logo
Kirjamarkkinat
Turistille tuttu Drottninggatan on Tukholman pääshoppailukatu ja sen varrelta löytyy mm. markkinapaikka kirjoille.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Tukholman parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan mistä saa hyvin elintarvikkeita ja minkälaisissa liikkeissä on minkälaisia hintoja odoteltavissa.

Parhaat ostosseudut

Ostosten suorittaminen on Tukholmasa tehty yksinkertaiseksi, ja koko turistien suosima keskusta on seitsemänä päivänä viikossa mitä parhainta shoppailumaastoa. Myös ydinkeskustan ulkopuolella on hyviä shoppailupaikkoja, ja kaiken kaikkiaan Tukholma on yksi Euroopan parhaita kaupunkeja suorittaa kaikenlaisia ostoksia kesät talvet.

Turistille tuttu Drottninggatan on Tukholman pääshoppailukatu, ja sen Gamla Stanin puoleinen pää on erinomainen ostospaikka tuliaisille ja Tukholma- ja Ruotsi -aiheiselle tavaralle, ja siltä löytyy myös makeisia ja kirjoja myyviä kauppoja. Åhlensin tavaratalo Sergelin toria vastapäätä on erinomainen ostospaikka, ja sen alakerran ruokakauppa on vierailun arvoinen. Drottninggatan Åhlensilta Hötorgetille on paikallisten suosimaa shoppailumaastoa, jolta löytyy kaikenlaisia perinteisiä ja joka vuosi uusiakin kauppoja ja ostoskeskuksia, joista on erityisen hyvä ostaa trendikästä muotia ja kenkiä. Kävelykadut Hötorget-aukion puolella kuten Sergelgatan ovat nekin vaatekauppojen osalta hyviä, ja täällä viihtyvät erityisen hyvin nuoret shoppailijat.

Koko Sergels Torg -aukio on sekin kauppoja täynnä, ja Hamngatanin puolella on sielläkin huomattava määrä kauppoja, ostoskeskuksia ja NK-tavaratalo, jossa Åhlensin lisäksi kannattaa käydä etenkin alennusmyyntien aikaan ja talvipakkasilla.

Tienoo NK-tavaratalosta pohjoiseen on Tukholman varakkaan väestön suosimaa shoppailualuetta Östermalmin kaupunginosassa, ja täällä etenkin Stureplan-aukio on aina trendikäs ja vilkas keskustan osa. Sille johtava Kungsgatan toisaalta on melko tavallisten ihmisten suosima ostoskatu, ja sen varrella on hyvä valikoima kaikenlaisia kauppoja, joihin on hyvä tutustua kun kävelee Kungsgatanin pitkin Hötorgetilta Stureplanille. Kaikkein vaateliaimmat shoppailijat viihtyvät Biblioteksgatanin varrella, ja myös kadut, jotka vievät Stureplanilta Östermalmstorg-aukiolle, ovat Nybrogatenin johdolla oivia paikkoja löytää korkealaatuista tavaraa. Aukion laidalla sijaitseva Östermalmin kauppahalli on hyvä vieralupaikka, ja sen tasokkaiden elintarvikkeiden joukosta todennäköisesti löytyy jotakin kotiin vietävää.

Norrmalmin ja Östermalmin lisäksi Gamla Stan on tullut monelle tutuksi hyvänä shoppailupaikkana, ja Västerlånggatan on Drottninggatania parempi paikka tuliaisille, ja täällä on paljon taidetta, koristeita, käsitöitä ja yleensäkin huomattavasti uniikimpaa tavaraa tarjolla kuin mitä Norrmalmissa on. Katua jatkava Västerlånggatan ei ole yhtä suosittu turistien keskuudessa, ja näin tämä rauhallinen Gamla Stanin osa on erinomainen paikka löytää vaatteita moneen makuun, kuten myös muitakin hivenen normaalia hienompia tuotteita ja antiikkia. Gamla Stanin pääaukio Stortorget puolestaan on joulukuun markkinoiden aikaan ehdoton paikka hankkia joulukoristeita ja -herkkuja.

Gamla Stanin eteläpuolella sijaitseva Södermalm on nykyään yksi Tukholman trendikkäimpiä shoppailualueita, ja SoFo eli Folkungagatanin eteläpuoliset kadut ovat täynnä muodikkaita vaatteita myyviä liikkeitä, laukkukauppoja ja ylipäätään putiikkeja laidasta laitaan, ja niitä menee mielellään katsomaan jo keksiliään sisustuksenkin takia. Södermalmilla myös Götgatan, etenkin sen Slussenin puoleinen pää, on hyvää maastoa antiikkitavaralle ja muille keräilytavaroille, ja tämä on Södermalmin upmarket-katu, jonka kauppojen ikkunoita katselevat vakaavaraiset vanhemmat pariskunnat.

Tukholman pääasiallisten shoppailupaikkojen lisäksi Kungsholmen on mukava vierailupaikka, jossa Sankt Eriksgatanilta löytyy paljon kauppoja, ja etenkin Västermalmsgallerian-ostoskeskus sen varrella on erinomainen paikka tehdä mainstream-henkisiä ostoksia ketjuliikkeissä. Kungsholmenin pohjoispuolella sijaitseva Vasastaden on hienostokaupunginosa, josta löytyy antiikkiliikkeitä, käytettyjen tavaroiden kauppoja ja joitain muitakin, nykyään yhä enemmän designer-putiikkeja, joissa myydään paikallisesti suunniteltuja vaatteita - näitä löytyy etenkin Rörstrandsgatanin varrelta.

Lisätietoa shoppailusta Tukholmassa

Mitä ostaa Tukholmasta?

Tukholmasta kannattaa tuoda kotiin vaatteita, kodintarvikkeita, koristeita, kirjoja, makeisia ja joitain elintarvikkeita. Sen käytettyjen tavaroiden liikkeet ovat hyviä, ja antiikkia siellä kannattaa katsella ostosmielessä myös. Taideliikkeet ovat Södermalmissa hyviä paikkoja tutustua kaikenlaiseen taiteeseen, ja ylipäätään korkeatasoiset kalliit tuotteet ovat täällä hyvin valikoimin nähtävissä. Kaikenlaiset yläluokan ja paremmin toimeen tulevien tarpeet ollaan Tukholmassa otettu hyvin huomioon, ja täällä on mahdollista tehdä kaikenlaisia luksus-luokan ostoksia, etenkin Stureplanin vaiheilla ja muualla Östermalmissa. Makeisista etenkin Marabou-suklaita on monessa suuressa elintarvikeliikkeessä kuten Åhlensin alakerrassa olevassa Hemköp-kaupassa valtava valikoima, ja sama pätee salmiakkiin ja muihin irtokarkkeihin, joita on helppo löytää Drottninggatanin varrelta.

Hintataso ja aukioloajat

Tukholman hintataso on Helsinkiä vastaava, joskin tuotevalikoima on siellä vähän erilainen ja etenkin trendikkäiden vaatteiden osalta valikoimat ovat erittäin hyviä

Tukholman hintatasoa ei voi ikinä pitää mitenkään erityisen alhaisena minkään tuotteen osalta, mutta etenkin keskikesän alennusmyynnit, jotka ovat parhaimmillaan heinäkuun puolivälissä, tuovat erittäin hyviä tarjouksia keskustan kauppoihin.

Kaupat ovat Tukholmassa hyvin auki. Ne saavat olla avoinna periaatteessa milloin tahansa, mutta harvat kaupat ovat avoinna 24 tuntia vuorokaudessa, lukuun ottamatta joitain 7-11 -liikkeitä ja kioskeja. Shoppailu onnistuu parhaiten koko viikon aamusta iltaan, ja sellaiset juhlapyhät kuin pääsiäinen ovat hyviä aikoja tulla ostoksille kaupunkiin. Ruokakaupat ovat yleensä auki klo 22 tai 23 asti.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/07

Lukijoiden kommentteja

Asiat on kerrottu tosi selkeästi ja ymmärrettävästi. Shoppailupaikoista on runsaasti tietoa, ja juuri sellaista kuin tarvitsinkin! Kiitos :)! /Nelli

Tämä oli tosi hyödyllinen! Olen menossa kesällä kavereitten kanssa tukholmaan ja tiedossa on shoppailua! Kiitos! /Miituli

Onko hiihtoloman aikaan alennusmyyntejä? /Tiedoton

Mitä hyviä kauppoja Ruotsissa on? /Ropsunderi

NK-tavaratalon viereisessä kulmassa on Axselson, mistä löytää Vera Modankin vaatteita. Mielestäni edullinen paikka ja ihan muotikamaa löytyy. /Maikku

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.