logo
Bakken-huvipuisto
Kööpenhaminan toinen huvipuisto Bakken on pääsymaksuton, ja siellä on muutenkin edullisempaa ja vähemmän ruuhkaisaa kuin keskustan huvipuistossa.

Lasten kanssa Kööpenhaminassa

Kööpenhamina ja sen ympäristö on mitä parhain matkakohde lapsiperheille, sillä kaikki on siistiä, turvallista ja vielä kaiken lisäksi suunniteltu nimenomaan lapset huomioon ottaen. Kööpenhaminassa ja muualla pohjois-Sjellanin alueella riittää hupia, kulttuuria ja tekemistä lapsiperheille, ja miltei poikkeuksetta lasten mukana oleminen ei aiheuta mitään lisäkuluja. Tekemistä ja nähtävää riittää huvipuistoista interaktiivisiin museoihin eläintarhaan ja Hans Christian Andersenin ihmeelliseen maailmaan.

Kööpenhaminassa lasten kanssa ollessa on hyvä sijoittaa Kööpenhamina-korttiin, sillä sen kanssa kaksi alle 10-vuotiasta lasta voi kulkea ilmaiseksi liikennevälineillä koko pohjois-Sjellannin alueella ja päästä sisään moniin muuten pääsymaksun vaativiin paikkoihin Kööpenhamina-kortin ostaneen aikuisen kanssa. 10-15 -vuotiaille on tarjolla alennushintaisia Kööpenhamina-kortteja.

Historiallisia huvipuistoja

Kööpenhaminan päärautatieasemaa vastapäätä sijaitseva Tivoli ei ole kenties kaikkein edullisin huvittelupaikka, mutta se on ollut Tanskan suosituin turistimagneetti siitä lähtien kun se reilut 150 vuotta sitten ensi kertaa avasi ovensa. Huvipuistossa on vanhan ajan tunnelmaa, ja etenkin pimeyden laskettua sen valohohde saavuttaa maagisia mittasuhteita. Alueella on muutakin kuin laitteita, ja sen kukkaistutukset, ruokakojut, terassit ja estraadiesitykset kiinnostavat varttuneempaa väkeä. Huvipuiston ravintoloiden taso on vaihteleva, mutta mikäli haluaa nauttia laadukkaan aasialaisen aterian, on Wagamama sekä lapsia että aikuisia kiehotova ateriointipaikka - ja siellä voi syödä ympäri vuoden ilman että ostaa pääsylippua itse Tivoliin.

Kööpenhaminan toinen huvipuisto Bakken on pääsymaksuton, ja siellä on muutenkin edullisempaa ja vähemmän ruuhkaisaa kuin keskustan huvipuistossa. Bakken on Dyrehaven-puistossa, joka sijaitsee Klampenborgin aseman lähettyvillä, noin puolessavälissä matkaa Kööpenhaminasta Helsingöriin. Bakkeniin ei säästötarkoituksssa kuitenkaan kannata lähteä muiden kuin 24-tunnin matkakorttiin tai Kööpenhamina-lippuun sijoittaneiden, sillä pelkkä edestakainen aikuisten junalippu maksaa 96 kruunua eli reilut 13 euroa.

Kulttuuria ja tiedettä

Kööpenhaminan museot ovat ensiluokkaisia, ja niistä monien suunnittelussa on lapset otettu huomioon. Pääsymaksuttoman Nationalmuseet-kansallimuseon yhteydessä oleva Lastenmuseo tarjoaa mahdollisuuden hypätä menneeseen, ja siellä voi esimerkiksi pukeutua menneiden aikoihin vaatteisiin ja istua vanhan ajan koulun luokkahuoneessa. Verkkosivuja kannattaa silmäillä, sillä museossa on usein erikoistapahtumia, jotka tekevät siitä entistäkin paremman vierailukohteen etenkin lapsiperheille.

Toinen Kööpenhaminan lapsiperheille sopiva museo on Statens Museum for Kunst eli valtion taidemuseo. Museossa on vähintään pari sellaista näyttelyä vuodessa, joissa lapset on otettu erityisesti huomioon, ja siellä pidetään myös lapsille tarkoitettu taidepajoja. Museossa järjestetään viikonloppuisin opastettuja kierroksia, jotka ovat varsin viihdyttäviä.

Tiedemuseoista Experimentarium on ilmainen vierailupaikka vain alle 3-vuotiaille lapsille ja muut maksavat melko kovan sisäänpääsymaksun, mutta rahoille tulee varmasti vastinetta. Tässä Hellerupissa, reilun 10 minuutin matkan päässä Kööpenhaminan päärautatieasemalta sijaitsevassa museossa on yli 300 erilaista koetta, jotka kaikki havainnollistavat tieteen ihmeellistä maailmaa. Lisäksi museossa on 3-6-vuotiaille oma osastonsa, ns. Kid’s Pavillion, jossa voi pitää hauskaa sillä välin kun vähän vanhemmat tutustuvat tieteen maailmaan.

Tyko Brahe on tullut tunnetuksi 1500-luvun tähtitieteilijänä, ja hänen nimeään kantavassa planetaariossa viihtyvät perheen pienimmät mainiosti. Museosta löytyy viimeisintä tietokoneteknologiaa, interaktiivinen avaruusteatteri ja avaruuskauppa, kuten myös valtava IMAX-elokuvateatteri.

Satuja ja eläimiä

Kööpenhamina on tietenkin tuttu satusedän eli Hans Christian Andersenin kaupunkina, ja aivan ydinkeskustassa, Rådhuspladsen-aukion laidalla sijaitsevassa museossa voi tutustua hänen maailmaansa kenties paremmin kuin missään muualla. Valo- ja ääniefektit luovat aitoa tunnelmaa, ja verkkosivuilla on makupaloja siitä, mitä paikan päällä on luvassa.

Kööpenhaminan Fredriksberg-kaupunginosa on yksi sen arvostetuimpia, ja sen suuressa puistossa sijaitseva eläintarha on lapsiperheiden suosikkivierailukohteita. Eläintarhasta löytyy oma erillinen eläintarha lapsille, ja lapsia kiinnostaa ehdottomasti myös vastikään avattu elefantti-talo, jonka on suunnitellut kuuluisa englantilainen Sir Norman Foster. Eläintarhaan pääsee parhaiten kulkemalla paikallisjunalla Valbyn asemalle noin viiden minuutin matkan päärautatieasemalta.

Vedenalaista elämää voi tutkailla Den Blå Planet -akvaariossa, jonka akvaarioissa uiskentelee yli 300 eri eläinlajia haista sähköisiin ankeriaisiin. Akvaario muutti 2013 uusiin, moderneihin tiloihin ja avasi 22. maaliskuuta osoitteessa Jacob Fortlingsvej 1. Uusi sijaintipaikka on kävelymatkan päässä Kööpenhaminan lentoasemasta. Paikalle pääsee mm. metrolinjalla M2 Kastrupin asemalla pois jääden.

Lisätietoa: Kattava tietopaketti Kööpenhaminan lapsiystävillisimmistä vierailupaikoista (englanniksi)

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tiedot tarkistettu ja päivitetty 2012/12
Alkuperäisteksti 2010/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.