulttuuria ja menneisyyttä kuin itsestään.

Elintarvikkeet, alkoholijuomat, joista vodkat ovat erityisen hyvin hinnoin ja valikoimin tarjolla, tupakkatuotteet ja erilaiset paikallisesti valmistetut tuotteet ja kulutushyödykkeet ovat nekin kaikki hyvän tarjontansa ja edullisuutensa takia hyviä ostoksia.

Meripihkasta tehty kaulakoru
Meripihkatuotteet, käsityöt ja korut ovat hyviä tuliaisia ja matkamuistoja Gdańskin-matkalta.

Jos keskustassa unohtuu ostaa jotakin, on lentoasemalla myös liikkeitä, turvatarkastuksen jälkeen, jolloin vain käsimatkatavaroillakin pärjäävä voi hankkia pullon kirkasta. Viinat ja tupakat ovat lentoasemalla hyvin tarjolla, mutta on hyvä pitää mielessä, että tupakkaa, jossa ei ole suomen- ja ruotsinkielisiä varoitustekstejä, ei saa tuoda kartonkia enempää Suomeen.

Hintataso ja aukioloajat

Vertailujen mukaan Gdańskin hintataso on noin 50–62 % alhaisempi kuin Helsingin hintataso. Erilaiset tuotteet ovat noin puolet Suomen hinnoista, joskin kansainväliset tuotteet ja luksustuotteet voivat olla samoissa hinnoissa. Elintarvikkeet voivat maksaa vain kolmanneksenkin kotimaan hinnoista, ja tupakkaa saa 3–4 eurolla askin. Kuukausikortti julkisiin maksaa noin 20 euroa ja 10 kilometriä taksilla 7 euroa.

Kaupat ovat hyvin avoinna Gdańskissa, mutta sunnuntait ja juhlapyhät ja etenkin uskonnolliset juhlapyhät ovat huonoja ostosajankohtia kaikkialla Puolassa. Pienet putiikit ovat yleensä Gdańskissa avoinna ma–pe 10–18, la 10–15, joskin Długan, Długin ja Mariackan matkamuistomyymälät ja meripihkakaupat ovat avoinna lähes aina. Elintarvikeliikkeet ja ostoskeskukset ovat parhaiten avoinna myöhään ja sunnuntaisin, mutta esimerkiksi pääsiäisenä ei ostoskeskusten ja kaikkien ruokakauppojen aukioloon voi luottaa. Ostoskeskukset ovat avoinna pisimpään, yleensä klo 21 asti, mutta nekin sulkevat ovensa sunnuntaisin aiemmin, klo 20.

Valuutta, valuutanvaihto, pankkiautomaatit ja maksukortit

Puolassa on käytössä zloty (lausutaan zvoti), ja yksi euro on yleensä ollut suurin piirtein 3,5–4,5. Valuuttaa on helppo nostaa kortilla heti Gdańskin lentoasemalla, mutta jos aikoo taksilla kaupunkiin, voi matkan maksaa kortillakin. Gdańsk on turvallinen kaupunki, niin että euroja voi ottaa matkaan mukaan rutkasti ja vaihdella niitä paikan päällä Kantor-nimisissä vaihtopisteissä, joita on useita rautatieaseman ja Madison-ostoskeskuksen välimaastossa [kartalla]. Euroilla ei kannata maksaa siksi, että vaihtokurssi on aina epäedullinen eurolla maksavalle.

Pankkiautomaatteja Gdańskissa on sen verran, ettei niiden löytäminen tuota ongelmia. Niitäkin on silti erityisen hyvin rautatieaseman ja Madison-keskuksen tienoilla.

Maksukortit käyvät liikkeissä nykyään yleisesti, mutta on jonkin verran pieniä liikkeitä ja tietenkin kojuja, joissa ne eivät käy. Luottokorteista käyvät yleisesti Visa ja Mastercard, mutta myös AMEX ja DC käyvät monissa liikkeissä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/04

Lukijoiden kommentteja

Olimme nyt joulukuun ensimmäisellä viikolla 2014 Gdańskissa ja olivat ainakin vielä virittelemässä joulumyyntikojuja, joten oli pieni pettymys, että joulutorit eivät olleet vielä auki. Muuten olemme olleet kaupunkiin tyytyväisiä, jo neljäs kerta kahden vuoden sisällä käyneet. /Nina

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti