hotellien haku
Booking.com
Louvre
Aivan Pariisin sydämessä sijaitsevan taidemuseo Louvren museorakennus sekä sen edessä sijaitseva lasinen pyramidi ovat näkemisen arvoisia jo sinälläänkin.

Museoita ja taidegallerioita Pariisissa

Jos aikoo kiertää useissa museoissa, voi olla hyvä hankkia museokortti. Kortti tulee pidemmän päälle halvemmaksi kuin yksittäiset sisäänpääsymaksut ja ennen kaikkea sen kanssa pääsee useissa museoissa jonon ohi. Huomaa, että yleensä museokortti oikeuttaa vierailuun vain pysyvissä näyttelyissä eikä sisällä opastusta. Voit ostaa kortin esim. lentokentältä, useimmista turisti-infoista tai jopa tilata sen etukäteen netistä. Paris museumpass -sivustolla on lisätietoa kortin eduista ja hinnoista.

Vuosittain lokakuussa Pariisissa järjestetään myös Nuit Blanche, jolloin mm. monet Pariisin galleriat ja museot avaavat ovensa koko yöksi kävijöille ilmaiseksi. Tämän lisäksi tarjolla on runsaasti erilaisia performanssiesityksiä, konsertteja, valo-installaatioita ja muita nykytaiteen muotoja. (Nuit Blanche)

Museot ovat yleensä suljettuina maanantaisin tai tiistaisin. Monet ovat auki pidempään yhtenä iltana viikossa. Seuraavassa muutama Pariisin museoista ja taidegallerioista hieman tarkemmin esiteltynä.

Louvre

Aivan Pariisin sydämessä sijaitseva taidemuseo Louvre on Pariisin suurin ja maailman suosituin museo. Louvren valtava 380 000 esineen ja 35 000 taideteoksen kokoelma on jaettu 8 eri osastoon ja ennen museoon menoa kannattaa jo etukäteen miettiä, mitä haluaa nähdä. Vaikka museon kiertämiseen varaisi koko päivän, niin joka paikassa ei silti ehdi käydä. Monet käyvät heti aluksi katsomassa Louvren kuuluisimpiin kuuluvat teokset, kuten Louvren tunnusmerkiksi muodostuneen Leonardo da Vincin Mona Lisan, Venus de Milon sekä esim. Eugène Delacroix'n kuuluisan maalauksen Vapaus johtaa kansaa.

Louvre toimi Ranskan kuninkaiden asuntona, kunnes hovi siirtyi Versailles'hin ja itse museorakennus sekä Louvren edessä sijaitseva lasinen pyramidi ovat näkemisen arvoisia jo sinällään, vaikkei sisällä museossa kävisikään. Arkiaamut ovat jonojen kannalta yleensä parhaat museossa vierailuun (tiistaisin suljettu). Museoon on vapaa pääsy joka kuun ensimmäinen sunnuntai, mutta tällöin jonot ovat yleensä valtavat, joten kannattaa miettiä kaksi kertaa ennen kuin liittyy jonon jatkoksi. Lisätietoja: www.louvre.fr

Musée d'Orsay

Entinen Orsayn rautatieasema on nykyisin tyylikäs impressionistisen taiteen museo Musée d'Orsay. Museo avattiin vuonna 1986, jolloin monet Pariisin museot siirsivät kokoelmiaan sinne. Museon kokoelmat painottuvat vuosiin 1848-1914 ja esillä on monien tunnettujen nimien, kuten Manet'n, Monet'n, Renoirin, Degas'n, Cézannen ja van Goghin tärkeimpiä taideteoksia. Upea impressionistinen kokoelma sekä muut hienot teokset pääsevät oikeuksiinsä tämän Seinen varrella sijaitsevan kauniin museon tiloissa. Lisätietoja: www.musee-orsay.fr

Centre Pompidou

Centre Pompidou eli Pompidou-keskus esittelee kattavasti nykytaidetta, kuten kubismia, surrealismia sekä modernia arkkitehtuuria. Esillä on mm. Picasson, Matissen, Kandinskyn ja Dalín taideteoksia. Keskus avattiin vuonna 1977 ja on nimetty Ranskan entisen presidentin Georges Pompidoun mukaan. Nykytaiteen lisäksi keskus esittelee kattavasti myös modernia kirjallisuutta, elokuvaa, teatteria ja musiikkia.

Keskuksen ulkoasukin on moderni ja värikäs ja tarkoituksella "nurinkurinen", kun putket, rullaportaat ym. muut normaalisti rakennuksen sisällä olevat elementit on jätetty rakennuksen ulkopuolelle. Näyttelyiden ja kokoelmien lisäksi keskuksessa on myös useampi kirjakauppa, joissa taiteesta kiinnostuneet voivat tehdä hyviä löytöjä. Centre Pompidoun ulkopuolella on melkein aina jonkinlaisia katutaiteilijoita, kuten miimikkoja, jonglöörejä ja tulennielijöitä esiintymässä. Lisätietoja: www.cnac-gp.fr

Musée Rodin

Varsinkin kuvanveistosta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti vierailla Musée Rodinissa, joka esittelee pääasiassa kuuluisan ranskalaisen kuvanveistäjän Auguste Rodinin töitä. Museo sisältää Rodinin kuuluisimmat työt kuten Ajattelijan, Suudelman ja Helvetin portit. Osa kuuluisista veistoksista on esillä museota ympäröivässä suuressa puutarhassa, joten kauniina päivänä museossa on ilo vierailla. Rodinin teosten lisäksi esillä on mm. Camille Claudelin, Vincent van Goghin ja Pierre-Auguste Renoirin töitä Rodinin omasta kokoelmasta. Lisätietoja: www.musee-rodin.fr

Cité des Sciences et de l'Industrie

Cité des Sciences et de l'Industrie on tiedekeskus, joka sopii kaikille tekniikasta ja tieteestä kiinnostuneille ja muillekin, jos haluaa vähän vaihtelua taidemuseoiden kiertämiseen. Se on Euroopan suurin tiedekeskus ja siellä vierailee vuosittain miljoonia kävijöitä. Keskuksen tavoitteena on levittää tieteellistä ja teknistä tietoa varsinkin nuorten keskuudessa ja luoda kiinnostusta tieteeseen ja alan tutkimukseen yleisesti. Citéssä on mm. planetaario, sukellusvene, IMAX-elokuvateatteri sekä lapsille ja nuorille suunnatut osastot. Lisätietoja: www.cite-sciences.fr

Les invalides

Les Invalides on rakennuskompleksi, johon kuuluu mm. kultakupolinen Invalidikirkko sekä Ranskan sotahistoriaan liittyvät museot kuten Musée de l'Armée, Musée des Plans-Reliefs sekä Musée d'Histoire Contemporaine. Les Invalidesiin on haudattu myös Ranskan sotasankareita, kuuluisimpana heistä Napoleon Bonaparte, jonka hauta on Invalidikirkon yleisömagneetti. Les Invalidesin rakennutti aurinkokuningas Ludvig XIV sotasairaalaksi ja eläkeläiskodiksi sodan veteraaneille, josta myös juontuu paikan nimi (hôpital des invalides). Lisätietoja: www.invalides.org

Muita museoita Pariisissa:

  • Musée de l'Orangerie Impressionistista ja jälki-impressionistista taidetta esittelevä galleria. Cézannen, Matissen, Monet'n, Picasson ym. töitä.
  • Musée Marmottan Varsinkin impressionistista taidetta esittelevä pieni galleria, jossa on maailman suurin Claude Monet'n taideteosten kokoelma.
  • Jeu de Paume Kattava nykytaiteen eri muotoja, kuten valokuvausta, elokuvaa, videota ja installaatioita esittelevä museo.
  • Muséum national d'Histoire naturelle Kattava ja laaja luonnontieteellinen museo.
  • Grand Palais Grand Palais on vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyä varten rakennettu lasinen näyttelyhalli. Rakennuksessa on useita eri näyttelytiloja ja museoita, kuten Galeries nationales du Grand Palais , tiedekeskus sekä runsaasti vaihtuvia näyttelyitä.
  • Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris 1900-luvun taidetta esittelevä museo.
  • Musée des arts décoratifs Mm. muodin, tekstiilien ja mainoksien historiaa esittelevä museo. Tunnetaan myös nimellä "Palais de Tokyo" viitaten rakennuksen nimeen.
  • Musée Picasso Kuuluisalle taiteilijalle Pablo Picassolle omistettu taidemuseo, sisältää yli 3000 Picasson taideteosta aikajärjestyksessä.
  • Musée Delacroix Kuuluisalle taiteilijalle Eugène Delacroix'lle omistettu taidemuseo.
  • Musée Grevin Yksi Euroopan vanhimmista vahamuseoista, noin 300 erilaista hahmoa.

Lukijoiden kommentteja

Olisiko paikallaan joku sana uudesta Taidemuseosta Louis Vuitton?

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti