Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Oslo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Metroasema Grønlandissa
Oslossa tulee liikuttua eniten metrolla ja raitiovaunuilla, jotka vievät ydinkeskustasta kätevästi sen ulkopuolella sijaitseville vierailupaikoille.

Liikkuminen Oslossa

Oslon ytimessä liikutaan pääasiallisesti kävellen, ja keskustassa ja sen liepeillä on mielin määrin mielenkiintoisia alueita, joihin on kaikkein paras tutustua kävellen. Myös muualla kaupungissa kuten Holmenkollenilla on mukava kävellä, ja jos Oslossa vierailee kesäkauden aikana, kannattaa siellä varautua kävelemään paljon.

Jos Oslossa mielii tehdä lyhyitä matkoja nopeasti tai pidempiä matkoja keskustan ulkopuolelle, on kaupungissa erinomainen joukkoliikenneverkosto. Kuusilinjainen metro on kaikkein paras kyyti minne sitten onkin menossa, mutta kaupungissa on myös busseja, raitiovaunuja ja lauttoja. Lauttojen lisäksi Oslossa kannattaa harkita risteilylle osallistumista.

Kävely

Oslon keskusta on mukava kävelypaikka, sillä kadut ovat mielenkiintoisia, autoja on melko vähän, autoilijat ovat äärimmäisen huomaavaisia ja välimatkat ovat varsin sopivia, niin että reilussa vartissa kävelee ydinkeskustan toiselta laidalta toiselle. Toisaalta Oslon keskusta on kokonaisuudessaan satama-alueineen ja puistoineen laaja paikka, jossa ei kannata kävellä itseään täysin puhki heti loman aluksi. Mikäli mielii nähdä kaupungissa lyhyessä ajassa paljon, on kaupungin joukkoliikenneverkosto erinomainen tapa siirtyä paikasta toiseen.

Keskustassa on mielenkiintoista kävellä Karl Johans gate -pääkadun-pääkadun lähistöllä, kadun kävelee rautatieasemalta kuninkaanpalatsille reilussa vartissa ja hyvin lähellä pääkatua sijaitsevat monet merkittävät nähtävyydet, museoista satama-alueeseen ja Akershus-linnakkeeseenAkershus-linnakkeeseen. Linnake on keskustan mäkisimpiä paikkoja kävellä, satama-alueella on pidemmät etäisyydet kuin muualla kaupungissa eikä loppujen lopuksi kauheasti nähtävää ja sen vieressä oleva Aker Brygge -alue on sekin kauppoineen ja kulttuuririentoineen varteen otettava kävelypaikka keskustan tuntumassa.

Ydinkeskustasta on helppo kävellä joihinkin muihinkin kaupunginosiin, kuten GrünerløkkaanGrünerløkkaan, jonne on rautatieasemalta vartin kävelymatka pohjoiseen, GrønlandiinGrønlandiin, joka on päärautatieaseman takana, ja FrogneriinFrogneriin, joka sijaitsee noin vartin kävelymatkan päässä kuninkaanpalatsin takana. Frognerparken-puistoonFrognerparken-puistoon voi kävellä mutta sinne pääsee hyvin nopeasti metrolla tai raitiovaunulla.

Muualla kaupungissa on melko mäkisiä maisemia, ja hienoimpia paikkoja on HolmenkollenHolmenkollen. Holmenkollenilla voi kävellä ja katsella maisemia hyvin koko päivänkin, ja tänne lähtevien on hyvä ottaa kunnon kengät mukaan.

Julkiset liikennevälineet

Oslon erinomainen joukkoliikenneverkosto vie minne tahansa kaupunkiin ja sen ulkopuolelle ympäri vuorokauden. Joukkoliikenneverkostosta vastaa Ruter, joka kuljettaa ihmisiä metrolla, raitiovaunuilla, paikallisjunilla, linja-autoilla ja lautoilla.

Liput, matkakortit ja vyöhykkeet

Yksittäiset liput ovat hintavia. 24 tunnin matkakortti on kallis mutta paljon matkustaville hintansa väärti. Vähintään 3 vuorokautta Oslossa viihtyvät hankkivat itselleen 7 vuorokautta voimassa olevan matkalipun, jolla matkustaminen on viikon kaupungissa pysytteleville edullista.

Matkakortteja voi ostaa automaateista tai metroasemilta, joista keskeisimpiä ovat Nationaltheatret, Stortinget ja Oslo S (Sentralstasjon) eli päärautatieasema. Päärautatieasemalla Ruterin infopiste on näkyvän kellotornin vieressä, ja tietoa ja matkalippuja saa myös Gardermoen-lentokentän infopisteestä ja Aker Brygge -satama-alueen infopisteestä.

Erilaiset liput ja niiden hinnat voi nähdä liikennelaitoksen sivuilta.

Oslossa ja sen ympäristössä on eri vyöhykkeitä, joita varten pitää olla erilaisia lippuja, ja liikennelaitoksen sivuilta voi katsella karttaa, josta ne näkee selkeästi. Kuten kartasta näkee Oslossa lomailevan tarvitsee matkustaa muille kuin ykkösvyöhykkeelle harvoin, oikeastaan vain lentoasemalle, jonne suuntaavissa junissa ja busseissa ei tarvitse kuitenkaan käytännössä vyöhykkeitä miettiä.

Eri liikennevälineet

Kaupungissa tulee liikuttua eniten metrolla ja raitiovaunuilla, jotka vievät ydinkeskustasta kätevästi sen ulkopuolella sijaitseville vierailupaikoille.

Jos haluaa etukäteen selvittää tietyn reitin, voi käyttää liikennelaitoksen reittihakua.

Oslo S -rautatieasema
Kaikki metrolinjat kulkevat Oslo S -päärautatieaseman kautta.

Metro

Kaikki metrolinjat kulkevat Oslo S:n (Oslo Central Station, Jernbanetorget) kautta, ja sinne saapuu ja sieltä lähtee myös Gardermoenin lentoaseman Flytoget. Metrolla pääseekin kätevästi ympäriinsä keskustassa vaikkapa Grønland-kaupunginosaan, vähän sen ulkopuolelle Vigelandsparken-veistospuistoon (Majorstuen) ja pitkällekin sen ulkopuolelle, kuten Holmenkollenille. Kaikkien linjojen reitit voi katsoa selkeästä kartasta.

Matkat ovat keskustassa lyhyitä, mutta Holmenkollenille on matkaa miltei puolisen tuntia. Metrolla pääsee niin halutessaan patikoimaan tai hiihtämään Nordmarkaan. Sen tuhannesta kilometristä valaistuja latuja ja kesäkauden patikointimahdollisuuksista pääsee nauttimaan kulkemalla metrolinjalla numero 1 Frognerseteren tai metrolinjalla 5 Sognsvann-järven asemalle.

Raitiovaunut

Metrolla pääsee lähes kaikkialle minne haluaa mennä, mutta muita liikennevälineitä ei kannata jättää täysin huomiotta. Raitiovaunulla näkee erinomaisesti maisemia ja samalla kortteleita, jotka metromatkalla menisivät ohi, ja Oslossa on paljon erilaisia kaupunginosia, joista muutamaan kannattaa tutustua. Eri raitiovaunulinjojen reitteihin voi tutustua liikennelaitoksen sivuilla.

Yksi erinomainen tapa nähdä Oslon keskustan mielenkiintoisia kortteleita on linja 12, joka kiertää hyvin mielenkiintoisen reitin kaupungin tyylikkäimmillä asuinalueilla ja kaupungintalon (Rådhus) ja satama-alueen vierestä. Sama raitiovaunu ja muutama muukin kulkevat myös Grünerløkka-kaupunginosaan, jonne on päärautatieasemalta mielenkiintoinen kävelymatka Akerselva-joen rantoja pitkin.

Bussi
Bussilla pääsee hyvin joihinkin paikkoihin, joihin ei muuten helposti pääse. Harva turisti kuitenkaan joutuu bussiin turvautumaan.

Bussiverkosto

Bussilla pääsee hyvin joihinkin paikkoihin, joihin ei muuten helposti pääse. Harva turisti kuitenkaan joutuu bussiin turvautumaan, mutta jos joutuu, voi kaikkien linjojen kartat katsoa liikennelaitoksen sivuilta.

Jos tulee tarvetta yöbusseille, voi niidenkin reitit katsoa samoilta sivuilta.

Kätevä bussilinja on numero 30, joka kulkee Bygdøy-niemimaalle, missä on koko joukko mielenkiintoista nähtävää. Sinne voi tosin ainakin toiseen suuntaan kesällä matkustaa lautalla, ja myös lautat ovat liikenneväline, jonka kyydistä näkee mielenkiintoisia maisemia.

Lautat

Yksi liikenneväline, joka etenkin kesäkaudella on kätevä ja mukava, on lautta. Lauttalinjojen reitit ovat viime vuosina muuttaneet nimiään, joten reittikarttaan kannattaa etukäteen tutustua, jos aikoo liikkua lautalla.

Lauttalinjoista kolme liikkuu vain kesäkauden aikana, ja neljä niistä on ympäri vuoden liikenteessä olevia. Myös lauttalaiturit ovat jonkin verran muuttuneet, ja nykyään keskustassa on paras nousta kyytiin Aker brygge -laiturillaAker brygge -laituri [kartalla], jonka yhteydessä on myös Rådhusbrygge (City Hall Pier). Kaikkiin muihin lauttalinjoihin paitsi B9-linjaan käyvät samat liput kuin muihinkin Oslon julkisiin liikennevälineisiin.

B9 kulkee Aker bryggestä Bygdøy-laiturille huhtikuulta syyskuulle, ja siihen pitää olla erillinen lippu. Osin samaa reittiä kulkee B8, jolla pääsee Bygdøy-pysäkin museoiden ja Munch-museon välistä reittiä.

Jos haluaa matkustaa Oslonvuonon (Oslofjorden) saarille, kuten Hovedøyaan, voi sinne lähteä Aker bryggestä kesäisin linjalla B2 ja ympäri vuoden linjalla B1.

Nähtävyys- ja vuonoristeilyt

Aker bryggen yhteydessä olevasta Rådhusbrygge 3 -laiturista lähtevät nähtävyysristeilyt ja vuonoristeilyt.

Lipunmyyntipiste vuonoristeilylle
Lipun vuonoristeilylle voi ostaa Rådhusbrygge -laitureilta.

Näitä risteilyjä tehdään eniten kesäkauden aikana, joskin kausi on melko pitkä, niin että se alkaa huhtikuussa ja päättyy monen risteilyn osalta vasta vuoden lopussa.

Taksi

Kuten arvata saattaa, taksi on Oslossa kallis menopeli, johon turvaudutaan vain hätätapauksissa tai silloin, kun kyytiä ei itse tarvitse maksaa. Taksin hankkiminen on ongelmatonta muulloin kuin viikonloppuiltaisin ja juhlien aikaan, ja niitä on runsaasti päärautatieaseman ulkopuolella ja merkittävimpien aukioiden laitamilla.

Oslon taksien hinnat voi nähdä selkeästi Oslo Taxista. Oslossa hintoihin yleensä lisätään 12 kruunua ympäristökuluja, ja jos jotakin haluaa laittaa takakonttiin tai taksikuski joutuu tekemään jotakin ylimääräistä, laskutetaan siitä mielellään 55 kruunua lisää. Takseilla on minimitaksat, niin että taksikyyti ei voi maksaa vähempää kuin 120 kruunua.

Taksin voi tilauttaa paikalle puhelimitse soittaen tai tekstiviestillä tai sen voi varata Oslo Taxista, josta löytyy myös puhelinnumero. Halutessaan voi myös ladata sovelluksen, jolla taksin voi tilata.

Pyöräily ja pyöränvuokraus

Pyöräily on suosittua Oslossa, joskin pitkä kylmä talvi tekee pyöräilystä vaikeaa tai jopa mahdotonta talvikuukausien ajaksi. Oslossa on kaikkein paras pyöräillä kuten Suomen rannikollakin huhtikuulta lokakuulle. Kaupunkipyöriä on edullisesti tarjolla kaikkialla, ja kaupungissa kannattaa huomioida, että pyörävarkaudet ovat hyvin yleisiä. Varkauksien suuri määrä selittääkin hyvin oslolaisten oudohkoa tapaa ottaa joskus kioskeihin ja jopa kauppoihin pyöränsä mukaan.

Oslossa voi vuokrata pyörän, ja Viking Biking myös järjestää opastettuja kierroksia.

Oslossa on kaupunkipyöriä, joiden käyttäminen ei kuitenkaan ole yhtä mukavaa kuin vuokrapyörien.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tiedoksi kaikille, että raitiovaunulla (trikken) on etuajo-oikeus aina ja kaikkialla - myös suojatiellä. Varokaa siis raitiovaunua! /Se opp for trikken!!

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti