logo
Matkalla kohti telakka-aluetta eli pitkin Pańska-katua tulee vastaan ostoskeskuksia, kuten Madison-ostoskeskus.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Gdańskin parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan, mitä kannattaa ostaa ja milloin liikkeet ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan, mistä kannattaa ostaa elintarvikkeita ja millainen on hintataso.

Parhaat ostosseudut

Gdańskin parhaat shoppailumahdollisuudet ovat kätevästi Główny-päärautatieaseman ja vanhan keskustan välisellä alueella, jolla on runsaasti ostoskeskuksia ja kauppoja. Sadekelillä rautatieaseman vieressä olevat ostoskeskukset ja muut shoppailupaikat ovat käteviä, ja kesäisin puolestaan vanhan keskustan kujat ovat oivallisia shoppailupaikkoja.

Długa-katu, Długi-aukio ja Mariacka-kävelykatu ovat kaikki erinomaisia paikkoja ostaa meripihkatuotteita, käsitöitä ja taidetta. Lisää meripihkatuotteita on Targ Węglowy -aukiolla ja Meripihkamuseon edustalla. Myös muut vanhan keskustan, etenkin Długa-kadun ja Długi-aukion ympärillä olevat alueet ja Motława-joen rannat ovat hyviä ostospaikkoja.

Kauppahallista (Hala Targowa) sekä sen edustalta saa elintarvikkeiden lisäksi myös muita tuotteita, ja siellä on tarjolla erilaisia palveluja, kuten suutareita. Hallin ympärillä on markkinakojuja, joista saa paikallisia elintarvikkeita - Puolassa kannattaakin muistaa, että omenat ovat täällä erityisen hyviä. Jos olet menossa telakka-alueelle, Pańska-kadulla kannattaa tutustua ostoskeskuksiin, kuten vanhassa myllyssä olevaan ostoskeskukseen, Madison-ostoskeskukseen ja lukuisiin putiikkeihin.

Kesäkausi on paras aika ostella kojuista meripihkatuotteita tai koruja, mutta syyskuun ja toukokuun välisenä aikana kauppaa tehdään pääasiassa sisätiloissa, lukuun ottamatta joulukuun joulumarkkinoita. Gdańsk onkin hyvä shoppailukaupunki ympäri vuoden, ja kenties kiireistä heinä-elokuuta parempia shoppailuaikoja ovatkin kevät ja syksy.

Gdańsk Life -sivustolla on lisätietoa Gdańskin shoppailumahdollisuuksista.

Mitä ostaa Gdańskista?

Meripihkatuotteet, käsityöt, korut, hopea sekä kulta, taulut ja muut taide ovat hyviä tuliaisia ja matkamuistoja Gdańskin matkalta. Vaatteet, kengät ja asusteet ovat edullisia, ja niitä on tarjolla vanhassa keskustassa ja ympäri kaupunkia. Kirjat ja englanniksi tekstitetyt korkeatasoiset puolalaiset elokuvat, kuten Kieślowskin tai Wajdan ohjaamat, ovat myös hyviä ostoksia.

Tupakkatuotteet ovat kotimaan hintoihin verrattuna huomattavan edullisia, ja viinat ovat vodkan johdolla paitsi korkeatasoisia myös edullisia - puoli litraa hyvälaatuista paikallista vodkaa maksaa noin 5 euroa. Elintarvikkeet ovat nekin edullisia, ja etenkin makeisia kannattaa ostaa.

Elintarvikeostoksilla

Gdańskin Długa-kadulla on muutama elintarvikeliike, ja sen viereisellä Piwna-kadulla on parikin 24 tuntia vuorokaudessa auki olevaa, hyvin varustettua elintarvikeliikettä. Myös Stagiewna-kadulla, joka on Długi-aukion takana, Motława-joen toisella puolella, on 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva kauppa. Lisää ruokakauppoja, kioskeja ja muita elintarvikkeita, alkoholia ja tupakkaa myyviä paikkoja on Długa-kadulta rautatieasemalle päin kuljettaessa, ja myös rautatieaseman ympäristöstä löytyy elintarvikkeita myyviä liikkeitä. Hala Targowa -kauppahallissa sekä sen ympäristössä on lukuisia elintarvikeliikkeitä, ja jos jatkaa Pańska-katua eteenpäin, vastaan tulee muutaman sadan metrin päässä Madison-ostoskeskus, jonka yhteydessä on suuri ruokakauppa.

Hintataso ja aukioloajat

Gdańskin hintataso ei enää ole aivan yhtä edullinen verrattuna aiempaan, mutta tuotteiden laatu ja valikoima ovat parantuneet viime vuosina. EU-jäsenyyden myötä kaupankäynti on lisääntynyt, ja Gdańsk on viime vuosina ottanut harppauksia eteenpäin. Suomea edullisempaa siellä on edelleenkin, eikä normaalilla lomabudjetilla varustetun suomalaisen tarvitse laskeskella viimeisiä rahojaan. Lisäksi monet elintarvikeliikkeet ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, ja tavaratalot ja ostoskeskukset ovat avoinna sunnuntaisin, joskin uskonnollisina juhlapyhinä vain pienet kaupat voivat olla auki. Pienet putiikit ovat yleensä Gdańskissa avoinna ma-pe 10-18, la 10-15.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/08

Lukijoiden kommentteja

Olimme nyt joulukuun ensimmäisellä viikolla 2014 Gdanskissa ja olivat ainakin vielä virittelemässä joulumyyntikojuja, joten oli pieni pettymys, että joulutorit eivät olleet vielä auki. Muuten olemme olleet kaupunkiin tyytyväisiä, jo neljäs kerta kahden vuoden sisällä käyneet. /Nina

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.