Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa

Mikä liikuttaa matkailijaa syyskuussa 2016

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita syyskuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan lokakuussa 2016.

Aiheita tällä kertaa muun muassa...

Saranda (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)
Mistä ne tulevat (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Reykjavik (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Viking Grace (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Antalya (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Kotimaan juna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Tiedätkö OIVA-keinutuolin hinnan tai Suomen parhaan Caravan-alueen? Kokeile onneasi matkakilpailuissa!

Saranda (CC License: Attribution-NoDerivs 2.0 Generic)

Erilainen rantaloma ensi kesäksi

Oletko jo kyllästynyt lomailemaan ainaisissa Espanjassa ja Kreikassa, ja Kroatiakin on jo nähty?

Ensi kesänä Euroopan rantalomasi voi olla astetta eksoottisempi, ainakin jos suuntaat Apollomatkojen uutuuskohteeseen Albaniaan. Diktatuurin otteesta vasta vuonna 1992 irrottautunut Albania on ollut pitkään suljettuna muulta maailmalta ja on useimmille matkailijoille edelleen melko tuntematon kohde. Maalla on kuitenkin paljon tarjottavaa kävijöilleen: kauniilla rannoilla lokoilun lisäksi turistit pääsevät tutustumaan maan kiehtovaan historiaan ja upeaan luontoon ja nauttimaan paikallisesta vieraanvaraisuudesta ja edullisesta hintatasosta.

Apollomatkojen, joka tarjoaa Albanian matkoja ainoana matkatoimistona Suomessa, hotellit sijaitsevat Korfun saarta vastapäätä olevassa Sarandan rannikkokaupungissa. Kaupungin valtteja ovat lähes sen keskustassa kulkeva ravintoloilla ja kahviloilla reunustettu rantabulevardi ja alueen rannat, joiden vedet ovat kristallinkirkkaita. Lämpötila on Albaniassa kesäaikaan 25 ja 30 asteen välillä.

Mistä ne tulevat (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Asiaa hotellivieraista

Taas on tutkittu, tällä kertaa sitä, mistä maasta epäkohteliaimmat hotellivieraat tulevat. Travel Daily News -sivuston kyselyssä kysyttiin yli sadalta hotellilta ympäri maailmaa, millaisia heidän hotellivieraansa ovat. Epäkohteliaimpien hotellivieraiden tittelin saivat venäläiset, jotka ovat kyselyn mukaan myös vieraista kovaäänisimpiä brittien ja espanjalaisten ohella. Britit äänestettiin vieraista kohteliaimmiksi ja he saivat kiitosta myös runsaista tipeistään. Toiseksi epäkohteliaimmiksi hotellivieraiksi äänestettiin saksalaiset ja kolmanneksi ranskalaiset. Jos kyselyä on uskominen, Suomen hotelleissa vietettiin tätä kesää kohteliaammissa merkeissä kuin edellistä: venäläiset nimittäin yöpyivät kesäkuussa suomalaisissa majoitusliikkeissä lähes neljänneksen vähemmän kuin kesäkuussa 2015. Kokonaisuudessaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset kuitenkin lisääntyivät lähes kolmella prosentilla vuoden takaiseen nähden, kun esimerkiksi yhdysvaltalaismatkailijoita nähtiin Suomen majoitusliikkeissä yli 40 prosenttia edellisvuotta enemmän. Muita suuria matkailijaryhmiä Suomessa olivat tänä kesänä saksalaiset ja ruotsalaiset sekä, vähentyneestä Suomen matkailustaan huolimatta, venäläiset.

Reykjavik (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Finnairin ja Norwegianin uutuusreitit

Finnair on ilmoittanut avaavansa reittejä uusiin eurooppalaiskohteisiin kesällä 2017. Uutuuskohteet ovat Islannin pääkaupunki Reykjavik, jonka yhtiö uskoo kiinnostavan myös aasialaisia matkustajia, sekä Välimeren rantalomakohteet Korfu, Menorca ja Ibiza. Reykjavikin reitillä lennetään neljästi viikossa huhtikuun puolivälistä lokakuun loppuun. Korfulle ja Ibizalle lennetään kesäaikana sunnuntaisin ja Ibizalle keskikesän tienoilla lauantaisin. Helsinki-Vantaan uutuusreittien lisäksi Finnair käynnistää kesällä lennot Kemistä Palma de Mallorcaan ja Kreetan Haniaan.

Norwegian on sen sijaan liittynyt viimeaikaiseen Lappi-buumiin ja päättänyt aloittaa suorat lennot Rovaniemen ja Lontoon välillä joulukuussa. Reitillä lennetään talvikauden ajan kahdesti viikossa, ja sen on tarkoitus kuljettaa niin brittejä Suomeen joulupukkia tapaamaan kuin pohjoisuomalaisiakin Lontoon ihmeitä, tai kattavaa jatkolentoverkostoa, ihailemaan. Norwegianin uutisten myötä Suomen Lappiin lentää tulevana talvena suorilla lennoilla jo ainakin kolme eurooppalaista lentoyhtiötä.

Viking Grace (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Piristä syksyä tanssien

Syksy tuntuu alkaneen tänä vuonna ennätysaikaisin ja pian luonamme ovat myös syksyn pimenevät illat. Huvipuistoreissut ja piknikit ovat tämän kesän osalta historiaa, mutta hauskaa voi silti pitää, varsinkin laivalla! Viking Linen Amorellalla vietetään tänä syksynä uusia, vieraiden toivomia tanssikeskiviikkoja suomalaisten tähtiartistien tahdissa. Tähtikaartista löytyvät muun muassa Leif Lindeman, Janne Tulkki, Tomi Markkola ja Kari Vepsä, ja risteilyjä järjestetään joulukuun puoliväliin saakka.

Tanssia on luvassa myös opiskelijoille, kun Viking Line järjestää 17. syyskuuta ja 12. marraskuuta Lazy Days -bileristeilyt. Kahden yön risteilyllä biletetään molempina iltoina Suomen ykköstiskijukkien, kuten Mäkin, Alex Mattsonin ja K-Systemin johdolla. Ikäraja opiskelijaristeilyille on 18 vuotta.

Antalya (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Syyslomalla aurinkoon

Joka vuosi sama juttu: vastahan ne koulut alkoivat ja jo pitäisi olla varaamassa syyslomamatkaa.

Matkatoimistojen mukaan syyslomia on jo myyty paljon, mutta paikkoja muun muassa Kanariansaarille, Turkkiin, Rodokselle ja Kyprokselle on vielä jäljellä. Suomalaisten kestosuosikit Kanariansaaret ja Thaimaa ovat olleet suosittuja tämänkin vuoden syyslomavarauksissa, minkä lisäksi suomalaiset ovat varanneet lomia ahkeraan esimerkiksi Kreetalle ja Madeiralle. Suosiotaan ovat kasvattaneet selvästi myös useat kaukokohteet, kuten Arabiemiirikunnat ja Yhdysvaltojen Florida. Kaupunkikohteista suomalaiset suuntaavat matkatoimistojen mukaan mieluiten New Yorkiin.

Jos sinulla on syyslomamatka vielä varaamatta, pistähän töpinäksi: parhaat matkat myydään äkkiä. Jos syyslomalla on tarkoitus nauttia auringonpaisteesta, kannattaa ennen lomakohteen päättämistä vilkaista myös luettelo maailman sateisimmista kohteista. Viiden kärkeen mahtuvat muun muassa saksalaiskaupunki Halle an der Saale, jossa sataa huimat 266 päivää vuodesta, ja Norjan Bergen, jossa sadetta saadaan vuodessa reilut 2 000 millimetriä!

Kotimaan juna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Sujuvammat matkat

VR suunnittelee luovansa yhteistyökumppaniensa kanssa tulevaisuuden Suomeen koko maan kattavan matkaketjuverkoston, jossa junamatkat yhdistyisivät saumattomasti muuhun joukkoliikenteeseen. Tämä tarkoittaa, että matkustajalle tarjottaisiin pelkän lähtöpaikan ja määränpään perusteella tietoa toimivimmista reiteistä, kulkuvälineistä ja näiden yhdistelmistä, ja matkustaja voisi ostaa koko matkan kattavan lipun vaivattomasti yhdestä paikasta ja yhtenä kokonaisuutena. Matkustaja pääsisi siis ovelta ovelle yhdellä lipulla niin kutsutun matkaketjun avulla. Matkaketjua ideoidaan 12.–16.9 Helsingin rautatieasemalla VR:n järjestämässä Ovelta ovelle -hackathonissa.

Matkaketjuun pyrkii myös OnniBus, joka kuljettaa nyt matkustajia Turun seudulta Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja takaisin OnniFlyer-vuoroillaan. Matka Turun ja Helsinki-Vantaan välillä kestää parisen tuntia, ja kyseistä palvelua on tarkoitus tarjota tulevaisuudessa myös muista Suomen suurista kaupungeista.

Teksti: Nelli Kelonen
2016/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti