Marokko – Lisää kiinnostavia paikkoja
Agadir
Agadir
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Agadir
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rantaelämää Agadirissä
Katsellaan Sunny Beachiä kohti
Agadirin vetonauloihin kuuluvat hienohiekkainen kilometrien pituinen ranta, hyvät ruoat, edulliset hinnat ja rento ilmapiiri.

Agadir, Marokko

Sivu 1: Sää ja ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Marokon suosituin rantalomakohde Agadir on yllättävä paikka, ja sinne suuntaavalle on tiedossa lämpöä, aurinkoa ja levollista lomailua. Kaupungin vetonauloihin kuuluvat hienohiekkainen, kilometrien pituinen ranta, hyvät ruoat, edulliset hinnat ja rento tunnelma. Agadirissa pääsee hetkessä irti pohjolan ankeudesta, ja siellä on keskitalvellakin yleensä lämmintä ja aurinkoista. Agadirissa voi harrastaa kaikenlaista, siellä on hyvä tehdä monenmoisia ostoksia ja siellä voi maistella mitä erilaisimpia ruokia. Sieltä voi myös halutessaan tehdä retkiä muihin kaupunkeihin, ja Agadirista on helppo tutustua Marokkoon rantalomamatkaa enemmän.

Agadir kuuluu Marokon turistivoittoisimpaan alueeseen, joka on kolmio välillä Agadir, Essaouira ja Marrakech, ja tällä välillä on helppo liikkua. Agadirissa vietetyn loman voi hyvin yhdistää oleskeluun vaikka Marrakechissa, jonne Norwegian on marraskuusta 2017 lentänyt Helsingistä suoria viikoittaisia lentoja.

Agadir sopii lomakohteeksi perheille, pariskunnille ja porukoille, mutta se ei ole mikään varsinainen juhlimispaikka eikä alkoholia ole siellä tarjolla samalla tavoin kuin suurin piirtein samoilla leveyspiireillä olevalla Kanarialla. Agadiriin on kannattavaa lähteä marraskuun alun ja huhtikuun loppupuolen välisenä aikana, ja siellä on hyvä valita hotelli rannalta, liikekeskustasta tai Talborjtista.

Sää, ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Agadirissa säät ovat pääosin aivan samanlaisia ympäri vuoden, mutta sinne kannattaa matkustaa vain lokakuun ja huhtikuun välisenä aikana.

Sääennuste

Agadirin säät on hyvä katsoa vaikka melko tarkkana pidetyn Norjan meteorologisen laitoksen pitkän ajan ennusteesta.

Ilmasto

Agadirissa on ympäri vuoden keskimäärin 20–26 astetta päivisin mutta öisin vaihtelua on enemmän. Eurooppalaiset matkustavat Agadiriin lähinnä talvikaudella, ja se on monin tavoin parhaimmillaan marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Koska Agadirissa ei välttämättä ole yli 30 asteen helteitä kesälläkään, voi sinne matkustaa silloinkin. Rantakausi jatkuu ympäri vuoden, mutta talvikaudella eli joulukuun puolivälistä helmikuun puoliväliin on paljon aaltoja ja tuulista, ja näin ei aivan joka päivä ole parhaita mahdollisia rantailmoja. Uima-altaan äärellä on kuitenkin lämmintä keskitalvellakin, ja auringossa siellä on talvellakin hyvin kuumaa.

Kiivaimman matkustuskauden aikana, eli joulukuusta helmikuun loppuun Agadirissa on päivisin keskimäärin 21–23 astetta, mutta se on vain keskimääräinen luku. Käytännössä voi hyvinkin olla hellettä mutta voi myös ajoittain olla ja onkin vain 15–18 asteen päivälämpötiloja. Talvisin myös sataa eniten, mutta sateita on silloinkin luvassa noin viitenä päivänä kuukautta kohden ja sademäärät ovat vähäisiä. Aurinko paistaa keskitalvella lähes yhtä paljon kuin kesäkuukausina, ja talvella on luvassa 230–250 tuntia aurinkoa kuukaudessa. Agadir on hyvin aurinkoinen paikkakunta, ja vuodessa aurinko paistaa reilusti yli 3000 tuntia.

Talvikaudella yölämpötilat ovat alhaisia, mutta ne ovat alhaisimmillaan vain muutaman tunnin ennen auringonnousua. Näin ollen iltaisin voi hyvinkin olla lämmintä lähelle puoltayötä, mutta paljon riippuu siitä kuinka tuulista on. Yön kylmimmät tunnit ovat aamukolmen ja aamukuuden välillä, ja joulukuun puolivälistä helmikuun loppupuolelle öisin on keskimäärin 8–10 astetta. Käytännössä yölämpötilat voivat kuitenkin olla 14–17 astetta, eikä mitään yleispätevää voi talvikauden säistä sanoakaan. Agadirissa voi aamuisin aina kello 10 asti olla melko viileää, eikä siellä olekaan tarpeen lähteä liikkeelle turhan aikaisin. Agadirissa voi ajoittain olla hyvinkin kylmää aamuyöstä, ja siellä on joskus ollut 3 astetta pakkasta.

Uimareita rannalla
Jos Agadiriin mielii takuuvarmalle rantalomalle, jolloin ei ole turhan tuulista ja jolloin on mukava uida merivedessä, kannattaa sinne matkustaa helmikuun loppupuolen ja toukokuun alkupuolen välisenä aikana.

Agadirissa on hyvin lämmintä maaliskuussa, huhtikuussa ja marraskuussa, jolloin voi hyvin lähteä sinne rantalomalle. Tällöin rannalla on takuuvarmasti mukava olla, uiminen on meressäkin miellyttävää ja yölämpötilat ovat talvikautta korkeampia. Yölämpötilat eivät Agadirissa ole koskaan kovin korkeita, ja esimerkiksi heinä-elokuussa ei yleensä ole öisin yli 18 asteen.

Keskikesän lämpötilat ovat Agadirissa kuten muuallakin Marokon etelärannikolla huomattavasti viileämpiä kuin sisämaassa tai pohjoisessa. Kanarian saariakin viilentävä virtaus yltää sinne, ja siellä on harvoin yli 35 asteen päivälämpötiloja. Normaali korkein päivälämpötila on keskikesälläkin vain 26 astetta, mutta ajoittain siellä on kuumempaa, ja kaikkien aikojen ennätys oli 49 astetta, heinäkuun 30. päivänä vuonna 2009.

Agadirin sää- ja ilmastosivultamme selviää miten lämmintä Agadirissä on eri kuukausina ja millainen sää siellä nyt ja ennusteen mukaan lähiaikoina vallitsee.

Parhaat matkustusajat

Kanariansaarten tavoin Agadiriin voi ainakin periaatteessa matkustaa ympäri vuoden, mutta sinne ei juurikaan Euroopasta lähdetä kesäkuukausien aikana.

Jos Agadiriin haluaa matkustaa kuten valtaosa sinne suuntaavista matkustaa, kannattaa sinne lähteä marraskuun alun ja huhtikuun loppupuolen välisenä aikana. Kun Euroopassa on lämmintä, ei juuri ole mieltä lähteä pitkän matkan taakse Marokkoon, ja kesäkauden aikana monet hotellit ja ravintolat yleensä lomailevat.

Jos Agadiriin mielii takuuvarmalle rantalomalle, jolloin ei ole turhan tuulista ja jolloin on mukava uida merivedessä, kannattaa sinne matkustaa helmikuun loppupuolen ja toukokuun alkupuolen välisenä aikana. Tietenkin myös kesäkausi on ajankohta, jolloin voi olla mukavasti ja takuuvarmasti rannalla, mutta tällöin voi ajoittain olla hyvin kuumaa ja rannalla viihtyvät lähinnä marokkolaiset.

Nähtävyydet

Agadir on helppo kaupunki nähtävyyksien suhteen. Siellä on muutama museo ja muu vierailupaikka, mutta mitään paineita kierrellä nähtävyyksiä siellä ei ole. Jos mielii nähdä merkittäviä ja mieleenpainuvia nähtävyyksiä, kannattaa suunnata päiväretkelle Marrakechiin, jonne on noin kolmen tunnin bussimatka suuntaansa.

Perjantai eli muslimien rukouspäivä on huono päivä mennä museoihin tai muihin vastaaviin nähtävyyksiin. Etenkin klo 13 alkava rukoushetki on hiljainen ajankohta, ja harva nähtävyys on avoinna enää sen jälkeen.

Kasbahin raunioita
Rannan pohjoispäässä näkyvän mäen huipulla on Agadirin linnakkeen eli Kasbahin rauniot.

Kasbah

Agadirin pitkä hiekkaranta vetää puoleensa ihmisiä ympäri vuoden, ja se on hyvä paikka paitsi ruskettua ja uida myös lainelautailla, syödä ja tehdä kaikenlaista muutakin. Jos pitkää rantaa ei halua kävellä päästä päähän, on sillä lukuisia vuokraajia, joilta saa polkupyörän tai jonkinlaisen sähkökäyttöisen menopelin. Osa hiekkarannasta on hotellien valtaamaa, osa paikoista on sellaisia, että vuokrataan aurinkotuoli, ja siellä on myös osuuksia, joille mennään oman pyyhkeen kanssa. Itse rannalla ei ole ravintoloita vaan ne ovat pitkän rantapromenadin toisella puolella, ja rannan lähistön ravintolat ovat lähes poikkeuksetta kaupungin hintavimpia.

Rannan pohjoispäässä näkyvän mäen huipullaKasbahin rauniot on Agadirin linnakkeen eli Kasbahin [kartalla] rauniot, jotka jäivät jäljelle lähes koko kaupungin tuhonneen vuoden 1960 maanjäristyksen jäljiltä. Sinne on serpentiinistä tietä pitkin lähes seitsemän kilometrin nousu ylämäkeen, ja sinne mennään yleensä petit taxilla tai muulla kulkuneuvolla. Kävelyä tai pyöräilyä ylämäkeen ei suositella, mutta jos haluaa kävellä, kannattaa linnakkeelle mennä taksilla ja tulla jalkapelillä alas.

Aurinko porottaa Agadirissa keskipäivällä kuumasti ympäri vuoden, ja sinne on hyvä mennä jo aamupäivällä. Linnakkeella ei ole juuri mitään varsinaista nähtävää mutta sieltä on hyvät näkymät alasNäkymät, ja siellä saa jonkinlaista kuvaa menneistä Marokon suuruudenajoista. Linnake rakennettiin 1500-luvun alkupuolella, sitä korjattiin perusteellisesti 1700-luvulla ja siellä asui parhaimmillaan 300 ihmistä. Linnakkeesta on kokonaan jäljellä yksi muuri ja jonkin verran muuta, mutta se on sinänsä nopeasti katsottu eikä retkeen Kasbahille kulu kuin tunti pari.

Mémoire d’Agadir

Agadir oli vuoteen 1960 asti monin tavoin mielenkiintoinen ja pitkän historian kulkenut kaupunki, mutta maanjäristys 29.02.1960 klo 23.40 tuhosi vanhan Agadirin, ja nykyisin kaupunki on lähes miljoonan asukkaan uudehko turistikohde. Muihin maan kaupunkeihin nähden siellä on hyvin vähän mitään vanhaa, mutta jos mielii päästä kärryille kaupungin uljaasta menneisyydestä, kannattaa suunnata Talborjtissa olevaan puistoon (Jardin de Olhao). Tämä vuonna 1992 perustettu puisto on kuitenkin monin tavoin pettymys, ja siellä on kuivaa ja ankeaa. Puisto oli osin suuren remontin myllertämä alkuvuodesta 2018, ja se saanee uutta ilmettä vuoteen 2019 mennessä.

Puistossa on muutama kaunis rakennus, kuten yleensä suljettuna oleva kirjastoKirjasto, ja museo nimeltään Mémoire d’Agadir [kartalla]. Museossa voi nähdä minkälaista Agadirissa oli ennen maanjäristystä ja etenkin miltä siellä näytti 1920-luvulta lähtien. Mémoire d’Agadirin sisäänkäynti on Avenue de Kennedyn ja Avenue des FAR -katujen kulmauksessa [kartalla]. Puistoalue ja museo ovat avoinna hämärän laskeutumiseen eli noin 17–18 asti, ja museoon on parin euron pääsymaksu. Perjantai-iltapäivisin museoon ei kuitenkaan kannata lähteä, eikä kannata hämmästyä, jos se on muulloinkin kiinni.

Musée du Patrimoine Amazigh

Marokon suurimpiin vähemmistöihin kuuluvat berberit ovat oma kansanryhmänsä, jolla on omia ruokia, oma kulttuuri ja oma, arabiväestöstä poikkeava historiansa. Berbereistä ei kuitenkaan ole helppo päästä Marokon rannikolla täysin selville, sillä rannikolla he ovat sulautuneet valtaväestöön ja vain sisämaassa, kuten Tafraoutessa, heidän kulttuurinsa on näkyvässä roolissa. Agadirissa kuitenkin on museo [kartalla], jossa voi jalokiviä ja muita esineitä katsellessa oppia yhtä ja toista berberien kulttuurista ja historiasta. Museoon on melko nimellinen pääsymaksu, ja se on avoinna ma–su klo 9.30–17.30 (iltapäivätauko klo 12.30–14).

Merenrantapromenadi
Agadirissä on keskipäivisin kuumaa ympäri vuoden.

Ajanviete

Agadir lähiympäristöineen on Marokon suurin lomailu- ja huvittelualue, jolla myös voi harrastaa kaikenlaista. Siellä on keskipäivisin kuumaa ympäri vuoden, ja jos mielii vaikkapa tennistä pelaamaan tai lenkille, kannattaa toimeen ryhtyä aamulla. Kaikkein suosituimpia ovat vesilajit, joista surfaus eli lainelautailu on länsirannikolla olevassa Agadirissa suosittua ympäri vuoden. Toinen varsin suosittu ja suositeltava ajanviete on hammamissa eli kylpylässä käynti. Agadirissa voi valita turisteille suunnatun kylpylän, tai siellä voi myös mennä paikallisten suosimaan hammamiin, jonkalainen on Talborjtissa.

Hammam

Kuten muissakin Marokon kaupungeissa, kylpylään (hammam) meneminen on useimmille ihmisille viikoittainen rituaali, ja kylpylöistä vain osa on suunnattu turisteille. Paikallisten suosimat kylpylät ovat edullisia ja yksinkertaisia, ja turisteille suunnatuissa kylpylöissä on hoitoja ja kaikki on tiptop.

Jos mielii kokeilemaan paikallisten suosiossa olevaa hammamia, on Talborjtissa, lähes Hotel Modernea vastapäätä oleva yksinkertainen hammam [kartalla] yksi vaihtoehto. Siellä on erikseen naisten (klo 6–18) ja miesten (klo 18–24) vuorot. Paikallisten suosimaan kylpylään otetaan mukaan uimahousut, pyyhe, pesuaineet ja niin halutessaan varvastossut. Arvoesineet kannattaa jättää majapaikalle, sillä kylpylässä ei ole lukittavia kaappeja.

Talborjtissa on lukuisia yksityisiä, turisteille suunnattuja hammameja. Yksi tasokkaimmista on myös eteerisiä öljyjä ym. paikallisia tuotteita myyvä Musée l’Argan [kartalla], joka on Talborjtin pohjoisosissa, kahden valintamyymälän takana.

Made in Agadir esittelee muutaman turisteille suunnatun hammamin.

Lainelautoja
Agadirissä voi aloitella surfausta tai sitten kehittää taitojaan, ja surfata voi niin Agadirin rannalla kuin kaupungin lähistölläkin.

Lainelautailu

Agadir on hyvä paikka lähteä surfaamaan, sillä siellä on erinomaiset aallot ja paljon erityylisiä surfauspaikkoja. Se on paikka, jossa voi aloitella surfausta tai sitten kehittää taitojaan, ja surfata voi niin Agadirin rannalla kuin kaupungin lähistölläkin.

Agadirin pitkällä rannalla on eniten surfauspaikkoja sen eteläisissä osissa, missä on esimerkiksi opetusta antava ja välineitä vuokraava Surf Académy [kartalla]. Sieltä voi vuokrata muitakin vesiurheiluvälineitä, ja sen vieressä on toinenkin vastaavanlainen opetus- ja vuokrauspiste, Swell Surf.

Swell Surf ja monet surfauskoulut ja laitevuokraamot vievät Agadirin ulkopuolelle, missä ovat kaikkein parhaat ja erityisesti kokeneille surfaajille sopivat aallokot. Paras surfauspaikka on kaupungin pohjoispuolella sijaitseva Taghazout [kartalla]. Siellä on lukuisia surfauskouluja ja muita alan pisteitä, ja siellä on surfaajien suosiossa olevia majapaikkoja, joissa todellakin pääsee sisään täkäläiseen surfauskulttuuriin. Kokeneille surfaajille Taghazout on monine eri rantoineen paikka, jonne kannattaa koko loman ajaksi suunnata.

Magic Seaweed esittelee Agadirin surfauspaikkoja.

Tennis

Agadir on paikka, jossa voi ympäri vuoden pelata massakentällä tennistä, ja tennistä on kaikkein paras harrastaa hotellien omilla kentillä. Agadirissa pelattiin aikoinaan suurehko tennisturnaus, mutta sittenmmin tätä huhtikuun alussa pelattavaa turnausta on nähty Casablancassa ja vuodesta 2016 Marrakechissa. Agadirin kuuluisa kuninkaallinen tennisklubi [kartalla] on päässyt rapistumaan, mutta Marokko on yllätysten maa, ja se voidaan jonakin päivänä laittaa vielä kuntoon.

Jos Agadirissa mielii pelaamaan paljon tennistä, kannattaa valita majapaikka, jonka yhteydessä on tenniskenttiä. Atlantic Palace on harrastajalle monipuolinen hotelli, josta ei tarvitse niin halutessaan edes lähteä mihinkään.

Kasino

Agadirissa on Marokon parasta yöelämää, mutta se on laimeaa ja yökerhojen osalta hyvin nuorekasta. Aikuiseen makuun voivat sopia kasinot, joita on hotellien yhteydessä ja joissa on suuren maailman tyyliä. Yksi keskeinen kasino on Casino Le Mirage [kartalla], joka sijaitsee lähellä rantaa.

Lisää tietoa Agadirin nähtävyyksistä ja tekemismahdollisuuksista

TripAdvisor esittelee lisää tekemistä ja näkemistä Agadirissa ja sen lähistöllä.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti