Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Innsbruck
Innsbruck
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Menossa hiihtämään
Monet lähtevät tänne laskettelemaan, mutta täällä voi hyvin myös harrastaa murtomaahiihtoa, lumilautailua, maastopyöräilyä, rattikelkkailua ja luistelua.

Lasten kanssa Innsbruckissa, liikkuminen ja matkat Innsbruckiin

Perheen kanssa Innsbruckiin

Innsbruckiin ja sen ympäristössä oleville hiihtokeskuksille voi hyvin lähteä minkäikäisten lasten tai nuorten kanssa tahansa, sillä tämä on monipuolinen, turvallinen ja puitteiltaan ainutlaatuisen hyvä lomakohde. Monet lähtevät tänne laskettelemaan, mutta täällä voi hyvin myös harrastaa murtomaahiihtoa, lumilautailua, maastopyöräilyä, rattikelkkailua ja luistelua.

Innsbruckin keskusta on taianomainen vaeltelupaikka etenkin keväisin iltapäivällä, eikä siellä tarvitse erikseen etsiä tekemistä. Erilaisia museoita ja palatseja siellä on melkoisesti. Perheiden, jotka haluavat saada hyvän kuvan keskustasta, kannattaa kiivetä Stadtturm-torniin [kartalla], ja sen vieressä oleva Goldenes Dachl eli Kultainen katto on sekin hyvä nähdä.

Yli 15-vuotiaiden kanssa voi mennä uimaan ja saunomaan Aqua Domeen, joka voi joillekuille olla myös mieluisa yöpymispaikka.

Hyvä vierailupaikka Innsbruckin keskustan lähellä on Alppi-eläintarha eli Alpenzoo [kartalla], joka on Innjoen ja Hungerburgin välimaastossa. Se on avoinna talvisin klo 9–17, kesäisin klo 18 asti ja liput sinne maksavat yli 15-vuotiailta 12 euroa ja 6–15-vuotiailta 6 euroa. Tänne voi tulla hauskasti Hungerburgbahn-funikulaarilla Congress-asemalta Hofburgin vierestä tai Hungerburgista.

Lisää nähtävää ja tekemistä perheille

Innsbruckin matkailusivut antavat vinkkejä perheille.

Liikkuminen Innsbruckissa ja siirtyminen lentoasemalta muualle kaupunkiin

Innsbruckin keskusta on melko pieni, ja niin ydinkeskustassa kuin sen liepeilläkin voi hyvin liikkua kävellen. Jos haluaa lyhentää matkoja, kulkea kaupungissa kauemmas tai nousta ylös hiihtokeskuksille tai tulla niiltä alas, valittavana on linja-autoja, neljä raitiovaunulinjaa, paikallisjunia ja vuorenrinteitä ylös alas liikkuvia köysijunia ja funikulaareja.

Liput joukkoliikennevälineisiin

Lippuja voi ostaa kioskeilta, automaatista tai liikennevälineistä, mutta raitiovaunusta tai bussista ostettuna liput ovat kalliimpia. Niinpä etukäteen voi hankkia lippu mikä on helpointa, ja jos aikoo matkustella paljonkin, voi hankkia vuorokauden tai viikon voimassa olevan lipun.

Alle 20-vuotiaat ovat oikeutettuja alennukseen, samoin kuin opiskelijat ja yli 61-vuotiaat. Matkustaminen kaupungissa on mahdollista ympäri vuorokauden, sillä öisin liikkuu liikennevälineitä kerran tunnissa. Yksittäinen lippu, joka on voimassa 90 minuuttia, maksaa 2,80 euroa.

Jos haluaa matkustaa enemmän seuraavien 24 tunnin aikana, on hyvä hankkia 6,10 euroa maksava 24 tuntia voimassa oleva matkalippu tai sitten 7 vuorokautta voimassa oleva matkalippu, joka maksaa 23,60 euroa. Valittavana on melkoinen määrä erilaisia lippuja, joita voi katsella verkkosivuilta. On olemassa myös lippuja, jotka käyvät koko alueelle, ja jos asiassa on epäselvyyksiä, voi mennä lentoasemalla, rautatieasemalla tai IVB:n konttorissa kyselemään, jotta varmasti saa oikeanlaisen lipun. Paikat, joista voi ostaa lippuja, näkee liikennelaitoksen sivuilta.

Tietoa lippujen hinnoista IVB:n sivuilta.

Hungerburg köysirata-asema, jonka on suunnitellut Zaha Hadid
Ylös rinteitä pitkin kulkee kaksi eri linjaa. Niistä Hungerburg-funikulaari on köysiradan uusin osa, ja sen asemat on suunnitellut Zaha Hadid.

Linja-autot

Jos kaupungissa haluaa vain kierrellä nähtävyyksiä, on Sightseer-bussi siihen hyvä kyyti, mutta siihen liput ovat hintavampia kuin normaaleihin liikennevälineisiin. Bussi kulkee esimerkiksi kuuluisalle hyppyrimäelle ja Ambrasin linnakkeelle.

Raitiovaunut

Raitiovaunuista linja 6 kulkee vuoristokylään nimeltään Igls, ohi Ambrasin palatsialueen, ja siihen käyvät normaalit matkaliput.

Toinen hyvä raitiovaunulinja on linja 1, joka kulkee Wiltenin ohi Bergiseliin, missä kuuluisa hyppyrimäki sijaitsee. Lähelle menee myös linja 6.

Funikulaarit

Ylös rinteitä pitkin kulkee kaksi eri linjaa. Niistä Hungerburg-funikulaariHungerburgbahn (Hungerburgbahn) on köysiradan uusin osa, ja se on kulkenut vuodesta 2007 alkaen Congress-asemalta [kartalla]. Sen asemat on suunnitellut Zaha Hadid. Tämä juna kulkee Hungerburgiin, mistä pääsee jatkamaan Nordkettenbahn-köysijunalla kohti Seegrubea ja Hafelekaria. Matkan Hungerburgiin voi tehdä myös bussilla, mikä on edullisempaa, sillä funikulaarilla ja Nordkettenbahnilla kulkeminen on hyvin kallista. Aina saa kuitenkin alennusta, jos heti ostaa edestakaisen lipun asemalta.

Yleistä tietoa Innsbruckin joukkoliikenteestä

Joukkoliikenteestä vastaa IVB, jonka etusivulla on reittihaku.

Kaikki linjat voi nähdä liikennelaitoksen sivuilta.

Taksi

Taksi on mukavin tapa siirtyä Innsbruckissa paikasta toiseen, ja niitä on kyytejä odottelemassa siellä täällä. Kaupungin keskustassa pääsee 1,3 kilometriä reilulla 6 eurolla, ja sen jälkeen kyyti maksaa 1,70 eurosta ylöspäin per kilometri. Öisin, sunnuntaisin ja juhlapyhinä on hivenen kalliimpia taksoja.

Jos haluaa katsella hintoja ja tilata taksin verkkosivujen kautta, on Innsbruck Taxi yksi yleinen yhtiö.

Lentoasemalta ja rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Innsbruckin lentoasema [kartalla] (INN) sijaitsee neljän kilometrin päässä kaupungin rautatieasemasta (Hauptbahnhof) [kartalla], joka on alle kilometrin päässä joenrannasta. Päärautatieasemalta voi kävellä vanhaankaupunkiin ja kaikkialle keskustaan, mutta jos määränpää ei ole kävelymatkan päässä, kulkee asemalta useita raitiovaunuja ja busseja muualle kaupunkiin. Jos Innsbruckiin saapuu bussilla toisesta kaupungista, saapuvat ne rautatieaseman vieressä olevalle bussiasemalle (Busbahnhof). Liikennelaitoksen sivujen reittihausta voi katsoa miten rautatieasemalta pääsee muualle.

Jos saapuu Innsbruckin lentoasemalle, kulkee sieltä linja-auto F keskustaan, viikolla vartin, viikonloppuisin puolen tunnin välein. Bussiin käyvät normaalit, 2,80 euroa maksavat liput. Tietoa bussilla siirtymisestä saa lentoaseman sivuilta, jolla on linkkejä liikennelaitoksen sivuille.

Taksilla voi Innsbruckin lentoasemalta siirtyä paitsi Innsbruckiin myös hyvinkin kauas. Jos vaikka haluaa Sveitsin legendaariseen St Moritziin, maksaa se 390 euroa, ja jos haluaa ainoaan Alppien läpi kulkevaan solaan eli Brenneriin, maksaa se 100 euroa. Matka Innsbruckin rautatieaseman tienoille maksaa noin 20 euroa.

Tietoa takseista ja kiinteitä hintoja saa lentoaseman sivuilta, joilla myös on taksiyhtiöitä yhteystietoineen.

Matkat Innsbruckiin

Suomesta voi lähteä Innsbruckiin ja sen ympäristössä oleviin kyliin ja hiihtokeskuksiin joko omatoimisesti tai sitten järjestetylle matkalle. Matkoja tehdään eniten talvikaudella, ja vilkkainta matkustusaikaa on helmi-maaliskuu. Innsbruckin lentoasemalle tulee vähän lentoja ulkomailta. Innsbruckiin on mahdollista myös matkustaa niin, että laskeutuu läheisen kaupungin lentoasemalle ja siirtyy sieltä Innsbruckiin junalla tai linja-autolla. Näin Innsbruckin-matkaan voi halutessaan yhdistää toisenkin kohteen.

Omatoimimatkat

Finnair lentää suoraan Innsbruckiin talvisin ja muulloin välilaskullisilla lennoilla voi siirtyä Helsingistä ja joistain muistakin Suomen kaupungeista Innsbruckiin.

Innsbruckiin on parhaimmillaankin ollut vain vähän lentoja Suomesta, mutta välilaskullisia lentoja voi löytyä. Lentoja Innsbruckiin ja lähikaupunkeihin voi katsella Skyscannerista

Jos Innsbruckiin mielii, löytyy lisää lentoja läheisiin kaupunkeihin. Salzburg (linkki: Salzburgin matkat) sijaitsee parin tunnin junamatkan päässä Innsbruckista, ja on suurin piirtein yhtä hohdokas vierailupaikka kuin Innsbruck.

München Saksan puolella on myös parin tunnin matkan päässä, ja sieltä voi siirtyä paitsi junalla myös edullisemmalla bussikyydillä Innsbruckiin.

Jos laskeutuu muualle Itävaltaan, on juna usein ainoa mahdollinen kyyti, jos ei sitten vuokraa autoa. Jos laskeutuu Saksan puolelle, on bussikyyti Itävaltaan usein edullisempi kuin junakyyti.

Omiosta voi tutkia lisää yhteyksiä Innsbruckiin.

Pakettimatkat

Muutama matkatoimisto teki aikoinaan matkoja Innsbruckiin, mutta nykyään pakettimatkat sinne ovat vähissä. Tyypillistä on lähteä talvella laskettelemaan Innsbruckin ympäristöön, ja kaikkein suosituimpia kuukausia ovat helmi- ja maaliskuu.

Ikaalisten Matkatoimisto tekee matkoja Innsbruckiin. Muutaman päivän lomalle voi hyvällä lykyllä päästä alle 500 eurolla, ja matkoja tehdään marraskuun lopusta kevään alkuun, eli silloin kun Finnair lentää sinne suoraan.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 4: Hotellit ja muut majapaikat Innsbruckin lähistöllä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/11

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti