hotellien haku
Booking.com
Viiniravintola
Tervetuloa hyvän viinin ja purtavan pariin.

Ravintolat Tallinnassa ja virolainen ruokakulttuuri

Tällä sivulla ruokaillaan Tallinnan ravintoloissa, pohditaan tallinnalaisen ruokakulttuurin olemusta, päntätään baarien A, B ja C, harkitaan tipin jättämistä ja lopuksi käydään kahvilla ja oluellakin.

Tallinnan parhaat ravintolaseudut

Tallinnassa on eniten ravintoloita vanhassakaupungissa ja sen välittömässä läheisyydessä, missä suomalaiset ovat tottuneet syömään Viru-keskuksessa ja sen takana olevilla alueilla 1990-luvulta lähtien. Lisää ravintoloita hintavan vanhankaupungin ulkopuolella on Rotermanni-keskuksessa ja satamassa, missä kummassakin on suppea valikoima ruokaravintoloita, lähellä Vapaudenaukiota, missä Solaris-ostoskeskuksen ja Kaubamajan välisellä alueella on paljon ruokapaikkoja, ja Kalamajassa, missä aivan vanhankaupungin vieressä olevilla kaduilla ja etenkin Telliskivi-kadulla on entistä enemmän ravintoloita ja pikaruokapisteitä. Hivenen keskustan ulkopuolella oleva Kadriorg on sekin etenkin kesäisin varteenotettava paikka ruokailla, ja jonkin verran ravintoloita on myös muualla kaupungissa, kuten Piritassa, jonka lähellä olevassa tv-tornissa on nykyisin tasokas ravintola.

Vanhakaupunki

Tallinnassa ravintoloita on erityisen paljon vanhassakaupungissa, missä onkin kaikenlaisia ruokia tarjoavia ruokapaikkoja. Viru-aukiolta miltei Viru-hotellin edestä lähtevä Viru-katu [kartalla] on usein ensimmäinen katu, jolla vanhassakaupungissa kävellään. Tämän kadun varrelle on viime vuosina ilmestynyt korkeatasoisia ja hintavia ruokapaikkoja, jotka tarjoavat kaikenlaisia ruokia suomalaisista baariruoista australialaisiin pihveihin ja virolaisiin perinneruokiin.

Keskiaikaisia aterioita on lisää tarjolla Viru-kadun päässä, missä Raatihuoneen vaiheilla on useita keskiaikaisia ruokia myyviä ravintoloita. Ne ovat kuitenkin kalliita ravintoloita, joista esimerkiksi Olde Hansa on muuttunut kansainvälisesti suosituksi turistirysäksi, ja se on nykyään ylihintainen ja ruoiltaan keskinkertainen. Sitä vastapäätä sijaitseva Peppersack on puolestaan hivenen edullisempi keskiaikainen ravintola, jossa on tarjolla erittäin hyviä aamiaisia kaurapuurosta munakkaisiin. Aivan näiden vieressä, Vene-kadun alussa sijaitseva Reval Cafe on Tallinnan oman kahvilaketjun keskeisin piste, ja siellä on muuta Raatihuoneentorin ympäristöä edullisemmat hinnat.

Raekoja plats eli Raatihuoneentori on kaikkien tuntema ravintoloiden suosima alue, joka on kesäaikaan terasseja täynnä ja jossa, kuten Viru-kadullakin, viihtyvät aterioimassa miltei yksinomaan turistit. Ateriat ovat sekä itse aukiolla että sen välittömässä läheisyydessä hintavia, usein Suomen hinnoissa tai jopa kalliimpia, mutta edullisempia ravintoloita ja kahviloita tulee vastaan, jos lähtee kulkemaan poispäin aukiolta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä kauempana aukiosta ravintola sijaitsee, sen parempi hinta-laatusuhde sillä yleensä on. Varteenotettava paikka Raatihuoneen ympäristössä virolaisille perinneruoille on Kuldse Notsu Körts (Dunkri 8) [kartalla]. Kulman takana on harvinainen vegaaneille soveltuva ravintola Vegan (Rataskaevu 10) [kartalla]. Rataskaevu on katu, jolla on lähes joka vuosi uusia ravintoloita ja jonka varrella on hyvin monipuolinen ja valtaosin kohtuuhintainen valikoima ruokapaikkoja.

Jonkin verran ravintoloita vanhassakaupungissa lähellä Raatihuoneenaukiota on myös Pikk jalg -kadulla [kartalla], joka johtaa Toompean mäelle. Tämä Aleksanteri Nevskin kirkosta ja eduskuntatalosta tuttu alue on sekin varsin hyvä aterialle, joskin siellä monet paikat ovat vähän keskimääräistä hienompia ja kalliimpia. Ne tarjoavat kuitenkin erittäin hyviä ruokia, ja palvelukin pelaa monella kielellä.

Paljon ravintoloita vanhassakaupungissa on myös lähellä Raatihuoneentoria olevilla Uus-, Vene-, Pikk- ja Lai-kaduilla. Niistä etenkin Uus on hyvin monipuolinen, ja sen varrella voi syödä niin korkeatasoisia paikallisia ruokia kuin ulkomaisia herkkujakin. Pikk-kadulla sijaitsee kaikenlaisia paikkoja teksasilaisesta kreikkalaiseen ja tietenkin myös Hell Hunt -baari [kartalla], joka tarjoaa suomalaisille hyvin maistuvia ruokia yömyöhään. Lai- ja Vene-kaduilla on paljon korkeatasoisia ravintoloita, joiden joukkoon kuuluu venäläisiä ja italialaisia ravintoloita. Nämä kaikki kadut soveltuvat hyvin ravintolan etsiskelylle, joskaan mitään huippuedullisia hintoja ei näillä kaduilla tule vastaan.

Raatihuoneentorin toisella puolella vanhassakaupungissa on ravintoloita melkoisesti myös Nigulisten kirkkoa ympäröivillä kaduilla, etenkin Harjun ja Rüütlin varrella. Nämä ovat varsin monipuolisia katuja, niin että niillä on kaikenlaista tasokkaista kalaravintoloista olutbaariin ja edullisiin vaihtoehtoihin. Täälläkin hinnat tuppaavat olemaan kalliita, kuten vanhassakaupungissa kaikkialla nykyään, mutta täällä on varsin kohtuuhintaisiakin ravintoloita, kuten georgialainen Tbilisi (Rüütli 18) [kartalla].

Hyvin lähellä näitä katuja Suur-Karja [kartalla] on jo pitkään toiminut yhtenä suomalaisten pääasiallisista juhlimiskaduista koko kaupungissa. Kadun varrella on myös ravintoloita, ja monet baarit tarjoavat ruokia nekin, ja täällä voi syödä myöhäänkin illalla ja jopa keskellä yötä. Paljon baareja ja ruokapaikkoja on myös läheisillä kaduilla, kuten Väike-Karja-, Sauna- ja Müürivahe-kaduilla. Varsinainen pääkallopaikka tällä suunnalla on Soprus-elokuvateatterin vieressä [kartalla], jossa edellä mainittujen katujen lisäksi Vana-Posti-kadulla on joka vuosi uusia ravintoloita mutta myös vanhoja suosikkeja.

Satama ja Rotermanni

Vanhankaupungin ulkopuolella on melkoisesti ravintoloita nykyisin. Nykyään, kun Tallinna on kaupunkina vähintäänkin yhtä turvallinen paikka kuin Helsinki, kannattaa Kesklinn-keskustan katuja mittailla myös uudella puolella.

Suomalaisille tuttu katu on Mere pst -puistokatu, joka johtaa satamasta Viru-aukiolle vanhankaupungin eteen ja jonka varrella on etenkin Rotermannin korttelin edustalla melkoisesti erilaisia juoma- ja ruokapaikkoja. Rotermannin korttelissa on lisää ruokapaikkoja muuallakin kuin aivan kadun vieressä, ja lisää ravintoloita, jotka tosin tarjoavat vähemmän juhlavia aterioita, on sataman yhteydessä olevissa kortteleissa. Tämä ei kuitenkaan ole mitään suositeltavaa aluetta ravintolalle, sillä ruoat ovat kalliita ja hinta-laatusuhteeltaan heikkoja ja nykyisin täällä on enemmänkin bailu- ja stripteasepaikkoja kuin ravintoloita. Yksi poikkeus tällä alueella on kuitenkin Viron top 10 -ravintoloihin kuuluva Ö [kartalla].

Viru-keskus ja sen takana sijaitsevat kadut

Viru-keskuksen tienoo [kartalla] on suomalaisten tuntema ateriointipaikka, ja etenkin talven kylminä kuukausina itse keskuksen ravintolat ovat suosittuja niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa.

Viru-keskuksen vieressä ja lähikaduilla on paljon lisää ravintoloita, usein hyvin lyhyen matkan päässä Viru-hotellilta. Esimerkiksi Maneezi-katu on heti seuraava katu Viru-keskuksen jälkeen, ja sen varrella on baareja ja ravintoloita, kuten autenttinen kaukasialaisia ruokia tarjoava ravintola, Shes-Besh [kartalla]. Tämä on varsin kohtuuhintainen paikka maistella etenkin grillilihoja, ja täällä on hyvää kaukasialaista tunnelmaa musiikkia myöten.

Maneezin ohi kulkeva Narvan maantie on varteenotettava ravintolakatu, etenkin jos kulkee muutaman sata metriä poispäin Viru-hotellilta. Tämän kadun varrella ja lähellä on edullisia ruokapaikkoja, kuten neuvostoajoista samanlaisena pysytellyt kahvila Narva [kartalla], josta saa hyviä ruokia. Katu on kuitenkin viime vuosina muuttunut enemmän kuin kenties yksikään toinen koko kaupungin kaduista. Sen varrella on nykyisin kirjava valikoima ravintoloita ja kahviloita, jotka muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ovat täysin erilaisia kuin vielä muutama vuosi sitten.

Toisella puolella Viru-keskusta, Tammsaaren puiston takana on sielläkin hyvä määrä ravintoloita ja baareja. Monet baarit, kuten kahvilatkin, tarjoavat Tallinnassa varsinaisia aterioita. Estonia-puistokadun varrella, joka alkaa Viru-keskuksesta mutta kulkee vanhastakaupungista katsottuna Tammsaare-puiston takana, on lukuisia ravintoloita. Energia-kahvila [kartalla], joka puolestaan sijaitsee vastapäätä Kaubamajaa viereisellä Kaubamaja-kadulla, on edullinen paikka maistella ruokia ja juomia neuvostoaikojen tunnelmissa. Sen vieressä sijaitsee yksi harvoista Tallinnan kebab-paikoista, jotka ovat myöhään auki ja tasoltaan hyviä.

Hyväksi paikaksi löytää monenmoisia ruokia on tullut myös läheinen Solaris-kauppakeskus [kartalla]. Täällä on ruokia edullisesti mukaan myyviä pisteitä, Hesburger ja suosittu Lido-itsepalveluravintola, joka Riiassa käyneille on tuttu paikka. Solaris-keskuksen alakerrassa on erittäin hyvä suuri valintamyymälä, joka on avoinna joka päivä.

Kalamaja ja Telliskivi

Muualla Tallinnassa on ravintoloita siellä täällä, eikä niihin juuri kannata lähteä, jos ei tiedä tarkkaan ravintolaa ja sen osoitetta. Poikkeuksena tästä on nykyisin Kalamaja, missä ravintoloita on heti sataman jälkeen. Kalasadamassa on Viron parhaisiin ravintoloihin kuuluva Moon [kartalla], joka muuten on kiinni koko heinäkuun, ja muitakin vaihtoehtoja, kuten korkeatasoinen aasialainen Cha Dao. Jos tästä kulkee Suur-Patarei-katua pitkin kohti varsinaista Kalamajaa, tulee pian vastaan Patarei-vankila [kartalla], jonka erikoisella hiekkarannalla oleva kahvila on avoinna toukokuusta syyskuulle.

Lisää ravintoloita ja baareja on Vana-Kalamaja-kadun [kartalla] varrella ja sen liepeillä, mutta tällä kaupunginosan varsinaisella asuinalueella on toistaiseksi melko vähän ravintoloita. Mikäli mielii valita ateriansa monen vaihtoehdon joukosta Kalamajasta, kannattaa siirtyä Vana-Kalamaja-katua pitkin kohti vanhaakaupunkia.

Kalamajan pääasiallinen ravintolatienoo on heti Vana-Kalamajan päässä, vanhankaupungin Suur-Kloostri-kadun edessä, missä on Balti Jaam -rautatieasema [kartalla] ja värikäs tori. Aseman yhteydessä on kaikenlaisia ruokapaikkoja ja -pisteitä, kuten hampurilaisravintola, pitsaravintola, paikallisten suosima itsepalveluravintola ja runsaasti värikästä menoa. Kesäisin sen ravintoloilla on poikkeuksetta terassit, mutta tämä on hivenen nuhjuista tienoota, jolla aterioiden hinnat ovat edullisia ja jossa viihtyvät paikalliset.

Vana-Kalamaja-kadun päässä oleva ja asemaa vastapäätä oleva katu eli Kopli on nykyisin ravintoloiltaan varsin hyvä katu. Sen varrella on kaikenlaista aasialaisesta ravintolasta Leila-baarissa [kartalla] tarjoiltaviin kaukasialaisiin ruokiin ja kevyitä ruokia tarjoavaan Boheem-kahvila-ravintolaan [kartalla].

Jos tästä jatkaa Rimi-valintamyymälän luo ja kääntyy vasempaan, saapuu parin sadan metrin päässä kulmauksesta Telliskiven luovalle keskukselle [kartalla], jolle on ilmaantunut melkoisesti erilaisia ravintoloita ja pikaruokapaikkoja. Täällä on monipuolinen valikoima ruokapaikkoja, kuten aasialaisia ruokia tarjoava Lentävä lautanen, Reval-kahvilan piste ja ranskalaisia ruokia tarjoava Frenchy.

Kadriorg

Kesäisin ehdoton paikka vierailla aivan lähellä keskustaa on Kadriorgin kaupunginosa, ja tännehän pääsee vaivattomasti keskustasta raitiovaunuilla 1 ja 3. Täällä on viehättäviä kahviloita ja myös ravintoloita, joissa on mukava nauttia tästä ainutlaatuisen kaupunginosan ja puistoalueen tunnelmasta. Ikävä kyllä georgialainen ravintola Argo Baar jouduttiin sulkemaan, mutta valinnan varaa riittää nykyään etenkin Poska- ja Koidula-katujen varrella puiston kulmauksen tienoilla. Vähän kauempana puistoalueesta ravintola Salt [kartalla] (Vase 14) on alueen arvostetuimpia ravintoloita, ja Villa Thai (Vilmsi 6) [kartalla] tuo Aasian herkkuja yliopiston päärakennuksen viereen.

Lisää tietoa ravintoloista

Tallinnan Turismi-info listaa www-sivuillaan Tallinnan ravintoloita tyypin mukaan luokiteltuina. Toinen vastaava palvelu on Viroinfon ravintolaluettelo.

Viron parhaat ravintolat

Virolaiset ravintola-asiantuntijat äänestävät vuosittain, mitkä ovat Viron parhaat ravintolat. Vuonna 2014 suurin osa niistä sijaitsi edelleen Tallinnassa, ja kärkikaartiin kuuluivat muun muassa Telegraaf-hotellin Tchaikovsky, Swissôtelin Horisont ja Vene-kadun Ribe [kartalla].

Baarit ja oluet

Tallinnassa matkaaja ei joudu taivaltamaan pitkään kohtaamatta baaria. Olut, kuten muutkin alkoholijuomat, ovat edullisempia kuin Suomessa. Vanhassakaupungissa puoli litraa olutta maksaa kuitenkin 3–5 euroa, ja sen ulkopuolelta tuoppeja saa 2–3 eurolla. Lonkero ja siideri maksavat yleensä enemmän, niin että tuopin lonkkua saa alkaen 3 eurolla, mutta vanhassakaupungissa se maksaa noin 4 euroa. Liian humaltuneita katsotaan huomattavasti karsaammin kuin Suomessa. Yleensäkin Tallinnassa ihmiset ovat varautuneita vieraiden parissa ollessaan, ja äänekästä, itsestään numeroa tekevää käytöstä vältellään kaikilla kielillä. Yleensäkin matala profiili muissa kuin diskoissa ja muutenkin äänekkäissä baareissa on suotavaa.

Baarien henkilökunta on usein myös verrattain nuorta, mikä merkitsee kahta asiaa. Tilauksen esittäminen suomeksi ei välttämättä onnistu, vaan viroa tuntemattoman kannattaa turvautua englantiin. Toiseksi tilauksen toimittaminen voi viedä aikansa, mutta nykyisin homma yleensä toimii varsin jouhevasti. Tämän lisäksi Tallinnan baareissa on vielä näkyvissä jäänteitä neuvostoajan baaribyrokratiasta, jossa tehtävät on tarkkaan jaettu henkilökunnan kesken. Osa ottaa vastaan tilauksia, toiset siivoavat lattioita, kolmannet tiskaavat tuoppeja ja niin edelleen. Kaikki tiskin takana olevat eivät siis välttämättä voi ottaa vastaan tilauksia, mutta tällaisetkin käytännöt ovat yhä harvemmassa ja niin baarit kuin ravintolatkin toimivat nykyisin melko samalla tavalla kuin kotimaassa.

Baaritiskillä oluen ystävä joutuu tekemään valinnan. Hän joutuu valitsemaan helen ja tumen välillä. Hele on vaaleaa olutta ja tume tummaa. Viron juoduin olut on jo legendaarinen Saku Originaal. Se on lagertyyppinen virolainen olut, jota on tarjolla lähes poikkeuksetta kaikissa ravintoloissa ja baareissa. Sakulla on muitakin suosittuja oluita, kuten tumma ja vahva Saku Tume ja Saku Rock. A le Coq on toinen paikallinen olut, mutta makeampi eikä kaikkien mielestä yhtä laadukas kuin Sakut. Nykyisin myös suomalaistyyliset siiderit ja lonkerot ovat tarjolla, ja myös muualta tulevia oluita on entistä enemmän tarjolla. Uusia lisäyksiä kaupungissa ovat erikoisoluita tarjoavat oluttuvat, kuten Brewery Ölleklubi (Pikk 1) ja Beer House (Dunkri 5), jotka sijaitsevat aivan Raatihuoneentorin naapurissa.

Huomattava ero oluiden ja muiden alkoholijuomien myynnissä Suomeen verraten on se, että niitä ei veroteta vahvuuden mukaan, vaan vahva ja mieto olut ovat yleensä aivan saman hintaisia.

Viinien ystäville vinoteekit tarjoavat oivan paikan viettää hetki hyvän viinin äärellä samalla nauttien myös pientä purtavaa. Vinoteekkien henkilökunta tuntee tarjolla olevat viinit hyvin, osaa kertoa niistä tarkemmin ja suositella kunkin makuun sopivia viinejä.

Juomaraha

Virolaiset itse jättävät harvoin juomarahaa, eivätkä tallinnalaiset tarjoilijat yleisesti odota saavansa sitä. Jos kuitenkin haluat antaa tipin, juuri kukaan asiakaspalvelija tuskin kieltäytyy siitä. Älä kuitenkaan tee tipistä liian suurta numeroa, ja jos päätät antaa juomarahaa, tee se asianmukaisesti äläkä vain kukkaron pohjalla pyörivillä pikkukolikoilla. Ravintoloissa, joissa ei ole itsepalvelua, voi niin halutessaan jättää 5–10 % laskun loppusummasta juomarahaksi.

Kahvilat

Neuvostoaikoina kahviloissa vetelehtiminen oli yksi harvoista ajanviete- ja huvittelumuodoista, joihin kaikilla oli varaa. Ei siis ihme, että Tallinnan kahvilakulttuurilla on pitkät ja vahvat juuret. Tallinna on kuitenkin muutoksen kourissa, eivätkä kahvilat ole välttyneet tältä. Viime vuosina Tallinnaan on perustettu lukuisa joukko turisteille ja uusrikkaille suunnattuja trendikahviloita, joiden hinnat ovat moninkertaiset vanhojen hyvien aikojen kahviloiden hintoihin nähden. Matkaajille tyylipuhtaiden kahviloiden erottaminen baareista on myös haaste sinänsä, sillä monet kahvilat tarjoavat myös alkoholia ja ruokaa siinä missä monet baarit tarjoavat kahvilatuotteita. Like a Local -sivusto esittelee kaupungin parhaita kahviloita.

Jos on kiinnostunut hörppäämään kahvit yli 150 vuotta vanhassa kahvilassa, tämä onnistuu astumalla sisään vuonna 1864 avattuun Maiasmokk-kahvila-konditoriaan [kartalla]. Maiasmokk, joka tarkoittaa suomeksi herkkusuuta, on Tallinnan vanhin ja yksi Euroopan vanhimmista kahviloista. Lähes kaikki tallinnalaiset tuntevat Maiasmokk-kahvilan. Sen näyteikkunan komeita herkkuja, leppäkerttukakkuja, marsipaanitaloja ja niin edelleen ovat jo monet sukupolvet ihailleet vesi kielellä. Vaikka Maismokk on Tallinnan iäkkäin kahvila, se on hivenen yllättäen myös yksi kaupungin edullisimmista kahviloista. Tämän kahvilan miinuspuoli on kuitenkin se, että sieltä on nykyisin lähes mahdoton saada noin vain istumapaikkaa, ja usein kahvihetkeä myös edeltää ikävä jonotus. Sama pätee lähistöllä oleviin kahviloihin, jotka kaikki ovat varsin suosittuja, mutta eniten tilaa löytyy muulloin kuin viikonloppuisin ja aamu- ja iltapäivän suosittuina kahvitteluhetkinä.

Teksti: Peter Forsberg & Pieni matkaopas
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/04

Lukijoiden kommentteja

2010

Kloostri Ait Vene-kadulla (pikkasen matkaa Controventosta eteenpäin oikealla puolella), hyvä ruoka ja palvelu, tilava ja viihtyisä miljöö, sohvat kutsuvat vaikka pelkän drinkin nauttimiseen ja sateisina päivinä aina takassa tuli. Mustallamäellä Rucola-ravintola Ehitajate tee 114, jossa kerran käytyäni on yhdet kaupungin parhaimmat italialaiset safkat. Vaatii tosin vähän vaivaa sinne menoa varten, mutta sen väärtti ja lounasaikaan tosi täynnä, paikallisten yritysten väkeä. /Minna

Kreikkalainen ravintola Pik-kadulla vanhassa kaupungissa oli myönteinen yllätys. Kuuden hengen perheseuruettamme epäilytti ensin paikan tyhjyys, mutta uskaltauduimme kokeilemaan. Parasta oli ruuan laatu. Ilmeisesti kaikki valmistettiin alusta saakka (aikaa kului runsaasti ja olimme lähes ainoat asiakkaat). Henkilökunnasta näimme vain tiskin takana piileskelevän ujon tytön, joka kävi tuomassa tilauksemme. Meitä oikein harmitti, ettei tämä ravintola osannut tuoda esiin osaamistaan. Ruoka oli erinomaista. Sopii ihmisille, jotka eivät kaipaa hälinää. /Tuomas

2011

Jos haluaa vähän fiinimpää, mutta kohtuuhinnalla, niin Viron 50 parasta ravintolaa listan kakkonen eli Ribe, Venekadulla on todella hyvä! Viimeksi söin siellä erinomaista jänisrisottoa. Nyt listalla näyttäisi olevan mm. ankkaa. Olen menossa sinne nyt uudestaan. /Siru

Etsimme virolaista ruokaa tarjoavaa ravintolaa, päädyimme "Liisu juures"-nimiseen Raatihuoneen torilla. Virolaista... ja katin kontit. Kaiken lisäksi tilaamamme "pihvi" oli elämämme surkein. 15 eurolla sai tulitikkuaskin kokoisen lihapalan, vähän perunaa ja parsakaalia. Viereinen amerikkalinen seurue suuttui niin että jätti ruoan pöytään, maksoi toki laskunsa ja poistui. Tämä tapahtui 1.8.2011 /Setukainen

Limoncello Ravintola Vene kadulla - hyvä ruoka ja palvelu. Kaupungin parhaimmat italialaiset ruoat. /Pekka

Kävin ystävien kanssa ravintolassa Maikrahv Raatihuoneen torilla. Otimme Raatiherran syöminkin ja ruoka oli rajattomasti. Ruoka ja palvelu oli mitä parhainta ja nyt voin todellakin lämpimästi suositella sitä ravintola kaikille. /Anja

2012

Tuolta löytyy hyviä ravintoloita ja mikä parasta niihin on tosi helppo tehdä pöytävaraus tuon palvelun kautta. http://www.tableonline.fi/ravintolat/tallinna/kaikki-ravintolat /Gourmantti

Olimme kymmenhenkinen seurue elokuussa Tallinnanmatkalla ja suunnittelimme ruokailupaikkaa. Guide lehdessä oli saksalaisravintola SCHNITZEL HAUS -ravintolan mainos, jossa luvattiin hyvää ruokaa ja elokuussa leikkeen tilaajille ilmaiseksi lasillinen marjalikööriä. Annoksessa liha oli kyllä hyvää mutta perunat täysin kylmiä. Syötyämme kysyimme mainoksessa luvattua marjalikööriä. Tarjoilija ilmoitti, että ei ole. Kun vielä asiaa kysyimme tarjoilija muuttui kielitaidottomaksi. Enää emme erehdy samaan ravintolaan. Pettää voi vain kerran. /petetty

2013

Limoncello Vene kadulla - pitkä odotusaika ruokien välillä, lämpimät tulivat seurueelle eri aikoihin, osa jäähtyneinä ja osa tilauksesta oli unohdettu. Ruoka ei meidän pöydässä saanut kehuja. /Marja

Kävimme Vapun tienoilla Leib Resto & Aed'ssa, Bocca'ssa ja Vanaema Juures. Ehdottomasti paras näistä oli Bocca. Oma annokseni "Black spaghetti with grilled prawns and scallop in spicy fresh tomato sauce" oli aivan loistava. Paikan modernin sisustuksen ei pidä antaa hämätä, sillä ruoka on todella hyvää ja palvelu pelaa. Leib Resto & Aed' sisustus on hiukan pelkistetty, ruoka oli hyvää. Hyvä viinilista ja asiantunteva tarjoilu. Nämä kaksi paikkaa ovat aika lähekkäin, mutta eivät aivan raatihuoneen torin kupeessa. Lähepänä Raatihuonnen toria sijaitseva Vanaemä Juures on ilmeisesti suosittu turistipaikka. Ei ollut minun makuuni. /Jorma

Vennad, Vene 6. Lämmin tunnelma. Herkullinen ja esteettinen ruokaelämys. Huikean hyvä, kielitaitoinen palvelu. Suosittelemme. /äidit iltapalalla

Miksi mennä syömään vanhaan kaupunkiin, kaikki tietää, että siellä usein ruoka on ylihinnoiteltua, palvelu huonoa ja odottaa saa. Esim. Narva maantien alussa, ihan lähellä Viru-keskusta on Zebra, Lounge Tallinn ja monet muut missä käyvät myös paikalliset ja hinta laatu suhde paikallaan. /tallinna

Kävimme 11.9.2013 päiväkäynnillä Tallinnassa. Vanha kaupunki on viehättävä paikka ja ajatuksemme oli kauniina syyskuun päivänä vielä ruokailla jollain Raatihuoneen torin terasseista. Poikkesimme Ravintola Kaerajaniin. Ruoka oli täydellinen pettymys, vanhaa, kuivaa ja mautonta. Täydellinen turistin huijaus. Jaan tämän kokemuksen teille, jotta vältytte pettymyksiltä. Ikävä kyllä, vähän saman suuntaisia kokemuksia on kertynyt jo muistakin Raatihuoneen torin ravintoloista. /Ekku

Saatiin sataman läheltä bensa-asemalta tosi hyvät kebab-annokset, suosittelen pikkunälkään. Sekä haettiin kaupasta edulliset jälkiruoka pullat ja leivokset 1,80e oli sacherleivos sekä sieltä sai automaatista suklaakahvia, joka oli törkyhyvää. Petrin pizza on edullinen ja hyvä, mutta vanha kaupunki on snobeille tehty annokset maksaa ja jää nälkäkin vielä. Lidoa en ehtinyt testaamaan joten jää ensi kerralle.. <3 /Rita

Kertokaa parhaat Mättöpaikat! Ja edulliset olutpaikat! Lidossa käynyt joskus. /Jartsa

2014

Joulun välipäivät, perjantai-ilta noin 22.15 Venned. (Vene 6). Lähes tyhjä. Pippuripihvit kahdelle. Liha OK, mitä nyt leikattu väärään suuntaan, olemattomat lisukkeet, pippuri puuttui lähes täysin. Pyysimme pippuria ja soija-kastiketta, tuli balsamicoa.
Huonosti suomea puhuva tarjoilija oli itseriittoisuudessa epämiellyttävä, mahdollisesti juovukkeessa? Juomalasit täysin likaiset. Saattoi olla, että kokki oli poistunut viikonlopun rientoihin ja ammattitaidoton keittiötyttö oli hoitanut kokin homman. Pettymys hintaan nähden. /Hessu

Olen viimeksi käynyt Virossa joskus 90-luvun puolessa välissä. Tällöin itäblokkimainen paikka pienen paikkakunnan tyttöä jännitti. Juurikaan en niiltä reissuilta muista. Nyt kun kävin paikallisten ystävien opastamana niin sen jälkeen voin suositella Telliskiven aluetta. Siellä on mainioita ja edullisia ravintoloita. Samaisella alueella sijaitsee monia paikallisten suosimia hyviä rentoja pubeja sekä mukavia pieniä käsityöliikkeitä, joissa on loistava ja asiantunteva palvelu. /Laura

Kaksi hyvää paikkaa Tallinnassa: Texas ja Hellhunt. Molemmat Pikk-kadulla melkein peräkäin. Löytää helposti, mutta ei mitään turistirysiä. Todella hyvää sapuskaa kohtuuhintaan ja mukava pubitunnelma. Molemmat toimii niin olut- kuin mättöpaikkanakin. /Tomppa

Tallinnan matkaajien varten on valmistettu laadukas Virossa sijaitseva palvelu: https://www.vabalaud.ee/fi/ravintolat/tallinn, jossa voit katsoa ravintoloita ja helpposti varata pöydän, siellä on myös paljon upeita valokuvia ja yksityiskohtainen haku. Jos ei ole vapaita pöytiä, sitten palvelun työntekijäät voivat suositella sinulle uutta ravintolaa. Niin minä kävin CRU-ravintolassa. Suosittelen tätä palvelua. /daisy

Tallinnan keskustassa ravintoloitten hinnat ovat karanneet täysin hallinnasta. Juomat ja ruoka ovat useimmissa paikoissa jo kalliimpia kuin Suomessa. Ravintoloitten sisäänheittäjät häiritsevät kadulla kulkijoita aggressiivisesti ja tyrkyttävät lappujansa. Käytiin nyt Oliverissa syömässä ja se tuntui kohtalaiselta paikalta, mutta hintaa oli reippaasti.
Balthasarissa hinnat tuntuivat olevan vielä korkeammat ja ruokakin keskinkertaista. Laskusta ei saatu vaihtorahoja takaisin, koska mumiseva tarjoilija ei antanut niitä takaisin, ja ei sitten viitsitty alkaa niitä kerjäämäänkään. Täytyisi olla aina tarkkana ja ottaa kaikki vilungit huomioon.
Tallinnan laivoillakin juomien hinnat ovat tosi korkeita ja laivalippujen hinnat sietämättömät, 4 ihmistä ja auto edestakaisin maksaa Siljallakin 470€. Pelkkä rapakon ylitys. /Viimeinen matka

Mä olen tykännyt Solaris-keskuksessa olevasta Lidosta eniten! Se on hyvä ruokarajoitteisille tai pieniruokaisille, kun on helpompaa koostaa itse sopiva annos. /Veera

2015

Vaimon kanssa ruvennut kehittymään nyt alkuvuodesta tällainen pieni harrastus, että käydään vähintään kerran viikossa ulkona syömässä kaksistaan, useammin mikäli vain ehtii. Ei olla vielä kertaakaan samassa ravintolassa toistamiseen vierailtu ja se onkin ollut yllättävän virkistävää, kun pääsee tutustumaan ravintoloiden erilaisiin miljöisiin ja ruokiin.

Testattiin tossa vaimon kanssa viimeisimpänä Tallinnassa ravintola Scheelin antimia viime lauantaina. Ravintolassa oli väkeä kohtuullisesti, mutta rauhassa sai kyllä olla ja tarjoilu pelasi oikein hyvin. Ankan fileet kummallekkin, pullo viiniä, minulle jälkiruoaksi Crème brûlée ja vaimolle maistui suklaakakku jonkinlaisella sorbetilla. Ruoat kaiken kaikkiaan laadukasta ja maukasta. Lompakko keveni n. 60 eurolla, joka ei paljoa ole onnistuneesta illallisesta. Mukavan elegantti paikka syödä Vanhan kaupungin ytimessä ja suosittelen ehdottomasti käymään.

www.tableonline.fi Tätä kautta ollaan suurin osa varailtu. Onhan se helpompi kun heti näkee, että onko tilaa vai ei niin ei tarvii jokaseen ravintolaan erikseen rimpautella.

Huomenna otetaan Ribe kokeiluun. /Anttoni Böyrdain Tallinnassa

Itse suosittelen Leibiä ja Ribeä. Viime viikonloppuna tuli testattua Ribe ja voin sanoa että äärimmäisen hyvä hinta-laatusuhde (ainakin Suomen tasoon verrattuna)! Maistelumenu oli erinomainen ja viinipaketti kannattaa napata sen kylkeen - sommelier osaa asiansa.
Kirjoitimme ravintolasta myös kattavamman arvostelun, lukekaa ihmeessä jos haluatte lisätietoa paikasta. //Tiina&Ila /Pitkän Kaavan Kautta

Moon on maineensa veroinen, taas 50:n parhaan listalla. Hinta/laatu erinomainen. /Pöytä varattu uudelleen

2016

Alter Ego Rotermannissa on tosi hyvä paikka. Viinivalikoima on erityisesti hyvä, kun he tarjoavat Espanjalaisia viinejä joita ei saa kaupasta. Tarjoilijat ovat miellytävät ja ruoka on tosi hyvä ja hintatasokin hyvä /Tuuli K

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.