Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Marrakech
Marrakech
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Marrakech
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bussi 19 Menaran lentokentällä Marrakechissa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Lentokentältä kätevä kyyti kaupunkiin on bussi numero 19, joka kulkee lentokentän ja Djemaa el-Fna -aukion alapäässä olevan Terminus Arset el-Bilk -pysäkin väliä. Lipun voi ostaa kuskilta.

Saapuminen, liikkuminen ja matkat Marrakechiin

Marrakechin lentoasema sijaitsee lyhyen matkan päässä keskustasta, ja sinne on helppo kulkea huokeahintaisella linja-autolla. Marrakechissa liikutaan pääosin kävellen, mutta tässä suurten etäisyyksien kaupungissa myös hevoskyydille, petit taxille tai linja-autolle voi tulla tarvetta. Marokko on viime vuosina palannut matkatoimistojen esitteisiin, ja sinne on entistä helpompi matkustaa paitsi omatoimisesti myös matkatoimiston järjestämälle matkalle.

Saapuminen Marrakechiin ja siirtyminen lentoasemalta muualle kaupunkiin

Marrakechin jatkuvasti kehittyvä Ménara-lentoasema [kartalla] sijaitsee vain kuuden kilometrin päässä Medinasta ja muista ydinkeskustan osista, ja siirtyminen sieltä hotellille on helppoa ja nopeaa.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin ja päinvastoin voi myös siirtyä majapaikkojen tarjoamien kyytien avulla. Usein kyyti on joko Petit taxi, jolla pääsee korkeintaan sadalla dirhamilla suuntaansa, tai Grand taxi, jonkalainen maksaa yleensä noin 140 dirhamia. Majapaikalta kannattaa ennen matkaa tiedustella asiaa, sillä tämä on kaikkein helpoin tapa siirtyä minne tahansa. Matkan hintaan nimittäin sisältyy myös se, että aivan varmasti löytää heti majapaikan, mikä etenkään Medinassa ei läheskään aina ole itsestään selvää.

Kätevä kyyti on bussi numero 19, joka kulkee lentokentän ja Djemaa el-Fna -aukion alapäässä olevan Terminus Arset el-Bilk -pysäkin väliä. Bussi lähtee 20 minuutin välein, aikataulu on pysäkillä, bussi kulkee vain viikolla ja 30 dirhamia maksava lippu ostetaan kuljettajalta (edestakainen lippu 50 dirhamia). Pysäkki on aukiolla nimeltään Place de Foucauld [kartalla] mutta paikalliset eivät tunne tätä termiä, vaan he käyttävät mieluummin Arset el-Bilk -nimeä, joka myös on Djemaa el-Fnan ja bussipysäkin välisen puistikon nimi.

Aukiolla on valtava määrä Petit taxi -takseja, jotka kulkevat lentoaseman ja keskustan välin, mutta niihin voi nousta korkeintaan kahden ihmisen ryhmä. Yleisesti sanotaan, että 100 dirhamia olisi maksimisumma lentoaseman ja keskustan väliä kuljettaessa, mutta käytännössä hinta voi olla tätä korkeampi. Jos ryhmässä on vähintään 3 henkeä, on taksina ainoa vaihtoehto Grand taxi, jonkalainen on helppo löytää mistä tahansa.

Kolmas vaihtoehto kulkea lentoaseman ja keskustan väli on airport shuttle -tyylinen kyyti, jolla yksi tai useampi ihminen voi vaivattomasti siirtyä lentoaseman ja minkä tahansa osoitteen välillä tiettyä summaa vastaan. Hintaa tulee enemmän kuin bussille tai taksille, mutta kyyti on hyvin varma ja sellainen on helppo järjestää etukäteen. Monilla hotelleilla ja majataloilla on tällainen palvelu, josta kannattaa kysyä, ja se on suhteellisen kannattava useammalle ihmiselle kuin yhdelle tai kahdelle. Hyvä sivusto selvittää tällainen kyyti lentoaseman ja muun kaupungin välillä on Airportshuttles.

Rautateitse tai linja-autolla muualla Marokosta Marrakechiin

Gare de Marrakech -rautatieasema on Marokon rautatieverkoston eteläinen pääteasema, ja junalla voi kulkea Marrakechista esimerkiksi Casablancaan, Rabatiin, Feziin ja Tangeriin. Marrakechin vaikutuksen tekevä rautatieasema [kartalla] on Guélizissa, Supratours-bussiyhtiön linja-autoaseman vieressä. Asemalta pääsee etenemään muualle kaupunkiin helpoimmin Petit taxilla, kolme henkeä joutuu ottamaan Grand taxin ja linja-autot 3 ja 10 kulkevat aseman ja Medinan väliä.

Linja-autolla Marrakechiin saapuva tulee usein Bab Doukkala -portilla [kartalla] olevalle asemalle, joka on suuri ja vilkas paikka. Sieltä voi siirtyä Petit taxilla muualle kaupunkiin, mutta kaupunkia tuntemattomalle kävellen sieltä on vähän pitkä ja erikoinen reitti Medinan pääosiin. Toinen linja-autoasema, jolle tulee paljon busseja muualta, on Supratours-yhtiön asema, joka on rautatieaseman takana ja jolle pääsee linja-autoilla 3 ja 10. Tästä lyhyen kävelymatkan päässä on vielä CTM-yhtiön asema [kartalla], jolta kuten kaikilta muiltakin asemilta on edullista ja mutkatonta siirtyä Petit taxilla muualle kaupunkiin. Linja-autoasema tunnetaan Marokossa ranskankielisellä nimellä ”Gare routière”.

Liikkuminen Marrakechissa

Marrakech on kaupunki, jossa välimatkat ovat yleensä pitkiä ja jossa tulee käveltyä melkoisesti. On järkevää ottaa mukaan hyvät kävelykengät ja vaatteet, jotka sopivat ilmastoon, ja valmistautua siihen, että mitä enemmän Marrakechissa kävelee, sitä enemmän siellä näkee ja sitä enemmän kaupungista oppii. Jos majapaikka on muualla kuin pääaukion tienoilla, joutuu kaupungissa todennäköisesti turvautumaan taksiin tai linja-autoon, ja niillä liikkuminen on hyvin edullista ja lipun ostaminen helppoa. Jos julkisen liikenteen kulkuneuvoon tai taksin kyytiin nousee, on kannattavaa vältellä ruuhka-aikoja, jolloin takseja on vaikea saadakaan ja jolloin autot matelevat ruuhkissa. Ruuhka-aikoja on lähinnä viikolla, ja niitä ovat aamupäivä noin klo 8–9, keskipäivä ja illalla klo 17.30–19.30.

Kävely

Marrakechin Medina eli sen vanhakaupunki on loistava mutta sokkeloinen kävelypaikka, jossa on vaikea suunnistaa juuri sinne minne haluaa ja jossa tulee eksyttyä loman aikana tämän tästä. Medina on laaja alue, johon saumattomasti liittyy muitakin osia, kuten juutalaiskaupunginosa Mellah, ja ainoa tapa tutustua tähän turistien suosimaan laajaan alueeseen on kävellä paikasta toiseen.

Muurien takana oleva kaupungin uusi puoli (Hivernage ja Guéliz) on sekin laaja alue, missä on nähtävää siellä täällä, ja välimatkat saattavat olla melkoiset. Mikäli haluaa siirtyä vaivattomasti vaikkapa Medinasta uuden kaupungin puolelle, on hyvä hypätä joko taksiin tai bussiin.

Linja-autoja, Arset el Bilk
Arsek el-Bilk (Place de Foucauld) on linja-autojen pääpaikka, ja sen kautta kulkevat miltei kaikki bussit.
Kuva: Peter Forsberg

Julkinen liikenne

Marrakechin joukkoliikenneverkosto muodostuu pääosin linja-autoista, joilla liikkuminen on edullista ja joillain reiteillä hyvin yksinkertaista. Arsek el-Bilk (Place de Foucauld) on linja-autojen pääpaikka, ja sen kautta kulkevat miltei kaikki bussit. Sieltä on mahdollista päästä linja-autolinjalla numero 19 muulloin kuin viikonloppuisin lentoasemalle. Liput maksavat muihin kuin lentoasemalle suuntaaviin busseihin 3–4 dirhamia, ja lippu ostetaan kuljettajalta. Linja-autokyyti on taloudellisesti kannattava ryhmillekin, mutta käytännössä esimerkiksi jollekin nähtävyydelle tai Guélizin rauta- tai linja-autoasemille suuntaavan pariskunnan on paljon helpompaa ja lähes yhtä edullista käyttää Petit taxia.

Hyviä linjoja ovat numeron 19 lisäksi 3 ja 10, jotka suuntaavat Guélizissa olevalle rautatieasemalle, numero 1, joka kulkee muualle Ville Nouvellen alueelle, numerot 11 ja 18, jotka kulkevat lähellä lentoasemaa sijaitsevalle Ménaran puistoalueelle, ja linjat 4 ja 12, jotka menevät Ville Nouvellen turistimagneetille eli Jardin Majorelle -puutarhalle.

Bussien lisäksi Place Foucauld -aukiolta kuten muutamasta muustakin paikasta on helppo hypätä hevosten vetämien pienten rattaiden (caléche ) kyytiin. Monessa Marokon kaupungissa niitä käytetään edelleenkin normaaliin siirtymiseen paikasta toiseen, ja niillä liikkuminen maksaa alle 10 euroa tunti. Hinta kannattaa aina sopia ennen matkan aloittamista, ja kiinteä hinnasto on aina vaunujen sisällä. Suosittu matka Medinan muurien ympäri kestää noin 90 minuuttia, ja Palmeraieen hevoset löntystelevät kolme tuntia. Jos hevosvaunun kyytiin haluaa nousta, ovat ruuhka-ajat erityisen huonoja aikoja liikkua, ja niitä ovat aamu noin klo 8–9, keskipäivä ja ajankohta, jolloin ilta ympäri vuoden pimenee, eli noin klo 17.30–19.30.

Taksi

Pienet Petit taxit ovat Marrakechissa kätevimpiä kulkuneuvoja siirtyä paikasta toiseen, ja näillä pikkuautoilla liikkuminen on yleensä edullista. Turistivoittoisessa Marrakechissa tosin jotkut kuskit saattavat yrittää jymäyttää huolettomalla tuulella olevaa turistia ja pyytää enemmän kuin maksimihinta eli 30 dirhamia on. Siirtyminen kaupungin uudelta puolelta Bab Doukkala -portin bussiaseman tienoilta Medinan pääpaikoille Djemaa el-Fna- ja Place Foucauld -aukioiden tuntumaan maksaa 10–30 dirhamia eli 1–3 euroa.

Petit-takseja
Pikkutaksiin (petit) voi nousta korkeintaan kahden ihmisen ryhmä, ja tätä suuremmat ryhmät joutuvat ottamaan Grand taxin.
Kuva: Peter Forsberg

Pikkutaksiin voi nousta korkeintaan kahden ihmisen ryhmä, ja tätä suuremmat ryhmät joutuvat ottamaan yleensä pitkille matkoille tarkoitetun Grand taxin. Takseja on kaikkialla, mutta ruuhka-aikaan etenkin illalla (noin klo 17–20) niitä voi olla vaikea tai jopa mahdoton saada, eikä kaupungissa kannatakaan iltaruuhkan aikaan turhaan siirtyä pitkiä matkoja taksilla tai muullakaan menopelillä.

Suurempi kuin kahden hengen ryhmä tai ne, jotka siirtyvät kaupungin rajojen ulkopuolelle, käyttävät Grand taxeja. Ne olivat ennen suuria diesel-Mersuja, mutta nykyään ne on lähes täysin korvattu uudemilla autoilla, joissa kaikilla on oma istuin ja joissa on enemmän tilaa. Hinnan voi sopia aennen matkan alkamista, ja takseilla voi kulkea päiväretkellekin tai toiseen kaupunkiin. Grand taxilla voi hyvin matkustaa vaikka Agadiriin, mutta yksin matkustavan on hyvä olla tietoinen siitä, että Mersun etupenkillä istuu kaksi matkustajaa kuskin lisäksi ja takana neljä. Näin ollen kahden ihmisen paikan maksaminen yhtä henkeä kohden on länsimaiselle, tilaan tottuneelle ainoa mahdollinen ratkaisu. Kokonaisen Grand taxin voi myös ottaa, ja se maksaa saman kuin se maksaisi yhteensä kuudelle ihmiselle. Uusissa autoissa on edessä yksi ihminen, keskellä 3 ja takana 2, joten kaikilla on oma istuin mutta normaalia suuremmat ihmiset vievät joskus tilaa tai normaalia suurempi ihminen voi tarvita enemmän tilaa kuin ainakin keskipenkille jää.

Pyörän, moottoripyörän tai auton vuokraaminen

Medina tai keskustan uudet osat eivät ole sopivia pyöräilylle, sillä liikennettä on entistä enemmän ja vain satunnaisia paikallisia huimapäitä näkyy pyörän selässä. Pyöräily on suosittua keskustan ulkopuolella, jonne tehdään erilaisia pyöräilyretkiä, ja jos Marrakechissa haluaa nousta pyörän selkään, kannattaa ottaa yhteyttä pyörävuokraamoihin, jotka paitsi vuokraavat pyöriä myös tekevät opastettuja kierroksia ja järjestävät kuljetuksia. Yksi vaihtoehto on Guélizissa sijaitseva Marrakech Bike Action [kartalla], joka esimerkiksi tekee päivän kestäviä pyöräilyretkiä Atlas-vuorille. Muita vuokraajia ovat Biking in Marrakech ja Atlas Tours.

Marrakechissa ei missään nimessä kannata nousta moottoripyörän tai skootterin kyytiin, mutta monet vuokrauspisteet järjestävät moottoripyörällä tehtäviä retkiä. Mahdollista on tietenkin myös ajaa moottoripyörällä kaupungista toiseen tai sitten maastossa. Moottoripyöriä ja muita moottoriajoneuvoja vuokraavat esimerkiksi Location Moto ja Rental Motorbike.

Marrakechissa ei kannata lähteä ajelemaan paikasta toiseen, mutta jos siellä syystä tai toisesta haluaa vuokrata auton, onnistuu se jo lentoasemalla. Marrakechista löytyvät esimerkiksi autovuokraamot Sixt, Malta Car ja MLB.

Matkustaminen Marrakechiin

Marokko on uuden nuorekkaan kuninkaansa johdolla 2000-luvun alkupuolelta lähtien investoinut voimakkaasti turismin kehittämiseen, ja viimeaikaiset kehitykset Lähi-idässä ja muissa arabimaissa ovat johtaneet siihen, että Marokosta on tällä vuosikymmenellä tullut huomattavasti suositumpi matkakohde kuin se aikaisemmin oli. Marokkoon tehdään paljon omatoimimatkoja, joiden aikana tutustutaan yhteen tai useampaan kaupunkiin, ja siellä käyvät erityisen paljon ne, joiden maista halpalentoyhtiöt lentävät suoraan Marrakechiin ja muihin maan kaupunkeihin. Suomalaiset matkatoimistot ovat huomanneet Marokon suosion kasvun, ja nykyisin Suomesta pääsee varsin hyvin lomalle etenkin Agadiriin mutta myös muualle Marokkoon. Matkaa Agadirin ja Marrakechin välillä on bussilla nelisen tuntia, ja monet Agadiriin matkustavat käyvätkin Marrakechissa ainakin päiväretkellä.

Omatoimimatkalle on Suomesta kenties kätevin lentää Norwegianin koneilla, jotka lentävät suoraan Helsingistä Marrakechiin. Lento on korkeintaan kerran viikossa, mutta lisää lentoja on niille, jotka lentävät Tukholman tai Kööpenhaminan kautta. Hinnat eivät ole mitään kaikkein edullisimpia, mutta matkaan voi päästä hyvissä ajoin varauksensa tekemällä reilulla sadalla eurolla. Lentoaika on viisi ja puoli tuntia, ja on hyvä pitää mielessä, että Marokossa kello on aina kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa. Lentoja on vain talvikaudella, eikä Norwegian lennä Marrakechiin toukokuulta marraskuulle.

Mahdollista on lentää myös muualle Marokkoon, kuten Agadiriin, Essaouiraan tai Casablancaan, joista on neljän viiden tunnin linja-automatka ja Casablancasta myös junamatka Marrakechiin. Linja-autoyhtiöistä Supratours ja CTM ovat erityisen hyviä, ja Marokon rautatieyhtiö on ONCF. Näiden kolmen yhtiön kyydissä matka Marrakechin päässä päättyy yleensä Guéliziin eikä Bab Doukkalaan.

Suomesta tehdään edelleen melko vähän järjestettyjä ryhmämatkoja Marokkoon, mutta Marrakechiin voi päästä Apollomatkojen järjestämälle matkalle.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Tim Adams /Flickr, Peter Forsberg
2018/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Norwegianilla pääsee 1.11.2017 alkaen Helsingistä suoraan Marrakechiin. /Jaska

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti