Bulgaria – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Sozopol
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rantaelämää Sozopolissa
Central beach -ranta
Sozopolin rannat, joita on keskustassa kaksi, ovat hyviä ja tarjoavat kaikkea sitä mitä rantalomalta voi odottaa.

Sozopol, Bulgaria

Sivu 1: Sää ja ilmasto, nähtävyydet ja ajanvietemahdollisuudet
Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä
Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Bulgarian Mustanmeren rannikon eteläisimpiä rantalomakohteita on Sozopol, joka sijaitsee alle tunnin matkan päässä Burgasista. Sozopol on yksi vanhimpia ja tunnelmallisimpia Mustanmeren lomapaikkoja, ja se on hyvä kohde paitsi viikon tai kahden lomalle myös lyhyemmälle visiitille.

Sozopolin parhaisiin puoliin kuuluu kaunis ja ainutlaatuinen vanhakaupunki, jonka rakennukset ovat pääasiallisesti 1800-luvulta peräisin olevia puutaloja. Rannat, joita on keskustassa kaksi, ovat nekin hyviä ja tarjoavat kaikkea sitä mitä rantalomalta voi odottaa. Ruoat, joista Mustanmeren kalat ja merenelävät ovat parhaita, ovat erinomaisia ja kohtuuhintaisia, samoin kuin paikalliset juomat, joista viini on tunnetuinta.

Sozopolissa on takuuvarmasti kuumat ja aurinkoiset kesäpäivät, ja näin se on myös hyvä paikka tehdä veneretkiä, uida, ajella vesiskootterilla tai opetella sukeltamaan. Sozopolissa on paljon terasseja ja mahdollisuuksia yöelämän viettoon, mutta se ei ole mikään Sunny Beachin kaltainen juhlimispaikka, vaan siellä on melko rauhallista koko kesän ajan.

Sozopol sopii matkakohteeksi perheille, pariskunnille, pienille ryhmille ja yksinäisille seikkailijoille. Sinne kannattaa matkustaa kesäkuun alkupuolen ja syyskuun puolivälin välisenä aikana, mutta siellä on jonkin verran kaikenlaista jo toukokuun puolivälistä lähtien ja myös syksyllä lokakuun alkupuolelle. Sozopol on lomapaikka, jonne voi tulla pakettimatkalle, mutta se on suosittu kohde myös sellaisten omatoimimatkailijoiden keskuudessa, jotka yhdistävät Sozopoliin muitakin kohteita rannikolla tai sisämaassa. Sozopol on hyvä paikka myös niille, jotka haluavat tutustua Mustanmeren rannikon eteläisimpiin osiin, ja sieltä voi hyvin käydä Tsarevossa tai Primorskossa, kuten myös muissakin paikoissa.

Sääennuste, ilmasto, matkustuskausi ja parhaat matkustusajat

Sozopolissa on pitkä kuuma kesä, mutta siellä on lyhyt matkustuskausi, eikä sinne kannata matkustaa muulloin kuin kesäkuun alkupuolen ja syyskuun puolivälin välisenä aikana.

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkänajan sääennuste Sozopoliin

Pilvikartta Mustanmeren rannikolle seuraavien päivien ajalle

Ilmasto

Sozopolissa on kostea subtrooppinen ilmasto, jonka ansiosta yhdeksänä kuukautena vuodessa päivän keskilämpötila ylittää 10 astetta. Aurinko paistaa siellä 2400 tuntia vuodessa, ja ympäri vuoden kosteusprosentti pysyttelee 70 ja 80 prosentin välillä.

Kesäkausi alkaa leudon talven jälkeen huhtikuun aikana, jolloin päivälämpötilat kohoavat lähelle kahtakymmentä astetta, mutta varsinainen kesä pyörähtää käyntiin vasta toukokuussa, jolloin on päivisin keskimäärin 23 astetta ja öisin lähes 15. Varsinainen kesä, jolloin Sozopoliin saavutaan ympäri Euroopan rantalomalle, alkaa kuitenkin vasta kesäkuussa, jolloin viimeistään kuun puolivälin jälkeen kesä on täysin trooppinen. Päivisin on lähes poikkeuksetta hellettä ja usein yli 30 astetta, ja öisin usein yli 20 astetta mutta meren äärellä kuumuus ei ole piinaavaa vaan kosteus ja merituuli tuovat helpotusta. Kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin sisätiloissa on kuitenkin yleensä niin kuumaa, että ilmastointi on välttämätön, ja aurinko paistaa kesällä jatkuvasti. Yksi seikka, joka erottaa Mustanmeren rannikon Välimerestä on se, että siellä on kosteaa keskikesälläkin, eikä maaperä kuivu kesän loppua kohden. Näin ollen sinne on Välimeren rannikkoa miellyttävämpää matkustaa myös heinä- tai elokuussa.

Kesän kiivain matkustuskausi päättyy syyskuun ensimmäisen viikon jälkeen, ja kuun puoliväliin mennessä paikat alkavat sulkea oviaan. Lämpötilat ovat syyskuussa kesäisiä vielä loppukuustakin, mutta silloin voi hyvin jo olla vähän viileämpää ja päivät lyhenevät nopeasti. Vaikka lokakuussa päivälämpötilat ovat usein yli kahdenkymmenen asteen eikä öisin useinkaan ole alle 10 asteen, on kesä auttamatta ohi. Marraskuu on vielä melko lämmin kuukausi, mutta joulukuun alun ja maaliskuun alun välisenä aikana lunta voi tulla muutaman kerran. Talvikuukausina päivisin on 9–10 astetta, öisin 0–3, ja Sozopol on talvikauden aikana melkoinen aavekaupunki.

Parhaat matkustusajat

Sozopoliin kannattaa matkustaa vain kesäkuun alkupuoliskon ja syyskuun loppupuolen välisenä aikana. Jos sinne matkustaa kesäkuun alussa tai syyskuun lopussa, hinnat ovat parhaimmillaan ja tilaa riittää. Alku- ja loppukaudesta tosin palveluja on vähemmän, ja kaiken pystyttämisestä tai pois korjaamisesta syntyy ärsyttävää meteliä ja pölyä.

Jos Mustanmeren rannikolle mielii toukokuussa, syyskuun lopulla tai lokakuun parin ensimmäisen viikon aikana, ovat rannikon suuret kaupungit Burgas ja Varna tällöin melko eläväisiä ja niissä on enemmän kaikenlaista kuin rantalomapaikoilla.

Vanhakaupunki
Apolonia on vanhankaupungin pääkatuja.

Nähtävyydet

Sozopolissa on jonkin verran nähtävyyksiä, jotka ovat vanhassakaupungissa tai sen alapuolella olevilla rannoilla. Niitä on mukava kierrellä ainakin yhtenä päivänä, mutta on hyvä pitää mielessä, että aamupäivät ovat aina miellyttävämpiä kävelylle kuin kuumat iltapäivät. Sozopolissa on pari museota, jotka valaisevat raunioita paremmin tienoon pitkää historiaa.

Apollonia ja Sozopolin nykyaikaa edeltävät vaiheet

Sozopolilla on takanaan pitkä ja värikäs historia, ja siellä on elelty tuhansien vuosien ajan. Se oli kreikkalaisten siirtokunta jo 2500 vuotta sitten, ja he nimesivät paikan ensin Antheia-nimiseksi, mutta myöhemmin se tunnettiin nimellä Apollonia. Tästä onkin saanut nimensä katu nimeltä Apolonia, joka on vanhankaupungin pääkatuja ja jonka varrella on kauniin kirkon (St Martyr George) vieressä muinaisen Apollonian portti tai kaariApollonian portti [kartalla], ja sen ympäristössä raunioita, joista voi räpsätä kuvan. Apolonian varrella on myös turisti-infon piste numerossa 31, ja siellä voi käväistä katsomassa, löytyisikö jotakin mielenkiintoista tietoa.

Raunioita niemimaan eteläpuolella
Valtaosa raunioista on merenrannalla, joskin valtaosa niistä ei ole merenpinnan tasolla vaan ylempänä.

Valtaosa raunioista on merenrannalla, joskin valtaosa niistä ei ole aivan merenpinnan tasolla vaan ylempänä. Niemimaan eteläpuoleisella merenrannalla kulkeva promenadi, jonka varrella on useita ravintoloita, on mukava kävellä ainakin kerran läpi, ja sille pääsee keskusrannan takaa tai Milet-kadun varrelta. Siellä on muinainen portti ja jonkin verran entisöityjä raunioita, ja rauniot johdattavat kohti Skamni-niemennokkaa [kartalla], jolla on useita raunioita.

Rauniot ovat kuitenkin mitä ovat, niistä voi ottaa kuvia mutta niistä ei juuri pääse selville kaupungin menneisyydestä tai oikeastaan mistään muustakaan. Niinpä onkin hyvä vierailla etnografisessa museossa (Kiril i Metodiy 34), joka on aivan merenrantapromenadin muinaisten porttien vieressä, ja siellä pääsee ainakin vähän selville menneistä ajoista. Siellä ei nyt valtavasti ole aineistoa antiikin ajoista, mutta siellä oppii hyvin 1800-luvun sisutuksesta, asuista ja ammateista. Museo on 1800-luvulta peräisin olevassa puutalossa, jonkalaiset ovat hyvin yleisiä vanhassakaupungissa ja jotka luovat sinne aivan omanlaistansa tunnelmaa, jota muualla ei tulekaan vastaan. Etnografisessa museossa on paljon kaikenlaista mielenkiintoista, josta osa on peräisin Varnan muinaisilta hautausmailta, ja siellä on arvokasta Bulgarian kultaa Borovosta. Museo on avoinna kesäkauden aikana päivittäin klo 9–18, eikä sinne ole kuin puolentoista euron pääsymaksu aikuisilta, euron lapsilta.

Skamnin niemennokalta on pääsy yhdelle vanhankaupungin parhaista kaduista, nimeltään Morski skali. Se on katu, jolta on erinomaiset näkymät merelle ja jonka varrella olevista ravintoloista on näitä näkymiä kaikkein mukavin katsella. Ravintolaterassien lisäksi näkymistä voi nauttia niiden vieressä olevalla pienellä aukiolla, jolla on pohjoisen tornin rauniot ja portti muinaiseen Sozopolin linnakkeeseenraunioita [kartalla].

Sv Zomin -kirkko
Sv Zomin -kirkko on kaupungin paras paikka katsella kaikkein upeimpia ja kuuluisimpia ikoneita.

Morski skalilta voi palata kohti linja-autoasemaa montaa eri reittiä, ja jos suuntaa alaspäin, saapuu ensin kalastajasatamaanveneitä kalastajasatamassa, jonka edustalla on muutama varteenotettava ravintola. Kalaruoat ovat tietenkin niiden bravuureja, ja täälläpäin on mukava viettää aikaa, katsella sinivalkeita kalastaja-aluksia ja siirtyä kohti päälaituria, jolta voi nousta risteilyille tai nopealle reittimatkalle kohti Nessebaria. Satamassa pyörii tuhottomasti turisteja, sillä siellä on myös turistibussien pysäköintialue, ja siltä tulee nopeasti lähdettyä ylös kohti Han Krum -aukiota, jolla bussiasemakin sijaitsee. Kun on ohittanut tuliaiskojut, tulee oikealla puolella vastaan arkeologinen museo [kartalla], jossa pääsee kaikkein parhaiten selville Sozopolin ja Mustanmeren rannikon muinaisesta menneisyydestä. Museossa on materiaalia kuten helleenisen ajan saviastioita 2500 vuoden takaa, ja sen kokoelmiin kuuluu myös lukuisia ankkureita ja muita vanhoista haaksirikoista irtaantuneita esineitä. Museo on avoinna kesäkaudella päivittäin klo 9–18, ja sinne on nimellinen pääsymaksu.

Kirkot

Han Krum -aukiolla on kaksi kirkkoa, joista toinen on hyvin lähellä arkeologista museota ja toinen lähempänä keskusrantaa, sen edustalla olevassa melko mukavassa puistossa.

Kiril i Metodiy -kirkkoKiril i Metodiy -kirkko on kaunis myös sisätiloiltaan, ja siellä on mukava vierailla samalla kun kulkee linja-autoaseman suunnalta kohti vanhaakaupunkia. Sen suojissa on kaikenlaista kaunista, kuten ikoneita (avoinna klo 9–13 ja klo 14–18). Toinen kirkko, joka on vain parin sadan metrin päässä ns. kaupunkipuistossa, on Sv Zomin (engl. St Zosima), joka on peräisin vuodelta 1857 ja joka on kaupungin paras paikka katsella kaikkein upeimpia ja kuuluisimpia ikoneita (klo 16–21).

Harmani-ranta
Harmani on rannoista parempi, ja se tunnetaan joissain yhteyksissä Harmanite-nimisenä.

Ajanviete

Sozopol on helppo paikka ajanvietemahdollisuuksiensa puolesta. Siellä on lähes koko matkustuskauden ajan niin kuumaa päiväsaikaan, ettei siellä juuri voi harrastaa mitään muuta kuin rannalla oleskelua tai vedessä vilvoittelua. Jos mielii vähän kävelemään tai tekemään mitään muuta, kannattaa se ajoittaa aamuun, joka on suhteellisen viileä, mutta iltaisin on kuumaa.

Rannat ja niiden aktiviteettimahdollisuudet

Sozopolin kaksi pääasiallista rantaa ovat mukavia, mutta niistä etenkin keskusrantakeskusrannan tunnelmia [kartalla] täyttyy melko totaalisesti keskikesällä iltapäivisin. Sen tuntumassa on kaikenlaista ajanvietemahdollisuutta, ja siellä vuokrataan aurinkopetejä ja -varjoja noin seitsemällä eurolla koko päiväksi. Kuten muuallakin Bulgarian rannikolla, erilaiset vuokraamot ja muut palvelut kuten hengenpelastajat ovat vain toiminnassa klo 17–18 asti. Keskusrannalla voi ajella vesiskootterilla, ja sillä on kaikenlaista muutakin mahdollisuutta, josta voi paikan päällä innostua.

Risteilylaiva Marina Port -satamassa
Sozopolin Marina Port -satamaan voi suunnata pitkin päivää mitä erilaisimmille risteilyille ja veneretkille.

Parempi rannoista on kuitenkin Harmani-rantaRantaelämää Harmani-rannalla [kartalla], joka joissain yhteyksissä tunnetaan Harmanite-nimisenä. Se on pitkä ranta, jolla on melkoisesti kaikenlaisia vuokraamoita, ja jos halua ranta-aktiviteetteja tekemään, kannattaa suunnata tänne. Rannan alkupäässä on Diving Center eli sukelluskeskus, josta saa opetusta ja josta voi vuokrata sukellustarvikkeita. Itse rannalta saa vuokralle kaikenlaista sellaista minkä kanssa on vedessä helpompaa, ja myös täällä voi vain löhöillä tai sitten innostua tekemään jotakin. Rannan vieressä kulkeva promenadi on paikka, jonne voi lähteä paitsi syömään myös pelaamaan hyvinkin mielenkiintoisia videopelejä ja muita pelejä, kohtuuhinnalla.

Risteilyt ja laivaretket

Sozopolin Marina Port -satama on lyhyen matkan päässä linja-autoasemalta, ja sinne voi suunnata pitkin päivää mitä erilaisimmille risteilyille ja veneretkille.

Yksi houkuttelevimpia retkiä on lähteä aamulla Nessebariin, ja matka yhteen suuntaan kestää 45–60 minuuttia. Matkoja on erilaisia, ja jos ottaa osaa järjestetylle matkalle, voi se maksaa yli 50 euroa. Jos mielii vain omin nokin Nessebariin, kannattaa mennä satamaan päivää ennen. Sillä päälaiturilla olevassa kojussa on esitteitä, jotka kertovat englanniksi aikatauluista ja lippujen hinnoista. Jos haluaa tehdä omatoimisen matkan Nessebariin ja takaisin, kannattaa mennä Fast Ferry -katamaraanilla. Ensimmäinen alus lähtee klo 10.30, matka yhteen suuntaan maksaa 27 leviä eli alle 15 euroa ja matka kestää alle tunnin. Lauttoja kulkee useimmin kesäkuun puolivälin ja syyskuun toisen viikon välisenä aikana, mutta niitä liikkuu myös toukokuun puolivälin tienoilta aina lokakuun toiselle viikolle.

Laiturilla on muitakin risteilymahdollisuuksia, kuten taksivenetaksivene, joka vie sinne minne haluaa, ja jonkin verran muitakin kyytejä. Niiden kyytiin ei ole vaikea päästä, ja paras on vain käväistä täällä vaikka päivää ennen kuin haluaa lähteä retkelle.

Muita vaihtoehtoja tulee vastaan lukuisia jos vain kävelee satamalaiturilta kohti niemennokkaa ja kalastajaveneiden satamaa. Voi lähteä vaikka illalla auringonlaskua ihailemaan, kalastamaan koko päiväksi tai vierailemaan jollakin lähistön kauniilla paikalla.

Lisää asiaa nähtävyyksistä ja ajanvietemahdollisuuksista

TripAdvisor esittelee näkemistä ja tekemistä.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Ostokset, ravintolat ja yöelämä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti