Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Viro
Viro (täyskuva)
Kuressaare, Viro

Viro

Suomalaisten tutuin ja suosituin matkakohde on Viro, jonne jo kolmen vuosikymmenen ajan on lähdetty ympäri vuoden.

Maan ylivoimaisesti suosituin vierailupaikka on sen pääkaupunki Tallinna, ja valitettavan usein tähän kiehtovaan kaupunkiin lähdetään vain lyhyelle ostosmatkalle. Tallinna on mainettaan parempi, monipuolinen vierailupaikka, jonka lähellä on lukuisia mielenkiintoisia päiväretkikohteita ja joka on yksi Euroopan parhaita kesäkaupunkeja. Toinen suosittu vierailupaikka on Pärnu, jonne suunnataan ranta- ja kylpylälomille, mutta muuten maa on edelleen suurelle osalle suomalaisia tuntematon.

Ankeasta ilmastostaan huolimatta Viro on mukava ympärivuotinen matkakohde, jonne voi lähteä moneen eri paikkaan monia eri asioita tekemään. Viron valttikortteihin kuuluvat turvallisuus, siisteys, kohtuulliset hinnat, maan pieni koko ja monipuoliset ajanviete- ja harrastusmahdollisuudet, jotka viime vuosina ovat kohonneet kansainväliselle tasolle.

Tori, Viro
Viron torit ja kauppahallit ovat erinomainen ikkuna maan perinteiseen elämänmenoon.

Viro pähkinänkuoressa

Viron 45 000 neliökilometrin alueella asuu noin 1,3 miljoonaa ihmistä, maan virallinen kieli on viro ja pääasiallisesti venäjää puhuu noin neljännes sen väestöstä. Virossa peräti 65 % ihmisistä ei tunnusta mitään uskontoa, ja 35 % on kristittyjä, joista eniten on ortodokseja (20 %) ja luterilaisia (12 %). Virossa puhutaan palvelualoilla viron lisäksi paljon venäjää, ja sitä kuulee monissa ravintoloissa ja hotelleissa myös maan länsiosissa. Nykyään englanti on kuitenkin pääasiallinen kieli matkailuun liittyvissä asioissa. Suomea puhutaan parhaiten Tallinnassa ja Pärnussa, mutta esimerkiksi Tartossa, Narvassa tai pikkupaikoissa oikeastaan kukaan ei puhu suomea.

Maan suurimmat kaupungit ovat Tallinna (440 000 asukasta), Tartto (93 000 asukasta), Narva (54 000 asukasta) ja Pärnu (41 000 asukasta). Niiden lisäksi maassa on vain pieniä kaupunkeja, joissa kaikki on lähellä ja joihin voi nopeastikin tutustua.

Viro onkin muiden Baltian maiden tavoin perinteinen, pieni maa, jossa erilaiset perinteet aina keskiajalta lähtien ovat tärkeä osa elämää ja etenkin turisteille suunnattuja ajanvietteitä. Maan torit ja kauppahallit ovat erinomainen ikkuna maan elämänmenoon, ja niillä on tietenkin erityisen mukava vierailla kesällä. Myös sellaiset asiat kuin kalan grillaaminen ja myyminen kioskeista, joita voi olla keskittymissä, toreilla tai maanteillä, ovat tavallisia. Erilaisia maan tuotteita on tarjolla kaupunkien välillä kesäaikaan paljon, sillä monet maaseutulaiset poimivat marjoja ja sieniä ja myyvät niitä ja muitakin tuotteita teiden varsilla ja myös muissa paikoissa.

Viro on hyvin turvallinen maa, jossa ei näpistyksiä lukuun ottamatta ole paljon vaaroja. Yöelämä, autoilu, pyöräily kaupunkien keskustoissa ja alkoholin käyttäminen uidessa, veneillessä tai muissa ajanvietteissä ovat eräitä suurimpia uhkia maassa lomaillessa. Viro onkin siitä mukava maa, että uhkia on vähän, ja lähes kaikki riippuu omista toimista ja siitä minkälainen asenne on ja kuinka siellä etenkin alkoholin kanssa toimii.

Viro on erinomainen vierailupaikka perheille, joilla on minkäikäisiä lapsia tahansa matkassa mukana. Nykyään sitä voidaan pitää yhtenä Euroopan turvallisimmista ja helpoiten lähestyttävistä kohteista lapsiperheille.

Pärnu, Viro
Pärnu on suosittu vierailupaikka, jonne suunnataan ranta- ja kylpylälomille.

Viro matkakohteena

Virosta on vuosikymmenten aikana kehkeytynyt monipuolinen matkakohde, jonne lähdetään niin pitkälle kuin lyhyellekin lomalle. Kaupunkilomalle lähdetään Tallinnaan, kulttuurilomalle Tarttoon ja rantalomalle Pärnuun, mutta maassa on muitakin vierailupaikkoja.

Tallinnasta on lyhyt matka lähes kaikkialle maahan, ja tunnin matkan päässä siitä on lukuisia mielenkiintoisia vierailupaikkoja, kuten Haapsalu. Kahden tunnin matkan päässä Tallinnasta on sitäkin enemmän vierailupaikkoja, ja sekä Tartto että Pärnu sijaitsevat alle kolmen tunnin matkan päässä Tallinnasta. Näin ollen myös muualla kuin Tallinnassa voi käydä lyhyelläkin lomalla, joskin Viro on rauhallinen maa, josta saa eniten irti kunhan sille antaa tarpeeksi aikaa.

Viroon voi lähteä ostoksille, tutustumaan maahan joka on melko erilainen kuin Suomi, pyöräilemään, patikoimaan, kulttuurista nauttimaan, seuraamaan jotakin sen lukuisista tapahtumista tai kylpylälomalle. Virossa on myös hyvä telttailla tai yöpyä asuntoautossa, ja kaikkein paras sinne on tietenkin matkustaa kesäloman aikana.

Talvisin Virossa parhaimmillaan ovat kylpylälomat, mutta talvisin Viroon voi myös matkustaa vain Tallinnaan tutustumaan, talvilajeja harrastamaan tai ostoksia tekemään. Myös Viron lukuisat museot, joita Tallinnan lisäksi on paljon Tartossa, ovat pitkän talvikauden aikana parhaimmillaan. Kylpylälomien lisäksi Virossa on myös erinomaiset uinti- ja saunomismahdollisuudet, ja näin sinne voi hyvin lähteä lomalle, johon sisältyy monenmoisia asioita. Kulttuurielämä on sekin talvikaudella parhaimmillaan, ja pelkästään Tallinnassa on paljon kulttuuritarjontaa, mutta sitä on paljon myös Tartossa.

Viro on merellinen maa, jossa Itämeri, jonka nimi viroksi muuten on ”Länsimeri”, on harvoin kovin kaukana. Tämä näkyykin maan matkailussa niin, että valtaosa Viron suosituista vierailupaikoista on meren rannalla. Vain Tartto ja Rakvere ovat sisämaassa ja Narva vain 10 kilometrin päässä merenrannasta, ja muissa Viron vierailupaikoissa ollaankin aivan meren rannoilla. Meri antaa Virolle oman tuulahduksensa, sillä sen takia kesäisin on paljon sateita ja kovat tuulet piiskaavat lähes ympäri vuoden esimerkiksi Haapsalua ja Saarenmaata. Pärnu on merellisestä sijainnistaan huolimatta sen verran hyvässä paikassa, että siellä on vähemmän tuulia ja enemmän aurinkoa kuin muissa rannikkokaupungeissa tai saarilla.

Tallinna, Viro
Suomesta siirrytään Viroon lähes yksinomaan autolautoilla.
Kuva: Sami Jaatinen

Matkustaminen Suomesta Viroon

Suomesta siirrytään Viroon lähes yksinomaan autolautoilla, jotka kulkevat Helsingistä Tallinnaan. Uusi yhteys on rahtilaiva, joka kulkee Helsingin Vuosaaresta lähellä Tallinnaa sijaitsevaan Muugaan, mutta se on vain niille, joilla on kulkuneuvo matkassa mukana.

Tietoa eri laivayhtiöistä ja niiden tarjonnasta voi katsoa Pienestä Matkaoppaasta.

Tietoa siitä miten Helsingissä kuljetaan eri satamiin ja kuinka Tallinnassa siirrytään satamasta muualle kuten linja-autoasemalle saa myös Pienestä Matkaoppaasta.

Linja-autoasema, Tallinna, Viro
Linja-auto on paras kyyti Viron sisäisillä matkoilla ja matkoilla, jotka suuntautuvat lähimaihin.

Liikkuminen Virossa ja siirtyminen sieltä lähimaihin

Virossa oman auton lisäksi voi siirtyä paikasta toiseen linja-autolla ja junalla. Rautateitse pääsee vain joihinkin paikkoihin, kuten Rakvereen, Tarttoon, Narvaan ja Venäjälle. Linja-auto on paras kyyti Viron sisäisillä matkoilla ja matkoilla, jotka suuntautuvat Latviaan, Liettuaan tai muihin lähimaihin.

Viisumi Venäjälle

Virosta on jo jonkin aikaa voinut omalla autolla, linja-autolla tai moottoripyörällä siirtyä Narvan raja-asemalta Venäjälle ilmaisen, sähköisen viisumin kanssa. Vuonna 2021 viisumi kattanee koko maan, ja pian viisumin kanssa voi mennä myös junalla Venäjälle.

Suomi-Venäjä -seuran sivuilta näkee kaiken mahdollisen tiedon sähköisestä viisumista ja sitä voi myös hakea sivujen kautta.

Autoilu Virossa ja kulkuneuvon vuokraaminen

Suomalaiset käyvät paljon autolla Virossa. Maa on pieni, tiet ovat kohtalaisen hyvässä kunnossa ja liikennettä kaupunkien välillä on vähän. Autoilijan kannattaa tarvittaessa harkita Helsingin Vuosaaresta Muugaan [kartalla] siirtymistä rahtilaivalla, sillä tällöin voi välttää sekä Tallinnan että Helsingin vilkkaat ytimet. Muugasta on erityisen hyvä siirtyä kohti Rakverea ja Narvaa (E20), mutta sieltä on helppo myös siirtyä Maardan kautta Tarttoon (E264), ja sieltä voi melko hyvin siirtyä myös kohti Pärnua (E67 eli Via Baltica).

Autoilijat saavat tietoa, jota tosin itse autoilusta sivulla on vähän, Autoliiton sivuilta.

Virosta voi hyvin vuokrata auton tai muun menopelin käyttöönsä. Vaikka sen kanssa saa olla tarkkana, niin auton kanssa pienet porukat voivat vierailla paikoissa, joihin on bussilla tai muin konstein vaikea päästä. Rental Cars on kätevä yleissivusto, jolla voi tarkastella eri vuokraamojen tarjontaa paikkakunnalla, jolta auton haluaa ottaa käyttöönsä.

Linja-autolla Virossa ja sen ja muiden maiden välillä

Virossa on erittäin hyvä kulkea bussilla paikasta toiseen. Pisimmätkin matkat ovat melko lyhyitä, vuoroja on paljon ja hinnat ovat kohtuullisia. Busseja on monenlaisia, niihin voi ostaa lipun pitkiä aikoja etukäteen, ennen matkaa asemalta tai myös kuskilta. Paras busseilla on kulkea suurehkojen paikkakuntien välillä, mutta bussit voivat pysähtyä pienilläkin paikkakunnilla ja syrjäkulmien sorateitä kiertelee aina jonkin verran busseja.

Bussilla pääsee hyvin myös muihin maihin, ja etenkin Tallinnasta mutta myös Tartosta ja Pärnusta voi päästä esimerkiksi Venäjälle, Latviaan ja Liettuaankin busseilla. Jos haluaa kauemmas ja mahdollisesti Liettuaankin, ajoittain on helpointa vaihtaa bussia Riiassa, joka on Baltian suurin liikenteen solmukohta ja josta pääsee bussilla vaikka Bulgariaan asti.

Parhaat yhtiöt suurten kaupunkien välille, muihin maihin ja etenkin Latviaan ja Venäjälle ovat Lux Express ja Ecolines, jolla on yksi Euroopan kattavampia verkostoja. Paikallisista yhtiöistä Go Bus ja Sebe kulkevat monille pienille paikkakunnille ja esimerkiksi Haapsaluun, Muhuun, Rakvereen ja Saarenmaalle.

Yleissivusto, jolla on monien yhtiöiden bussit aikatauluineen, on T-Pilet, jonka avulla voi myös ostaa lipun etukäteen.

Juna, Viro
Jos junalla haluaa mennä Tallinnasta lyhyitä matkoja, lähtevät ne Baltian asemalta.

Rautateitse Virossa ja sen ja muiden maiden välillä

Virossa on kaikkein paras kulkea junalla Tallinnasta sen lähellä oleviin paikkoihin kuten Paldiskiin ja vähän kauemmas, kuten Rakvereen, Tarttoon ja Narvaan. Pärnuun ei tällä hetkellä pääse junalla, eikä myöskään Latviaan ole suoraa yhteyttä, mutta nopean junaradan arvioidaan valmistuvan vuonna 2025 tai sen jälkeen. Nopealla junalla voisi kulkea Tallinnasta Pärnun, Riian ja Kaunaksen kautta Varsovaan noin 8 tunnissa, ja tällainen EU:n pääosin kustantama, nopea rautatie mullistaisi täysin matkustamisen Pohjois- ja Keski-Euroopan välillä.

Jos junalla haluaa mennä Tallinnasta lyhyitä matkoja, lähtevät ne Baltian asemalta [kartalla], joka on lähellä vanhaakaupunkia ja Telliskiveä. Sieltä voi kulkea junalla Paldiskiin ja muihin Tallinnan lähellä oleviin paikkoihin, mutta myös Rakvereen, Tarttoon ja Narvaan. Tallinnasta voi myös kulkea Venäjälle, mutta ilmainen sähköinen viisumi ei ainakaan vielä vuoden 2021 alkupuolella käynyt junamatkoille. Vuoteen 2022 mennessä luultavasti käy, ja ilmaisella sähköisellä viisumilla voi silloin jo myös matkustaa muualle kuin Pietarin tuntumaan ja Kaliningradiin, eli ilmeisesti koko laajalle Venäjänmaalle.

Elron on Viron rautatieyhtiö, joka vastaa sekä Tallinnan paikallisjunista että muualle Viroon kulkevista junista.

Go Rail on sivusto, jolta voi varata lippuja Venäjälle suuntaaviin juniin.

Jos junalla mielii Venäjälle, on Narvasta kaikkein lyhyin matka, ja Venäjälle voi siirtyä niin Pietariin ja Moskovaan Narvan ja Ivangorodin kautta rautateitse myös junaa vaihtamalla. Moskovaan kulkeva yöjuna Tallinnasta on hyvä niille, jotka seuraavana aamuna haluavat herätä virkeänä Venäjän pääkaupungissa.

Lisää aiheesta:

Omio on erinomainen apuväline niille, jotka tutkivat erilaisia bussi- ja raideyhteyksiä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Matkakohteet Virossa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Sami Jaatinen
2021/05

Lukijoiden kommentteja

Tässä hieman tilastotietoa Viron matkailusta:
Kuluvan vuoden (2021) heinäkuussa maan majoitusliikkeissä yöpyi 381.000 matkailijaa, mikä on enemmän kuin edellisvuonna vastaavana kuukautena. Kuten Suomessa, täälläkin pääosa matkailijoista oli kuitenkin kotimaisia, ja ulkomaisten matkailijoiden määrät jäivät edellisvuosia pienemmiksi. Koronasta johtuvien matkustusrajoitusten takia ulkomaisten matkailijoiden määrä väheni jo toisena vuonna peräkkäin. Tämän vuoden heinäkuussa ulkomaisia matkailijoita oli 85.000, kun vuoden 2020 heinäkuussa heitä oli 136.000 ja vuoden 2019 heinäkuussa 328.000. Tuttuun tapaan suurin osa ulkomaisista matkailijoista tuli naapurimaista: Suomesta, Latviasta, Saksasta, Liettuasta ja Venäjältä.

Heinäkuussa Virossa oli avoinna 1.211 majoitusliikettä, mikä on 2 % vähemmän kuin edellisvuonna ja 14 % vähemmän kuin vuonna 2019. Keskimääräinen vierasyöpymisen hinta oli 36 €/henkilö, 4 € korkeampi kuin viime vuonna vastaavana kuukautena. Pärnun läänissä yöpymisen keskihinta henkilöä kohden oli 42 €, Tarton läänissä 41 € sekä Harjun ja Saaren lääneissä 39 €. /ST

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti