Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Sibenik
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Perhe vanhassakaupungissa
Vanhakaupunki on sokkeloinen eikä kaikkein helpoin paikka liikkua, joten matkaan kannattaa ottaa tukevat, hyviksi todetut kengät tai sandaalit.

Perheen kanssa Šibenikissä, liikkuminen, Šibenikin-matkat ja hotellit

Perheen kanssa Šibenikiin

Lapsiperheille Šibenik on kohtalaisen hyvä kohde, mutta se ei ole mikään rantalomapaikka eikä siellä ole yhtä paljon kaikenlaista ajanvietettä kuin joissain muissa rannikon paikoissa. Kaupungissa aika kuluu keskiaikaisia nähtävyyksiä vanhassakaupungissa katsellen, rantapromenadia kuljeskellen ja mahdollisesti retkiä tehden. Kaupunki voi nuorista lapsista tuntua tylsältä aikuisten paikalta, joten perheille, joilla on alle teini-ikäisiä lapsia, se voikin olla parhaimmillaan päiväretkikohteena.

Kaupungin lähellä oleva Vodice on rantapaikka, jossa on paljon pakettimatkalaisille suunnattuja hotelleja. Solaris on suuri kompleksi, joka on muutaman kilometrin päässä vanhastakaupungista, ja siellä on vesipuisto ja hotelleja, kuten Hotel Niko ja Hotel Ivan.

Lähistön paikkakunnilta pääsee Šibenikiin helposti bussilla, ja Šibenikistä voi tehdä retkiä laivoilla läheisille saarille, jotka etenkin kuuman keskikesän aikana ovat houkuttelevia päiväretkikohteita.

Lapsille suunnatut festivaalit (International Children’s Festival) pidetään kahden viikon aikana kesäkuun puolivälin tienoilta heinäkuun alkuun. Ne on pidetty jo vuodesta 1958 alkaen, ne ovat maailmankuulut ja niiden aikana on paljon maagisia teatteriesityksiä ja kaikenlaista tapahtumaa, joka on luonteeltaan kansainvälistä.

Yksi hyvä ja opettavainen vierailupaikka on lähellä tuomiokirkkoa oleva akvaariomaailma eli Aquarium Terrarium [kartalla], joka on päivittäin avoinna klo 11–18. Liput sinne maksavat nelisen euroa alle 14-vuotiailta, sitä vanhemmilta eli aikuisilta noin viisi euroa ja alle 5-vuotiaat lasketaan sisään ilmaiseksi. Siellä oppii Adrianmeren ja muiden Välimeren alueiden värikkäästä vedenalaisesta elämänmenosta, johon on mukava käydä vaikka kuuman keskipäivän aikaan tutustumassa.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Šibenikissä ja sen ympäristössä kiertelee linja-autoja, mutta niillä on kaikkein paras mennä lähistön paikkakunnille kuten Vodiceen. Oikeastaan ainoa keino tutustua kaupunkiin on kävellä paikasta toiseen, mutta kaupunki on mäkinen ja vanhakaupunki on sokkeloinen eikä kaikkein helpoin paikka liikkua, joten matkaan kannattaa ottaa tukevat, hyviksi todetut kengät tai sandaalit.

Kävely on Šibenikissä helpointa rantapromenadilla, joka ulottuu Banj-rannalta aina linja-autoasemalle ja siitä eteenpäin. Muualla kaupungissa, lukuun ottamatta joitain vanhankaupungin osia, on mäkistä. Jos majapaikka on yksityisasunnoissa Kralja Zvonimira -pääkadun toisella puolella, kannattaa varautua siihen, että se voi olla lyhyen matkan päässä mutta jyrkän mäen rinteessä tai päällä. Alueelle pääsee taksilla, mutta osaan asunnoista ei pääse autolla perille asti. Jos liikkumisen kanssa on hankaluuksia, kannattaa suosiolla majoittua mahdollisimman lähelle rantapromenadia, jonka tuntumassa on helpoin liikkua kävellen.

Jos Šibenikistä haluaa siirtyä lähistön kyliin tai rantapaikoille, on linja-auto paras kulkuväline. Jugoslavian ajoilta peräisin oleva, erikoinen linja-autoasema (Autobusni kolodvor)linja-autoasema [kartalla] on paikka, josta pääsee niin lähelle kuin kauaskin. Jos haluaa liikkua lähibusseilla esimerkiksi Solariksen ja Šibenikin väliä, on linja 6 siihen paras ratkaisu. Jos taas on matkalla Brodarica-resortille, kulkee sinne linja 7. Jos haluaa Krkan kansallispuistoon vesiputouksia katsomaan, voi sinne kulkea harvakseltaan liikkuvilla busseilla puolessa tunnissa. Myös Vodiceen kulkee linja-autoja, eniten keskikesällä, ja matka sinne kestää vartin ja maksaa pari euroa.

Linja-autoja ei tosin liiku näin pienestä kaupungista jatkuvasti, ja on aina järkevää katsoa aikatauluja ja lippujen hintoja esimerkiksi Bus Croatia -sivuilta.

Linja-autoaseman vieressä on satama, josta kulkee laivoja ja lauttoja lähisaarille. Jadrolinijan laivoilla pääsee Vodiceen, Zlarin-saarelle puolessa tunnissa ja saariston ulommaisiin kuuluvalle Žirje-saarelle tunnissa. Hinnat ovat pari euroa per etappi, ja aikataulut voi nähdä ja liput pitää ostaa etukäteen kioskilta, joka on sataman edustalla.

Taksi on 2–4 hengen porukoille melko kohtuuhintainen kulkuväline, ja sillä voi kulkea paitsi lyhyitä matkoja myös muille paikkakunnille. Linja-autoaseman vieressä on aina useita takseja, mutta muualla kaupungissa niitä on asiakkaita odottelemassa melko vähän. Jos haluaa tietää hinnan etukäteen ja muutenkin varmistaa kyydin tai mahdollisen noudon jostakin, voi käyttää esimerkiksi Šibenik Taxia. Toinen yhtiö on Taxi Cammeo.

Matkat Šibenikiin

Šibenik on erinomainen kohde omatoimimatkailijalle. Sinne voi mennä päiväretkelle muualta, tai siellä voi vierailla matkalla Splitin ja Zadarin välillä. Parhaimmillaan se onkin yhdistettynä muihin Kroatian ja etenkin Dalmatian rannikon kohteisiin, ja siellä on hyvä viettää vähintään kaksi yötä. Kauemminkin siellä voi hyvin viihtyä, sillä lähistön saariin ja kohteisiin, joihin kuuluu taianomainen Krkan luonnonpuisto, voisi hyvin tutustua viikon tai parikin.

Muualta Dalmatian rannikolle ja liikkuminen paikasta toiseen

Jos haluaa lentää Dalmatiaan, on Splitin lentoasema lähimpänä Šibenikiä. Jos Dalmatian rannikolla tai muuallakin Kroatiassa haluaa siirtyä paikasta toiseen, ovat linja-autot kätevin liikenneväline. Aikatauluja ja lippujen hintoja voi katsella verkkosivuilta ja esimerkiksi sivut Bus Croatia tai Get by Bus ovat käteviä ja luotettavia, Get by Bus myös siinä tapauksessa, että haluaa siirtyä muihin maihin, kuten Bosniaan tai Italiaan.

Pakettimatkalle

Šibenik ja sen lähistön lomapaikat kuten Solaris ja Vodice ovat myös mahdollisia pakettimatkakohteita. Matkoja Suomesta sinne tekee esimerkiksi Aurinkomatkat, huhtikuun loppupuolelta lokakuun alkuun. Matkoille tulee hintaa vähintään 600–700 euroa, riippuen paljon siitä, minkä tasoisessa hotellissa haluaa yönsä viettää. Hotellit ovat kuuden kilometrin matkan päässä ydinkeskustasta olevalla Solaris-keskuksella, ja sieltä on helppo käydä vaikka päivittäin Šibenikissä.

Kukkuloita
Siihen missä majapaikka tarkalleen sijaitsee kannattaa kiinnittää huomiota, sillä monet hinta-laatusuhteeltaan parhaat majapaikat ovat ylhäällä kukkuloilla.

Hotellit ja muut majapaikat

Šibenikiin niin omatoimisesti kuin pakettimatkallekin matkustavan kannattaa miettiä, haluaako yöpyä keskustassa kävelymatkan etäisyydellä kaikesta vai haluaako mieluummin olla 6–12 kilometrin päässä olevilla lomapaikoilla. Sellaiset lomapaikat kuin Solaris ja Vodice ovat tyypillisiä pakettimatkapaikkoja, joissa ei paljon mitään tunnelmaa ole mutta joissa on rantoja ja aktiviteettimahdollisuuksia. Ne ovat hyviä perheille ja niille, jotka ovat joko perinteisen lepoloman tai aktiiviloman tarpeessa. Šibenikin keskusta puolestaan soveltuu parhaiten niille, jotka haluavat kierrellä aluetta, käydä saarilla ja tutustua nimenomaan kaupunkiin ja sen hyvään tarjontaan. Illan tullen kaupunki hiljenee päiväretkeläisistä, ja siellä on silloin keskikesälläkin melko hyvää tunnelmaa. Šibenik on erityisen hyvä paikka hotellille tai muulle majapaikalle yksinäisille seikkailijoille, pariskunnille ja pienille porukoille.

Siihen missä majapaikka tarkalleen sijaitsee kannattaa kiinnittää huomiota, sillä monet hinta-laatusuhteeltaan parhaat majapaikat ovat ylhäällä kukkuloilla. Sieltä ei ole pitkä matka aivan ytimeen, mutta korkealla oleville majapaikoille voi olla etenkin kesähelteillä raskas kulkea, ainakin matkalaukkujen tai ruokaostosten kanssa. Jos ei halua kuljeskella ylämäkeen tai käyttää taksia kun saapuu kaupunkiin, kannattaa varata huone tai muu majapaikka vanhastakaupungista tai läheltä linja-autoasemaa.

Toinen seikka, joka kannattaa ottaa huomioon on se, että Šibenikissä ei ole paljon majapaikkoja, ja niitä on paljon enemmän Brodaricassa ja muissa, muutaman kilometrin päässä sijaitsevissa kylissä ja lomapaikoissa. Jos mielii yöpymään juuri Šibenikiin, kannattaa huonetta tai huoneistoa katsella hyvissä ajoin etukäteen. Jos matka on alku- tai loppukesästä, majapaikka kannattaa varata useita viikkoja etukäteen. Jos matka on keskikesällä, majapaikka kannattaa varata useita kuukausia etukäteen. Viikonloput ovat aina vilkkaampia kuin viikot, sillä kaupunkiin saapuu ympäri vuoden ihmisiä Zagrebista ja muualta sisämaasta. Huoneen kahdelle hengelle saa kohtuuhinnalla, ja jos ei ole tarvetta yöpyä vanhassakaupungissa, saa muualta kaupungista kahden hengen huoneen edullisimmillaan 20–30 eurolla.

Šibenikissä ei ole paljon majapaikkoja ja keskustassa on vain yksi hotelli eli Jadran, joka on rantapromenadin keskiosissa, hyvin kätevällä paikalla. Kaupungissa on kuitenkin entistä enemmän yksityismajoituksia eli huoneita tai huoneistoja, joita voi varata verkkosivujen kautta. Yleisin Dalmatian majapaikkojen käyttämä kansainvälinen varausjärjestelmä on Booking.com.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti