hotellien haku
Booking.com
Tuulimylly
Tuulimylly Rocca al Maren ulkomuseossa.

Museot

Tällä sivulla esitellään Tallinnan museoita. Läpikäytävät museot ovat Rocca al Maren ulkomuseo, Viron Historiallinen museo, lapsille suunnattu Miia-Milla-Manda, Taidemuseo KUMU, Kiek in de kök ja bastioninkäytävät, Viron merenkulkumuseo (Eesti Meremuuseum), Patarein vankila ja Viron Miehitysmuseo. Lopuksi annetaan linkkejä myös muihin museoihin.

Rocca al Maren ulkomuseo

Virolaisten talonpoikien elämään, elinolosuhteisiin ja heidän tapoihinsa menneinä vuosisatoina (1700-1900) voi tutustua Rocca al Maren ulkoilmamuseossa. Museossa on esillä Viron eri paikkakunnilta tuotuja esineitä ja jopa kokonaisia rakennuksia kuten puukirkko, kestikievari, tuulimylly ja riihi, jotka on entisöity tarkasti alkuperäiseen asuun aina sisustusta myöten.

Museon työntekijät ovat pukeutuneet kansallispukuihin ja tekevät rakennuksissa ja pajoissa menneiden aikojen askareita, käsitöitä, sepäntöitä, jne. Kesäisin ulkoilmamuseon alueelle järjestetään tapahtumia kuten kansanmusiikki- ja tanhuesityksiä. Museo on levittäytynyt laajalle alueelle metsäiseen puistoidylliin. Siihen tutustumiseen vierähtää helposti tunteja.

Samassa kaupunginosassa ulkomuseon kanssa sijaitsevat myös Rocca al Maren ostoskeskus ja Tallinnan eläintarha, joten nämä voi kätevästi niputtaa samaan reissuun. Lisätietoja: Eesti Vabaõhumuuseum (englanniksi)

Viron Historiallinen museo (Eesti Ajaloomuuseum)

Viron historiallinen museo on jälleen avattu vuonna 2011 remontin jälkeen Suurkillan talossa (Suurgildi hoone). Museo kertoo koko Viron eli ei pelkästään Tallinnan menneisyydestä 11 000 vuoden aikana, aina esihistorialliselta ajalta 1900-luvun lopulle. Museoon toteutetun Sitkeyden henki -perusnäyttelyn idea on pyrkiä kertomaan, miten virolaiset ovat kokeneet historian ja miten se on muovannut heitä. Teematiloissa, kuten interaktiivisessa aikakapselissa voi ottaa osaa historian tapahtumiin. Aarrekamarissa, puolestaan, voi tutustua eri aikojen maksuvälineisiin. Historiaa elävöitetään elokuvilla ja interaktiivilla osuuksilla. Lisätiedot: Eesti Ajaloomuuseum

Miia-Milla-Manda
Miia-Milla-Manda on lapsille suunnattu riemukas museo, jossa saa leikkiä ja kokeilla.

Miia-Milla-Manda

Miia-Milla-Manda on uutuudenkiiltävä, leikkimielinen 3-11 -vuotiaille lapsille suunnattu oppimis- ja leikkimuseo, jossa kaikkia esineitä voi kokeilla. Lapsilla on mahdollisuus veivata kassakonetta kaupassa, lajitella postia postitoimistossa, miettiä luonnon ja ihmisen välistä ystävyyssuhdetta puun alla, katsella virolaisia lastenelokuvia sienen sisällä, askarrella, hiihtää, pelata interaktiivisia pelejä tai vaikka kokeilla valokuvaajan ammattia ja nähdä miten kuva samantien ilmestyy seinällä riippuvaan valokuvakehykseen.

Museon esillepanon kantava teema on ystävyys, johon johdatetaan Miia-Milla-Mandan, Virossa tunnetun lastenkirjojen hahmon kokemien erilaisten tilanteiden kautta. Lapset voivat kokeilla rauhoittumisen huonetta tai kurkata salaisuuksien lipastoon ja miettiä, mikä saa ystävän hyvälle tuulelle, millainen on todellinen ystävä tai millainen ystävä minä olen. Näyttelyn rakentamisessa merkittävä panos on ollut lapsilla itsellään, jotka ovat kirjoittaneet ystävyydestä ja siihen liittyvistä teemoista.

Museossa on myös kahvila, josta voi ostaa herkkuja ja pikkupurtavaa. Museo sijaitsee Kadriorgin puistoalueella ja sinne pääsee helpoiten taksilla. Taksimatkan hinnaksi tulee kymmenkunta euroa. Lisätiedot: Muuseum Miia-Milla-Manda (suomeksi)

Taidemuseo KUMU

Kadriorgin (Katariinanlaakson) maisemissa, noin 250 metriä presidentinlinnasta sijaitsee persoonallisen näköinen vuonna 2006 avattu taidemuseo KUMU, joka on samalla Baltian suurin taidemuseo. Kumussa voit tutustua virolaiseen taiteeseen 1700-luvulta nykypäivään sekä mielenkiintoiseen Stalinin ajan taiteen näyttelyyn. Rakennuksen suunnittelemiseksi pidettiin aikoinaan arkkitehtikilpailu, jonka voitti suomalainen Pekka Vapaavuori. KUMU on lyhenne sanasta KunstiMUuseum, joka tarkoittaa taidemuseota. Lisätiedot: Eesti Kunstimuuseum

Kiek in de kök ja bastioninkäytävät

Kiek in de Kök on jykevä keskiajalta peräisin oleva pyörötorni. Tornissa toimii museo, jonka näyttely "Aikamatka - Tallinna 1219-2219" tarjoaa multimedia-, video- ja äänimateriaalilla höystettyä tietoa Tallinnan synnystä, muovautumisesta ja kaupungin puolustusvarustusten historiasta ja keskeisimmistä sotatapahtumista.

Tornilta on mahdollista lähteä tutustumaan Tallinnan maanalaisiin salakäytäviin, bastionin käytäviin, joita rakennettiin bastionien eli maalinnotteiden välille 1600- ja 1700-luvuilla tarkoituksena siirtää sotilaita, aseita ja ammuksia vihollisen silmiltä suojassa ja vakoilla vihollisen liikkeitä. Jännittäviin käytäviin päästäkseen on osallistuttava opastetulle kiertokäynnille, jolle puolestaan pitää ilmoittautua ennakkoon. Lisätiedot: Linnamuuseum - Kiek in de Kök

Viron merenkulkumuseo (Eesti Meremuuseum)

Viron merimuseossa voit tutustua Viron merenkulun varhaiseen ja myöhäisempään historiaan neljään kerrokseen levittäytyvissä näyttelyissä. Merimuseo toimii Paksun Margareetan tykkitornissa, joka on nimetty Tanskan kuningattaren mukaan. Estonian uhrien muistoksi rakennettu muistomerkki sijaitsee aivan tornin vieressä.

Torni itsessään oli aikoinaan Tallinnan puolustusjärjestelmän jykevimpiä osia. Sen seinät ovat paksuudeltaan neljä metriä ja koko komeudella on korkeutta 24 metriä. Museon lisäksi torni on toiminut vankilana. Tornin katolla olevalle tasanteelle voi kiivetä katselemaan maisemia sataman ja Suomenlahden suuntaan. Lisätietoja: Eesti Meremuuseum (englanniksi)

Raadinvankilan valokuvamuseo

Alakaupungissa, Raatihuoneentorin laidalla sijaitsevan Raatihuoneen takana sijaitsee Valokuvausmuseo. Siellä voit tutustua valokuvauksen historiaan, muinaisiin valokuvauslaitteisiin ja vaihtuviin valokuvanäyttelyihin. Lisätietoja: Fotomuuseum

Patarein merilinnoitus ja vankila

Paterei on vuonna 1829 rakennettu merivoimien linnake, joka myöhemmin vuonna 1919 otettiin käyttöön Tallinnan keskusvankilaksi. Vankila suljettiin 2004, mutta se on nykyään avoinna museona ja näyttää edelleen kutakuinkin samalta, mitä neuvostoaikaisena vankilana toimiessaan. Kävijät voivat kiertää pahamaineisen vankilan synkkiä käyttäviä ja tutustua sen selleihin ja muihin tiloihin. Lisätietoa: Paterein kotisivut

Miehitysmuseo (Okupatsiooni ja Vabadusvõitluse Muuseum)

Miehitysmuseossa matkaaja voi tutustua Viron historiaan ensin Neuvostoliiton, sitten Saksan ja sitten toisen Neuvostoliiton miehityksen aikana. Museossa kerrotaan video-, ääni ja kuva-aineistojen tukemana, millainen vaikutus miehityksillä on ollut Viroon ja virolaisiin ja millaisia muutoksia he joutuivat kokemaan niiden seurauksena. Vitriineissä on näytteillä propagandalehtiä, sotilasvarusteita, kansan käyttöesineitä, miehityshallintojen rahoja, jne. Lisätiedot: Okupatsiooni ja Vabadusvõitluse Muuseum

Muita museoita

Päivitetty: 2011/07

Lukijoiden kommentteja

Olen lähdössä Tallinnaan ja harmittaa museoiden kiinniolo maanantaisin. /Martti Salomaa

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.