Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Vanha linnake
Vanha linnake (Paleo Frourio, engl. Old Fortress) on Korfun kaupungin päänähtävyys. Se on paljon muutakin kuin linnake, ja sen alueella on huomattava määrä kauniita rakennuksia.

Korfun nähtävyydet

Korfun suurimmat nähtävyydet ovat sen pääkaupungissa, ja muualla saarella on myös jonkin verran nähtävää. Varsinainen nähtävyyspläjäys on hyvä hoitaa pois päiväjärjestyksestä Korfun kaupungissa, jossa voi kiertää nähtävyyksiä parista tunnista kokonaiseen päivään.

Koska nähtävyydet eivät ole aivan vierekkäin ja koska välimatkat Korfun kaupungissa ovat pidempiä kuin voisi etukäteen ajatella 25 000 asukkaan kaupungissa olevan, nähtävyyksistä ja niiden sijainnista on hyvä ottaa etukäteen ainakin jonkin verran selvää.

Matkatoimistot ja paikalliset toimijat järjestävät opastettuja nähtävyyskierroksia, jotka yleensä kestävät puoli päivää ja joihin sisältyy kuljetus, mutta omatoimisella retkellä näkee enemmän, hintaa tulee vähemmän ja samalla Korfun kaupungissa voi tehdä muutakin. Korfun kaupungin lisäksi eniten nähtävää on Paleokastritsan ympäristössä.

Korfun kaupungin nähtävyydet

Vanha linnake

Vanha linnake (Paleo Frourio, engl. Old Fortress) [kartalla] on Korfun kaupungin päänähtävyys, ja siellä lähes kaikki risteilymatkustajista pakettimatkalaisiin ja omatoimisiin matkustajiin vierailevat. Se sijaitsee upealla paikalla Spianada-aukion vieressä, ja tämä on kenties mieleenpainuvin paikka koko Korfun kaupungissa. Vaikka linnakkeeseen ei mielisikään sisään, kannattaa sen ulkopuolella käydä. Linnakkeen ulkopuolella on kaupungin toinen turisti-info, josta kannattaa samalla hakea kartta ja tietoa muista kaupungin nähtävyyksistä ja vierailupaikoista.

Vanha linnake on paljon muutakin kuin linnake, ja sen alueella on huomattava määrä kauniita rakennuksia ja kaikenlaista mistä saa hyviä kuvia. Myös linnakkeen ympäristössä on kaikenlaista mielenkiintoista, kuten Contrafossa, mereen tehty vallihauta. Linnoituksen muurit ja muut suojaukset olivat erityisen hyviä, sillä ottomaanit piirittivät tuloksetta Korfua kolmeen otteeseen vuosina 1537–1716. Korfu onkin yksi harvoja Kreikan osia, joka ei ikinä ollut ottomaanien miehittämä. Linnoitusta on mukava tarkastella Spianadan vierestä, sillä näin sen muureista ja yleisluonteesta saa hyvän käsityksen.

Linnoituksen pihamaalla on lukuisia rakennuksia, kuten kirkkoja, kirjasto joka sijaitsee entisen sairaalan tiloissa ja kellotorni. Linnavuoren huippu sijaitsee korkealla, niin että sinne on parinkymmenen minuutin nousu. Huipulla on merkkejä vanhoista ajoista, muinaisista temppeleistä ja muusta, kuten samalla paikalla aiemmin olleesta, Bysantin aikaisesta linnoituksesta. Linnakkeen etelärannalla oleva Hagios Georgios eli Pyhän Yrjänän kirkko on Kreikan ainoa doorilaiseen tyyliin rakennettu kirkko, ja senhän tunnistaa pylväsjärjestelmästä, joka poikkeaa joonilaisesta ja korinttilaisesta tyylistä. Kirkon vieressä olevalla aukiolla on kesäisin tapahtumia kuten konsertteja, ja sen yhteydessä on myös kahvila.

Uusi linnake
Uusi linnake on arkkitehtuuriltaan monipuolinen ja kiinnostava rakennelma, mutta sen vetonaula on näkymä kohti satamaa ja joitain muita kaupungin merellisiä osia.

Linnakkeella käy melkoinen määrä ihmisiä koko kesäkauden ajan, etenkin iltapäivisin, jolloin risteilymatkustajat ja pakettimatkalaiset rahdataan suurin joukoin tänne. Linnakkeella on myös hyvin kuumaa keskikesällä etenkin päiväsaikaan, joten siihen hyvissä olosuhteissa tutustumaan haluavan kannattaa tulla paikalle aamupäivällä. Linnakkeeseen tutustumiseen kuluu helposti tunti, tarkemmin siihen tutustuvilta toinenkin.

Linnake on avoinna eri vuodenaikoina ja eri päivinä vähän eri aikaan, mutta huhtikuun alusta lokakuun loppuun se on avoinna ma–la klo 8–20 ja su klo 8.30–15. Sinne on neljän euron pääsymaksu aikuisilta.

Uusi linnake

Korfun kaupungin toinen linnake on nimeltään uusi linnake (Neo Frourio, engl. New Fortress), ja se on yhdessä vanhan linnakkeen kanssa Korfun saaren ja kaupungin päänähtävyyksiä. Linnake ei ole paljon uudempi kuin vanha linnake, sillä sitä alkoivat venetsialaiset rakentaa jo 1200-luvulla ja sitä sitten rakennettiin aina 1600-luvulle asti. Tämä on arkkitehtuuriltaan monipuolinen ja kiinnostava rakennelma, mutta sen vetonaula on näkymä kohti satamaa ja joitain muita kaupungin merellisiä osia. Sinne on melko jyrkät portaat, ja matkalla kohti huippua näkee myös sisällä kaikenlaista kuten kellareita ja maanalaisia käytäviä. Ne ovat lähellä sisäänkäyntiä [kartalla], joka on lähellä Solomou-kadun loppupäätä, meksikolaisen ravintolan vieressä. Sinne pääsee parhaiten kävelemällä vanhankaupungin pääkadun (N. Theotoki) päähän, mistä mennään ohi ns. venetsialaisten parakkien Solomou-katua pitkin ohi Panaghia Tenedos -kirkon.

Tänne on muutaman euron pääsymaksu, ja huhtikuun alusta lokakuun loppuun se on avoinna noin klo 9–21 ja talvisin vain klo 15 asti. Tänne on hyvä tulla hyvissä ajoin ennen puoltapäivää, sillä tämä kuuluu niihin nähtävyyksiin, joihin turisteja rahdataan bussilasteittain kaikkialta Korfun saarelta. Linnakkeeseen tutustumiseen ei kulu kovin kauan, mutta ylös kiipeämiseen ja maisemien ihailuun menee helposti puolesta tunnista tuntiin.

Paleopolis

Muutaman kilometrin Spianadalta etelään sijaitseva Paleopolis oli aikoinaan Korfun kaupungin agora eli markkinapaikka. Täällä sijaitsi myös muinainen satama, elämä kukoisti täällä alkaen lähes kolme tuhatta vuotta sitten ja linnakkeen rakensivat korinttilaiset noin 2500 vuotta sitten.

Nykyään tänne saavutaan arkeologiseen museoon, jossa voi tutustua alueen värikkääseen menneisyyteen. Museo sijaitsee englantilaisten rakentamassa palatsissa, nimeltään Mon Repos [kartalla]. Alueella eli palatsia ympäröivissä puutarhoissa voi myös tutustua raunioihin ja muihin merkkeihin tuhansien vuosien takaisesta elämästä.

Tänne pääsee julkisilla paikalle tulemalla Spianada-aukiolta lähtevällä paikallisbussilla numero 2a pysäkille ”Mon Repo – Palaiopolis”.

Kanoni ja Pontikonisi

Korfun kaupungin eteläosissa sijaitsevat Kanoni ja Pontikonisi ovat vierailun arvoisia saaria. Kanoni-saarelle pääsee siltaa pitkin, ja toista siltaa pitkin pääsee lahden yli kohti Peramaa. Kanoni sai nimensä kukkulalla olevasta kanuunasta [kartalla], jonka vierestä saa aamupäivisin upeita kuvia saarista ja Peramasta. Kanuunan vieressä on kahvila, jossa voi nauttia alueen tunnelmasta, mutta tämä ei ole jatkuvien turistivirtojen ja läheisen lentokentän takia mikään täysin rauhallinen tienoo.

Kanonista on tehnyt kuuluisan sen kirkko, Panaghia Vlacherna, joka on peräisin 1600-luvulta ja jonka sisällä kannattaa käydä. Kirkon vierestä lähtee veneitä viiden minuutin matkan päässä sijaitsevalle saarelle eli Pontikonisille, ja tämä ”hiirisaari” (engl. Mouse Island) on myyttinen paikka, jolla Odysseuskin kävi. Saarella on Pantokrátoras-kirkko, ja täällä on suuret juhla joka vuosi 6. elokuuta.

Tänne pääsee julkisilla paikalle tulemalla Spianada-aukiolta lähtevällä paikallisbussilla numero 2a.

Korfun saaren nähtävyydet

Achilleion – Sissin kartano

Reilun 10 kilometrin päässä Korfun kaupungista etelään, lähellä Benitsesiä sijaitseva Achilleion [kartalla] on yksi Korfun erikoisimpia nähtävyyksiä. Se on sekoitus saksalaistyylistä ja myöhäisklassista arkkitehtuuria, ja sen pani alulle vuonna 1890 Itävalta-Unkarin keisarinna Elisabet (Sissi), joka kävi saarella hermojaan lepuuttamassa. Paikka muodostuu suureellisesta kartanosta ja mukavasta puutarhasta, jolta on hyvät näkymät ympäristöön.

Paikalle pääsee parhaiten Saroko-aukion vierestä Mitropolitou Methodiou -kadulta, Papagalo-kahvilan [kartalla] edestä bussilinjalla 10, ja se kulkee myös bussiaseman (Green Bus Station) kautta. Achilleion on avoinna kesällä klo 8–19, talvella klo 16 asti, ja pääsymaksu on 7 euroa.

Paleokastritsan luostari
Paleokastritsassa, ylhäällä kukkuloilla sijaitseva luostari on rauhallinen paikka käydä katsastamassa.

Paleokastritsan luostari

Paleokastritsassa, ylhäällä kukkuloilla sijaitseva luostari [kartalla] on rauhallinen paikka käydä katsastamassa. Sinne on jonkin verran matkaa ylämäkeen, ja sinne on parempi mennä kävellen kuin pyörällä. Siellä ei kovin kauan tarvitse oleskella, mutta sisäpihoilla on mukavaa tunnelmaa ja sisätiloissa oleva oliiviöljymyllyoliiviöljymylly on hyvä nähdä. Sisätiloissa on myös museo, jossa on ikoneita, koristeltuja raamattuja ja muita ortodoksien käyttämiä esineitä. Luostarilta on hyvät näkymät ympäristöön, eikä sinne ole pääsymaksua.

Paikka on avoinna klo 20 asti muulloin kuin iltapäivisin noin klo 13–15, ja luostarin vieressä on pari ravintolaa, joten täällä vierailun voi myös yhdistää lounaaseen tai varhaiseen illalliseen.

Angelokastro

Lähellä Paleokastritsaa ja Kastelli-rantaa sijaitseva Angelokastro [kartalla] on raunioina oleva, Bysantin aikainen linnake. Sinne voi kulkea vain Krini-kylästä [kartalla] tänne tulevaa polkua pitkin, ja matkan varrella on hyvät näkymät Paleokastritsan ympäristöön.

Linnake rakennettiin 1200-luvulla merirosvojen hyökkäyksiä estämään, ja piraatit olivat yleensä peräisin Afrikasta tai Venetsiasta. Angelokastro oli aikoinaan Korfun pääkaupunki, ja siltä on upeat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Linnake on avoinna kesällä kesäkuulta lokakuulle parhaiten aamupäivisin (klo 9–14), ja sinne on parin euron pääsymaksu.

Aiheesta lisää englanniksi

Greeka.com esittelee Korfun nähtävyyksiä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti