Ranska – Lisää kiinnostavia paikkoja
Pariisi
Pariisi
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pariisi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pompidou
Centre Georges Pompidou on paikka, jossa sijaitsee Pariisin modernin taiteen museo. Tämä Renzo Pianon suunnittelema kompleksi on ihastuttanut ja vihastuttanut pariisilaisia ja turisteja vuodesta 1977.

Pariisin museoita

Harva lähtee Pariisiin museoita kiertelemään, mutta monet siellä lomailevat käyvät Louvren taidemuseossa, joka onkin maailman eniten vierailtu museo. Pariisissa on myös muutama muu taidemuseo, joissa ainakin taiteesta erityisen kiinnostuneet vierailevat, ja siellä on myös muita museoita, joiden joukossa on kymmenittäin mielenkiintoisia.

Paris Museum Pass

Jos Pariisissa mielii paitsi nähdä museoita myös välttää jonottelu, on Paris Museum Pass kannattava hankinta. Sillä pääsee 2–6 vuorokaudeksi ilmaiseksi ja jonottamatta sisään yli 50 museoon ja joihinkin muihin vierailupaikkoihin. Kortti on kallis, mutta sellainen, jota Pariisissa kiinnostavat eniten museot, saa rahansa takaisin.

Paris Pass

On olemassa myös kaupunkikortti nimeltään Paris Pass, jolla pääsee sisään yli 60 museoon ja jonka kanssa pääsee ilmaiseksi ja jonottamatta myös Notre Damen katedraaliin, Panthéoniin ja Versaillesin palatsiin. Siinä on ehtoja museoon haluaville, niin että kortin kolme päivää kestävän voimassaolon aikana vain kahtena voi käydä museoissa, joten sääntöihin ja ehtoihin on hyvä tutustua kunnolla ennen kortin hankkimista.

Kortti on todella kallis, mutta jos onnistuu vierailemaan useassa paikassa, rahansa saa takaisin korkojen kera. Huomionarvoinen seikka on se, että retkeen Versaillesiin kuluu ainakin puoli päivää. Kannattaa myös pitää mielessä, että ruuhkaisessa Pariisissa bussilla tehtävät kiertoajelut, jonkalainen kuuluu kortin hintaan, ovat järkeviä ainoastaan viikonloppuisin, mutta silloinkin liikennettä on ruuhkiksi asti.

Parhaat vierailuajat

Pariisin museoista suosituimmat kuten Louvre ovat todella suosittuja. Ne ovat suosittuja ympäri vuoden, mutta kaikkein vilkkaimmillaan ne ovat viikonloppuisin. Arki ja aamupäivä ovat hyvä yhdistelmä vierailulle kaikkein suosituimmille museoille, mutta esimerkiksi lauantai-iltapäivä on äärimmäisen huono aika mennä museoon tai mihinkään muuhun turistien suosimaan paikkaan.

Monet museot ovat suljettuja maanantaisin, osa tiistaisin, ja yleinen aukioloaika on klo 10–18. Monella museolla on yleensä yksi ilta, jolloin ollaan normaalia pidempään avoinna, ja se on yleensä rauhallinen aika vierailla museossa.

Liput sellaisiin museoihin kuin Louvre, Orsay ja Centre Pompidou kannattaa aina hankkia etukäteen. Pompidouhun on jatkuvia jonoja, Louvreen on joskus pitkiäkin jonoja ja Orsay on aina kysymysmerkki. Lippujen hankkiminen museoiden verkkosivuilta on helppoa, ja joskus lipun saa puhelimeen tai muulle laitteelle.

Ilmaiset museot ja ajat jolloin museoihin ei ole pääsymaksua

Monet kaupungin ylläpitämät museot ovat aina ilmaisia vierailupaikkoja, ja niistä esimerkiksi Musée Carnavalet [kartalla] Le Maraisissa on pääsymaksuton museo. Se kuitenkin on remontin takia suljettuna vuoden 2019 loppuun asti. Kaupungin ylläpitämät museot voi nähdä Pariisin museoista kertovalla sivulla.

Monilla museoilla on yksi ilmainen päivä, jolloin ne ovat pääsymaksuttomia, joka kuukausi, ja kuukauden ensimmäinen sunnuntai on kaikkein yleisin ilmainen vierailupäivä. Osa on sellaisia, että ne ovat pääsymaksuttomia vain talvikauden aikana, mutta kesällä pääsymaksu on aina maksettava.

Museoiden konsertit

Monissa museoissa on konsertteja syyskuulta kesäkuulle, ja niihin kuuluvat Louvre ja Orsay. Louvren salissa on musiikkia ke–pe, ja konsertteja on yleensä klo 12.30, 16 tai 20. Louvresta voi hakea tietoa konserteista, ja ohjelman näkee verkkosivuilta ranskaksi.

Musee du Louvren pyramidi
Louvren ulkopuolella olevaa lasipyramidia käydään ahkerasti katsomassa.

Musée du Louvre

Palais du Louvre toimi pitkään kuninkaallisten asuttamana palatsina, mutta Ludwig XIV siirsi hovin vuonna 1682 Versaillesiin. Louvre avattiin museona vuonna 1793, ja Napoléon otti asiakseen kasvattaa museon kokoelmia, mutta hänen muilta mailta ryöstämänsä taideteokset palautettiin rauhansopimusten mukaisesti alkuperäisille omistajille vuonna 1815. Suuren askeleen kohti nykyistä Louvre otti 1980-luvulla, jolloin Pariisia muutenkin paljon uudistanut François Mitterrand käynnisti projektin, joka tuplasi museon lattiapinta-alan. Nykyään Louvressa on 38 000 taideteosta, se on pinta-alaltaan (yli 72 000 neliötä) maailman suurin museo ja siellä vierailee vuosittain yli 8 miljoonaa ihmistä.

Mona Lisa, Louvre (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Louvreen suuntaava perusturisti menee sinne siksi, että museossa on esillä italiaksi La Joconde -nimellä ja ranskaksi La Gioconda -nimellä tunnettu maalaus, joka yleisesti tunnetaan Mona Lisana.

Musée du Louvre [kartalla] on paikka, jonne suinkaan kaikki Pariisissa vierailevat eivät mene sisälle mutta jonka ulkopuolella olevaa lasipyramidia käydään ahkerasti katsomassa. Asiaan kuuluu ottaa kuva, jossa pyramidi laitetaan sormien väliin, ja aukiolla on aina satapäin turisteja. Se on kuitenkin laaja paikka, jolla on aivan erityistä tunnelmaa, ja vierailun Louvren edustalla voi kätevästi yhdistää vierailuun aukion toisella puolella olevalla pienemmällä riemukaarellaArc de Triomphe du Carrousel ja sen takana olevassa Tuileries-puistossa.

Louvreen suuntaava perusturisti menee sinne yksinomaan siksi, että museossa on esillä italiaksi La Joconde -nimellä ja ranskaksi La Gioconda -nimellä tunnettu maalaus, joka yleisesti tunnetaan Mona Lisana. Firenzeläisen kauppiaan vaimosta maalattu taulu on hämmästyttänyt monia jo vuosisatojen ajan, ja sen suurin salaisuus on aina piillyt sen arvoituksellisuudessa. On selvitetty, että Mona Lisalla on taulussa päällään äitiysmekko, ja taulun tarkoitus oli juhlistaa hänen toisen lapsensa syntymää vuonna 1503. Mona Lisa ei enää ehkä ole samanlainen arvoitus kuin joskus aikoinaan, mutta sen suosio ei ole hiipumassa, ja sen nähdäkseen voi joskus joutua jonottamaan pitkiäkin aikoja.

Louvre on muilta kokoelmiltaan maailman merkittävin taidemuseo, ja siellä on valtava määrä mitä erilaisinta taidetta. Sen taiteeseen on hyvä tutustua etukäteen, sillä muuten siellä ei välttämättä näe juuri sitä mitä haluaisi. Louvressa on aivan ylittämättömiä taideteoksia Egyptistä ja Mesopotamiasta, antiikin ajalta, Mona Lisan vieressä Denon-siivessä on italialaisen ja ranskalaisen taiteen keskiaikaisia mestariteoksia tauluista veistoksiin, Louvressa on flaamilaisia kulta-ajan mestareita ja paljon muuta. Taide on vanhaa ja merkittävää, eikä mitään paria sataa vuotta nuorempaa tule vastaan. Museossa tehdään opastettuja kierroksia ja siellä on mahdollisuus ottaa itselleen Nintendon multimediaopas, mutta opastetuille kierroksille pitää ilmoittautua vähintään pari viikkoa etukäteen.

Louvreen lippu etukäteen hankittuna maksaa 17 euroa ja paikan päällä 15 euroa, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Sisään pääsevät ilmaiseksi myös EU:n 18–25-vuotiaat asukkaat ja liikuntarajoitteiset, mutta eläkeläiset eivät pääse ilmaiseksi sisään. Sisäänpääsy on ilmainen jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Musee d'Orsay
Entiseen asemarakennukseen perustettu Musée d’Orsay on suuri ja kuuluisa taidemuseo, joka sijaitsee kävelymatkan päässä Louvresta.

Louvre on kiinni tiistaisin, ja ma, to, la ja su se on avoinna klo 9–18. Ke ja pe se on avoinna klo 21.45 asti. Museo suosittelee, että jos lippunsa haluaa nopeammin kuin alle puolessa tunnissa, se kannattaa ostaa etukäteen. Museo myös neuvoo tulemaan paikalle joko aamupäivällä tai sitten keskiviikko- tai perjantai-iltana.

Musée d’Orsay

Kävelymatkan päässä Louvresta, entiseen asemarakennukseen perustettu Musée d’Orsay [kartalla] on toinen Pariisin suuri ja kuuluisa taidemuseo. Se sijaitsee vuonna 1900 valmistuneessa asemarakennuksessa, ja se on erikoistunut “ranskalaiseen” (eli lähinnä Ranskassa maalattuun) taiteeseen vuosilta 1848–1914. Museossa on kaikkein kuuluisimpien taiteilijoiden kuten Van Goghin, Gauguinin, Renoirin, Monetin, Manetin ja Degasin töitä. Museo avattiin vuonna 1986, ja se on yksi Euroopan suurimpia taidemuseoita.

Museo on suljettu maanantaisin, ja avoinna ti–su klo 9.30–18 paitsi torstaisin klo 21.45 asti. Lippu aikuisilta maksaa 12 euroa, mutta lipun saa 9 eurolla muina päivinä kuin torstaisin klo 16.30 alkaen ja torstaisin klo 18 alkaen. Museo on ilmainen jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, alle 18-vuotiailta ja 18–25-vuotiailta EU:n kansalaisilta.

Museolla on lukuisia yhteislippuja, kuten lippu Rodin-museoon, ja lippu kannattaa säilyttää siinä tapauksessa, että haluaa vierailla oopperatalossa (Palais Garnais) mistä saa alennusta Orsayn lipun kanssa. Lipun voi ostaa etukäteen verkosta tai paikan päältä, mutta ajoittain siellä on ruuhkia ja jonoja.

Place Igor Stravinsky Centre Pompidoun vieressä
Centre Pompidoun vieressä sijaitsee Stravinski-aukio ja sen suihkulähde.

Centre Pompidou

Lähellä monia merkittäviä paikkoja ja myös Louvrea sijaitseva Centre Georges Pompidou [kartalla] on paikka, jossa sijaitsee Pariisin modernin taiteen museo. Tämä Renzo Pianon suunnittelema kompleksi on ihastuttanut ja vihastuttanut pariisilaisia ja turisteja vuodesta 1977 ja kutsuttiinpa sitä Le Figarossa “Pariisin omaksi hirviöksi, omaksi Loch Nessiksi”. Keskuksen ympäristössä kannattaa vierailla, sillä alue, joka valtaosalta kuuluu Les Halles -kaupunginosaan, on aivan epätyypillistä Pariisia ja myös itse rakennus vieressä olevine Stravinski-aukion suihkulähteineen antaa Pariisille aivan uusia ulottuvuuksia. Keskuksessa on muutakin kuin taidemuseo, ja sinne on lähes jatkuvia jonoja. Meni Pompidouhun tekemään mitä tahansa, kannattaa lippu ostaa etukäteen. Lipun ostaneet voivat myös käyttää keskuksen hissejä. Keskuksen lähimmät metroasemat ovat Les Halles ja Rambuteau.

Pompidoun taidemuseo on modernin ja nykytaiteen museo, jossa on kaikkein uusimpia taiteilijoita mutta myös vanhempia, kuten Kanskinskya, Matissea, Giacomettia ja Picassoa. Joka vuosi siellä on yhden nykytaiteilijan esittely, ja 100 000 teoksen kokoelmien lisäksi siellä on suosittuja ja merkittäviä näyttelyitä. Museossa on myös konsertteja ja muita esityksiä, elokuvia ja paljon muutakin.

Museoon on monia erilaisia lippuja, mutta aikuisten lippu, jolla pääsee sekä näyttelyihin että kokoelmiin, maksaa 14 euroa. Jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina museoon pääsee ilmaiseksi sisään, samoin kuin ihailemaan maisemia katolta, mikä normaalisti maksaa 5 euroa. Museo on avoinna päivittäin klo 10–22 paitsi torstaisin 6. kerroksen näyttelyihin pääsee klo 23 asti. Museo poikkeaa muista siinä että sinne on suurin tunku aamulla heti sen avauduttua mutta maanantaista perjantaihin klo 12–22 on melko rauhallista. Viikonloput ovat vilkkaita aamusta alkuiltaan, mutta klo 18–19 jälkeen siellä on taas melko väljää.

Musee de l'Armee
Musée de l'Arméen sisäpihalla voi pääsymaksutta katsella sinne koottuja lentokoneita ja muita esineitä.

Musée de l'Armée ja Napoleonin hauta

Les Invalides on yksi Pariisin monumentaalisimpia paikkoja, ja tämä melko lähellä Orsayn museota sijaitseva alue on monen turistin vierailulistalla. Täällä oleva armeijamuseo on etenkin koululaisryhmien suosiossa, kompleksissa on muitakin museoita mutta suurimman huomion ja eniten vierailijoita saa Napoléon ensimmäisen hautapaikka (128753), joka onkin yksi maailman suurimman vaikutuksen tekevistä viimeisistä leposijoista.

Le Dome des Invalides
Musée de l'Arméen takaosissa sijaitsee Le Dôme des Invalides, jossa on Napoleonin hauta.

Musée de l’Armee [kartalla] perustettiin vuonna 1905, ja sen kokoelmissa on seitsemässä eri tilassa sodankäyntiin liittyvää materiaalia antiikin ajoilta moderniin aikaan. Siellä on toiseen maailmansotaan asti 24 tekniseksi tai symboliseksi aarteeksi miellyttyä esinettä, jotka ovat olleet Ranskalle elintärkeitä ja joiden joukossa on aseita, taideteoksia ja muuta. Museossa esitellään tykkejä ja kaikkea mahdollista mikä on liittynyt sotaan ja sodankäyntiin vuosisatojen aikana. Siellä voi tutustua tiettyihin asioihin, kuten Charles de Gaulleen, johon voi tutustua multimediaesityksen avulla. Museon yhteydessä on muita museoista, joista monet liittyvät sotaan, ja niiden joukossa on museoita, joissa käsitellään Ranskan vapautumista Saksan miehityksestä 1940-luvulla ja viidennen tasavallan perustamista.

Museon sisäpihalla voi pääsymaksutta katsella sinne koottuja lentokoneita ja muita esineitä, ja alueella voi vapaasti vaellella vaikka ei pääsylippua ostaisikaan. Museo on suosittu mutta kaikki kynnelle kykenevät siirtyvät heti sen takaosiin, missä on Le Dôme des Invalides. Napoléon I oli epäsuosittu henkilö Pariisissa ja Ranskassa vuoden 1815 jälkeen, sillä silloin ensi kertaa satoihin vuosiin vieraat valloittajat pääsivät Pariisiin, mutta hänen kuolemansa jälkeen arvostus alkoi nousta. Jo 1840-luvulla alettiin Napoléonille puuhata normaalia räväkämpää hautapaikkaa, ja kuten vuoden 1840 lakiin kirjattiin Le Dômesta tuli vuonna 1861 Napoléonin hauta. Itse rakennus on sekin suuren vaikutuksen tekevä, tarkasteli sitä sitten mistäpäin tahansa, ja koko komeus on ainutlaatuinen ilmestys. Napoleonia katsomaan on jatkuvia jonoja, mutta jos paikalle saapuu arkena ja aamupäivällä, voi haudalle päästä melko nopeastikin.

Museo on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun klo 10–18 ja talvisin klo 17 asti. Heinä- ja elokuussa Napoleonin hauta on avoinna klo 19 asti, mutta noina kuukausina tungos sinne on suurimmillaan. Museoon on 12 euron pääsymaksu, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn kaikkialle, ja 10 euroa maksavan alennetun lipun voi saada kuka tahansa kesällä klo 17 ja talvella klo 16 jälkeen. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja myös muiden maiden sotilaat, jotka ovat pukeutuneet univormuun, pääsevät ilmaiseksi sisään. Jos museoon pääsee ilmaiseksi sisään, pitää lippukassalta silti noutaa lappu, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn.

Musée Rodin

Aivan armeijamuseon vieressä sijaitseva Musée Rodin [kartalla] esittelee modernin ajan kuuluisinta kuvanveistäjää, Auguste Rodinia. Hänen töihinsä kuuluu Ajattelija, joka on maailman kuuluisin veiston, ja siitä on sekä museossa että muualla maailmassa lukuisia jäljennöksiä.

Rodin-museo on avoinna ti–su klo 10–17.45, ja sinne on aikuisilta 10 euron pääsymaksu. 18–25 -vuotiaat EU:n kansalaiset pääsevät sisään ja samoin alle 18-vuotiaat. Museo on kaikille pääsymaksuton lokakuun alusta maaliskuun alkuun jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Musee des Arts et Metiers
Musée des Arts et Métiersin pihamaa on suosittu paikallisten keskuudessa vain nauttia kesäpäivistä.

Musée des Arts et Métiers

Pariisin Arts et Métiers -kaupunginosa on yksi sen miellyttävimpiä, ja samannimisen metroaseman vieressä sijaitseva museo on paikka, jossa on helppo vierailla. Sen pihamaa on suosittu paikallisten keskuudessa vain nauttia kesäpäivistä. Museon antia ovat keksinnöt ja erilaiset löydöt, jotka liittyvät tieteeseen, mekaniikkaan, energiaan, liikenteeseen ja muuhun vastaavaan, eli kysymyksessä on eräänlainen tiede- ja tekniikkamuseo. Siellä on kerrallaan nähtävissä 2500 esinettä, ja ehdottomiin helmiin kuuluvat Foucaultin heiluri ja matemaatikko-filosofi Pascalin “Pascaline”, joka oli maailman ensimmäinen mekaaninen laskin.

Musee des Arts et Metiers (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Musée des Arts et Métiersin antia ovat keksinnöt ja erilaiset löydöt, jotka liittyvät tieteeseen, mekaniikkaan, energiaan, liikenteeseen ja muuhun vastaavaan.

Museo on avoinna ti–su klo 10–18 paitsi to klo 21.30 asti. Museon kokoelmiin on kahdeksan euron pääsymaksu, eikä sinne ainakaan viikolla ole mitään suurta ryntäystä.

Musée des Arts Décoratifs

Louvren länsisiivessä sijaitseva taideteollisuusmuseo [kartalla] eli MAD kuuluu Pariisin museoiden aateliin. Siellä on kaikkea sellaista mitä taideteollisuusmuseoissa yleensä tapaa, ja Pariisissa ja Ranskassa kun ollaan ovat kokoelmat ja näyttelyt melkoista nähtävää. Museossa voi nähdä koristeellisen katon, vuodelta 1875 peräisin olevan makuuhuoneen, ruokasalin vuodelta 1880 ja osan 1920-luvulta peräisin olevasta talosta. Museolla on kaksi muutakin osaa, jotka voi nähdä verkkosivuilta.

Museo on avoinna ti–su klo 11–18 paitsi torstaisin jolloin vaihtuviin näyttelyihin voi mennä klo 21 asti. Sinne on 11 euron pääsymaksu aikuisilta, ja alle 26-vuotiaat EU:n asukkaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Museoon on harvoin niin paljon tungosta, että lippu kannattaisi hankkia etukäteen, mutta viikonloppuisin ja lomapäivinä sinne ilmaantuu iltapäivisin normaalia enemmän ihmisiä.

Cité des Sciences et de l'Industrie

Jos aika riittää, kannattaa vierailla suuressa, uutuuksia uhkuvassa Parc de Villettessä, joka on Pariisin laitamilla, kehätien vieressä. Puistossa on konserttisaleja, teattereita, ratsastuskoulu ja myös Tiede- ja teollisuuskaupunki [kartalla], joka on Pariisin tiedemuseo. Se on erityisen hyvä vierailupaikka perheille, ja lapsille siellä onkin oma tilansa, mutta se on melko pitkän matkan päässä keskustasta ja retkeen tärvääntyy helposti puolikin päivää. Siellä oppii energiasta, aivoista, geeneistä, maailmankaikkeudesta ja monesta muusta asiasta, ja pysyvien näyttelyiden lisäksi siellä on vaihtuvia kokoelmia. Tiedekeskuksen lisäksi täällä on kaikenlaista muuta kuten planetaario ja elokuvateatteri.

Tiedekeskus on avoinna ti–la klo 10–18 ja su klo 10–19. Erilaisia lippuvaihtoehtoja on paljon, mutta hyvä lippu, jolla pääsee moneen paikkaan, on Explora, joka maksaa aikuisilta 12 euroa.

Lisää museoita:

Paris.com.esittelee Pariisin museot

Introducing Paris esittelee suosituimpia museoita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti