Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Samos
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Agios Spyridon -tuomiokirkko
Vathin tuomiokirkon suojissa vuonna 1912 Samos julistettiin osaksi yhdentyvää Kreikkaa. Kirkossa on myös kirkollisiin asioihin perehdyttävä museo.

Samoksen tärkeimmät nähtävyydet

Tällä sivulla luodaan katsaus Samoksen tärkeimpiin nähtävyyksiin ja käydään läpi etenkin suosituimpia muinaisia raunioita, museoita, uimarantoja ja muita saaren kiinnostavia paikkoja.

Vathi

Arkeologinen museo

Kaiken keskellä Samoksen pääkaupungissa sijaitsee arkeologinen museo (Agios Spyridon -aukio), johon on pieni pääsymaksu. Täällä on esillä etenkin antiikinaikaisia veistoksia ja saviastioita kuten muutakin keramiikkaa ja myös työkaluja ja muuta muinaista esineistöä. Museoon on kolmen euron pääsymaksu aikuisilta, ja liput ostetaan museota vastapäätä olevasta modernista rakennuksesta. Museo on avoinna ti-su klo 8.30-15.

Agios Spyridon -tuomiokirkko ja kirkkomuseo

Museon naapurissa sijaitsee Vathin tuomiokirkko, johon on hyvä käydä tutustumassa. Merkittävin seikka tämän kirkon menneisyydessä on se, että vuonna 1912 sen suojissa Samos julistettiin osaksi yhdentyvää Kreikkaa. Jos Samoksella sattuu olemaan talvella, juhlitaan Agios Spyridon -suojelupyhimystä vuosittain 12.12., ja tällöin kirkossa tarjotaan yiorti-muhennosta. Kirkossa sijaitsee myös kirkollisiin asioihin perehdyttävä museo, ja samoissa tiloissa on myös kirkollinen kirjasto.

Pythagorion

Arkeologinen museo

Pythagorionin arkeologinen museo sijaitsee pienen matkan päässä kaupungin bussipysäkeistä Vathiin kulkevalla tiellä. Tämä on uusi museo vuodelta 2010, ja tähän nykyaikaiseen museoon on hyvä käydä tutustumassa. Siellä on noin 3 000 esinettä, jotka löytyivät muinaisesta Samoksen kaupungista saaren eteläosista. Museo on avoinna ti-su klo 9-16.

Efpalinion-tunneli (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Yksi saaren ihmeistä, Eupalinoksen tunneli. Tunneli rakennettiin reilut 2 500 vuotta sitten toimimaan akveduktina eli vesijohtona.

Efpalinion-tunneli

Muutaman kilometrin päässä arkeologisesta museosta sijaitsee yksi saaren ihmeistä, Efpalinion tunneli, joka tunnetaan myös Eupalinoksen tunnelina. Sinne on kävelymatkaa museolta on 10-15 minuuttia. Tunneli rakennettiin reilut 2 500 vuotta sitten toimimaan akveduktina eli vesijohtona. Tämä on järjestyksessä maailman toinen rakennettu tunneli, jota kaivettiin kummastakin suunnasta ja nimenomaan tunneliksi.

Joitakuita tieto tunnelista ja sen toimintaperiaatteista kiinnostaa paljon, ja jotkut käyvät nopeasti tutustumassa tunneliin, toiset viihtyvät täällä pitkiäkin aikoja. Tunneliin on neljän euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti-su klo 9-15.

Lykourgos Logothetis -linnake

Pienen matkan päässä bussipysäkeistä sijaitsee Logothetis-linnake ja sen vieressä kirkko, ja täällä on hyvä käväistä loman aikana. Linna on peräisin 1800-luvun alkupuolelta, ja se toimi merkittävässä roolissa, kun Samos kamppaili Kreikkaan liittymisen puolesta. Linnakkeessa on nykyisin taidegalleria. Sen vieressä olevassa kirkossa juhlitaan elokuun 5. ja 6. päivä Samoksen itsenäisyyspäivää, ja samoina päivinä myös kaupungin satamassa on juhlintaa. Lygothetis-linnakkeen tornissa sijaitsee Bysantti-museo, joka on sekin hyvä vierailupaikka. Aikoinaan kaupunginmuurit, joista on vain raunioita jäljellä, johtivat täältä aina Efpalinionin tunnelille.

Mytilinii

Paleontologinen museo

Samoksen keskiosassa, Mytiliniin kylässä sijaitsee korkeatasoinen museo, joka perehdyttää maapallon esihistoriallisiin aikoihin. Koko maapallon ekologinen historia tulee täällä tutuksi, ja niin mineralogia, geologia, kasvitiede kuin eläintiedekin saavat oman huomionsa. 13 miljoonaa vuotta vanhat hevosen aivot ovat museon merkittävin näytekappale. Museota itse asiassa väitetään Kreikan ainoaksi museoksi alallaan. Museoon on kolmen euron pääsymaksu aikuisilta, ja se on avoinna ma-la klo 9-15, su klo 10-15.

Karlovassi

Kansanperinteen museo

Karlovassin tunnetuin nähtävyys on kansanperinteen museo, joka on ollut toiminnassa vuodesta 1994 lähtien. Museo keskittyy vuosiin 1870-1955, ja esillä on vaatteita, huonekaluja ja muuta niin maaseudulta kuin kaupungistakin. Museo on avoinna ti-su klo 8.30-15.

Muualla saarella:

Heraion

Heran temppeli eli Heraion sijaitsee saaren eteläosissa, lähellä Hereon-kylää ja Papa-rantaa. Hera oli Zeuksen vaimo, ja he viettivät aikoinaan Samoksella kolmen sadan vuoden mittaisen kuherruskuukauden. Temppeli on rakennettu suoalueelle, noin kuuden kilometrin päähän siitä, missä Samoksen muinainen pääkaupunki sijaitsi. Aikoinaan Heraa palvottiin ahkerasti. Tästä kultista on jäänyt jäljelle hyvin vähän kirjoitettua tietoa tai ylipäätään mitään käsin kosketeltavaa. Heran palvonta oli kuitenkin suosittua nimenomaan samoslaisten keskuudessa pari tuhatta vuotta sitten, joskin tätä jumalatarta palvottiin muuallakin.

Nykyisin temppelialue on raunioina, kuten monet muutkin Kreikan antiikinaikaiset nähtävyydet, mutta siellä on hyvää tunnelmaa ja siellä saa käsityksen tästä muinaisesta kultista. Heraion on avoinna ti-su klo 8.30-15, ja liput maksavat muutaman euron. Täällä tulee kuumaa ennen keskipäivää ja silloin myös enemmän ihmisiä saapuu paikalle, joten täällä on hyvä vierailla aamupäivällä.

Ranta Samoksella (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Samos on tunnettu hiekkarannoistaan, ja siellä onkin yli 40 rantaa, joiden vesi on puhdasta ja lämmintä aina toukokuulta lokakuulle.

Rannat

Samos on tunnettu hiekkarannoistaan, ja siellä onkin yli 40 rantaa, joiden vesi on puhdasta ja lämmintä aina toukokuulta lokakuulle. Rantoja on kaikkialla saarella, ja niin Vathin kuin muidenkin suurten paikkakuntien keskustassa on hyviä rantoja. Monille rannoille pääsee keskikesällä bussilla, ja monilla on palveluita ravintoloista kauppoihin ja välinevuokraukseen. Aurinkoisena saarena, missä aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta koko pitkän kesän ajan, Samos on mitä parhain paikka ruskettua ja vierailla erilaisia rannoilla, joita on joka lähtöön.

Kauneimpiin rantoihin kuuluu esimerkiksi Tsamadou, joka on hyvin varusteltu, ja perheiden suosikkeja on Lemonakia, jossa sielläkin voi syödä ja viettää koko päivän. Karlovassin kupeessa on useitakin eri poukamia, joilla on rantoja, ja myös nämä ovat lapsille erittäin sopivia. Kokkarin rannat ovat nekin hyviä, ja kaupungin kummallakin puolella on kolme rantaa, joista länsipuolella sijaitseva on hyvin varusteltu.

Psili Ammos Pythagorionin lähellä on yksi saaren suosituimmista ja pidetyimmistä rannoista. Siellä käy paljon ihmisiä, mutta siellä on yleensä myös rauhallisempia osia rannan itäpuolella. Potokakin rannalla on parhaat laitevuokrausmahdollisuudet, ja tältä lentoaseman läheltä sijaitsevalta rannalta saa vuokralle esimerkiksi vesiskoottereita ja vesisuksia. Pythagorionin rannat ovat hyviä nekin. Ne ovat aivan sataman vieressä, palvelu pelaa täällä ja ruokaa ja juomaa saa koko päivän. Gagou-ranta on Vathin lähin ranta. Se on erittäin hyvin varusteltu, ja siellä on mahdollisuus syödä ja juoda. Se on lähinnä nuorison suosiossa.

Lisätietoa

Greeka-sivusto esittelee Samoksen 19 parasta rantaa

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Luigi Rosa /Flickr, Aanjhan Ranganathan /Flickr
2014/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti