Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa toukokuussa 2015

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita toukokuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan kesäkuussa 2015.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Siivouspäivä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
M/S Mariella (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Puerto Rico (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Las Palmas (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Legoland (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kuumailmapallosafari (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Rio de Janeiroon vai Gotlantiin?

Siivouspäivä (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Alkukesäistä tekemistä kotimaassa!

Toukokuun 23. päivä järjestetään taas kierrättämisen ja kirpputorien ystävien suosikkifestivaali Siivouspäivä. Ensimmäisen kerran vuonna 2012 järjestetty festivaali täyttää Helsingin ja monen muun suomalaiskaupungin naapurustot, kadut ja pihat kirpputoreilla ja markkinoilla, joilla kuka tahansa voi myydä vanhoja tavaroitaan. Siivouspäivä-festivaali haluaa edistää kierrättämistä ja vastuullista kaupunkikulttuuria helpottamalla käytettyjen tavaroiden myymistä seuraaville käyttäjille.

Siivouspäivän jälkeen nautitaan hyvästä ruoasta, sillä jo neljättä vuottaan porskuttava ruokafestivaali Taste of Helsinki järjestetään 11.–14. kesäkuuta Helsingin Kansalaistorin puistossa. Festivaalialueelta löytyy kymmenen tunnetun ravintolan telttojen lisäksi muun muassa kokkikoulu, samppanjabaari ja viinipaviljonki. Pääsymaksun lisäksi annokset maksavat vieraille noin viisi euroa kappale, ja ruoista pääsee nauttimaan joko lounasaikaan klo 11–15 tai päivällisaikaan klo 17–22.

M/S Mariella (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Kesällä laivalle!

Kesä on myös laivamatkailun kulta-aikaa. Kesälomalla kerkeää helposti heittämään ainakin yhden risteilyn, jolla lähdetään tietysti tsekkaamaan Viking Linen naisen ikään ehtinyt mutta vastikään uudistettu M/S Mariella tai nauttimaan Silja Linen laivojen upeasta lapsille suunnatusta kesäohjelmasta!

Kuten moni muukin kolmekymppinen, myös M/S Mariella oli jo kasvojenkohotuksen tarpeessa. Kaksi viikkoa telakalla viettänyt risteilijä on nyt palannut liikenteeseen uudistettuine leikkihuoneineen, ravintoloineen ja kokoustiloineen. Lisäksi laivalle luotiin kokonaan uusi Comfort-hyttiluokka vastaamaan laadukkaampien hyttien jatkuvasti kasvavaa kysyntää. Katso kuvat uudistuneesta Mariellasta täältä.

Silja Line ei jää Vikingille kakkoseksi tänä kesänä, sillä Siljan laivoilta löytyy kesäkuukausien aikana jos jonkinlaista lapsiperheille suunnattua viihdettä. Luvassa on muun muassa tanssi- ja perheshow-esityksiä, brasilialaisia sirkusakrobaatteja, bändit Hevisaurus ja Kengurumeininki, Muumit, legendaarinen Jokeri Pokeri Box sekä Ti-Ti Nalle. Lisäksi lapset saavat laivojen kokoustilat käyttöönsä lähes kahden kuukauden ajaksi, kun kokousosastot muuttuvat seikkailuratoja, pomppulinnoja ja erilaisia pelejä sisältäviksi Summer Center -leikkitiloiksi.

Puerto Rico (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Halpalennolla edullisesti Karibialle ja Amerikkaan

Norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian on tullut viime vuosina suomalaisille tutuksi edullisten lentojensa ja kattavan reittivalikoimansa myötä. Syksystä 2015 eteenpäin suomalaiset lentävät Norwegianin siivin näppärästi ja edullisesti Karibialla sijaitsevalle Puerto Ricon saarelle tai Yhdysvaltojen viihdepääkaupunki Las Vegasiin Tukholman, Oslon tai Kööpenhaminan kautta. Kööpenhaminan kautta on mahdollista matkustaa myös Neitsytsaarille. Kaikki lennot käynnistyvät loka-marraskuun aikana, ja reiteillä lennetään kerran viikossa.

Edullisesti Jenkkilään pääsee myös islantilaisen halpalentoyhtiö WOW Airin kyydissä. Yhtiö liikennöi Euroopasta Reykjavikin kautta Pohjois-Amerikan kohteisiin Boston ja Washington DC. Edullisimmillaan lennot Lontoosta Bostoniin ovat kustantaneet vaivaiset 99 dollaria, eli noin 92 euroa. Koska yhtiö ei tarjoa lentoja Suomesta, täytyy suomalaisten matkustajien toki lisätä hintaan vielä lentolippu esimerkiksi Lontooseen tai Kööpenhaminaan.

Las Palmas (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Ooo-ooo-ooo Las Palmas, helmaas aina jään...

Tilastokeskuksen tuore tutkimus kertoo, että peräti 91 prosenttia suomalaisista teki viime vuonna ainakin yhden yöpymisen sisältävän matkan. Innokkaimmin matkailivat alle 45-vuotiaat, pääkaupunkiseudulla asuvat ja korkeasti koulutetut henkilöt. Matkustamattomuuden syiksi mainittiin muun muassa haluttomuus matkustaa, terveydelliset syyt ja taloudellinen tilanne.

Etelä-Eurooppaan suuntautuvat lomamatkat olivat erityisen suosittuja. Edellisvuotta enemmän matkustettiin Espanjaan ja varsinkin suomalaisten jo vuosikymmeniä suosimille Kanariansaarille. Myös Italian ja Kreikan matkat lisääntyivät, kun taas Viron matkat vähenivät. Viro säilytti tästä huolimatta tittelinsä suomalaisten ykkösmatkakohteena. Ruotsiin matkustettiin reilusti enemmän kuin edellisvuonna, mutta Venäjälle suuntautuvat vähintään yhden yön yöpymisen sisältävät matkat vähenivät peräti neljänneksellä.

Tutkimuksen tuloksia myötäilevät myös Tjäreborgin tämän kesän matkavaraustilastot. Suomalaiset suuntaavat mieluiten juurikin Etelä-Euroopan rantalomakohteisiin, nimittäin Turkkiin, Rodokselle, Maltalle ja Costa del Solille. Suurkaupunkikohteiden suosikkeja ovat olleet perinteiset Lontoo, Pariisi, Berliini ja Praha. Myös ranta- ja kaupunkilomailun yhdistävät Etelä-Euroopan kohteet Malta, Espanjan Costa del Solin Torremolinos ja Fuengirola, Kroatian Dubrovnik ja Split, Portugalin Algarve sekä Ranskan Nizza ovat nousseet reittilentojen lisääntymisen myötä suomalaisten kesälomalaisten suosioon.

Legoland (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Gröna Lund, Legoland, Särkänniemi, Muumimaailma. Kyllä kiitos!

Kesä tulee, ja lapsiperheiden on aika päättää kesän pakollisen huvipuistovierailun kohde! Jo Suomesta löytyy tänä päivänä yli kymmenen varteenotettavaa huvipuistoa, ja jos matkabudjetti kestää, löytyy myös muista Pohjoismaista toinen toistaan jännittävämpiä huvipuistokokemuksia.

Lue lisää Suomen parhaista huvipuistoista Rantapallon huvipuistoartikkelista. Mukana ovat niin vanhat tutut Linnanmäki, Särkänniemi, Muumimaailma ja Puuhamaa kuin uudemmat tuttavuudet Angry Birds Activity Park, Flowpark ja Nokkakiven puistokin.

Pohjoismaisten huvipuistojen uutuustarjontaan voi tutustua Iltalehden huvipuistoartikkelin kautta. Tämän kesän uutuuksia ovat muun muassa Gröna Lundiin avattava kauhutalo House of Nightmares, Muumimaailman uudet hahmot Tiuhti ja Viuhti sekä Legolandiin 32 ihmisen voimin yli viidestä miljoonasta legopalikasta kasattu Tähtien Sota -elokuvista tuttu Starfighter-alus.

Kuumailmapallosafari (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uudenlaista ryhmämatkailua

Suomalaiset matkailualan konkarit ovat perustamassa uutta startup-yritystä nimeltään Faralong. Faralongin ideana on pistää opastetut kiertomatkat uuteen uskoon uudentyyppisellä varauspalvelullaan ja hinnoittelumallillaan.

Faralong tekee yhteistyötä tunnetuimpien seikkailumatkakohteiden paikallisten matkanjärjestäjien kanssa ja ottaa varatuista matkoista itselleen vain pienen, kiinteän katteen, mikä mahdollistaa alhaiset hinnat varsinkin suuremmalla ryhmällä matkustettaessa. Lisäksi Faralong tulee käyttämään kokonaan uutta varausjärjestelmää, jonka avulla matkan varausprosessista voidaan leikata pois useita tarpeettomia vaiheita.

Ja kyllä suomalaisten kelpaa ulkomaille lähteäkin. EF Education First -koulutusyhtiön julkaiseman raportin mukaan suomalaiset osaavat nimittäin englantia neljänneksi parhaiten kaikista niistä maailman maista, joissa englantia ei puhuta äidinkielenä. Suomea korkeammalle sijalle sijoittuivat vain Tanska, Alankomaat ja Ruotsi. Tutkimusta varten testattiin 750 000 aikuista 63 eri maasta.

Teksti: Nelli Kelonen
2015/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti