Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
raitiovaunu
Raitiovaunulinjoista kätevin on “Sultanahmet Tram” eli T1, joka on parhaimmillaan Suuren basaarin ja Sultanahmet-pysäkin välimaastossa, sillä tällä alueella ovat kaikki suurimmat nähtävyydet.

Liikkuminen Istanbulissa

Pääosa Istanbulissa vietetystä lomasta kuluu kävellen, ja kaupungissa on lukuisia alueita, joilla käveleminen on miellyttävää ja joihin voi tutustua oikeastaan vain kävellen. Jos tarvitsee siirtyä vaikkapa Taksim-aukion tuntumasta Sultanahmetiin, jossa suuret nähtävyydet sijaitsevat, voi siirtyä sekä metrolla että raitiovaunulla, mutta niidenkään kanssa matkaa ei tehdä kovin joutuisasti. Metroverkosto on laajentunut, mutta kaupungin valtava koko ja erikoinen olemus tekevät siitä haastavan paikan maanalaisille metrolinjoille.

Normaalien raitiovaunujen lisäksi Istiklal Caddesia kulkee turistien riemuksi vanhanaikainen raitiovaunu, ja nykyaikaisilla raitiovaunuilla voi kulkea lyhyitäkin matkoja Sultanahmetissa. Kaksi funikulaaria helpottaa siirtymistä mäkiä alas ja ylös, ja olennainen kokemus Istanbulissa on ainakin jonkinlaisen retken tekeminen lautalla. Taksi on tietenkin kätevä kulkuneuvo Istanbulissa, mutta ruuhkat voivat tehdä taksimatkoista painajaisia. Istanbulissa ei kannata pyöräillä tai vuokrata autoa.

Kävellen paikasta toiseen

Kävely on Istanbulissa mukavaa muutamalla alueella. Taksim-aukio [kartalla] on kaupungin keskus, jonka ympäristössä on monenmoista osaa ja jonka tuntumassa voi kävellä paljonkin. Alue on monipuolinen mutta vilkas, ja osat Gezi-puiston vieressä ovat täysin turisteille suunnattua aluetta [kartalla], jota hallitsevat kävelykadut. Kaikkein mukavinta Taksim-aukiolta on kävellä kaupungin pääkatua (Istiklal Caddesi) pitkin, ja sitä pitkin voi kävellä aina Galata-sillalle asti tai sitten kääntyä kumpaan suuntaan tahansa ja tutustua kävelykadun sivukatuihin. Alamäkeen, Bosporinsalmen rannalle on jyrkkä ja pitkäkin matka, mutta ainakin muutaman korttelin verran kannattaa joissain kohdissa kulkea sivukatuja. Ne ovat nimittäin kaupungin parhaita paikkoja ruokailulle, illanvietolle ja ostoksille, ja niillä on myös hamameja ja nähtävyyksiäkin. Monella sivukadulla on täysin autenttista paikallistunnelmaa, ja vaikka Istanbul on varsinainen turistimagneetti, on näillä sivukujilla aina enemmän paikallisia kuin turisteja.

Istiklal Caddesi johtaa Tünel-asemalle [kartalla], jolta voi mennä funikulaarilla alamäkeen, tai matkan voi itse kävellä alamäkeen, jolloin voi nähdä Galata-tornin [kartalla] ja aluetta, joka nauttii turistien suurta suosiota. Siitä alamäkeen olevalla Kultaisen sarven rannalla on laivalaitureita, joilta pääsee hyvin Aasian puolelle, siellä on kaikenlaisia ruokapaikkoja ja myös suora pääsy Galata-sillalle [kartalla], joka on kaupungin tärkeimpiä paikkoja. Sen voi sitten ylittää joko ylhäällä kalastajien vierestä tai alhaalta olevilta tasanteilta, joilla on kymmeniä baareja ja ravintoloita.

Käveleviä ihmisiä Hagia Sofian edessä
Sultanahmetin kadut ovat hyviä kävellä, ja aivan kaikkein kuuluisimmille nähtävyyksille voi kävellä, mutta niille voi siirtyä myös raitiovaunulla.

Kultaisen sarven (Haliç, Golden Horn) toisella puolella on aina vilkas Eminönü, jolta voi lähteä monenmoiselle laivaretkelle, syödä tai tehdä ostoksia kuuluisassa maustebasaarissa [kartalla]. Sultanahmetin kadut ovat hyviä kävellä, basaarin ympäristössä on paljon kävelykatuja ja alueita, joilla on erilaisia ruokapaikkoja ja kahviloita. Aivan kaikkein kuuluisimmille nähtävyyksille voi kävellä, mutta niille voi siirtyä myös raitiovaunulla. Koko alueeseen voi kuitenkin hyvin tutustua kävellen, eikä matka ole pitkä suurelle basaarille (Grand Bazaar) [kartalla], joka on melko lähellä Vezneciler-metroasemaa. Koko tämä laaja alue, jolla ovat kaikkein kuuluisimmat moskeijat kuten Sininen moskeija ja muut suurimmat nähtävyydet, on loistava paikka kävelylle.

Kaupungin muissa osissa voi kävellä, mutta monissa paikoissa suuret rakennusprojektit ja korjaustyöt vaikeuttavat liikkumista ja alueesta nauttimista. Yksi alue, joka on vuosia ollut remontissa ja joka on myllerryksissä luultavasti vielä 2019–20 on Kabataş [kartalla]. Se on paikka, josta edelleen voi lähteä monenmoisille risteilyille ja reittimatkoille ja jolla on kuuluisa Dolmabahçe-palatsialue, joten täysin huomioitta sitä ei kannata jättää.

Jos matkaa Aasian puolelle, on sekä Üsküdarissa [kartalla] että Kadiköyssä [kartalla] mukava kävellä. Kaikkein paras ja suosituin reitti näiden kahden kaupunginosan välimaastossa on merenrantarpromenadi, joka on pitkä ja jota kannattaa aurinkoisilla säillä mittailla. Sen puolivälissä on Kiz Kulesi eli Neidontorni [kartalla], joka on suosittu, romanttinen vierailupaikka. Jos haluaa siirtyä Üsküdarista Kadiköyhyn, kannattaa mennä busseihin, jotka lähtevät Üsküdarin metroaseman vieressä olevalta merenrantakadulta. Üsküdarissa on myös mukava viettää aikaa tällä paikallisten suosimalla merenranta-alueella, jota on viime vuosina kehitetty, ja sen tuntumassa on paljon kahviloita ja ravintoloita. Myös Kadiköyssä voi kävellä paikasta toiseen, ja se on suosittu paikka basaarinsa takia. Siellä on yllättävän paljon turisteja mutta myös hälinää ja liikennettä, ja kävelyn lisäksi siellä voi kulkea vanhanaikaisella raitiovaunulla.

Jos mielii siirtyä pidempiä matkoja tai sää on huono, on Istanbulin laaja liikenneverkosto tutustumisen arvoinen.

Linja-autoja ja raitiovaunuja
Istanbulkart käy kaikkiin liikennevälineisiin, ja se on hyvä hankinta julkisilla matkustavalle.

Liput julkiseen liikenneverkostoon

Perinteinen tapa maksaa matkansa on poletti nimeltään “jeton” eli poletti. Sellaisen voi hankkia asemilta, ja sillä monet matkat maksavat 4 liiraa.

Istanbulkart

Jos Istanbulissa haluaa tehdä ainakin pari kolme matkaa julkisilla, Istanbulkart on ehdoton hankinta. Sellaisen saa metroasemilta sekä tiskeiltä että automaateista, ja sellaisen saa myös monista kioskeista ja kaupoista, jolloin siinä yleensä on ainakin jonkin verran arvoa. Korttia ei välttämättä kannata ostaa turisteille suunnatuista kioskeista ja kaupoista, jolloin siitä joutuu maksamaan monta liiraa enemmän kuin automaatista ostettuna.

Kortille ladataan rahaa, ja sitä vilautetaan kortinlukijalle liikennevälineeseen tai metrolaiturille mentäessä. Kortilla saa matkoista alennusta, ja matka, joka maksaa poletilla 4 liiraa, maksaa kortilla 2,15 liiraa. Kortti käy kaikkiin liikennevälineisiin, ja sillä voi maksaa myös lauttamatkoja. Se ei kuitenkaan käy yksityisiin risteilyihin, jotka ovat turisteille suunnattuja, mutta se käy kaikkiin reittilaivoihin ja -lauttoihin.

Vaikka korttia ei käyttäisi valtavan paljon, on sen kanssa helppo matkustella ja sellainen kannattaa hankkia lähimmältä metroasemalta. Korttiin laitetaan lisäarvoa automaateissa, joihin ei perinteisesti ole käynyt maksukortti, ja näin kannattaa silotella sopiva seteli ja työntää se näihin vanhanaikaisiin automaatteihin sisään.

Metroaseman tunnus
Lyhyenkin matkan tekeminen metrolla voi olla aikaa vievää, mutta joillain reiteillä, esimerkiksi jos haluaa nopeasti käydä Aasiassa tai siirtyä Taksimilta Suurelle basaarille, on metro aivan ehdoton kulkuneuvo.

Metro

Istanbulin ennen kovin köykäinen metroverkosto, joka avautui vasta vuonna 2000, on viime vuosina muuttunut melkoisesti. Sillä voi nykyään siirtyä entistä helpommin Taksim-aukiolta eri suuntiin, sillä pääsee sekä vanhalle Atatürk-lentoasemalle että uudelle, vuonna 2018 avatulle lentoasemalle ja se on nykyään maailman ainoa metro, joka kulkee Aasian ja Euroopan välillä tai ylipäätään kahden mantereen välillä.

Turistille metro voi olla kätevä tapa siirtyä paikasta toiseen, mutta sitä käyttävän on hyvä huomioida muutama asia. Ensimmäinen seikka on se, että monet metroasemat ovat laajoja ja syvällä maan alla ja että käytävät sisäänkäynnin ja metrolaiturin välillä voivat olla uskomattoman pitkiä. Lyhyenkin matkan tekeminen metrolla voi olla aikaa vievää, mutta sillä matkustaminen on joillain reiteillä hyvin nopeaa.

Jos haluaa nopeasti käydä Aasiassa tai siirtyä Taksimilta Suurelle basaarille, on metro aivan ehdoton kulkuneuvo. Metrolla voi myös siirtyä Taksim-aukiolta Istiklal Caddesia pitkin Şışhane-asemalle, joka on Tünel-funikulaarin vieressä. Nimenomaan tällä asemalla on pitkät käytävät, mutta huonoilla ilmoilla tällainen yhteys voi olla parempi kuin muut mahdollisuudet, kuten se että menee ensin funikulaarilla alas Bosporinsalmen rannalle ja sieltä aina ruuhkaista raitiovaunua käyttämällä Sultanahmetiin.

Metron reittikartta kannattaa hankkia paikan päällä paperisena, ja kaikki muutokset sisältävää verkon metrokarttaa kannattaa tutkia, jos haluaa käyttää julkisia majapaikalle siirtymiseen.

Varsinaiset metrolinjat on merkitty numeroin M1–M6, F1 ja F2 ovat funikulaareja ja T1, T2 ja T3 ovat raitiovaunulinjoja. Kaikkein olennaisin muutos on kuitenkin numeroton Marmaray, joka kulkee Euroopan ja Aasian välillä. Sillä matkustaminen on helppoa ja mukavaa, ja siirtyminen Yenikapin tai Sirkecin metroasemilta Üsküdariin, joka on Aasian puolella, kestää vain muutaman minuutin.

Raitiovaunut

Raitiovaunuilla on vain muutama linja, ja niistä kaksi kulkee Euroopan puolella ja yksi Aasiassa.

Raitiovaunulinjoista suosituin ja kätevin on “Sultanahmet Tram” eli T1, joka kulkee Kabataşista Findiklin ja Tophanen ohi ja yli Galata-sillan ja sitten suurten nähtävyyksien ohi ja kauas alueille, joille turistin ei kannata lähteä. Se on parhaimmillaan nimenomaan Suuren basaarin ja Sultanahmet-pysäkin välimaastossa, sillä tällä alueella ovat kaikki suurimmat nähtävyydet.

Raitiovaunu on jatkuvasti tupaten täynnä, sitä käyttävät innokkaasti sekä paikalliset että turistit ja siellä jos missä kannattaa arvoesineiden kanssa olla tarkkana. Reppua tai muuta kassia ei kannata huolettomasti pitää selässä tai olalla, eikä mikään saa olla helposti taskuista vedettävissä. Paranoidi ei kannata olla, mutta pienet varotoimenpiteet voivat estää lomaa menemästä pilalle näpistyksen takia.

T2 on turistien suuri suosikkilinja, mutta se on kliseenomainen ja vähän lapsellinen kyyti, joka on hyvä perheille ja niille, jotka eivät halua kävellä pitkää Istiklal Caddesia päästä päähän. Se kulkee Taksim-aukiolta Tünel-asemalle, ja suurin este sillä matkustamiselle on se, että se täyttyy nopeasti eikä sisään tahdo aina mahtua.

T3 kulkee Kadiköyssä Aasian puolella, ja se kulkee kaupunginosan metroaseman ulkopuolelta Moda-alueelle, joka ei ole pitkän kävelymatkankaan päässä. Se on etenkin vanhusten suosiossa, ja se liikkuu hitaasti mutta varmasti tällä varsin värikkäällä ja mielenkiintoisella alueella.

Funikulaarit

Istanbulissa on kaksi funikulaarilinjaa, jotka ovat käteviä niin turistille kuin paikallisellekin. Ne kulkevat jyrkkiä mäkiä ylösalas, ja matka niillä kestää vain pari minuuttia suuntaansa.

F1 on Taksimin ja Kabataşin väliä kulkeva funikulaari, jolla pääsee nopeasti sekä ylös että alas. Tämä on kannattava kyyti ainakin kesäkauden aikana, sillä alhaalla Bosporinsalmen rannoilla on nähtävää ja myös mahdollista nousta laivojen ja lauttojen kyytiin.

F2 kulkee Tünel-asemalta, joka on Istiklal Caddesin varrella, Şışhane-metroaseman vieressä, alas Karaköyhyn. Alueella vain kerran liikkuvan on kannattavaa kävellä mäki alas, sillä tällä reitillä on kaikenlaista mielenkiintoista. Mäkeä ylös kapuaminen voi olla tarpeeton toimenpide, sillä se on työlästä.

Lautta terminaalissa
Vaikka Euroopan ja Aasian välillä voi nykyään siirtyä metrolla, on edelleen suosittua kulkea matka lautalla tai laivalla.

Lautat ja laivat

Perinteisin kyyti Istanbulissa on lautta ja vaikka Euroopan ja Aasian välillä voi nykyään siirtyä metrolla, on edelleen suosittua kulkea matka lautalla tai laivalla. Niitä lähtee eri paikoista, ja vain joistain paikoista pääsee helposti joihinkin toisiin, mutta ei miltään yhdeltä laiturilta joka paikkaan.

Kabataş, Karaköy ja Eminönü ovat päälaiturit, ja niiltä voi matkustaa moneen eri paikkaan. Kabataş on paikka, josta mennään Adalar-saarille eli Prinssisaarille, ja Karaköy on paikka, josta pääsee erinomaisesti Aasian puolelle Üsküdariin. Lauttoja kulkee Eminönüstä parhaiten Kadiköyhyn, joka sekin on Aasian puolella, ja sieltä lähtevät myös turisteille suunnatut “Bosphorus Tour” -laivat. Muihin kuin siihen ja joihinkin muihin vain turisteille suunnattuihin yksityislaivoihin käyvät normaalit liput ja Istanbulkart. Eminönüstä pääsee myös Adalar-saarille, mutta siitä tulee kiertoa. Jos haluaa katsoa reitit ja aikataulut etukäteen, mikä ainakin lyhyellä lomalla on suositeltavaa, kannattaa tutkia Sehir Hatlaria

Turkey Travel Planner kertoo lisää lautoista ja listaa eri mahdollisuuksia.

Linja-autot

Istanbulissa on erilaisia linja-autolinjoja, joista ei ole kovin paljon normaalille turistille hyötyä. Joissain yhteyksissä, kuten päälinja-autoasemalta Taksim-aukiolle siirryttäessä, on helpointa käyttää linja-autoa. Muilla matkoilla bussia tuskin tarvitsee, ja turistin kannattaa vältellä kaikkein suosituimpia bussilinjoja, nimeltään Metrobus, jotka ovat aamuisin ja iltaisin klo 17–20 tupaten täynnä. Ne liikkuvat ympäri vuorokauden, mutta niiden käyttäminen edellyttää yleensä paikallistuntemusta.

Takseja Taksim-aukiolla
Taksilla matkustaessa on tärkeää vaatia, että mittari laitetaan matkan aluksi päälle, eikä hinnasta kannata etukäteen neuvotella.

Taksi

Takseja on Istanbulissa valtava määrä, ja ne on helppo tunnistaa keltaisen värin takia. Takseja on monessa paikassa kyytejä odottamassa, mutta huomionarvoinen seikka on se, että Taksim-aukio, jota ennen kiersivät sadat kyytiä etsivät taksit, on nykyään lähes täysin autoton alue, jolla takseja ei enää pyöri. Takseja on kuitenkin helppo aukion tuntumasta keltaisen värinsä takia paikantaa.

Taksilla on edullista liikkua, sillä aloitusmaksu on vain 4 liiraa ja kilometri maksaa vain 2,5 liiraa. On tärkeää vaatia, että mittari laitetaan matkan aluksi päälle, eikä hinnasta kannata etukäteen neuvotella. Taksikuskien paikallistuntemus ei välttämättä ole paras mahdollinen, ja turistia voidaan myös huiputtaa käyttämällä kiertoteitä. On myös mahdollista, että kuski ei haluakaan ajaa sinne minne asiakas haluaisi mennä, sillä kaupunki on laaja ja kuskin vuoro voi olla päättymässä. Joillain on ollut suuria ongelmia taksien kanssa, ja kaikkein helpointa on välttää taksilla ajelua ja käyttää julkisia.

Taksimatkojen hinnoista voi lukea Istanbul Insiderista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti