Omat vinkit
Your message:
hotellien haku
Booking.com
Ravintola
Raatihuoneen vaiheilla on useita keskiaikaisia ruokia myyviä ravintoloita. Yleensä ne ovat hienoja ja kalliita, mutta kuvan III Draagon on niistä yksinkertaisin ja edullisin.

Tallinnan ruoat ja ravintolat

Tallinnassa on valtava määrä erilaisia ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, joista saa mitä erilaisimpia ruokia. Eniten ravintoloita on vanhassakaupungissa ja sen lähistöllä, missä on paljon kalliita turisteille suunnattuja ravintoloita. Tallinnassa on sekalainen määrä ravintoloita, joten siellä on hyvä olla tietoinen siitä mihin suuntaa syömään, sillä hinta-laatusuhteeltaan hyvän aterian löytäminen noin vain ei ole helppoa.

Tallinnassa tarjotaan ruokia, jotka tulevat kaikkialta maailmasta, ja siellä on hyvin tarjolla aasialaisia ruokia, pihvejä, hampurilaisia ja vastaavia lomalaisille maistuvia ruokia, virolaisia ja entisen Neuvostoliiton alueelta tulevia ruokia, eri Euroopan osista peräisin olevia ruokia ja myös jonkin verran muita ruokia, kuten meksikolaisia ja kreikkalaisia. Tallinnassa on vaihtoehtoja kasvissyöjille, ja siellä on myös normaalia hienompia ravintoloita, joissa voi juhlistaa tärkeitäkin tapahtumia.

Ravintolassa ruokailu on Tallinnassa edullista lounasaikaan ja muulloinkin joissain halvoissa ruokapaikoissa, mutta kaiken kaikkiaan vanhassakaupungissa ja sen lähistöllä joutuu pulittamaan ruoista lähes sen mitä Suomessakin.

Tallinnan parhaat ravintolaseudut

Tallinnassa on eniten ravintoloita vanhassakaupungissa ja sen välittömässä läheisyydessä, missä suomalaiset ovat tottuneet syömään Viru Keskuksessa ja sen takana olevilla alueilla 1990-luvulta lähtien. Lisää ravintoloita hintavan vanhankaupungin ulkopuolella on Rotermanni-keskuksessa ja satamassa, missä kummassakin on suppea valikoima ruokaravintoloita, lähellä Vapaudenaukiota, missä Solaris-ostoskeskuksen ja Kaubamajan välisellä alueella on paljon ruokapaikkoja, ja Kalamajassa, missä aivan vanhankaupungin vieressä olevilla kaduilla ja etenkin Telliskivi-kadulla on entistä enemmän ravintoloita ja pikaruokapisteitä. Hivenen keskustan ulkopuolella oleva Kadriorg on sekin etenkin kesäisin varteenotettava paikka ruokailla, ja jonkin verran ravintoloita on myös muualla kaupungissa, kuten Piritassa, jonka keskellä sijaitseva, pidetty Jahtklubi on ravintola, jossa voi syödä hyviä ruokia tyylillä.

Vanhakaupunki

Tallinnassa ravintoloita on erityisen paljon vanhassakaupungissa, missä onkin kaikenlaisia ruokia tarjoavia ruokapaikkoja. Viru-aukiolta miltei Viru-hotellin edestä lähtevä Viru-katu [kartalla] on usein ensimmäinen katu, jolla vanhassakaupungissa kävellään. Tämän kadun varrelle on viime vuosina ilmestynyt korkeatasoisia ja hintavia ruokapaikkoja, jotka tarjoavat kaikenlaisia ruokia suomalaisista baariruoista australialaisiin pihveihin ja virolaisiin perinneruokiin.

Peppersack
Peppersack on hivenen edullisempi keskiaikainen ravintola, jossa on tarjolla erittäin hyviä aamiaisia kaurapuurosta munakkaisiin.

Keskiaikaisia aterioita on lisää tarjolla Viru-kadun päässä, missä Raatihuoneen vaiheilla on useita keskiaikaisia ruokia myyviä ravintoloita. Ne ovat kuitenkin kalliita ravintoloita, joista esimerkiksi Olde Hansa on muuttunut kansainvälisesti suosituksi turistirysäksi, ja se on nykyään ylihintainen ja ruoiltaan keskinkertainen. Sitä vastapäätä sijaitseva Peppersack on puolestaan hivenen edullisempi keskiaikainen ravintola, jossa on tarjolla erittäin hyviä aamiaisia kaurapuurosta munakkaisiin. Aivan näiden vieressä, Vene-kadun alussa sijaitseva Reval Cafe on Tallinnan oman kahvilaketjun keskeisin piste, ja siellä on muuta Raatihuoneentorin ympäristöä jonkin verran edullisemmat hinnat ja Peppersackin tavoin se on oiva paikka aamiaiselle. Revalilla on pisteitä muuallakin vanhassakaupungissa, kuten Müürivahe-kadulla, ja Viru Keskuksen toisessa kerroksessa on myös Reval Cafe.

Raekoja plats eli Raatihuoneentori on kaikkien tuntema ravintoloiden suosima alue, joka on kesäaikaan terasseja täynnä ja jossa, kuten Viru-kadullakin, viihtyvät aterioimassa miltei yksinomaan turistit. Ateriat ovat sekä itse aukiolla että sen välittömässä läheisyydessä hintavia, usein Suomen hinnoissa tai jopa kalliimpia, mutta edullisempia ravintoloita ja kahviloita tulee vastaan, jos lähtee kulkemaan aukiolta poispäin. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä kauempana aukiosta ravintola sijaitsee, sen parempi hinta-laatusuhde sillä yleensä on. Varteenotettava paikka Raatihuoneentorin ympäristössä virolaisille perinneruoille on Kuldse Notsu Körts (Dunkri 8) [kartalla]. Kulman takana on harvinainen vegaaneille soveltuva ravintola Vegan (Rataskaevu 10) [kartalla]. Rataskaevu on katu, jolla on lähes joka vuosi uusia ravintoloita ja jonka varrella on hyvin monipuolinen ja valtaosin kohtuuhintainen valikoima ruokapaikkoja.

Jonkin verran ravintoloita vanhassakaupungissa lähellä Raatihuoneenaukiota on myös Pikk jalg -kadulla [kartalla], joka johtaa Toompean mäelle. Tämä Aleksanteri Nevskin kirkosta ja eduskuntatalosta tuttu alue on sekin varsin hyvä aterialle, joskin siellä monet paikat ovat vähän keskimääräistä hienompia ja kalliimpia. Ne tarjoavat kuitenkin erittäin hyviä ruokia, ja palvelukin pelaa monella kielellä.

Paljon ravintoloita vanhassakaupungissa on myös lähellä Raatihuoneentoria olevilla Uus-, Vene-, Pikk- ja Lai-kaduilla. Niistä etenkin Uus on hyvin monipuolinen, ja sen varrella voi syödä niin korkeatasoisia paikallisia ruokia kuin ulkomaisia herkkujakin. Pikk-kadulla sijaitsee kaikenlaisia paikkoja teksasilaisesta kreikkalaiseen ja tietenkin myös Hell Hunt (Pikk 39), joka tarjoaa suomalaisille hyvin maistuvia ruokia yömyöhään. Lai- ja Vene-kaduilla on paljon korkeatasoisia ravintoloita, joiden joukkoon kuuluu venäläisiä ja italialaisia ravintoloita. Nämä kaikki kadut soveltuvat hyvin ravintolan etsiskelylle, joskaan mitään edullisia hintoja ei näillä kaduilla tule vastaan.

Hell Hunt
Hell Hunt tarjoaa suomalaisille hyvin maistuvia ruokia yömyöhään.

Raatihuoneentorin toisella puolella vanhassakaupungissa on ravintoloita melkoisesti myös Nigulisten kirkkoa ympäröivillä kaduilla, etenkin Harjun ja Rüütlin varrella. Nämä ovat varsin monipuolisia katuja, niin että niillä on kaikenlaista tasokkaista kalaravintoloista olutbaariin ja edullisiin vaihtoehtoihin. Täälläkin hinnat tuppaavat olemaan kalliita, kuten vanhassakaupungissa kaikkialla nykyään, mutta täällä on varsin kohtuuhintaisiakin ravintoloita, kuten georgialainen Tbilisi (Rüütli 18) [kartalla].

Hyvin lähellä näitä katuja Suur-Karja [kartalla] on jo pitkään toiminut yhtenä suomalaisten pääasiallisista juhlimiskaduista koko kaupungissa. Kadun varrella on myös ravintoloita, ja monet baarit tarjoavat ruokia nekin, ja täällä voi syödä myöhäänkin illalla ja jopa keskellä yötä. Paljon baareja ja ruokapaikkoja on myös läheisillä kaduilla, kuten Väike-Karja-, Sauna- ja Müürivahe-kaduilla. Varsinainen pääkallopaikka tällä suunnalla on Soprus-elokuvateatterin vieressä [kartalla], jossa edellä mainittujen katujen lisäksi Vana-Posti-kadulla on joka vuosi uusia ravintoloita mutta myös vanhoja suosikkeja.

Satama ja Rotermanni

Vanhankaupungin ulkopuolella on melkoisesti ravintoloita nykyisin. Nykyään, kun Tallinna on kaupunkina vähintäänkin yhtä turvallinen paikka kuin Helsinki, kannattaa Kesklinn-keskustan katuja mittailla myös uudella puolella.

Suomalaisille tuttu katu on Mere pst -puistokatu, joka johtaa satamasta Viru-aukiolle vanhankaupungin eteen ja jonka varrella on etenkin Rotermannin korttelin edustalla melkoisesti erilaisia juoma- ja ruokapaikkoja. Rotermannin korttelissa on lisää ruokapaikkoja muuallakin kuin aivan kadun vieressä, ja lisää ravintoloita, jotka tosin tarjoavat vähemmän juhlavia aterioita, on sataman yhteydessä olevissa kortteleissa. Tämä ei kuitenkaan ole mitään suositeltavaa aluetta ravintolalle, sillä ruoat ovat kalliita ja hinta-laatusuhteeltaan heikkoja ja nykyisin täällä on enemmänkin bailu- ja stripteasepaikkoja kuin ravintoloita. Yksi poikkeus tällä alueella on kuitenkin kaupungin arvostetuimpiin ravintoloihin kuuluva Ö (Mere pst 6E).

Viru Keskus ja sen takana sijaitsevat kadut

Viru Keskuksen tienoo [kartalla] on suomalaisten tuntema ateriointipaikka, ja etenkin talven kylminä kuukausina itse keskuksen ravintolat ovat suosittuja niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Uusi asia vuonna 2017 on se, että toisen kerroksen itsepalveluravintolan ovat korvanneet kaksi aasialaista ravintolaa, joissa on keskipäivällä edullisia annoksia ja noutopöytä.

Viru Keskuksen vieressä ja lähikaduilla on paljon lisää ravintoloita, usein hyvin lyhyen matkan päässä Viru-hotellilta. Esimerkiksi Maneezi-katu on seuraava katu Viru Keskuksen jälkeen, ja sen varrella on baareja ja ravintoloita, kuten autenttinen kaukasialaisia ruokia tarjoava ravintola, Shes-Besh. Tämä on varsin kohtuuhintainen paikka maistella etenkin grillilihoja, ja täällä on hyvää kaukasialaista tunnelmaa musiikkia myöten.

Maneezin ohi kulkeva Narvan maantie on varteenotettava ravintolakatu, etenkin jos kulkee muutaman sata metriä poispäin Viru-hotellilta. Katu on kuitenkin viime vuosina muuttunut enemmän kuin kenties yksikään toinen koko kaupungin kaduista. Sen varrella on nykyisin kirjava valikoima ravintoloita ja kahviloita, jotka muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ovat täysin erilaisia kuin vielä muutama vuosi sitten.

Toisella puolella Viru Keskusta, Tammsaaren puiston takana on sielläkin hyvä määrä ravintoloita ja baareja. Monet baarit, kuten kahvilatkin, tarjoavat Tallinnassa varsinaisia aterioita. Estonia-puistokadun varrella, joka alkaa Viru Keskuksesta mutta kulkee vanhastakaupungista katsottuna Tammsaare-puiston takana, on lukuisia ravintoloita. Siellä ei kuitenkaan ole tasokkaita, kunnollisia ruokapaikkoja kuin nimeksi, mutta Energia-kahvilan vieressä oleva kebab-ravintola (Kaubamaja 4) on paikka, josta saa kohtuuhinnalla kunnon kebabia ja falafelia, kuten myös joitain muita ruokia. Kulman takana, Rävälan puistokadulla, Kaubamajan takaosassa oleva City Pub on paikka, jossa on ruokia, ja Virossa perusbaarit yleisesti tarjoavat kohtuuhintaisia ruokia.

Hyväksi paikaksi löytää monenmoisia ruokia on tullut myös läheinen Solaris-kauppakeskus [kartalla]. Täällä on ruokia edullisesti mukaan myyviä pisteitä, aasialaisia ravintoloita ja suosittu Lido-itsepalveluravintola, joka Riiassa käyneille on tuttu paikka. Solaris-keskuksessa on myös useita hintavia kahviloita, ja sieltä saa kaikenlaisia ruokia, joita voi nopeasti haukata.

Kalamaja ja Telliskivi

Muualla Tallinnassa on ravintoloita siellä täällä, eikä niihin juuri kannata lähteä, jos ei tiedä tarkkaan ravintolaa ja sen osoitetta. Poikkeuksena tästä on nykyisin Kalamaja, missä ravintoloita on heti sataman jälkeen. Kalasadamassa on Viron parhaisiin ravintoloihin kuuluva Moon [kartalla], joka muuten on kiinni koko heinäkuun, ja muitakin vaihtoehtoja, kuten korkeatasoinen aasialainen Cha Dao (Suur-Patarei 2). Jos tästä kulkee Suur-Patarei-katua pitkin kohti varsinaista Kalamajaa, tulee pian vastaan Patarei-vankila [kartalla], jonka erikoisella hiekkarannalla oleva kahvila on avoinna toukokuusta syyskuulle.

Lisää ravintoloita ja baareja on Vana-Kalamaja-kadun [kartalla] varrella ja sen liepeillä, mutta tällä kaupunginosan varsinaisella asuinalueella on toistaiseksi melko vähän ravintoloita. Mikäli mielii valita ateriansa monen vaihtoehdon joukosta Kalamajasta, kannattaa siirtyä Vana-Kalamaja-katua pitkin kohti vanhaakaupunkia.

Kalamajan pääasiallinen ravintolatienoo on heti Vana-Kalamajan päässä, vanhankaupungin Suur-Kloostri-kadun edessä, missä on Balti Jaam -rautatieasema [kartalla] ja värikäs tori. Siellä on erilaisia ruokapaikkoja ja piste, josta saa georgialaisia piirakoita, mutta asema on vuonna 2017 remontissa ja kaikki tienoolla on muutoksen kourissa. Kesäisin sen ravintoloilla on poikkeuksetta terassit, mutta tämä on hivenen nuhjuista tienoota, jolla aterioiden hinnat ovat edullisia ja jossa viihtyvät paikalliset.

Boheem Koplissa
Kopli on nykyisin ravintoloiltaan varsin hyvä katu. Sen varrella on kaikenlaista, kuten kevyitä ruokia tarjoava Boheem-kahvila-ravintola.

Vana-Kalamaja-kadun päässä oleva ja asemaa vastapäätä oleva katu eli Kopli on nykyisin ravintoloiltaan varsin hyvä katu. Sen varrella on kaikenlaista aasialaisesta ravintolasta Leila-baarissa (Kopli 4/6) tarjoiltaviin kaukasialaisiin ruokiin ja kevyitä ruokia tarjoavaan Boheem-kahvila-ravintolaan (Kopli 18). Koplin varrella on muitakin paikkoja, kuten edullisia lounaita tarjoava kiinalainen ravintola. Kadun ja aseman ympäristön huomionarvoisin ruokakoju nykyisin on BaoJaam [kartalla], jonka eksoottiset ruoat tehdään paikallisista aineksista.

Jos tästä jatkaa Rimi-valintamyymälän luo ja kääntyy vasempaan, saapuu parin sadan metrin päässä kulmauksesta Telliskiven luovalle keskukselle [kartalla], jolle on ilmaantunut melkoisesti erilaisia ravintoloita ja pikaruokapaikkoja. Sinne Baltian aseman suunnalta kävelevän on hyvä ensin katsastaa Depoo Turgin takana, entisen raitiovaunupysäkin tienoilla (Telliskivi 62) olevat ravintolat, joihin kuuluu vietnamilainen Konteiner. Telliskiven vanhemmissa osissa on sisäpihoilla monipuolinen valikoima ruokapaikkoja, kuten aasialaisia ruokia tarjoava Lentävä lautanen, Kivi Paber Käärid ja ranskalaisia fuusioruokia tarjoava Frenchy. Pidetty siellä on kesäterassilla varustettu F-Hoone, joka on myös hyvä aamiaispaikka ja joka on perheiden suosiossa. Se on hyvin suosittu lounasaikaan, ja kesäisin sen terassilla on mukava myös vain ottaa juoma.

Kadriorg

Kesäisin ehdoton paikka vierailla aivan lähellä keskustaa on Kadriorgin kaupunginosa, ja tännehän pääsee vaivattomasti keskustasta raitiovaunuilla 1 ja 3. Täällä on viehättäviä kahviloita ja myös ravintoloita, joissa on mukava nauttia tästä ainutlaatuisen kaupunginosan ja puistoalueen tunnelmasta. Ikävä kyllä georgialainen ravintola Argo Baar jouduttiin sulkemaan, mutta valinnan varaa riittää nykyään etenkin Poska- ja Koidula-katujen varrella puiston kulmauksen tienoilla. Vähän kauempana puistoalueesta ravintola Salt [kartalla] (Vase 14) on alueen arvostetuimpia ravintoloita, ja Villa Thai (Vilmsi 6) [kartalla] tarjoaa aasialaisia ruokia yliopiston päärakennuksen vieressä. Pidetty kahvila-ravintola Nop (J. Köleri 1) on paikka Villa Thain naapurissa, ja siellä on erinomaiset aamiaiset, maukasta kalakeittoa ja muitakin ruokia. Varsinaisella puistoalueella ei ole oikeastaan hyviä ruokapaikkoja.

Viron parhaat ravintolat

Virolaiset ravintola-asiantuntijat äänestävät vuosittain, mitkä ovat Viron parhaat ravintolat. Vuonna 2016–17 suurin osa niistä sijaitsee edelleen Tallinnassa, ja kärkikaartiin kuuluivat muun muassa Vene-kadulla sijaitsevat Telegraaf-hotellin Tchaikovsky (Vene 9), jossa yhdistellään ranskalaisia ja venäläisiä ruokia, ja Ribe (Vene 7), joka ei ole sen kalliimpi kuin muutkaan keskikastia hintavammat ravintolat.

Lido-itsepalveluravintola
Erinomainen, suosittu latvialainen ketjuravintola Lido on jo muutaman vuoden pitänyt suosittua, suurta ravintolaa Solaris-kauppakeskuksen yläkerrassa.

Itsepalveluravintolat

Paikallisten keskuudessa suosituimpia ravintoloita ovat itsepalvelumenetelmällä toimivat ravintolat, jotka ovat kaikenlaisten virolaisten suosiossa ja joita on kaikkialla kaupungissa. Ruokailu niissä on rentoa ja edullista, ja niissä voi yleensä myös syödä terveellisesti. Itsepalveluravintolat ovat hyviä myös kasvissyöjille ja erikoisruokavalioita noudattaville, ja siellä on itse täysin kontrollissa sen suhteen mitä suuhunsa laittaa.

Erinomainen, suosittu latvialainen ketjuravintola Lido on jo muutaman vuoden pitänyt suosittua, suurta ravintolaa Solaris-kauppakeskuksen yläkerrassa. Ravintolasta saa kolmen lajin erinomaisen aterian juomineen 5–10 eurolla, ja siellä on myös hyvää tunnelmaa ja näkymätkin ovat hyvät.

Toinen keskustan uudella puolella sijaitseva Poogen-itsepalveluravintola on Kansalliskirjaston (Tõnismägi 2) [kartalla] vuonna 2016 sellaisenaan avattu kafeteria, joka on kylläkin melko suosittu paikka viikolla lounasaikaan. Tässä vain parin sadan metrin päässä Vapaudenaukiosta sijaitsevassa itsepalveluravintolassa on mukavaa tunnelmaa ja korkeatasoiset ruoat, ja siellä on myös kahvilapuoli, jolla voi ottaa vaikka kohtuuhintaisen oluen. Noutopöydästä tarjotaan ruokia ma–pe klo 11–16.

Kahvilat

Tallinnan kahvilat ovat vuosien varrella kokeneet muutoksia, ja siellä on nykyisin melkoinen valikoima mitä erilaisimpia kahviloita. Kahvilat Virossa tarjoavat aina alkoholia, jota paikalliset baarien puutteessa niissä lipittelivät jo neuvostoaikoina, ja kahvilat myös tarjoavat ruokia, joihin kuuluu paitsi kahvileipiä ja pikkupurtavia usein myös suurempia annoksia. Kahviloiden joukossa on ketjukahviloita, joista Reval on näkyvimpiä mutta ei enää yhtä edullinen kuin vielä muutama vuosi sitten. Kahvilat voivat mennä kiinni aikaisin, mutta ne ovat paikallisten elämän keskipisteitä ja niissä istuskelu on kaiken ikäisille normaalia. Kohvik eli kahvila on Virossa ja Tallinnassa aina käypä vierailupaikka, oli sitten aamu, päivä tai ilta.

Tallinnan klassisin kahvila on vuonna 1864 avattu Maiasmokk (Pikk 16), jossa on kenties kaupungin herkullisimmat leivonnaiset. Maiasmokk, joka tarkoittaa suomeksi herkkusuuta, on Tallinnan vanhin ja yksi Euroopan vanhimmista kahviloista. Kahvila on hyvin suosittu, sillä se on aivan Raatihuoneentorin takana ja alueella, jolla pyörii ympäri vuoden turisteja. Siellä on lähes aina jonoa, eikä sieltä juuri koskaan saa vaivatta tai odottelematta omaa pöytää.

Maiasmokk
Tallinnan klassisin kahvila on vuonna 1864 avattu Maiasmokk, jossa on kenties kaupungin herkullisimmat leivonnaiset.

Tallinnassa on paljon meneviä kahviloita, joissa voi iltaisin olla ohjelmaa tai ainakin tiskijukka. Tällainen on vanhassakaupungissa, lähellä dominikaaniluostaria sijaitseva Sinilind (Müürivahe 50), ja siellä voi päivisin syödä, kesällä istua terassilla ja koska tahansa viihtyä neuvostoajoista muistuttavissa sisätiloissa.

Neuvostoajoista lähtien Tallinnassa olleet kahvilat ovat edullisia, ja niissä käy eniten paikallisia. Tosin suomalaisia vierailee melkoisesti Kaubamajan vieressä olevassa Energiassa (Kaubamaja 4), jossa on mukava ottaa minkälainen juoma tahansa ja välipalaksi vaikka perinteinen kilohailivoileipäkilohailivoileipä. Toinen vastaavanlainen kahvila on melko lähellä sijaitseva Narva (Narva mnt 10). Se on kahvila-konditoria, josta käydään hakemassa kakkuja ja jossa tästä syystä on lähes aina jonoa. Sieltä saa monipuolisesti ruokia pääruoista voileipiin ja lettuihin, ja se on hyvä paikka myös vain perinteiselle kahvituokiolle.

Tallinnassa kahvilat eivät useinkaan ole kovin edullisia, kahvi maksaa lähes saman kuin Suomessa mutta paikallisten suosiossa olevat kahvilat ovat aina edullisempia kuin modernit, länsimaistyyliset paikat. Like a Local esittelee kaupungin kahviloita.

Lisää ravintoloita

Visit Tallinn esittelee Tallinnan ravintoloita tyypin mukaan luokiteltuina  |  TripAdvisor esittelee ravintoloita tietynlaisessa paremmuusjärjestyksessä

Ravintoloissa tarjottavat ruoat

Tallinna on kotimaan suuria kaupunkeja monipuolisempi paikka ravintoloiden suhteen, ja siellä voi syödä hyvin sekä paikallisia ruokia että lähes kaikkialta maailmasta peräisin olevia ruokia. Virolaiset ruoat ovat melko hyviä, ja niitä voi löytää mistä tahansa. Muualta tulevista ruoista perinteisimpiä ovat entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ruoat, joihin kuuluu paitsi korkeatasoisia venäläisiä ruokia myös kaukasialaisia grillilihoja, georgialaisia ruokia kuten saslikkia ja muita maukkaita ruokia, jotka ovat perinteisesti olleet Baltian suosituimpia ravintolaruokia. Niiden lisäksi kaupungissa on melkoinen valikoima pihviravintoloita laidasta laitaan, italialaisia ruokia sieltä saa mistä tahansa, aasialaiset ovat nekin nykyään yleisiä ja paljon muitakin kuten kreikkalaisia pikaruokia siellä voi napostella.

Virolaiset ruoat ja keskiaikaiset ruoat

Virolaiset ruoat ovat melko hyvin esillä Tallinnan keskustassa, ja monet kaikkein parhaat ravintolat tarjoavat virolaisia perinneruokia tai ainakin ruokia, jotka valmistetaan vain paikallisista aineksista ja joita yhdistellään muualta tuleviin ruokiin.

Rataskaevu
Rataskaevu on yksi vanhankaupungin monipuolisimpia ravintolakatuja.

Yksi uusimpia, keskeisimpiä ja tasokkaimpia virolaisia ravintoloita on Farm (Müürivahe 27), jossa on edullinen lounas ja joka on Viru-kadun kulmauksessa. Rataskaevu on yksi vanhankaupungin monipuolisimpia ravintolakatuja, ja siellä oleva Vanaema Juures on erikoistunut virolaiseen ruokavalioon. Samalla kadulla oleva, lettuja ja pannukakkuja tarjoava Kompressor (Rataskaevu 3) on hyvä paikka suolaiselle tai makealle letulle. Baltian maissa letut ovat yksi suurimpia perinteisiä herkkuja, niitä täytellään kaikenlaisella mutta Virossa ei ole yhtä paljon letturavintoloita kuin Latviassa ja Liettuassa.

Visit Tallinn esittelee suomeksi muutaman virolaisia ruokia tarjoavan ravintolan

Venäläiset ruoat

Venäläisiä ruokia tarjoavat ravintolat kuuluvat yleensä Tallinnan hienoimpien joukkoon, eikä Tallinnasta ole helppo löytää edullisia venäläisiä ruokia. Yksi poikkeus on Solaris-kauppakeskuksen itsepalveluravintola Lido, jonka ruoista osa on venäläisiä tai venäläisvaikutteisia.

Tyypillisimpiä venäläisiä ravintoloita ovat kalliit ja hienot ravintolat, joista yleensä saa eräitä kaupungin parhaita ruokia. Tchaikovsky (Vene 9) on kaupungin kenties paras ravintola. Raatihuoneentorilla oleva Trojka on ravintola, joka soveltuu hienoihin tilaisuuksiin ja joka kelpaa kaikkein nirsoimmillekin. Myös vanhassakaupungissa sijaitseva Hermitage (Rataskaevu 7) kuuluu sekin kaupungin ravintoloiden ehdottomaan aateliin. Sataman lähistöllä olevissa majapaikoissa yöpyville Lootsi-keskuksen Masha (Lootsi 14) on aivan kelvollinen venäläinen ravintola.

Muut entisen Neuvostoliiton alueelta tulevat ruoat

Entisen Neuvostoliiton alueelta tulevia ravintoloita ja muita ruokapaikkoja on Tallinnassa aina ollut melkoisesti, mutta nykyisin niitä on vähemmän kuin koskaan ennen.

Pikaruokina tseburekit eli georgialaiset piirakat ovat edelleen suosittuja, ja Balti jaam -asemalla oleva kioski myy niitä ympäri vuorokauden. Sen vieressä oleva Depoo Turg on sisätori, jonka edullisessa kahvilassa on kaikenlaisia entisen Neuvostoliiton alueelta tulevia ruokia ja välipaloja. Yksi parhaista kaukasialaisista ravintoloista on azerbaidžanilaisia ruokia tarjoava Leila (Kopli 4), joka on aivan Balti jaamin vieressä. Siellä on erinomaisia ruokia, joiden kuningas azerbaidžanilaisissa ravintoloissa on lula-kebabLula-kebab.

Georgialaista ruokaa
Georgialaiset piirakat ovat edelleen suosittuja, ja uudelta Balti jaamin torilta niitä saa edullisesti.

Aivan samanlaisia mutta hintavampia ruokia turistivoittoisemmassa ilmapiirissä saa vanhankaupungin toisella puolella, Viru Keskuksen vieressä olevasta ravintolasta nimeltään Shesh-Besh, joka on Maneezilla, Viru Keskuksesta katsoen seuraavalla poikkikadulla. Ravintolan nimi, joka tulee vastaan eri paikoissa ja yhteyksissä, tarkoittaa backgammonia.

Keskustan ulkopuolella olevista ravintoloista yksi parhaita ja viihtyisimpiä on Pirosmani [kartalla], josta saa saslikkia ja muita tyypillisiä georgialaisia ruokia. Se sijaitsee Nõmmessä, jossa on kesäisin mukavaa tunnelmaa, ja ravintola on kätevästi bussilinjan 23 reitin varrella ja ”Üliõpilaste tee” -bussipysäkin vieressä.

Aasialaiset ruoat

Aasialaiset ruoat ovat Tallinnassakin hyvin suosittuja, ja sieltä saa erityisen hyvin vietnamilaisia ja intialaisia ruokia. Kurjat yleisaasialaiset ravintolat, joista saa sekalaista nuudeli- ja riisiruokaa, ovat keskustasta lähes kadonneet. Monet aasialaiset ravintolat ovat tasoltaan keskinkertaisia mutta usein melko kalliita, niin että niistä saa vaivoin aterian alle 8–10 eurolla. Aasialaiseen ravintolaan menevän onkin hyvä katsoa hintoja, jotta ei tule yllätyksiä, ja kasvisruokiin mieltyneen on hyvä varmistaa, että ravintolasta saa soijaa tai tofua, sillä aina niitä ei ole tarjolla.

Keskeinen paikka syödä aasialaisia ruokia, joita on noutopöydässä ja edullisimmillaan viikolla lounasaikaan, on Viru Keskuksen toinen kerros. Siellä on kaksi melko kohtuuhintaista aasialaista ravintolaa, jotka ovat paikallisten toimistotyöntekijöiden suosiossa.

Jos haluaa syödä taatusti maukkaita intialaisia ruokia hienoissa puitteissa, on Spice (Pikk 14) yksi keskeisimpiä ja pidetyimpiä aasialaisia ravintoloita, aivan Raatihuoneentorin vieressä. Toinen taatusti tasokas ja keskeisellä paikalla sijaitseva intialainen ravintola on Chakra (Bremeni käik 1), ns. Bremenin tornin vieressä ja rauhallisella paikalla.

Thaimaalaisten ruokien ystäville voidaan suositella vanhassakaupungissa olevaa ravintolaa nimeltään Krua (Vana-Viru 13), joka on aivan turistien suosimien pääpaikkojen vieressä. Se soveltuu juhlaviinkin tilanteisiin, ja samaa pätee saman kadulla olevaan ravintolaan Tai Boh. Näitä kahta ravintolaa vastapäätä oleva Wok to Walk puolestaan on myöhään avoinna oleva peruspaikka, josta aasialaisia ruokia saa nopeasti ja edullisesti.

Kansainväliset ruoat

Tallinnan ravintolamaailma on 2010-luvulla siirtynyt noudattamaan samantyylisiä trendejä kuin tulee vastaan muuallakin, mikä on tylsistyttänyt kaupungin ravintoloita ja niistä saatavia ruokia. Siellä on tarjolla sushia, hampurilaisia ja italialaisia ruokia aivan liiaksi, ja muita ruokia haluavan on entistä vaikeampi noin vain löytää mieleistä ruokapaikkaa.

Muista kansainvälisistä ruoista pihvit ovat varsin yleisiä. Niitä mainostetaan ja on tarjolla siellä täällä, ja Tallinnasta saa alle 15 eurolla pippuripihvin ja oluen. Yksi edullinen, keskeinen mutta keskeisyydestään huolimatta hivenen huomaamaton ravintola on Karu Baar (Viru- ja Sauna-katujen kulmaus), josta saa pihvin ja oluen alkaen alle 10 eurolla. Siellä on viime vuosina ollut tarjous, jolla pääruoan kanssa saa ilmaisen pienen oluen, joten tämä on hyvä varmistaa ennen kuin tilaa ruoan kanssa juomaa.

Jos mielii kreikkalaisia gyroksia ja muita kreikkalaisia ruokia, on Aia-kadun Rimiä vastapäätä sijaitseva Pitas Gyros (Aia 10) oiva nopea paikka, joka on viikonloppuisin avoinna klo 05 asti.

Kebab ei ole yhtä suosittua Tallinnassa kuin Suomessa, mutta siellä on muutama hyvätasoinen kebab-ravintola. Yksi uusimpia ja suurimpia, josta saa viikolla edullisen lounaan, on Vapaudenaukiolla sijaitseva, pidetty Square Kebab. Se on alikulkutunnelissa, joka kulkee Vabaduse väljak -aukiolta Kaarli puiesteelle.

Kasvisruoat

Tallinnassa on tarjolla melkoinen määrä kasvisruokia. Niitä on takuuvarmasti aasialaisissa ravintoloissa, joita on mainittu yläpuolella, ja thaimaalaisia ja vietnamilaisia ruokia tarjoavista ravintoloista saa tofua ja intialaisista muita aineksia sisältäviä kasvisruokia, jotka ovat kenties alallaan maailman parhaita. Monissa muissakin ravintoloissa on kasvisannoksia, mutta Tallinnassa on kannattavaa vierailla kasvisruokiin erikoistuneessa ravintolassa, eikä näin tarvitse syödä lihankäryä haistellen.

Yksi perinteisimpiä ja tasokkaimpia kasvisravintoloita on Vegan Restoran V (Rataskaevu 12), joka sijaitsee aivan Raatihuoneentorin vieressä, erinomaisen ravintolakadun varrella. Toinen myös vegaaneille soveltuva ravintola vanhassakaupungissa on Vegan Inspiratsioon (Lai 44), jossa on kohtuulliset hinnat.

Happy Cow esittelee lisää kasvisravintoloita ja -kahviloita.

Ravintolan hintoja vertailemassa
Kalliita ravintoloita löytyy vanhastakaupungista kuin sieniä sateella. Hintoja on tästä syystä hyvä tarkastella etukäteen ruokalistoista, joita lähes poikkeuksetta on ravintoloiden ulkopuolella.

Hintataso

Tallinnassa ruokien hinnat ovat nousseet, mutta siellä on edelleen suuri hintahaitari ja ruoat maksavat lähes poikkeuksetta ainakin jonkin verran vähemmän kuin Suomessa. Alkoholijuomat ovat edullisempia kuin kotimaassa, ja myös siksi lasku on illan päätteeksi maltillisempi kuin se olisi Suomessa. Tästä huolimatta rahaa palaa Tallinnan ravintoloissa aivan eri tavalla kuin 90-luvulla, ja siellä on vaikea syödä kunnolla alle 10 eurolla.

Edullisimmat ravintolat ovat yleensä itsepalveluravintoloita tai -bistroja, ja niistä voi ainakin muualta kuin vanhassakaupungissa saada aterian alkaen parilla kolmella eurolla. Lidossa saa 5–6 eurolla kasattua itselleen hyvän aterian, mutta sielläkin kalaruoat ja tukevat liharuoat ovat melko hintavia. Lounaat viikolla noin klo 11–16 ovat edullisia, ja tällöin kaikkialla kaupungissa voi ruokailla 4–8 eurolla. Kebabia ja muita pikaruokia saa myös edullisesti, ja tyypillinen kebablautanen ranskalaisilla ja juomalla maksaa 6 euroa.

Normaalit ravintolat, joissa on pöytiintarjoilu ja mukavaa tunnelmaa, ovat kalliimpia vanhassakaupungissa kuin muualla. Turisteille suunnatut ravintolat ovat kalleimpia, ja niitä on eniten juuri vanhankaupungin pääpaikoilla. Vanhassakaupungissa voi syödä joissain tapauksissa edullisestikin, ja esimerkiksi letut ovat halpoja sielläkin. Normaali illallinen tai viikonloppuna nautittu lounas maksaa herkästi 10 euroa, mutta jos syö liha- tai kalaruokia, voi hinta helposti nousta yli kymmenen euron.

Kalliit ravintolat ovat nykyään Tallinnassa hyvin tavallisia, ja niitä löytyy vanhastakaupungista kuin sieniä sateella. Hintoja on tästä syystä hyvä tarkastella etukäteen ruokalistoista, joita lähes poikkeuksetta EU:n lakien mukaisesti on ravintoloiden ulkopuolella. Kalliissa ravintoloissa, jotka kenties kuuluvat Viron parhaisiin, ateriat maksavat 15–20 euroa ja pöytävaraus on hyvä tehdä etukäteen.

Juomarahat ja maksukortit

Juomarahoja ei Tallinnassa kannata mietiskellä, sillä niihin ei ole totuttu eivätkä virolaiset ole niitä koskaan jaelleet. Loppusummaa voi pyöristää vähän ylöspäin, mutta pääasiassa juomarahoja ei ole tarvetta jättää.

Maksukortit käyvät erittäin hyvin Tallinnassa, ja niillä voi maksaa pieniäkin summia. Siellä kuitenkin on jonkin verran paikkoja, joissa kortit eivät käy, ja ne ovat usein kaikkein edullisimpia paikkoja, kuten kahviloita ja ruokapisteitä. Käteistä on hyvä olla jonkin verran aina mukana, ja joissain tapauksissa käteisellä on kätevämpi ja nopeampi maksaa kuin kortilla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/06

Lukijoiden kommentteja

Kaksi hyvää paikkaa Tallinnassa: Texas ja Hellhunt. Molemmat Pikk-kadulla melkein peräkäin. Löytää helposti, mutta ei mitään turistirysiä. Todella hyvää sapuskaa kohtuuhintaan ja mukava pubitunnelma. Molemmat toimii niin olut- kuin mättöpaikkanakin. /Tomppa

Minä olen tykännyt Solaris-keskuksessa olevasta Lidosta eniten! Se on hyvä ruokarajoitteisille tai pieniruokaisille, kun on helpompaa koostaa itse sopiva annos. /Veera

Vaimon kanssa ruvennut kehittymään nyt alkuvuodesta tällainen pieni harrastus, että käydään vähintään kerran viikossa ulkona syömässä kaksistaan, useammin mikäli vain ehtii. Ei olla vielä kertaakaan samassa ravintolassa toistamiseen vierailtu ja se onkin ollut yllättävän virkistävää, kun pääsee tutustumaan ravintoloiden erilaisiin miljöisiin ja ruokiin.

Testattiin tossa vaimon kanssa viimeisimpänä Tallinnassa ravintola Scheelin antimia viime lauantaina. Ravintolassa oli väkeä kohtuullisesti, mutta rauhassa sai kyllä olla ja tarjoilu pelasi oikein hyvin. Ankan fileet kummallekkin, pullo viiniä, minulle jälkiruoaksi Crème brûlée ja vaimolle maistui suklaakakku jonkinlaisella sorbetilla. Ruoat kaiken kaikkiaan laadukasta ja maukasta. Lompakko keveni n. 60 eurolla, joka ei paljoa ole onnistuneesta illallisesta. Mukavan elegantti paikka syödä Vanhan kaupungin ytimessä ja suosittelen ehdottomasti käymään.

Ollaan suurin osa varailtu www.tableonline.fi:n kautta. Onhan se helpompi kun heti näkee, että onko tilaa vai ei niin ei tarvii jokaseen ravintolaan erikseen rimpautella.

Huomenna otetaan Ribe kokeiluun. /Anttoni Böyrdain Tallinnassa

Itse suosittelen Leibiä ja Ribeä. Viime viikonloppuna tuli testattua Ribe ja voin sanoa että äärimmäisen hyvä hinta-laatusuhde (ainakin Suomen tasoon verrattuna)! Maistelumenu oli erinomainen ja viinipaketti kannattaa napata sen kylkeen - sommelier osaa asiansa.
Kirjoitimme ravintolasta myös kattavamman arvostelun, lukekaa ihmeessä jos haluatte lisätietoa paikasta. //Tiina&Ila /Pitkän Kaavan Kautta

Moon on maineensa veroinen, taas 50:n parhaan listalla. Hinta/laatu erinomainen. /Pöytä varattu uudelleen

Alter Ego Rotermannissa on tosi hyvä paikka. Viinivalikoima on erityisesti hyvä, kun he tarjoavat Espanjalaisia viinejä joita ei saa kaupasta. Tarjoilijat ovat miellytävät ja ruoka on tosi hyvä ja hintatasokin hyvä /Tuuli K

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti