logo
Muotitalo Guccin kahvila Galleria Vittoria Emanuelle II -ostoskeskuksen sisällä. Ostoskeskuksen ravintoloissa ja kahviloissa voi syödä terassilla keskellä talveakin.

Ruoka ja ravintolat

Seuraavassa käydään läpi mistäpäin Milanoa löytyy kätevimmin hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on.

Milanon parhaat ravintolaseudut

Monet turistit syövät mielellään Piazza del Duomon tienoilla ainakin yhden aterian matkan aikana, ja moni valitsee ravintolan Galleria Vittoria Emanuelle II -ostoskeskuksen sisältä, missä voi syödä terassilla keskellä talveakin. Tienoo on hintava mutta unohtumaton paikka syödä, ja toinen huomionarvoinen ruokapaikka täällä on kuuluisan tavaratalon La Rinascenten yläkerrassa sijaitseva Obika-ravintola jonka aperitivo-noutopöytää pidetään yhtenä kaupungin parhaista ja joka toisin kuin on Milanossa yleensä on tapana tarjotaan jo klo 16-19.00

Sellaiset ostoskadut kuin via Torino ja via Dante eivät ole hyviä ravintolakatuja, mutta via Torinoa jatkava Corso di Porta Ticinese on oiva katu korkeatasoiselle pizzerialle, ja sen varrella matkalla kohti Naviglia on helppo löytää ravintola. Navigli on tunnettu monenmoisista ravintoloistaan, joiden joukossa on paljon tunnelmallisia tyypillisiä italialaisia trattorioita ja muita ravintoloita, mutta jokaisen kuun viimeisen sunnuntain markkinoiden aikaan ne ovat iltapäivisin hyvin kiireisiä. Navigli on erinomainen paikka lähteä syömään ja istumaan iltaa, sillä siellä on yleensä vähän turisteja ja paljon vaativia paikallisia, joiden ansiosta ravintolat ovat järjestään korkeatasoisia. Paljon ravintoloita löytyy Porta Genova -metroaseman lähettyviltä.

Toinen hyvä tienoo ravintolalle on Brera, joka sijaitsee lähellä Kultaista Neliötä. Sieltä löytyy monenmoisia ravintoloita, ja monilla niillä on etenkin via Breran varrella mukavat terassit, jotka ovat toiminnassa valtaosan vuodesta. Hyvää maastoa ravintolalle on myös Giardini Pubblici -puiston toisella oleva Corso Buenos Aires -valtakatu, jonne pääsee hyvin kulkemalla vaikkapa Porta Venezia -metroasemalle, jonka ulkopuolella on heti laadukas valikoima ruokapaikkoja. Katu on Naviglin ohella myös yksi kaupungin parhaita paikkoja löytää hyvä ravintola, joka tarjoaa ns. aperitivo-illallisia.

Esimerkiki Timeoutista löytyy tietoa Milanon ravintoloita.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Lombardia on yksi Italian hedelmällisimpiä seutuja, ja täällä ruoat maistuvat miltei poikkeuksetta hyviltä - ainoan poikkeuksen muodostavat yleensä ulkomaalaistaustaiset kebab- ja pitsapaikat, joiden ruoat eivät ole kummoisia. Milanon ravintoloissa tarjotaan erityisen paljon tyypillisiä italialaisia pasta-annoksia, jotka ovat yksinkertaisia mutta äärimmäisen maistuvia. Ateria muodostuu tyypillisessä trattoriassa, osteriassa tai ristorantessa ensimmäisestä lautasellisesta (primo piatto), toisesta lautasellisesta (secondo piatto) ja jälkiruoasta. Harva tätä nykyä enää syö kaikkia kolmea lajia, ja pieniruokaisille riittää hyvin ensimmäinen lautasellinen ja vähän enemmän kaipaavat voivat ottaa mukaan salaatin, joista erityisen hyvä on insalata mista eli salaatti, jossa yleensä on lehtisalaattia, raastettua porkkanaa ja tomaattia.

Ensimmäinen lautasellinen eli primo on yleensä klassinen italialainen pasta-ateria, risotto tai lasagne, joskin joissain paikoissa voi olla muitakin vaihtoehtoja. Toinen lautasellinen eli secondo on usein proteiinipitoinen liharuoka tai muu vastaava vähän tukevampi annos. Kalaruokia on niitäkin toisella lautasella saatavissa, ja secondo onkin aina kalliimpi kuin primo. Jälkiruoka on usein hedelmä, jäätelö tai makea pala, ja kahvin etenkin paikalliset siemaisevat vielä aterian päätteeksi. Ruokajuomista viini on suosituin, mutta pullovesi on kasvattanut suosiotaan ja ennen ruokajuomana suosittu sampanja on nykyään harvinainen näky muissa kuin juhlatilaisuuksissa.

Muita kuin italialaisia ruokia Milanossa on tarjolla kosmopoliittisena kaupunkina enemmän kuin muualla Italiassa. Sushi ja muut japanilaiset ruoat ovat trendikkäimpiä ulkomaalaisia ruokia, niitä on hyvin tarjolla kaikkialla kaupungissa mutta niiden hinnat ovat tietenkin korkeita. Kiinalaisia ja muita aasialaisia ravintoloita katukuvassa on jonkin verran, mutta ne eivät ole erityisen suosittuja. Tätä nykyä eksoottiset afrikkalaiset ja eteläamerikkalaiset ravintolat ovat suosiossa, ja amerikkalaistyylisiä grilli- ja pikaruokapaikkoja ja Lähi-idän ruokia tarjoavia paikkoja on niitäkin hyvä määrä. Tutkimalla yllä mainittuja verkkosivuja on mahdollista löytää kaikenlaisia ravintoloita etenkin Milanon ydinkeskustasta.

Aperitivo-noutopöydät

Hyvän tilaisuuden maistella lähinnä italialaisia mutta joskus myös muualta tulevia ruokia tarjoaa aperitivo, jota mainostetaan usein happy hour -nimisenä. Aperitivo alkaa 18-19.00 ja jatkuu 21.00 asti monessa paikoissa, joissain tätäkin myöhempään. Sen aikana normaalit ruokalistat laitetaan piiloon ja keittiön energia keskittyy noutopöydän ylläpitoon. Päästäkseen käsiksi noutopöytään on ostettava drinkki, jonka hinta voi olla mitä tahansa 4 eurosta ylöspäin, ja parhaissa paikoissa täyttävän aperitivo-hetken voi varmistaa maksamalla vähintään 8 euroa drinkistä. Ruokajuomaksi on tarjolla olutta, viiniä ja koktaileja, ja yleensä vähän kalliimmat koktailit ovat hintalaatu-suhteeltaan parhaita. Ostettuaan juoman voi käydä noutopöydän äärelle ja ottaa sieltä niin paljon ruokia kuin haluaa, ja yleisesti ruokia laitetaan pienille muovilautasille.

Ruokien joukossa voi olla miltei mitä tahansa, mutta hyvissä aperitivo-paikoissa tarjolla on aina fetasalaattia, erilaisia pasta-annoksia, lihaa kuten kanaa tai naudanlihaa, joskus kalaruokia, paahdettuja leipiä kotitekoisen levitteen kera ja jälkiruokia. Noutopöydän laatu ja tarjottavan ruoan määrä vaihtelee paljon paikasta ja päivästä toiseen, ja paikallisten tavoin kannattaa ensin käydä baaritiskillä katsomassa mitä noutopöydässä on. Monasti kiireiset illat kuten perjantait ja lauantait ovat noutopöydiltään köykäisempiä kuin normaalisti hiljaiset illat sunnuntaista torstaihin, jolloin ihmisiä houkutellaan paikalle runsaiden antimien kanssa.

Hintataso ja ruokailuajat

Milanosta ei ole vaikea löytää ravintolaa, mutta aina kannattaa pitää mielessä, että Duomon ympäristössä kahvilat ja ravintolat ovat kalliita ja että suuri osa parhaista ravintoloista on avoinna vain lounasaikaan (noin klo 12-15.00) ja illalliselle (noin klo 18/19-22/23). Monet ravintolat sulkevat ovensa elokuussa ainakin joksikin aikaa, ja suuri osa ravintoloista pitää myös vapaapäivän tai kaksi viikossa.

Piazza del Duomo ja sen vieressä oleva Galleria Vittorio Emanuele II ovat kalleimpia paikkoja aterioida kaupungissa, ja kalliita ruokapaikkoja on myös Kultaisen Neliön alueella. Näillä tienoilla ei juurikaan edullisia ruokapaikkoja ole, ja näillä turistien suosimilla tienoilla myös pitsapalat ja muut tyypilliset pikaruoat ovat kalliimpia kuin muualla kaupungissa. Pikkupurtavalle tai drinkille mielivän kannattaa aina pitää mielessä, että kaiken tilaaminen ja nauttiminen tiskillä on huomattavasti edullisempaa kuin jos tarjoilija tuo sen pöytään. Lisäksi pienellä budjetilla matkassa olevien kannattaa tarkistaa coperto eli usein leivän sisältävä palvelumaksu, joka etenkin Duomon tienoilla voi olla 3-5 euroakin; normaali coperto Milanossa on 1-2 euroa, ja Piazza del Duomo -aukiolta poispäin lähtiessä tulee joskus vastaan edullisia ravintoloita, joissa palvelumaksua ei vaadita. Tippiä Milanossa jätetään silloin kun palvelumaksua ei ole, mutta tämä on usein varsin pieni summa, korkeintaan 5-10% aterian hinnasta.

Aterioiden hinnat vaihtelevat melkoisesti, mutta primon saa usein 4-7 eurolla, secondon 6-12 eurolla, joskin Piazza del Duomon laitamilla niistä joutuu pulittamaan tätäkin enemmän. Milanossa ruoat ovat kalliimpia kuin muualla Italiassa, ja primoa on hankala saada alle 6 eurolla. Näiden päälle laitetaan vielä coperto eli palvelumaksu, ruokajuoma maksaa sekin 1-3 euroa, ja varsinaisessa ravintolassa syöty ateria maksaa edullisimmillaan 8-10 euroa, kunnon illallinen viinin kanssa 15-20 euroa per henkilö. Jos intoutuu ottamaan vielä jälkiruoan, kuten hedelmän, jäätelön tai makean kahvileivän tulee hintaa lisää 2-3 euroa. Monet ottavat tämän päälle vielä kahvin, joka Milanossa ei ole kallista, ja kupin kahvia saa yleensä 1-2 eurolla. Ravintolat mainostavat ruokiaan ja hintojaan näyttävästi aina ulkopuolella EU:n lakien mukaisesti, ja coperto-palvelumaksukin on aina ilmoitettu, vähintäänkin pienellä präntillä. Milanossa ravintoloiden ruokalistat ovat aina englanniksi, ja englantia hallitaan sen ravintoloissa paremmin kuin monessa muussa Italian kolkassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/11

Lukijoiden kommentteja

Suosittelen Tavola Calda lounaspaikkoja - tiskillä esillä pasta / cannelloni / salaattiannoksia, joista voi valita ja ruoka tuodaan hetken kuluttua pöytään - coperton joutuu usein maksamaan - mutta ruokailu on suht edullinen - viidellätoista eurolla saa aterian oluen / pöytäviinin / limpparin / veden kanssa. /MIksu

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.