hotellien haku
Booking.com
Kahvilan terassi
Gdańskissa on koko joukko myös hyvätasoisia kahviloita ja bistroja.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Gdańskissa on nykyään paljon hyviä ravintoloita samoilla seuduilla joilla katsellaan nähtävyyksiä ja tehdään ostoksia. Ravintoloiden ja muiden ruokapaikkojen tarjonta on monipuolista, niin että kaupungista saa puolalaisten ja kaikkialta muualtakin saatavien italialaisten ja kansainvälisten ruokien lisäksi esimerkiksi intialaisia, venäläisiä, ranskalaisia ja tšekkiläisiä ruokia.

Gdańskin keskustan lisäksi ravintoloita löytyy monipuolinen valikoima myös muualta Kolmoiskaupungin alueelta. Kahvilat ovat nekin hyviä, ja kasvisruokia on tarjolla niitäkin. Ruokailu on pääasiallisesti kohtuuhintaista, ja ravintolatkin ovat mukavasti auki joka päivä aamuvarhaisesta yömyöhään.

Gdańskin parhaat ravintolaseudut

Ravintoloita löytyy Gdańskista varsin yksinkertaisesti, sillä suuri osa hyvistä ruokailupaikoista sijaitsee vanhan keskustan alueella. Parhaat alueet ruoille ovat Długa-kävelykadun ja sitä seuraavan Długi-aukion varrella tai lähettyvillä, etenkin suuren Mariankirkon alapuolella olevilla kaduilla. Joenrannalla on silläkin hyvä määrä ravintoloita, ja sen jälkeen vastaan tuleva Rybny Targ on sekin hyvä ruokapaikka. Monet kadut täälläpäin ovat nekin ravintoloiden luvattua maata, ja niin matkalla kohti vanhaakaupunkia kuin sen alueella Madison-ostoskeskuksen ympäristössäkin on paljon erilaisia ruokapaikkoja. Muualla kaupungissa niitä on heikommin, lukuun ottamatta läheistä päärautatieaseman tienoota, jolla on etenkin ruokakojuja ja pikaruokapisteitä. Muualla Kolmoiskaupungissa Gdyniassa ja Sopotissa on erittäin monipuolinen valikoima ravintoloita, joissa on hyvä kesäaikaan vierailla.

Długa

Długa on heikompi ravintoloiltaan kuin Długi-aukio. Sen varrella eksoottista tyyliä edustaa Buddha Lounge ja perinteistä puolalaista Bar Mleczny NEPTUN eli ”maitobaariksi” Puolassa kutsuttu itsepalveluravintola, joka on avoinna klo 10–19.

Długi-aukio

Długi-aukio on ravintoloiltaan monipuolisempi paikka kuin Długa, ja sillä voi syödä kalliissa tai kohtuuhintaisissa ravintoloissa. Sen varrelta löytyy venäläinen ravintola, Hard Rock Cafe, menunsa uusinut Sphinx-ketjuravintola, joka on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa ja myös porukoille ja muitakin ruokapaikkoja. Ne ovat järjestään kuitenkin turisteille suunnattuja, hinnat ovat joissain paikoissa turhan korkeita mutta tarjoilijat ovat kielitaitoisia ja tottuneet turisteihin.

Motława-joen rannat

Paljon ravintoloita on myös Motława-joen rannoilla, ja jos haluaa syödä muiden turistien kanssa terassilla kesät talvet, on tämä Długie Pobrzeże -rantabulevardi siihen aamusta yömyöhään oiva ratkaisu. Sen varrella olevista ravintoloista jotkut vannovat Goldwasserin nimeen, ja myös jotkin ravintolalaivat kesäisin ovat osoittautuneet hyviksi, tunnelmallisiksi illallispaikoiksi.

Targ Rybny -aukion tienoot

Rantakatua jatkava Targ Rybny -aukio [kartalla] Hilton-hotellin vieressä on hyvä, myös turisteille suunnattu paikka mennä syömään. Täällä on erilaisia paikkoja hampurilaisravintoloista sushipaikkoihin ja muihin japanilaisiin, ja Gdańskin alueen bravuuri eli kala on täällä kovassa huudossa. Numerossa 6 sijaitseva Targ Rybny – Fishmarkt on kalaruoiltaan kaupungin eliittiä, ja sieltä saa myös argentiinalaisia pihvejä ja muitakin herkkuja, päivittäin klo 12–23.

Alueet Targ Rybnyn ja rautatieaseman välimaastossa ovat parhaita apajia ruoille ja juomille, joita lähinnä paikalliset käyvät syömässä. Tämän alueen, joka on ydinkeskustan ja vanhankaupungin alueella, parhaita katuja ravintoloille ovat turistimainen Mariacka suuren Mariankirkon vieressä, Piwna joka samoin kulkee kirkon ohi ja sitä jatkava Chlebnicka, joka on huomattavasti Piwnaa heikompi ravintoloiltaan. Piwnan varrella on kuuluisia puolalaisia nyyttejä eli pierogeja myyviä ravintoloita, ja näistä parhaita on Pierogarnia u Dzika [kartalla] numerossa 59, josta kyllä saa kohtuuhinnalla muitakin ruokia, kuten keittoja. Sen vieressä ja sitä vastapäätä on melkoinen määrä ruokapaikkoja, joten jos ei tiedä mitä haluaisi syödä ja haluaa syödä paikallisväriä edustavassa paikassa, on Piwna paras osoite kaupungissa.

Terassi Sopotissa
Sopotissa ravintoloita on hyvin kuvan Monte Cassino -kadulla ja sen sivukaduilla ja myös lähellä hiekkarantaa olevissa kortteleissa.

Monet muutkin lähikadut ovat hyviä, mutta erityisen huomion arvoinen on Szeroka-katu ja etenkin sen ja Pańska-kadun kulmaus, jossa on useita ravintoloita. Tekstylia on varma, trendikäs valinta niin aamiaiselle, lounaalle, illalliselle kuin pienimuotoiselle illanistumiselle tai kahvihetkellekin. Sitä vastapäätä on hyvä pizzeria, ja vastapäisessä kulmauksessa on yksi kaupungin tunnetuimmista maitobaareista, Bar Turystyczny, josta saa ruokia itsepalveluperiaatteella klo 8–18.

Madison-keskuksen tienoot

Szeroka- ja Pańska-kadun kulmauksesta on lyhyt matka ns. vanhankaupungin pääpaikoille, joilla huomattavin paikka on Madison-keskus. Sen yläkerrassa on hyvä kasvisravintola ja pari muutakin ruokapaikkaa, alakerrassa intialainen, italialaisia ja hampurilaisravintola, ja lisää ravintoloita tulee vastaan sen ja rautatieaseman välimaastossa etenkin Empik-liikkeen ympäristössä [kartalla] Karmelicka-kadun ympäristössä, missä on pari kebabpaikkaa ja lähellä myös kasvisravintola. Itse asemalla on pikaruokapisteitä, kahvila-ravintoloita ja kymmeniä kojuja, joista päiväretkeläinen saa edullisesti leipomotuotteita ja kaikenlaista muutakin.

Gdynia ja Sopot

Gdyniassa ja Sopotissa on ravintoloita helppo löytää. Rautatieaseman ympäristössä on kummassakin paikassa ravintoloita, Gdyniassa paljon merenrannan ja rautatieaseman välimaastossa ja Sopotissa paitsi Monte Cassino -kadulla ja sen sivukaduilla myös lähellä hiekkarantaa olevissa kortteleissa.

TripAdvisor esittelee Gdańskin ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Gdańskin omat ruoat ovat monen ravintolan listalla, sillä tänne tullaan pitkienkin matkojen takaa maistamaan mereneläviä ja muita paikallisia herkkuja. Tyypillisiä paikallisia mereneläviä ovat turska (dorsz), silli (śledź) ja lohi (losos), ja näitä myydään yleensä vähän kalliimmissa paikoissa, joita äveriäät gdańskilaiset ja turistit suosivat. Tyypillisiä puolalaisia ruokia on niitäkin saatavana melkoisesti, ja maistamisen arvoisia ovat pierogit, raviolia muistuttavat nyytit, joiden sisällä voi olla miltei mitä tahansa.

Kaalikääryleitä ja keitettyjä perunoita
Tyypillisiä puolalaisia ruokia ovat kaalikääryleet.

Muita tyypillisiä puolalaisia ruokia ovat kaalikääryleet (gołąbki), keitot (zupa) ja perunaa sisältävät ateriat. Gdańskissa onkin jonkin verran uuniperunoihin keskittyviä ravintoloita, kuten Pod Ryba (Piwna 61). Hyvä paikka maistella nyyttejä on Pierogarnia Mandu [kartalla], joka on pidetyin näitä pääasiallisesti tarjoavista ravintoloista ja sijaitsee hyvin lähellä päärautatieasemaa, Bielańska- ja Garncarska-katujen risteyksessä. Enemmänkin Puolan pohjoisrannikolta tulevia ruokia saa hyvin yhdestä kaupungin vanhimmista ravintoloista, nimeltään Gdańska [kartalla], joka sijaitsee kahden korttelin päässä Długa-kadusta.

Gdańskin ja erityisesti muun Kolmoiskaupungin alueelta saa nykyään hämmästyttävän valikoiman muualta tulevia ruokia. Näihin kuuluu myös kroatialaisia, georgialaisia, liettualaisia, perulaisia, kreikkalaisia ja fuusioruokia. Hampurilaisravintoloita on pari, Kauppahallin ulkopuolella [kartalla] on hyviä uudenlaisia ruokia myyviä kojuja, sushia on tarjolla siellä täällä ja aivan pääpaikoilta Długan vierestä löytyy myös tšekkiläinen ravintola Bohemia Beer Cafe [kartalla].

Local Life -sivusto kertoo lisää Gdańskin ravintoloista

Kasvisruoat

Vielä muutama vuosi sitten Gdańsk muun Puolan tavoin oli kasvissyöjän paratiisi, jossa oli mitä erilaisimpia kasvisravintoloita, ja ne myivät maukkaita ja edullisia terveellisiä ruokia. Nykyään tilanne on muuttunut, mutta edelleenkin Bioway-ketju on voimissaan. Sillä on erittäin hyvä mutta viikolla lounasaikaan vilkas piste Madison-ostoskeskuksen [kartalla] yläkerrassa, missä ruokia voi ottaa mielensä mukaan. Lähellä rautatieasemaa oleva piste (Wały Jagiellońskie 34) [kartalla] on erilainen, suurempi ja mukavampi, mutta siellä ei ruokia voi yhtä vapaasti itse valita.

Green Way -ketju ei ole pärjännyt yhtä hyvin, vaan se on joutunut sulkemaan kaikki Gdańskin pisteensä. Sillä on hyvä ravintola Sopotin Monet Cassino -pääkadulla numerossa 47 ja Gdyniassa parikin pistettä, joiden osoitteet, karttapaikat ja aukioloajat saa verkkosivuilta. Normaali aukioloaika kasvisravintoloille on ma–pe klo 10–20, ja viikonloppuisin ne ovat joko kiinni tai auki rajallisemmin, sillä näiden pääasiallinen rooli on toimia paikallisten työpaikkaruokaloina.

Suklaakakku ja kahvia kahvilan pöydällä
Gdańskissa on runsaasti hyvätasoisia kahviloita, ja näitä on etenkin Długa-kadun ja Długi-aukion varrella.

Kahvilat

Gdańskissa on runsaasti hyvätasoisia kahviloita, ja näitä on etenkin Długa-kadun ja Długi-aukion varrella. Kahvilat ovat usein tyylikkäästi sisustettuja, hintataso on yleensä huokea, niissä on hyvät kakkuvalikoimat ja monista kahviloista saa myös ruokia ja alkoholijuomia myöhäänkin illalla.

Tavallisen kahvilan, joita useimmat Gdańskissa ovat, ja kahvila-konditorian, jossa tarjotaan hyviä leivoksia, kakunpaloja ja jäätelöitä, erottaa siitä, että kahvila-konditorian nimi on ”cukiernia”. Hyvä leivonnaisia tarjoava kahvila Długan varrella on Cukiernia Sowa numerossa 13 [kartalla], jolla on myös vähemmän tyylikäs piste Madison-keskuksen alakerrassa.

Hintataso ja maksukortit

Hintataso on Gdańskissa ja muualla Kolmoiskaupungissa varsin kohtuullinen. Siellä voi syödä hyvän aterian ruokajuomineen iltaisin ja viikonloppuisinkin alle 10 eurolla. Edullisimmat ateriat löytyvät maitobaareista, kebabpaikoista ja kasvisravintoloista, ja näissä voi lounaan syödä noin 3 eurosta ylöspäin. Jos haluaa syömään Długi-aukion tai joenrantapromenadin turistipaikkoihin, on se vähän kalliimpaa, niin että ateriasta ruokajuomineen voi joutua pulittamaan 15 euroa ja ylikin. Valtaosassa ravintoloista kuten Sphinxissä pippuripihvi maksaa vain reilut 10 euroa, ja kalleimmat kalaruoatkin ovat harvoin yli 15 euron hintaisia. Ruokajuomat ovat yleensä kohtuuhintaisia, niin että tuopin olutta tai lasin viiniä saa korkeintaan parilla eurolla halvoista paikoista, 3–4 eurolla normaalia hienommista ravintoloista ja hotellien anniskelupaikoista.

Maksukortit käyvät yleisesti monissa ruokapaikoissa, ja jopa joissain maitobaareissa on korttimaksumahdollisuus. Poikkeuksiakin on, kuten halvimpia ravintoloita ja baareja, ja näin ollen käteistä on hyvä olla matkassa aina mukana.

Ruokailuajat

Gdańskin ravintolat ovat auki yleensä klo 10–22, mutta osa ravintoloista on myös myöhempään auki – tosin kannattaa pitää mielessä, että Puolassa ravintolat suljetaan mieluusti melko aikaisin eikä illallista kannata sen vuoksi jättää viime tippaan. Jotkin ravintolat avautuvat jo aamiaiselle, ja etenkin maitobaarit kuuluvat ensimmäisinä avautuvien ravintoloiden joukkoon. Tekstylia on avoinna aikaisin aamiaiselle, ja osa hienommista ravintoloista aukeaa vasta klo 11–12. Ravintoloita, jotka olisivat avoinna vain lounaalle ja illalliselle, ei Gdańskissa juuri ole.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/04

Lukijoiden kommentteja

Olimme matkalla elokuussa 2015. Pyra Bar ( Ul.Garbary 6/7) on erittäin suosittu perunaruokaravintola. Useita erilaisia perunaruukku-vaihtoehtoja, kahta eri kokoa. Otimme kaksi isoa annosta ja isot oluet, yhteensä 49 zl.

Mahtava uuniperuna-ravintola bar Pod Ryba (Piwna 61/63). Uuniperunat tarjotaan kokonaan avattuna. Ne ovat valtavia ja runsas kastike laitetaan jo keittiössä annoksen päälle. Vaihtoehtoja on todella paljon. Kaksi uuniperunaa ja kaksi olutta 56zl. Oli myös edullisempia peruna-annoksia. /Malla

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti