hotellien haku
Booking.com
Viru Keskus
Tallinnan ostoskeskukset ovat suomalaisille tuttuja, sillä kaupungin säät ovat mitä ovat ja etenkin Viru Keskus on yhdessä Kaubamajan kanssa suuri ja monipuolinen paikka viettää aikaa.

Ostoksilla Tallinnassa

Tallinnassa ostosten tekeminen on yksinkertaista, sillä liikkeet ovat keskittyneet tietyille seuduille ja ostoskeskukset ja tavaratalot tekevät ostelusta talvellakin mukavaa. Tallinnan kaupat ovat vuosien varrella monipuolistuneet, ja vaikka hinnat ovat jatkaneet nousuaan, on siellä Suomeen verrattuna edullista.

Kaupat ovat hyvin avoinna lähes vuoden jokaisena päivänä, eikä ostosten takia tarvitse käyttää julkisia tai lähteä taksilla minnekään. Tallinnasta on tapana tuoda kotimaahan alkoholipitoisia juomia, mutta siellä on paljon muutakin ostettavaa, ja Tallinna on edelleenkin suomalaisten suosituin ostoskaupunki.

Parhaat ostosseudut

Suomalaiset tekevät ostoksia Tallinnassa eniten sataman yhteydessä olevissa liikkeissä ja ostoskeskuksissa, sen vieressä olevassa Rotermanni-keskuksessa, sen vieressä olevassa Viru Keskuksessa ja sen vieressä olevissa liikkeissä kuten Kaubamajassa ja vanhassakaupungissa. Niiden lisäksi on muutama muukin paikka, joissa ostoksia jonkin verran tehdään, ja ostoksia on tietenkin helpompi katsella muilla kuin tutuilla paikoilla kesällä. Talvisin ostosten tekeminen tutuissa paikoissa kuten vanhassakaupungissa ja Viru-ostoskeskuksessa puolestaan on helpompaa kuin muualle kaupunkiin lähteminen.

Satama

Satamassa on melkoinen määrä ostoskeskuksia ja muita liikkeitä, sekä A-terminaalin että D-terminaalin lähellä. Ostospaikat ovat vuosina 2016–17 remontissa, ja koko alue on rasittavien ja liikkumista haittaavien remonttien ja rakennustöiden kohde. Rotermanni-keskus [kartalla], joka nykyisin tunnetaan Rotermann City -nimellä, on sekin remontissa toistaiseksi, eikä siellä ole kovin hyvä viettää aikaa. Rotermann on kuitenkin matkan varrella etenkin D-terminaalista kohti Viru Keskusta kulkiessa, mutta vuonna 2017 sinne on paras kävellä Hobujaama-katua pitkin.

A-terminaalin puolella on jonkin verran vähemmän häiriöitä. A-terminaalia lähimpänä on SadaMarket, joka on nykyaikainen ja melko hyvin varusteltu niin kaupoiltaan kuin ravintoloiltaankin. Toinen ostospaikka tällä sataman A-terminaalin puolella on Sadama Turg eli Sataman tori. Se on monessa mielessä sataman paras ostospaikka, sillä sieltä saa tuottajatorilta virolaisia tuotteita, siellä on SuperAlko ja muitakin liikkeitä. Se on avoinna kuten muutkin sataman A-terminaalin lähellä olevat keskukset eli ei kovin myöhään (klo 9–19).

D-terminaalin lähellä olevista kauppakeskuksista Norde Centrum (Ahtri 9) on paikka, joka on vuonna 2017 remontissa ja jonka ympäristössä ei ole mukava tehdä mitään. Siellä kuitenkin on suuri Rimi ja viinakauppoja, kuten Calle. Sen vieressä, Lootsi-kadun toisella puolella on Lootsi Keskus, jonka yhteydessä on SuperAlko ja myös Livikon viinakauppa. Tämä osa satamaa on kuitenkin remontissa, eikä siellä ole mukava kovin pitkää aikaa viettää.

Vanhakaupunki

Sataman ja Rotermanni-keskuksen ohi kannattaa kävellä suoraan joko Viru Keskuksen tienoille, jonne sataman D-terminaalin tienoilta pääsee nopeimmin Hobujaama-katua pitkin, tai vanhaankaupunkiin, josta sataman A-terminaalista on nopein kulkea ns. Paksun Margareetan kautta, Linnahall-pysäkin ohi ja Pikk-katua pitkin [kartalla]. Yleisin ja myös nopein reitti D-terminaalilta ja usein A-terminaaliltakin on Viru-katu [kartalla], joka on yksi vanhankaupungin pääostoskatuja. Sen alkuosassa ei enää ole kioskeja, joista ennen sai tupakkaa, ja kaupat kadun varrella porttien jälkeen ovat käyneet lähes yksinomaan turisteille suunnatuiksi liikkeiksi. Siltä saa etenkin virolaisia tuotteita, kuten vaatteita, ja melko samanlaista on vanhankaupungin pääaukion (Raatihuoneentori eli Raekoja plats) tuntumassa ja lähikaduilla. Eniten liikkeitä, jotka kiinnostavat turisteja, on aukion takana, kuten Pikk- ja Lai-kaduilla [kartalla], joilla on kaikenlaista matkamuistoista alkoholiin kaupan. Tallinnan vanhakaupunki on kallistunut viimeisen vuosikymmenen aikana, ja liikkeet vaihtuvat usein, joten siellä on joka matkalla aina hyvä kierrellä ja katsella valikoimia.

Muualla vanhassakaupungissa on hyvin liikkeitä, ja Viru-kadun sivu- ja lähikaduista Vene [kartalla] on hyvä kauppakatu. Sen varrella olevat keskiaikaiset kujat ovat Euroopankin mittakaavassa melko ainutlaatuisia, mutta niissä on eniten kaikenlaista kesäkauden aikana. Kujat ovat hyviä paikkoja katsella kaikenlaista vanhanaikaista, ja niissä on myös kahviloita ja ruokapaikkoja,joilla on kesäterassit. Mestarinpiha (Meistrite Hoov) (Vene 6) on monipuolinen vierailupaikka, jonka yhteydessä on myös ikonimuseo. Aivan sen lähellä on myös Katariina Gild (Vene 12), jossa on mukava käydä sielläkin. Kadulle on nopea päästä paitsi Viru-kadulta myös Raekoja platsilta, ohi vanhan apteekin, Apteegi-kujaa pitkin.

Kauppojen takia kannattaa katsastaa myös Aia-katu, Vana-Viru ja Uus-katu, jotka kaikki ovat Viru-kadun vieressä. Niillä on entistä monipuolisemmat valikoimat, ja liikkeet vaihtuvat täälläpäin varsin usein. Müürivahe, joka on pitkä ja mielenkiintoinen Viru-kadun poikkikatu, on tietysti se, jolta voi ostaa villatuotteita ja kaikenlaista muuta, mikä etenkin talvella pitää lämpimänä. Jos Viru-kadulta kääntyy Müürivahelle toiseen suuntaan ohi Goodwin-ravintolan, on sillä hyviä liikkeitä aina Vapaudenaukiolle (Vabaduse väljak) saakka.

Naisten vaateosasto, Kaubamaja
Kaubamaja on hyvä tavaratalo, jossa on nykyisin eniten kalliita ja korkeatasoisia tuotteita.

Keskustan uudet osat: Viru Keskukselta Kaubamajalle, Solaris Keskukseen ja Stockmannille

Sataman vieressä oleva Rotermann City on suuren remontin kohteena vuoden 2017, eikä se ole mukava paikka mennä ostoksille. Sen vieressä on kuitenkin Narvan maantiellä paljon kaikenlaista, ja täällä on hyvä tehdä ostoksia säällä kuin säällä. Viru Keskuksen [kartalla] lisäksi siihen suorassa yhteydessä oleva Kaubamaja on hyvä tavaratalo, jossa on nykyisin eniten kalliita ja korkeatasoisia tuotteita. Mielenkiintoinen on sen yhteydessä, Kaubamaja- ja A. Laikmaa -katujen välissä kulkeva käytävä, jolla on muutama liike kuten apteekki, luomuelintarvikekauppa ja hyvin varusteltu musiikki- ja elokuvakauppa, josta saa vinyylilevyjä ja kaikenlaista mielenkiintoista. Apteekki on paljon rauhallisempi ja myös paremmin varusteltu kuin Viru Keskuksen apteekki, jossa on aina tuhottomasti asiakkaita ja kassajonoja.

Keskustan uudet osat ovat vähän ikäviä ja välimatkoiltaan pitkiä, mutta näissäkin kortteleissa kannattaa ainakin hyvällä säällä kävellä ympäriinsä. Paras suunta nykyisin Viru Keskukselta tai Kaubamajalta on Estonia-puistotietä pitkin kohti Solaris Keskusta [kartalla], joka osin uusittiin vuonna 2017 ja jossa on kaikenlaisia liikkeitä optikoista apteekkiin, luomuelintarvikekauppaan ja Rimiin. Sen yläkerrassa oleva kirjakauppa on monipuolinen, ja sieltä saa myös levyjä ja elokuvia.

Toinen suunta, johon Viru Keskukselta ja Kaubamajalta voi ostokset mielessään lähteä, on kohti linja-autoasemaa ja Stockmannia (Liivalaia 53) [kartalla]. Se on suuri tavaratalo, jossa on myös ruokakauppa, eikä sinne ole Kaubamajalta Rävalan-puistotietä kuin muutaman sadan metrin matka.

Muut ostospaikat: Balti jaam ja Telliskivi

Vanhankaupungin Raatihuoneentorin eli Raekoja platsin takana olevilta viehättäviltä kaduilta, joilla on paljon pieniä kauppoja, pääsee nopeasti ja vaarattomasti NUKU-nukketeatterin ohitse Nunne-kadulle [kartalla]. Jos sitä kulkee ohi kenties maailman ainoan Boris Jeltsin -muistomerkin ja R-kioskin, tulee alikulkutunnelien eteen. Niistä voi mennä kummasta vain ja näin pääsee Balti jaam -asemalle, joka tosin on edelleen osin remontissa. Sillä on jonkin verran kaikenlaista, joskin sekin on muuttunut ja liikkeitä on entistä vähemmän. Sama pätee sen edestä kulkevaan Kopli-katuun, jolla on muutama liike mutta jolla on ollut erilaisia muutoksia viime vuosina.

Telliskivi Loomelinnak
Telliskivi Loomelinnak on viikonloppuisin suosittu vierailupaikka. Siellä on liikkeitä, ja kaikenlaista muutakin mielenkiintoista, kuten ravintoloita ja pienpanimobaari.

Mielenkiintoinen ostosalue on muodostunut ja edelleen muodostuu Balti jaam -rautatieaseman taakse. Siellä ovat Balti Jaama TurgBalti Jaama Turg, Depoo Turg, jonka tulevaisuus on hivenen epävarma, ja Telliskiven jo vakiintuneeksi muodostunut ostos- ja huvittelualue. Telliskivi Loomelinnak [kartalla] on viikonloppuisin suosittu vierailupaikka ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan se on kesällä. Siellä on liikkeitä, ja kaikenlaista muutakin mielenkiintoista, kuten ravintoloita ja pienpanimobaari. Siellä pidetään kesälauantaisin kirpputori, joka on myytävien tavaroiden puolesta pettymys mutta jonka aikaan siellä on kaikenlaista säpinää, kuten musiikkia ja muuta ohjelmaa. Täällä on kesäisin mukava viettää aikaa, ja voihan tänne lähteä talvisinkin, sillä kauppojen joukossa on monia mielenkiintoisia.

Elintarvikeostoksilla: torit, kauppahallit ja valintamyymälät

Tallinnassa on entistä enemmän paikkoja, joista saa elintarvikkeita, ja vuonna 2017 myös vanhaankaupunkiin on avattu pari oikeaa valintamyymälää.

Torit ja kauppahallit

Edelleenkin kuitenkin linja-autoaseman vieressä oleva tori on erinomainen paikka kesät talvet nähdä muutakin kuin peruselintarvikkeita. Keskturg (Keldrimäe 9) [kartalla] on päivittäin avoinna, sunnuntaina tosin vain aamupäivän, ja siellä on myös kauppahalli ja erilaisia liikkeitä, joista saa lähinnä edullista ja eksoottista tavaraa. Torilla on kesällä kaikenlaista kotimaastakin tuttua, kuten herneitä ja mansikoita, mutta siellä on kesät talvet kaupan kaikenlaista ihmeellistä ja erikoistakin. Sinne tuodaan Venäjältä ja entisen Neuvostoliiton eteläosista kaikenlaista eksoottista, ja siellä on hyvä vierailla aamuseitsemästä alkuiltaan eli klo 17–18 asti. Paikalle on melko lyhyt kävelymatka keskustasta ja etenkin Stockmannin tuntumasta, mutta sinne pääsee myös raitiovaunulinjoilla 2 ja 4 (pysäkki: Keskturg).

Tallinnan toinen tori on Baltian-aseman eli Balti jaamin vieressä, ja sen nimi on Balti Jaama Turg [kartalla], Tämä Kalamajassa sijaitseva toripaikka avattiin remontin jälkeen toukokuussa 2017, ja valtaosan alueella ennen käyneistä ja kenties muidenkin pitää hieraista silmiään uskoakseen minkälainen ostospaikka sinne niin nopeasti saatiin. Se on yhdistetty toritorin myyntitiskejä, kauppahalli, kirpputori, ruokailupaikka ja viihtyisä oleskelupaikka. Kauppoja ja kojuja on niin sisällä kuin ulkonakin, mutta kaikki on katettu ja siellä on mukava käydä ympäri vuoden. Koko komeuteenKahviloita ja ravintoloita kuuluu melkoinen määrä kaikenlaista mansikanmyyjistä kalaosastoon, Muhu-saaren leipää myyvää putiikkiin, georgialaisiin ruokiin, kuntosaliin ja Selver-valintamymälään. Balti jaamin kauppahalli on yksinkertaisesti itse koettava, ja siellä voi viihtyä pitkänkin aikaa. Lisätäkynä ovat yläkerran antiikki- ja kirpputorikaupat, josta saa myös leluja, vaatteita ja keräilytavaraa. Kauppahallissa on lemmikkieläimiä pitäviä kiinnostava Pet City, ja se kuten muutkin kaupat ja ruokapaikat ovat avoinna ma–la klo 9–19 ja su klo 9–17.

Depoo Turg (Telliskivi 62) [kartalla] ei enää ole kovin olennainen kauppapaikka, mutta sielläkin oli ainakin kesälllä 2017 vielä kaikenlaista avoinna. Siellä kannattaa ainakin käväistä matkalla Balti jaamilta kohti Telliskiven luovaa keskusta (avoinna ma–pe klo 9–17 ja la–su klo 9–16).

Valintamyymälät

Valintamyymälöitä Tallinnassa on ollut melkoinen määrä jo pitkään, mutta ydinkeskusta ja etenkin vanhakaupunki on perinteisesti ollut hankala paikka löytää elintarvikkeita. Nykyisin vanhassakaupungissa on kaksi uudehkoa Rimiä (Pikk 11 ja Viru 9), jotka ovat alueilla, joilla turistit pyörivät, ja ne ovat kummatkin avoinna tyypillisiin aikoihin, klo 8–22. Niiden valikoimat ovat kuitenkin suppeat, ja ne ovat hyviä vain hätätapauksissa. Alkoholia esimerkiksi ei ole juuri ikinä alennuksessa vaan jopa vähän normaalia korkeammin hinnoin, ja muutenkin niissä on lähinnä normaalia kalliimpaa tavaraa, jota turistien ajatellaan haluavan. Niiden sijaan kannattaa edelleenkin kävellä jonkin matkaa Aia-kadun Rimiin (Aia 7) [kartalla], joka myös on avoinna klo 8–22.

Sikupilli
Keskustan ulkopuolella olevista valintamyymälöistä Prismat ovat muodostuneet suomalaisten suosikeiksi. Suosittu on melko lähellä keskustoria ja linja-autoasemaa oleva Sikupillin Prisma.

Muualla kaupungissa on melkoinen määrä elintarvikeliikkeitä, ja niistä kätevin ja parhaiten varustettu ydinkeskustan sataman puolella lienee Viru Keskusta vastapäätä olevassa Postimaja-kauppakeskuksessa sijaitseva Rimi (Narva mnt 1), joka myös on avoinna 8–22. Koska se on keskeisin valintamyymälä, joka on hyvien liikenneyhteyksien varrella, on siellä usein viikonloppuiltaisin tungosta ja pitkiä jonoja.

Melko lähellä sijaitsevassa Solaris Keskuksessa (Estonia pst 9) on myös ruokakauppa, joka on avoinna samoin ajoin kuin muutkin, ja pohjakerroksessa on myös luomuelintarvikkeita myyvä Bio Market. Sellainen löytyy myös Kaubamajan pohjakerroksesta, Kaubajama-kadun puolelta, Energia-kahvilaa vastapäätä, olevasta käytävästä [kartalla].

Näiden lisäksi satamassa on ostoskeskuksissa erilaisia alkoholi- ja ruokakauppoja, joista saa juomia ja elintarvikkeita, joita suomalaisilla on tapana viedä kotiin. Sadamarket (Sadama 6) lähellä A-terminaalia on paikka, jossa on Viinapörssi, SuperAlko ja jonkin verran elintarvikkeita.

Keskustan ulkopuolella olevista valintamyymälöistä Prismat ovat muodostuneet suomalaisten suosikeiksi. Suosittu on melko lähellä keskustoria ja linja-autoasemaa oleva Sikupillin Prisma (Tartun mnt 87) [kartalla], joka on avoinna klo 8–23.

Jos yöllä tulee tarve vierailla kaupassa, on vanhassakaupungissa aivan Raatihuoneentorin lähellä 24 tuntia vuorokaudessa avoinna oleva pieni kauppa (Rataskaevu 2) [kartalla]. Toinen 24 tuntia avoinna oleva kauppa on lähellä Vapaudenaukiota oleva Westmann (Pärnu mnt 19) [kartalla].

Alkoholi- ja tupakkaostoksilla

Oluen ja väkevien tuominen Suomeen on edelleenkin yksi tärkeimpiä syitä Tallinnan-matkalle, ja tuomalla kotiin pari laatikollista olutta tai muutaman viinapullon voi säästää edestakaisen matkalipun hinnan. Viinan ja muiden alkoholijuomien hinnat kuitenkin nousivat verotussyistä vuoden 2017 alkupuolella, ja uusi korotus heinäkuussa 2017 nostaa veroja edelleen. Olutvero on kuitenkin senkin jälkeen vieläkin melkoisesti eli alle puolet siitä mitä Suomen keskioluen 1,50 euroa litralta on, ja viinaa saa tarjouksesta vieläkin alle 15 eurolla litra. Tupakka on edullisempaa kuin Suomessa, ja askit maksavat 3–3,50 euroa.

Monet kokeneet Tallinnan-kävijät vannovat SuperAlkon nimeen, ja sillähän on uusi 3000 neliön suuruinen liike Lootsi Keskuksen vieressä (Lootsi 6), aivan D-terminaalin lähellä. Satamassa on paljon muitakin liikkeitä, kuten SadaMarketissa oleva Viinapörssi (Sadama 6), joka on lähellä A-terminaalia ja Tallink-hotellia. Monet ovat myös tyytyväisiä vähän erilaiseen mutta hyvillä valikoimilla varustettuun ja kohtuuhintaiseen Merekeskukseen (Mere pst 10) [kartalla], jossa sielläkin on helppo käydä kun palaa kohti A-terminaalia.

Ne, jotka viihtyvät Tallinnassa yön tai muutaman mutta joilla ei ole autoa matkassa, käyvät myös mieluusti katselemassa keskustan elintarvikemyymälöiden tarjontaa. Tarjoukset tuovat niihin hyviä hintoja, mutta juomien normaalihinnat tuntuvat palkkatasoon nähden korkeilta. Hyviä valintamyymälöitä viina- ja muiden juomavalikoimien osalta ovat Aia-kadun Rimi (Aia 7) ja Viru Keskusta vastapäätä oleva Rimi (Narva mnt 1), joka on Postimaja-kauppakeskuksen pohjakerroksessa. Jos majapaikka on lähellä Vapaudenaukiota, on Solaris Keskuksen Rimi (Estonia pst 9) lähin hyvin varusteltu valintamyymälä.

Jos Tallinnaan tulee auto mukanaan, on Lootsi Keskuksen vieressä oleva SuperAlko monin tavoin hyvä, mutta suosittu on myös suuri Sikupillin Prisma (Tartun mnt 87) [kartalla], joka on avoinna klo 8–23. Kauppakeskuksessa on muitakin liikkeitä, ja sinne voi autolla hurauttaa hoitamaan suurin piirtein kaikki Tallinnan-ostokset samalla kertaa.

Tallinnassa on erikoisliikkeitä, joita suosivat lähinnä paikalliset mutta jotka voivat olla hyviä turistillekin. Araxes on varsin hyvin varusteltu ja siellä on hyviä tarjouksia. Niille, jotka yöpyvät tai ovat käymässä Kalamajassa tai sen lähistöllä, on aivan Balti jaamin vieressä liike (Kopli 4) [kartalla]. Muuallakin on liikkeitä, kuten melko lähinnä Viru Keskusta (Narva mnt 19).

Jos mieli tekee muuta kuin Sakua, on Tallinnassa olutkauppoja, joista saa mitä ihmeellisimpiä oluita. Pot House (Lai 8) [kartalla] on päivittäin klo 10–22 avoinna oleva erikoisliike, jossa on satoja erilaisia oluita ja joka on aivan vanhankaupungin pääpaikkojen lähellä.

Alkoholia ei saa myydä klo 23 jälkeen, ja vaikka kaupungissa on muutama liike, joka on avoinna läpi yön, niistä ei öisin alkoholia saa.

Stockmann
Hieno ja suuri tavaratalo on Stockmann. Sieltä saa kaikenlaista vaatteista taloustarvikkeisiin.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Tallinnan hienoin tavaratalo nykyisin lienee Kaubamaja, joka on päivittäin avoinna klo 9–21. Siellä on nykyään korkeatasoista ja aika kallistakin tavaraa, johon kuuluu taloustarvikkeita etenkin keittiöön, saunatarvikkeita, vaatteita ja kosmetiikkatuotteita. Vaatteita siellä on erityisen hyvät valikoimat, ja miehille löytyy kaikenlaista laidasta laitaan mutta lähinnä tyylikästä ja kallista. Tarjoukset vuoden alussa ja heinäkuussa tuovat kaikenlaista useampien ulottuville, ja Tallinnan-matkalla Kaubamaja on aina hyvä käydä katsastamassa.

Toinen hieno ja suuri tavaratalo on Stockmann [kartalla]. Sieltä saa kaikenlaista vaatteista taloustarvikkeisiin, ja se on avoinna ma–la klo 9–21 ja su avataan vasta klo 10.

Tallinnan ostoskeskukset ovat suomalaisille tuttuja, sillä kaupungin säät ovat mitä ovat ja etenkin Viru Keskus on yhdessä Kaubamajan kanssa suuri ja monipuolinen paikka viettää aikaa. Siellä on useita hyviä kenkäkauppoja, apteekki, urheiluvarustekauppa, elektroniikkakauppa, levy- ja elokuvakauppa ja paljon muita kauppoja. Yläkerran kirjakauppa kuuluu kaupungin parhaisiin, ja kirjakaupan yhteydessä voi myös syödä tai ottaa kahvit.

Lähellä Viru Keskusta sijaitseva Solaris Keskus on melko suuri ja monipuolinen paikka viettää aikaa klo 10–21. Sen kirjakauppa on yhtä hyvä kuin Viru Keskuksenkin, ja sen vieressä on suomalaisten suosiota nauttiva Lido-itsepalveluravintola. Samassa kerroksessa on myös elokuvateatteri, jossa näytetään elokuvia alkukielisinä aamusta iltaan. Keskuksessa on myös kahviloita, valintamyymälä, luomuelintarvikeliike ja paljon erilaisia liikkeitä optikosta apteekkiin. Keskusta uusittiin osin alkuvuodesta 2017, joten siellä on uusiakin liikkeitä. Kesäisin Solariksen kattoterassilla näytetään elokuvia.

Mitä Tallinnasta kannattaa ostaa?

Suomalaiset ovat jo yli neljännesvuosisadan tuoneet Tallinnasta takaisin kaikenlaisia tuotteita, ja oikeastaan vain mielikuvitus on esteenä sille mitä sieltä voi takaisin tuoda. Moni tuo pari laatikollista olutta tai lonkeroa, viina on ostosten ikisuosikki ja tupakoitsijat säästävät Tallinnan-matkan seurauksena lähes 50 % jokaisen askin hinnasta. Rajattomasti ei mitään kuitenkaan saa tuoda, tupakka- ja alkoholituotteita hankkivan on hyvä pitää mielessä Suomen tuontirajoitukset.

Viinoista vodka on Tallinnassa hinta-laatusuhteeltaan hyvä ostos, ja tuontiviinat ovat selvästi kalliimpia kuin virolaiset. Vodkista esimerkiksi Saaremaa on hyvätasoista, paikallista kirkasta mutta perinteinen Viru Valge on aika raju juoma, ainakin seuraavana päivänä. Jos Tallinnasta mielii tuoda kotiin olutta, jota kaverit eivät ole maistaneet, hyvä vierailupaikka on Uba ja Humal (Võrgu 3) [kartalla]. Se on aivan Linnahallin takana, Linda Linen terminaalin lähellä. Sen valikoimissa on oluita, joihin kuuluu yli 500 erilaista pienpanimo-olutta.

Käsitöitä Keskiaikamarkkinoilla
Tallinnasta kannattaa ostaa ja tuoda kotimaahan käsitöitä ja kaikenlaista sellaista mitä Suomesta ei nykyisin helposti tai ainakaan edullisesti saa.

Tallinnasta kannattaa ostaa ja tuoda kotimaahan käsitöitä ja kaikenlaista sellaista mitä Suomesta ei nykyisin helposti tai ainakaan edullisesti saa. Niihin kuuluvat juuri erilaiset käsityöt, tekstiilit ja myös erilaiset tarvikkeet. Vuonna 2016 avattu MyHobby on Vapaudenaukion (Vabaduse väljak) yhteydessä olevassa tunnelissa, ja se on käsityötarvikkeiden erikoismyymälä. Siellä ne, jotka ovat käsistään käteviä ja jotka haluavat tehdä itse jotakin, voivat muulloin kuin sunnuntaisin katsella kaikenlaista mielenkiintoista.

Virolainen muotoilu ja virolaiset pikku- ja lahjatavarat kuten myös laukut, asusteet ja muut tuotteet ovat nyt in, ja niitä kannattaa Tallinnassa katsella. Melko lähellä Vapaudenaukiota sijaitseva Krunnipea (Karli pst 7) [kartalla] on putiikki täynnä virolaista designia, ja vaikka se onkin vähän syrjässä, kannattaa siellä vierailla. Sinne pääsee nopeimmin kulkemalla Vapaudenaukion tunnelia pitkin ohi MyHobbyn ja kääntymällä kohti miehitysmuseota.

Tallinnasta saa jonkin verran myös vanhaa tai harvinaista tavaraa, ja tietysti sieltä saa Neuvostoliiton aikaista ja sen aiheista tavaraa vaikka Depoo Turgilta ja muualtakin. Siellä kuitenkin on tasokasta retroa ja retrovaatteita kaupan, aivan Viru-kadun vieressä. Fankadelik Vintage (Vana-Viru 6) [kartalla] on toisessa kerroksessa, ja sieltä saa ympäri maailman kerättyjä retrovaatteita.

Hintataso

Vertailujen mukaan ostokset ovat keskimäärin 30–40 % edullisempia Tallinnassa kun Helsingissä. Vaikka kaikki ei ole Tallinnassa missään nimessä edullista, ovat hinnat siellä edullisia, jos niitä vertaa kotimaan hintoihin. Tallinnassa on laaja hintahaitari, ja sieltä saa monenmoista tavaraa aivan pilkkahinnalla.

Aukioloajat

Tallinnassa liikkeet ovat hyvin avoinna, ja parhaiten avoinna ovat ostoskeskukset, tavaratalot ja muut suuret liikkeet. Ne ovat avoinna päivittäin, yleensä kuten satamassa olevat Norde Centrum (ma–su klo 10–20) ja SadaMarket (ma–su klo 8–19). Osa liikkeistä ja kauppakeskuksista voi olla avoinna rajoitetummin sunnuntaisin, osa myös lauantaisin. Valintamyymälät ovat avoinna klo 8–22 mutta on valintamyymälöitä kuten Prismat, jotka ovat avoinna klo 23 asti. Pienemmät liikkeet ovat yleensä avoinna vähän rajallisemmin, mutta eivät kovin paljon. Ostoskeskukset ovat avoinna klo 20–22 asti, ja niissä voi tehdä iltaisinkin pienissä liikkeissä ostoksia, mutta vanhassakaupungissa usein pienet liikkeet sulkevat ovensa klo 18–20 ja ovat viikonloppuisin tai ainakin sunnuntaisin avoinna normaalia lyhyemmän aikaa.

Keskturg-kauppahalli
Maksukortit otetaan Tallinnassa vastaan lähes kaikkialla, ja pieniä ostoksia kioskilla, kahvilassa tai jopa toreilla voi maksaa korteilla.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Virossa on käytössä euro, ja rahaa kannattaa nostaa jo Suomesta mukaan. Tallinna on turvallinen kaupunki, jossa kukaan ei tule ryöstämään ja jossa näpistyksiä tapahtuu vain niille, jotka tungoksessa eivät ole lompakkonsa kanssa tarkkana. Rahojaan ei kannata levitellä, humalassa ei kannata vetää kaikkia rahoja rehentelymielessä baaritiskille vaan paikallisen mallin mukaan matala profiili on Tallinnassa se, millä pärjää parhaiten. Jos Tallinnan yössä kehuskelee rahoillaan tai levittelee niitä, on mahdollista, että jotakin tapahtuu myöhemmin.

Tallinnassa on melkoinen määrä pankkiautomaatteja, eikä siellä kotimaan tavoin joudu jonottelemaan rahaa nostaakseen. Esimerkiksi Viru-kadulla, Aia-kadun Rimin yhteydessä, Viru Keskuksessa, Solaris Keskuksessa ja Baltian-asemalla on paljon automaatteja. Rahaa nostettaessa useimmat pankit laskuttavat nosto-operaatiosta enintään euron, jos käyttää debit-ominaisuutta, monet sitäkin vähemmän. Jos nostaa rahaa luottokortilla, joutuu siitä maksamaan noin 5 euroa ensimmäiseltä sadalta eurolta, vähän alle 3 seuraavalta sataselta.

Maksukortit otetaan Tallinnassa vastaan lähes kaikkialla, ja pieniä ostoksia kioskilla, kahvilassa tai jopa toreilla voi maksaa korteilla. Kortilla maksaminen on helppoa ja myyjät pitävät siitä, ettei vaihtorahan kanssa tarvitse pelata, mutta käteistäkin on hyvä olla mukana. Vaikka kortilla maksaminen on helppoa, on käteiskauppaa käyvän helpompi tarkkailla rahankulutustaan eikä minkäänlaista mahdollisuutta väärinkäytöksiin ole. Iltaisin hämärissä baareissa tai yökerhoissa voi tapahtua kortin kanssa jotakin, ja näin esimerkiksi yöelämässä voi olla turvallisempaa maksaa juomat käteisellä. Kortit kuitenkin käyvät, ongelmia ei kovin paljon ole ja korteilla voi maksaa pieniä ja suuria maksuja.

Visit Tallinn kertoo suomeksi ostosten tekemisestä Tallinnassa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti