logo
Sv. Vit sisältä
St. John Nepomucenin hauta Pyhän Vituksen Katedraalissa (Sv. Vit).

Prahan kirkkoja

Prahan merkittävimmät kirkot sijaitsevat kätevästi turistien suosimilla alueilla, ja sen lisäksi, että monet niistä ovat upeaa katseltavaa niin sisä- kuin ulkopuoleltakin, pidetään joissain niistä myös korkeatasoisia konsertteja iltaisin.

Chram Matka bozi pred Tynem

Vanhankaupunginaukion laidalla sijaitseva Chram Matka bozi pred Tynem –kirkko, joka lyhennettynä tunnetaan Tyn tai Tynem -kirkkona, on kaksine torneineen yksi vanhankaupungin tunnetuimmista maamerkeistä. Tämä goottilaistyylinen kirkko on kaunis myös sisältä, ja sen kohokohtiin kuuluu tähtitieteilijä Tyko Brahen hautakammio, ja muutenkin viime vuosina entisöidyt sisätilat ovat melkoista nähtävää.

Pyhän Mikaelin kirkko

Toinen vanhankaupunginaukion laidalla sijaitseva kirkko on Sv. Mikulas eli Pyhän Mikaelin kirkko, joka rakennettiin benediktimunkeille 1730-luvulla. Kirkkoon pääsee päiväsaikaan ilmaiseksi sisään ja iltaisin siellä pidetään klassisen musiikin konsertteja, joihin voi ostaa lippuja ulko-ovella sijaitsevalta kioskilta.

Sv. Mikulaksen kirkko

Mikäli Vanhastakaupungista siirtyy pitkin ns. Kuninkaallisten tietä yli Kaarlensillan Mala Stranan kaupunginosaan, saapuu Malestranske namesti –aukiolle, jonka laidalla sijaitsee toinen Sv. Mikulaksen kirkko. Tämä barokkityylinen katedraali on yleisöille avoinna päiväsaikaan, ja tähän jesuiitoille 1700-luvulla rakennettuun kirkkoon kannattaa tutustua myös sen sisäpuolelta. Kirkon historiaa rikastaa myös se, että 4000 ihmistä saapui sinne 1700-luvun lopulla Mozartin muistotilaisuuteen, joka pidettiin säveltäjän kuoltua tässä hänelle kenties rakkaimmassa kaupungissa.

Sv. Vit

Luultavasti merkittävin Prahan kirkoista sijaitsee Kuninkaallista tietä mäkeä ylöspäin, Hradcany-linna-alueella. Sv. Vit eli englanniksi St. Vitus on turistien suuressa suosiossa, ja sinne on paras mennä viikolla joko aamulla tai alkuillasta, sillä muulloin edessä saattaa olla pitkäkin jono. Kirkon ulkopuoli on pienine yksityiskohtineen aina ovia myöten tutustumisen arvoinen, ja sitä tutkaillessa kannattaa muistaa, että vaikka sen rakentaminen aloitettiin jo 1300-luvulla, ei se kuitenkaan valmistunut lopulliseen muotoonsa kuin vasta vuonna 1929.

Kirkon sisältä löytyy valtava määrä mitä upeimpia yksityiskohtia, Böömin kruununjalokivistä ripittäytyistä varten rakennettuihin, hienosti koristeltuihin koppeihin. Kesäisin kirkon Hlavna vez –tornista on mahtavat näkymät kaikkialle Prahaan, mutta kannattaa varmistaa, että kengät ja kunto kestävät kolmisensataa askelmaa huipulle. Prahan suurimmassa ja kauneimmassa katedraalissa on sen verran nähtävää niin sisä- kuin ulkopuolellakin, että kunnolliseen tutustumiseen kannattaa varata ainakin puolipäivää.

Lisätietoa Prahan kirkoista löytyy mm. www.pragueexperience.com-sivustolta.

Teksti: Peter Forsberg
Päivitetty: 2011/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.