Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bussi Via Foria -kadulla
Bussilla kulkeminen on ruuhkien takia Napolissa hidasta ja turhauttavaa puuhaa. Kaikkein paras liikenneväline on metro, joka on viime vuosina laajentunut merkittävästi.

Liikkuminen Napolissa

Napoli on kaupunki, jossa ensisijaisesti kävellään, ja mukaan kannattaa ottaa vuodenaikaan sopivat, hyväksi todetut kengät, joilla on mukava kävellä kovilla alustoilla muutaman tunnin päivässä. Mitä enemmän Napolissa kävelee, sitä enemmän siellä näkee, mutta ajoittain kannattaa myös turvautua jatkuvasti laajenevaan metroon, jolla liikkuminen on edullista ja nopeaa.

Bussit ja taksi juuttuvat sen verran lahjakkaasti ruuhkiin, että niitä kannattaa käyttää vain hätätapauksessa ja taksia mahdollisesti viikonloppuna tai myöhään illalla tai yöllä. Pyöräily, skootterilla ajelu ja autoilu ovat Napolissa puuhia, jotka kannattaa jättää paikallisille. Pääasiallisesti Napolissa kannattaakin kävellä, ja jos haluaa siirtyä nopeasti vähän pidemmän matkan, käyttää metroa.

Kävely

Kävellen liikkuminen on paras tapa nähdä Napolin keskustan värikkäitä ja aina mielenkiintoisia kortteleita, jotka ovat parhaimmillaan Piazza Garibaldin ja Piazza Danten välimaastossa. Myös jotkin alueet lähellä Piazza Dantea, kuten kaupungin ostoskatu Via Toledo, kuninkaallisen linnan ympäristö, joka johtaa sille, Lungomare eli rantakatu, joka on lähellä kuninkaallisen linnan tienoota, Quartieri Spagnoli ja Chiaia ovat kaikki alueita, joilla on mukava kävellä. Niillä tulee vastaan kaikkea mahdollista ostoksista ravintoloihin ja tavalliseen katuelämään, ja vain kävelemällä voin päästä sisään tämän energisen ja elämää ulkosalla elävän kaupungin luonteesta.

Vanhakaupunki (centro storico), jonka pääkadut ovat rinnakkain kulkevat Spaccanapoli ja Via dei Tribunali, ovat etenkin lounasaikaan ja alkuillasta viikolla melko tukossa. Vain kävelemällä voi tähän alueeseen tutustua, ja kannattaa myös tutustua joihinkin sivukatuihin, joihin kuuluu “joulukoristekatu” (Via San Gregorio Armeno).

Aluetta on mukava tutkia koska tahansa, mutta lounasaikaa ja alkuiltaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan vältellä. Jotkin alueen osat ovat rauhallisia myös silloin, ja siellä on mukava niin aamu- kuin iltapäivälläkin kierrellä katselemassa ruokapaikkaa. Kiirettä ei kannata pitää, sillä Napolissa kannattaa liikuskella hitaasti, ja tutustua kauppoihin ja katujen elämään yleensäkin. Katujen varrella on tuhka tiheään kahviloita, gelaterioita, ravintoloita ja pizzerioita, ja on vaikea kuvitella Euroopassa tämän eläväisempää urbaania ympäristöä.

Centro storico on varsin laaja alue. Siellä ei kuitenkaan kannata hirveästi liikkua ainakaan pimeillä kujilla illalla tai öisin, jolloin siellä sattuu varkauksia mutta ei oikeastaan lainkaan väkivaltaisia rikoksia. Iltaisin eli klo 21 jälkeen onkin parempi liikkua sellaisilla aukioilla kuin Piazza Dante, Piazza Bellini ja Piazza del Plebiscito, mutta Napoli ei ole mikään eläväinen kaupunki iltaisin. Yöelämä muualla kuin Piazza Bellinin laitamilla on laimeaa, juomien hinnat ovat paikallisille liian korkeita ja monet paikat sulkevat ovensa sen verran aikaisin, että klo 21 jälkeen vanhakaupunki on suhteellisen kuollut paikka.

Muualla kuin vanhassakaupungissa ja sitä ympäröivillä alueilla kävelymatkat käyvät pitkiksi, mutta silloin kannattaakin turvautua kohtuuhintaisiin joukkoliikennevälineisiin.

Julkiset liikennevälineet

Napolin joukkoliikenne on suhteellisen integroitunut, ja joukkoliikennevälineillä liikkumista suositellaan, jos haluaa nähdä ydinkeskustan ulkopuolella olevia nähtävyyksiä tai lyhyen ajan sisällä paljon. Ainoa joukkoliikenneväline, johon normaalit liput eivät käy, on Circumvesuviana-paikallisjuna.

Liput

Lippuja voi ostaa metroasemien automaateista ja lipputiskeiltä, kuten myös kioskeista ja kahviloista, joiden nimessä on T eli ne myyvät tupakkaa. Lippuja kannattaa ostaa etukäteen, sillä bussissa ne ovat kalliimpia tai niitä ei ole. Lippu pitää leimauttaa ennen metrolaiturille tai bussiin tai funikulaariin menemistä. Yksi yhdensuuntainen lippu maksaa 1,10 euroa, päivälippu (giornaliero), joka on voimassa 24 tuntia, maksaa 3,50 euroa, ja pidempään Napolissa viihtyvät voivat ostaa pidempään voimassa olevia lippuja. Yhdensuuntaisia lippuja voi joissain tapauksissa olla järkevää hankkia kioskilta etukäteen useita, sillä asemien automaatit ovat oikukkaita. Niille, jotka viihtyvät Napolissa pidempään kuin kolme vuorokautta, voi suositella viikon voimassa olevaa lippua, joka maksaa 12,5 euroa.

On olemassa turisteille suunnattuja lippuja, joiden nimi on Campania Arte Card. Jos haluaa tutustua Napolin nähtävyyksiin ja siirtyä ilman erillisiä lippuja ympäriinsä, on Napolin kolmen vuorokauden kortti hyvä hankinta. Jos mielii käydä Pompeijissa ja muuallakin koko Campanian alueella, on Campanian kolmen vuorokauden kortti kenties kannattava hankinta. Sillä pääsee sisään kahteen nähtävyyteen, mutta sillä ei voi matkustaa Alibusilla eikä sillä voi mennä bussilinjoja käyttämällä Pompeijiin tai Sorrentoon.

Metro

Kaikkein paras liikenneväline on metro, joka on viime vuosina laajentunut merkittävästi ja joka laajenee lähivuosina lisää. Keskeisimpiä asemia ovat päärautatieaseman asema Piazza Garibaldi, jolle kulkevat kaikki linjat (1, 2 ja 6), Toledo, joka on pääostoskadun varrella ja monen suuren nähtävyyden naapurissa, ja Municipio, joka on lähellä nähtävyyksiä mutta myös lähellä satamaa. Myös Municipion lähin asema Universitá on kätevä niille, jotka ovat lähdössä normaalilla lautalla saarille, mutta Municipio on lähimpänä katamaraanien käyttämää satamaa. Lähivuosina metrolla pääsee myös muihin paikkoihin, joten sen liikkeisiin kannattaa matkan aikana tutustua.

Metroasemat ovat siistejä ja monet aivan uusia, mutta lippujen hankkiminen on ajoittain sen verran hankalaa tai on jonoja, että monta kertaa metroa käyttävän kannattaa ostaa lippu tai montakin etukäteen.

Metron ja paikallisjunien kartta

Funikulaari
Napolissa on neljä funikulaarilinjaa, joihin käyvät normaalit liput mutta joihin voi ostaa kassalta myös lipun vain yhtä matkaa varten.

Funikulaarit

Napolissa on neljä funikulaarilinjaa, joihin käyvät normaalit liput mutta joihin voi ostaa kassalta myös lipun vain yhtä matkaa varten.

Suosituin on Augusteo-asemalta kulkeva Funicolare Centrale [kartalla], joka nousee Vomeroon, mutta sinne pääsee metrollakin (asema: Vanvitelli).

Toinen suosittu funikulaari on Chiaiaan menevä, ja myös kaksi muuta funikulaaria, joista voi lukea ANM:n sivuilta, saattavat olla joillekin hyödyksi.

Linja-autot

Napolissa on paljon linja-autolinjoja, jotka vievät lähes minne tahansa, mutta siellä on aivan armottomat ruuhkat ja bussilla kulkeminen on siellä hidasta ja turhauttavaa puuhaa. Lippu kannattaa olla valmiiksi ostettuna, ja se pitää leimata bussiin noustessa. Bussia ei kannata käyttää aamu- tai iltaruuhkissa.

Yksi hyvä linja on Chiaia-kaupunginosasta tunnelia pitkin Piazza Garibaldille eli päärautatieaseman ympäristöön kulkeva numero 151. Se kulkee puiston (Piazza Vittoria) pysäkin kautta [kartalla] ja ruuhkaista rantakatua pitkin mutta sillä on omia kaistoja eikä matka yleensä kestä turhan kauan.

Raitiovaunut

Napolin päärautatieaseman edustalla oleva laaja aukio (Piazza Garibaldi) on jo pitkään ollut suurten remonttien ja rakennusprojektien kohde, ja raitiovaunuliikenne ei kulje sen kautta yhtä hyvin kuin ennen. Raitiovaunuilla on 3 linjaa, joihin käyvät samat liput kuin muihinkin liikennevälineisiin, ja lippu on hyvä olla etukäteen ostettuna ja se leimataan raitiovaunuun noustua.

Raitiovaunuista numero 1 on turistille kätevä, sillä se kulkee Piazza Garibaldi -aukiolta pitkin Corso Garibaldia ohi Porta Nolanan Circumvesuviana-asemaa ja Molo Beverellon eli matkustajasataman, josta lähtee lauttoja Caprille ja muuallekin.

Raitiovaunulinjoja on tulossa lisää, mutta ainakin vuoteen 2021 asti suuret metron laajennusprojektit ja muut rakennusprojektit vaativat veronsa, eivätkä raitiovaunut tällä hetkellä esimerkiksi kulje rantakatua pitkin.

Lisää asiaa Napolin rajojen sisällä liikkumisesta:

Napolin liikenneyhtiön eli ANM:n sivut

Paikallisjunat

Kaupungin ulkopuolelle matkustettaessa Vesuviusta kiertävä Circumvesuviana on varsin kätevä. Se vie Porta Nolanan asemalta päärautatieaseman kautta Pompeijiin, Ercolanoon ja Sorrentoon. Circumvesuviana-juniin eivät käy muut päiväkortit kuin Campanian kolmen vuorokauden kortti, ja niiden, joilla ei tätä ole, on ostettava asemalta erilliset liput ennen junaan nousemista. Junat ovat tasoltaan ja vauhdiltaan vaihtelevia: jotkin vievät Sorrentoon yli tunnin, toiset vain puolet tästä, ja voi joskus käydä niinkin, että puolen tunnin välein kulkevista junista jää yksi vuoro tekemättä. Junat lähtevät kohti Pompeijia, Ercolanoa ja Sorrentoa yleensä päiväsaikaan Porta Nolanan asemalta [kartalla] suunnilleen kymmentä yli ja kahtakymmentä vaille joka tunti. Liput ovat edullisia, niin että matka Sorrentoon maksaa reilut neljä euroa, Pompeijiin vähemmän.

Circumvesuviana
Kaupungin ulkopuolelle matkustettaessa Vesuviusta kiertävä Circumvesuviana on varsin kätevä.

Toiseen suuntaan eli Pozzuoliin pääsee helposti metrolinjalla numero 2, mutta sieltä voi tulla pois tai sinne voi mennä myös paikallisjunalla Montesanto-aseman kautta, joka sijaitsee lähellä Piazza Dantea. Täältä niin sanotulle Campi Flegrei -alueelle, jolla Pozzuoli sijaitsee, pääsee Ferrovia Cumana - ja Campiflegrei -paikallisjunalinjoilla. Liput näihin ovat samoja kuin Napolin muihin liikennevälineisiin.

Taksi

Taksi on Napolissa kohtuuhintainen liikenneväline, mutta siellä on usein ruuhkia eikä taksia kannata käyttää liikkumiseen muissa kuin hätätapauksissa. Lentoasemalta voi hurauttaa keskustaan taksilla koska tahansa, mutta tällöinkin kannattaa keskustan alueella valmistautua ruuhkiin. Erityisen ruuhkaista on päärautatieaseman (Piazza Garibaldi) ympäristössä, satamien ohi kulkevalla rantatiellä ja alueella, jolla ovat kuninkaallinen linna, ooppera ja muita kaikkein tärkeimpiä nähtävyyksiä. Toisaalta esimerkiksi Chiaiaissa ja varsinaisella rantakadulla (Lungomare) ei ole juuri lainkaan liikennettä.

Taksin alkuhinta on arkisin 3,50 euroa ja sunnuntaisin ja yleisinä juhlapyhinä 6,50 euroa klo 22–06. Yksi kilometri maksaa 1–1,5 euroa, ja odottelusta taksi laskuttaa 22,50 euroa per tunti. Jos taksin soittaa paikalle, menee sellaisella lentoasemalle, nousee lentoasemalla taksiin tai mukana on matkalaukku, lisätään hintaan lisämaksu.

Takseilla on kiinteitä hintoja, joita heidän on noudatettava, jos asiakas sitä pyytää. Esimerkiksi matka päärautatieasemalta Chiaiaan maksaa 13–15 euroa, mutta sen voi kulkea lähes yhtä nopeasti bussilla hintaan 1,10 euroa.

Pyöräily

Napoli on vilkas kaupunki, jossa ei missään nimessä kannata pyöräillä. Siellä on paljon mäkiä ja liikenne on hektistä, eikä pyöräilijöitä ole millään tavalla ole otettu huomioon.

Jos Napolin seudulla haluaa pyöräillä, kannattaa siirtyä keskustan ulkopuolelle, missä on parempi mahdollisuus pyöräillä. Saarista Ischia ja Procida ovat paikkoja, joissa kaikenlainen harrastaminen on mahdollista.

Autoilu ja autonvuokraus

Napolissa viimeinen asia, joka kannattaa tehdä, on siirtyä ratin taakse ja lähteä autoilemaan. Myöskään Napolin ympäristössä ei ole kannattavaa autoilla, vaan kaikkein paras on kulkea junin, bussein ja kävellen.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti