logo
Pikaruokaravintola Kroshka Kartoshka
Uusi tapa nauttia perinteisiä venäläisiä ruokia ovat pikaruokaketjut, jotka myyvät suolaisia ja makeita blinejä, salaatteja, keittoja ja erilaisia paikallisia juomia. Kuvassa Kroshka Kartoshka, venäläinen pikaruokaravintola Nevsky Prospektilla.

Ruoka ja ravintolat

Seuraavassa käydään läpi miltä Pietarin seuduilta löytyy kätevimmin hyviä ravintoloita, minkälainen hintataso kaupungin ruokapaikoissa on ja minkälaisia ruokia Pietarissa on tarjolla.

Pietarin parhaat ravintolaseudut

Kuten ostoksienkin kohdalla on Nevski Prospekt -katu lähistöineen paras paikka löytää kelvollinen ravintola. Nevskin Prospektin varrella voi syödä edullisesti itsepalveluravintoloissa, joista monet ovat erikoistuneet blineihin, salaatteihin ja muihin myös kasvissyöjille soveltuviin aterioihin. Kalliita, hyviä ruokia ja moitteetonta palvelua tarjoavia ravintoloita ei Nevski Prospektilla tarvitse etsiä kauan, ja etenkin sushia ja italialaisia ruokia tarjoavat ravintolat ovat melko yleisiä ja trenditietoisten suosiossa.

Nevski Prospektin varrella on myös runsaasti erilaisia pikaruokapaikkoja kuten blinejä, shawarmaa (pita-kebabeja), peruna-annoksia ja hampurilaisia myyviä kojuja. Monet kahvilat tarjoavat ruokia, ja myös bar, traktir, bistro ja restoran -nimiset paikat myyvät ruokia. Monet Pietarin ravintolat ovat auki 11-23.00, mutta osa etenkin Nevskin varrella sijaitsevista ruokapaikoista on auki 24 tuntia vuorokaudessa.

Nevski Prospektin lisäksi sellaiset liikenteen solmukohdat kuin Heinätori (Sennaja) ovat hyviä tienoita löytää ruokapaikka - Sennaja on täynnä pikaruokakojuja ja itsepalveluravintoloita. Hyvä määrä kaikenlaisia ravintoloita on myös Pl Vosstanija -aukion lähettyvillä Moskovan rautatieaseman tienoilla, ja myös Nevski Prospekt ennen ja jälkeen tämän aukion on ravintoloiden osalta suotuisaa maastoa. Hyvä ruokailupaikka on myös Vasilinsaari, missä 6. ja 7. linja Vasileostrovskaja-metroaseman ja Bolshoi Prospekt -kadun välillä tarjoavat huomattavan määrän monenlaisia ravintoloita. Myös 1. linja on tunnettu ravintoloistaan, joissa on mahdollista haukata erinomaisia, hyvin kasvissyöjillekin maistuvia georgialaisia ruokia.

Kasvissyöjille on melko hyvin ruokia tarjolla nykyään, ja Govinda-tyylisiä ruokia tarjoaa ravintolaketju Troitsky Most, jolla on ravintola esim. Vasilinsaarella, osoitteessa 6. linja 27. Varsinaisista ravintoloista taiteellisen nuorison keskuudessa suosittu Cafe Idiot (Moika 82), lähellä Vladimirskajan metroasemaa sijaitseva intialainen Kashmir (Bolshaja Moskovskaja 7) ja lähellä Kesäpuistoa sijaitseva Botanika (Pestelja 7) ovat hyviä ravintoloita niille, jotka haluavat herkutella lihattomilla aterioilla.

Pikaruokaketjut

Hyvä, riskitön ja edullinen tapa nauttia perinteisiä venäläisiä ruokia ja juomia ovat uudehkot pikaruokaketjut, joista monet myyvät blinejä eli lettuja niin makeina kuin suolaisinakin, salaatteja, keittoja, kuten myös erilaisia paikallisia juomia kuten kvassi-kotikaljaa, mors-mehua ja teelaatuja, joita saattaa olla kymmenittäin. Monissa näistä paikoista on ainakin kuvia sisältävä ruokalista, jota osoittamalla saa mitä haluaa, ja yhä useammissa on myös englanninkielinen ruokalista. Paikat pidetään hyvin siisteinä, asioiminen niissä on helppoa ja hyvän aterian juomineen ja jälkiruokineen saa helposti 4-6 eurolla.

Hyviä pikaruokaketjuja, joissa on itsepalvelu ovat etenkin:

  • Tsainaja Loshka Blineja, salaatteja ja teelaatuja eri pisteissä, keskeisimmät osoitteissa Nevski Prospekt 44 (metro Pl Vosstanija) ja 136 (metro Gostiny Dvor)
  • Teremok (Tepemok) Kioskeja ympäri kaupungin mutta myös ravintola osoitteessa Nevski Prospekt 60 (metro Nevsky Prospekt)

Hyviä illallispaikkoja

Pietarissa on paljon hyviä ravintoloita, mutta niiden löytäminen saattaa olla noin vain hankalaa. Hyvä paikka nauttia tyypillinen venäläinen ateria hienoissa puitteissa on lähellä Mariinskin teatteria sijaitseva Sadko (Glinki 2, metro Sadovaja/Sennija). Hyvä paikka kaukasialaisille aterioille puolestaan on Vostoshni Ugolok (Gorohovaja 52). Uzbekistanilaisia ruokia voi kätevästi herkutella lähellä Talvipalatsia 1001 yön ravintolassa (Millionnaya 21).

Lisätietoa Pietarin ravintoloista: Waytorussia.net | Saint-petersburg.com

Tyypillisiä venäläisiä ruokia

Pietarissa tarjolla on pääosin venäläisiä ruokia, joskin aasialaiset, italialaiset ja muualta entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ateriat ovat melko helposti saatavilla. Monet aasialaiset ja italialaiset ravintolat ovat kalliita, jopa ylihintaisia, samoin kuin irlantilaisten ja englantilaisten pubien tarjontakin. Pietarissa onkin parasta pitäytyä venäläisissä tai muissa entisen Neuvostoliiton alueen ruoissa, sillä ne ovat erittäin maukkaita ja monipuolisia ja niiden hintalaatusuhde on yleensä hyvä.

Tyypillisiä venäläisiä ruokia ovat keitot, salaatit, blinit eli letut ja lihasta tai kalasta valmistetut pääruoat. Tilliä, perunaa, kermaviiliä ja suolaa käytetään ruoissa melkoisesti, ja etenkin kermaviiliä syödään niin makeiden kuin suolaistenkin ruokien kanssa. Salaatitkin saattavat olla raskaamman puoleisia, joskin hapankaalisalaatti on usein kevyempää mutta saattaa silti sisältään aimo tujauksen suolaa.

Keitoista borssi on muuallakin maailmassa tunnettua. Borssikeitto valmistetaan yleensä lihasta, punajuuresta, perunasta, porkkanasta, kaalista ja muista vihanneksista - joskin borssi muistuttaa pyttipannua siinä mielessä että siihen voi laittaa miltei mitä tahansa. Toinen suosittu keitto on seljanka eli eri lihoista valmistettu lämmin keitto, jossa on yleensä suolakurkkua, oliiveja ja mausteita. Marsalkka Mannerheimin suosikkiruokiin kuului kalaseljanka, joka on nimensä mukaisesti kirpeän makuista kalakeittoa. Uha-kalakeitto on myös suosittu keitto, jossa on yleensä lohta, perunaa, porkkanaa, sipulia ja mausteita. Myös muitakin keittoja saattaa Pietarin ravintoloissa tulla eteen.

Pelmenit ovat raviolin kaltaisia, ja ne ovat yksinkertaisesti taikinapalloja, joiden sisään on laitettu jauhelihaa. Ne ovat parhaimmillaan erilaisten kastikkeiden kera, ja kastikkeet voivat olla vaikkapa majoneesikastiketta, tomaattikastiketta tai sienikastiketta. Kaalikääryleet eli golubtsi on myös suosittu ruokalaji, mutta ainakin kotona niiden tekeminen säästetään yleensä juhlapyhiin tai muihin erityistilaisuuksiin.

Blinit eli letut ovat suosittuja ja niitä on kaupan miltei joka korttelissa, ja toisin kuin kotimaisissa ravintoloissa, niitä on tarjolla muillakin täytteillä kuin kaviaarilla. Suosittuja pietarilaisten täytteitä ovat peruna ja jauheliha tai hapankaali ja kananmuna, mutta eri ketjuilla on eri suosikkeja, ja miltei mitä tahansa makuja tulee vastaan. Makeilla täytteillä tulevia blinejä on niitäkin monenlaisia, suosittuja pietarilaisten keskuudessa ovat etenkin mansikkahillolla makeutetut, mutta makeita lettujakin on monenmoisia.

Ruokajuomista yleisimpiä ovat tee, piimä, mors-punaviinimarjamehu, kvassi-kotikalja ja olut. Viiniä juodaan harvemmin ruokajuomana, mutta jos juodaan niin lähinnä kaupungin vähän paremmissa ravintoloissa.

Tietoa venäläisistä ruoista ja mistä saada niitä Pietarista Venäläisiä ruokia ja reseptejä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tiedot tarkistettu ja päivitetty 2013/10
Alkuperäisteksti 2010/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.