Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Basilica di San Vitale
Suurin nähtävyysrypäs Ravennassa on San Vitale -kirkon ympäristössä, missä kirkon lisäksi on mahdollista nähdä kuuluisia mosaiikkeja.

Ravenna, Italia

Italian pohjoisosissa lähellä itärannikkoa sijaitseva Ravenna on Emilia-Romagnan alueen helmi, jonka nähtävyydet ovat peräisin eri kaudelta kuin monen muun Italian kaupungin.

Ravennasta tuli yllättäen Rooman valtakunnan pääkaupunki vuonna 402. Sen merkittävyys ei vähentynyt sen jälkeen, kun gootit ottivat alueen hallintaansa vuodesta 476, ja kaupungin kultakausi alkoi, kun siitä tuli osa itäistä Roomaa eli Bysanttia vuonna 540. Bysantin aikana, aina 700-luvulle asti, itäisen Rooman valtakunta rakennutti Ravennaan toinen toistaan upeampia kirkkoja ja mausoleumeja, joissa nykyään käydään tutustumassa niiden maailmankuuluihin mosaiikkeihin.

Ravenna on 150 000 asukkaallaan melko pieni kaupunki. Se on hyvin rauhallinen paikka, ja siellä on mukava kävellä tai pyöräillä paikasta toiseen. Hyvät ruoat, mahdollisuus tehdä korkeatasoisiakin ostoksia ja kahvittelu aukioiden laitamilla ovat riittäviä syitä lähteä käymään Ravennassa, mutta kirkoista ja mosaiikeista kiinnostuneelle se on varsinainen paratiisi.

Matkustaminen Ravennaan päiväretkelle

Ravenna on harvoille kaupunki, jossa vietetään pidempään kuin muutama tunti, ja se onkin erinomainen päiväretkikohde etenkin Bolognasta, Riministä ja Riccionesta. Sen kauniit katunäkymät, nähtävyydet, ravintolat ja kaupat viihdyttävät ketä tahansa kokonaisen päivän, mutta siellä yöpyvä pääsee tietenkin aivan eri tavalla käsiksi Bysantin tunnelmaan.

Nähtävyydet

Ravennan päänähtävyydet ovat pääosin peräisin myöhäisen Rooman valtakunnan ja Bysantin ajoilta, noin vuosilta 400–800 jKr. Kaupunkiin lähdetään etenkin katsomaan mosaiikkeja, ja muutenkin täällä on upeimpia Bysantin aikaisia kirkkoja ja muita nähtävyyksiä.

Kaupungin keskusta on melko moderni, sillä liittoutuneitten pommitukset ja Mussolinin fasisminaikainen arkkitehtuuri ovat tuoneet sinne valtaosan sen pystyssä olevista rakennuksista. Siellä on kuitenkin myös kauniita vanhoja taloja ja upeita katunäkymiä. Nähtävyydet ovat pääosin kaikki hyvin lähekkäin, mutta myös keskustan ulkopuolella on pari nähtävyyttä, joille on paras kulkea vuokrapyörällä mutta joille pääsee myös julkisilla.

Viikonlopun markkinapöytiä Ravennassa
Vaikka Ravennnan keskusta on melko moderni, siellä on myös kauniita vanhoja taloja ja upeita katunäkymiä.

Liput nähtävyyksiin

Niille, jotka mielivät näkemään monia eri nähtävyyksiä, on olemassa maksullisten nähtävyyksien yhteislippuja, joita on saatavissa nähtävyyksiltä ja lippupisteistä. Mikäli mielii näkemään enemmän kuin yhden tai kaksi pääsymaksullista vierailupaikkaa, on hyvä tutustua erilaisiin lippuvaihtoehtoihin paikan päällä. Näin voi säästä sekä rahaa että aikaa. Kätevä on ainakin 10,50 euroa maksava yhteislippu, jolla pääsee San Vitalen pihamaan nähtävyyksiin ja niiden lisäksi näkemään kaikkein kauneimpia mosaiikkeja muualla kaupungissa.

Danten hauta ja museo

Tomba di Dante eli Danten hauta ja Museo Dantesco eli Dante-museo [kartalla] ovat San Francescon kirkon vieressä. Täällä on hyvä käydä ilmaiseksi katsomassa Jumalainen näytelmä -teoksen 1300-luvulla kirjoittaneen Dante Alighierin viimeistä leposijaa.

Dante Alighieri vietti kaupungissa kaksi viimeistä vuosikymmentään ja kirjoitti valtaosan Jumalaisesta näytelmästä Ravennassa. Tämän innoittamana Lord Byron asui haudan vieressä 1800-luvulla jonkin aikaa osoitteessa Piazza San Francesco 10. Ennen saapumistaan Ravennaan Dante asui pitkään Firenzessä, mistä hänet karkotettiin vuonna 1302. Firenze on katunut runoilijan karkottamista siitä lähtien ja on kaikki nämä vuosisadat katumusharjoituksena maksanut hautaa valaisevan öljylampun kulut ja maksaa edelleenkin. Haudassa ei ole paljon näkemistä, ja se sijaitsee myöhäisklassista suuntausta edustavassa kappelissa, jonka ulkopuolella on rauhallinen pihamaa. Sen vieressä on museo, joka on avoinna klo 10–17.30 ja jonne on 5 euron pääsymaksu. Danten hauta on avoinna marraskuun alusta huhtikuun loppuun samoihin aikoihin, mutta kesällä se on avoinna klo 19 asti.

Muita nähtävyyksiä

Suurin nähtävyysrypäs Ravennassa on San Vitale -kirkonSan Vitale -kirkko ympäristössä [kartalla], missä kirkon lisäksi on mahdollisuus nähdä niitä kuuluisia mosaiikkeja, mausoleumi ja Museo Nazionalen kaunista ikonitaidetta, keramiikkaa ja taidetta.

Basilica di San Vitale on vuonna 548 valmistunut kirkko, ja sen suojissa on nähtävillä kaupungin kauneimpiin kuuluvia mosaiikkeja. Mausoleo di Galla PlacidiakuvaMausoleo di Galla Placidia ] on Rooman valtakunnan keisarin sisarpuolelle rakennettu mausoleumi, joka on yksi kaupungin kauneimmista rakennuksista, ja sen sisällä olevat mosaiikit ovat Ravennan vanhimpia.

Samalla pihamaalla on myös Museo Nazionale (avoinna ti–su klo 8.30–19.30, paitsi ke avautuu klo 14 ja la–su sulkeutuu klo 14), joka on hyvä taidemuseo ja joka sijaitsee entisessä luostarissa. Kirkko ja mausoleumi ovat hyvin avoinna nekin, myös maanantaisin, yleensä klo 9–19, mutta talvikaudella ne suljetaan tunnin pari aikaisemmin kuin kesällä.

Mosaiikkeja esittelevä museo
Duomon alueelle kannattaa suunnata mosaiikkien takia, sillä niitä on nähtävillä kirkon vieressä olevassa kahdessa kauniissa pyöreässä rakennuksessa.

Tuomiokirkko, Museo Arcivescovile ja Battistero Neoniano

Ravennan 1700-luvulla valmistunut Duomo eli tuomiokirkkoDuomo [kartalla] ei ole erityisen merkittävä, mutta tälle alueelle kannattaa suunnata mosaiikkien takia, sillä niitä on nähtävillä kirkon vieressä olevassa kahdessa kauniissa pyöreässä rakennuksessa.

Museo Arcivescovile (avoinna klo 9–19 kesällä, talvisin klo 17 asti), ja siellä on Bysantin aikaisia mosaiikkeja ja ikoneita. Battistero Neoniano eli tuomiokirkon kastekappeli (avoinna klo 9–19 kesällä, talvisin klo 17 asti) on sekin mosaiikkiensa ansiosta vierailtu paikka. Siellä vierailevan on hyvä tietää, että alun perin tämä oli Rooman valtakunnan aikainen kylpylä, joka muutettiin 500-luvulla kappeliksi.

Basilica di Sant’Apollinare Nuovo [kartalla] on goottien rakentama basilikatyylinen kirkko. Se valmistui alun perin 500-luvulla, ja täällä ovat ehkä Ravennan kauneimmat mosaiikit.

Mausoleo di Teodorico (avoinna ma–to klo 8.30–13.30, pe–su 16.30) [kartalla] on ainoita nähtävyyksiä, jotka sijaitsevat keskustan ulkopuolella. Tänne on paras tulla pyörällä tai bussilla numero 2 tai 333, tai sitten sinne voi suhteellisen nopeasti myös kävellä. Tämä pyöreä, kaksikerroksinen mausoleumi valmistui vuonna 520, ja sen sisätilojen koristeisiin voi tutustua 4 eurolla.

Lisää asiaa nähtävyyksistä:

Unescon maailmanperintöluettelon nähtävyydet Ravennassa  |  Runoilija Danteen liittyviä nähtävyyksiä  |  Arkeologiset nähtävyydet Ravennassa  |  Ravennan museot ja kirjastot

Tekemistä Ravennassa

Pyöräily

Pyöräily on mukavaa Ravennassa, jonka keskustassa on vähän liikennettä ja jonka keskustan ulkopuolella on nähtävyyksiä ja kauniita maisemia. Kesällä on mahdollista lähteä myös lähellä sijaitsevalle rannikolle, jolla niin sanotut lido-kaupungit kuten Lido Adriano [kartalla] ovat paitsi rannoiltaan hyviä myös kesäisiä yöelämän keskuksia. Pyörän voi vuokrata rautatieaseman vierestä olevasta Cooperativa Sociale la Formica -pisteestä (Piazza Farini, ma–pe klo 7–19). Pyörän vuokraus maksaa yleensä noin euron tunnilta tai 8 euroa koko päivältä.

Pyörävuokraamoita voi katsella Ravennan matkailusivuilta.

Rannat

Ravennasta pääsee junilla ja busseilla noin kuuden kilometrin päässä olevalle rannikolle, mutta sinne on kaikkein paras pyöräillä tai patikoida. Rannikon noin 35 kilometrin matkalla on niin sanottuja lido-kaupunkeja, jotka ovat paikallisten suosiossa kesän ajan. Täällä on rantoja, lomatunnelmaa ja keskikesällä hyvää yöelämää, ja tunnelma on täällä hyvin erilainen kuin Ravennassa.

Vilkkaita vierailupaikkoja, joissa on hyvää yöelämää, ovat esimerkiksi Marina di Ravenna ja Punta Ravenna. Rauhallisia rantapaikkoja puolestaan ovat Porto Corsini, Casalborsetti ja Marina Romea. Näihin paikkoihin pääsee rautatieasemalta Freccia Blu -linjoilla 60 ja 75, jotka lähtevät rautatieasemalta [kartalla].

Rannikon suurin satamakaupunki on Lido di Classe, mutta junareitin varrella ja matkalla kohti rannikkoa vastaan tulee pian Ravennan jälkeen Classe, jossa on Basilica di Sant’Apollinaire in Classe -kirkko [kartalla]. Jos on kiinnostunut näkemään tämän kirkon, voi junalla ajaa Classeen tai pyörällä sen kautta.

Jos haluaa linja-autolla rannikolle ja sen eteläosiin, jossa sijaitsee Lido di Classe, pääsee sinne puolessa tunnissa esimerkiksi bussilinjalla 176, joka lähtee ytimen vierestä olevalta pysäkiltä, Circonvallazione al Molino [kartalla]

Mosaiikkikurssit

Ravenna on tunnettu Bysantin aikaisista mosaiikeista, ja kaupunki on hyvä paikka opiskella mosaiikkien tekemistä ja myös saada lisäopetusta, mikäli asiaan on aiemmin tutustunut. Gruppo Mosaicisti ja Mosaic Art School järjestävät kumpikin lähinnä 1 tai 2 viikon mittaisia kursseja.

Sää ja ilmasto

Ravennassa on pitkät kuumat kesät ja lyhyet ja usein varsin viileät talvet. Siellä on valtaosan vuodesta aurinkoista, niin että aurinko paistaa yli 2 000 tuntia vuodessa, ja siellä sataa eniten huhtikuussa ja syyskuusta joulukuulle.

Aurinkoinen Teatro Dante Alighieri
Ravennassa on valtaosan vuodesta aurinkoista, niin että aurinko paistaa yli 2 000 tuntia vuodessa.

Ravennan kesäkausi pyörähtää yleensä liikkeelle pääsiäisen tienoilla. Maalis-huhtikuussa siellä on odotettavissa 14–17 asteen päivälämpötiloja ja öisinkin on jo lähes 10 astetta. Toukokuu on ensimmäinen kesäinen kuukausi, jolloin on päivisin yleensä yli 20 astetta ja öisinkin jo 15. Kesä yltyy kuumaksi heinä-elokuussa, jolloin on keskimäärin 30 astetta päivisin ja 20 öisin, ja tällöin Ravennassa yöpyvän on hyvä varmistaa, että majapaikka on ilmastoitu. Syyskuu on etenkin alkukuukaudesta aivan kesäinen kuukausi, ja vielä lokakuussakin on yleensä 20 astetta päivisin ja yli 10 astetta öisin. Marraskuussa illat alkavat pimetä viiden aikoihin ja päivisin on vielä lähes 15 astetta. Joulukuusta maaliskuun alkupuolelle Ravennassa on päivisin 5–10 astetta lämmintä ja öisin voi ajoittain olla aste pari pakkastakin.

Ravenna on hyvä matkakohde miltei mihin vuodenaikaan tahansa. Kesäisin siellä on hyvin aurinkoista mutta ei välttämättä aivan hirvittävän kuumaa. Talvisin voi olla myös kylmiä päiviä, mutta monina talvipäivinä siellä voi kahvit juoda ulkona. Turisteja ei ole siellä talvisin etenkään viikonloppujen ulkopuolella paljonkaan.

Ilmatieteen laitos näyttää Ravennan säät nyt ja lähitulevaisuudessa.

Parhaat matkustusajat

Parhaita aikoja matkustaa Ravennaan ovat kevät ja syksy, etenkin huhtikuun alkupuolelta kesäkuun alkupuolelle ja syyskuun alkupuolelta marraskuun alkupuolelle, jolloin yleensä kuun puoliväliin on usein lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Syksy on melko sateista aikaa, niin että Ravennassa voi olla joka toinen päivä etenkin syys- ja joulukuussa märkää. Joinain vuosina Ravennan ympäristössä on koettu viime vuosinakin rankkasateiden aiheuttamia tulvia, jotka ovat yleisimpiä loka- ja marraskuussa. Ravennan kaupungissa ei kuitenkaan yleensä tulvi, ja sinne voi aivan hyvin lähteä loppusyksystäkin käymään.

Ravennaan päiväretkelle suuntaavan kannattaa ottaa huomioon se, että se on viikonloppuisin ympäri vuoden vilkkaampi kuin viikolla, ja keskikesä on kaikkein vilkkain vierailuaika. Kaupungissa yöpyvän on hyvä ajoittaa matkansa muille vuodenajoille kuin keskikesään tai keskitalveen eli kevääseen tai syksyyn, jolloin siellä on kaikkein mukavinta tutustua nähtävyyksiin, syödä ulkona ja viettää aikaa iltaisinkin terasseilla.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti