logo
Kulturhuset
Hyvän kuvan kaupungin klassisen musiikin, oopperan ja baletin tarjonnasta saa kun menee Sergels Torg -aukion laidalla sijaitsevaan Kulturhuset-kompleksiin, jossa on klassisen musiikin konsertteja ja josta saa tietoja muista kaupungissa pidettävistä konserteista.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan minkälaisia tapahtumia Tukholmassa on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luomme katsauksen kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Tukholma on kulttuurikaupunki, jossa on mahdollisuus kuulla milloin tahansa korkeatasoisia konsertteja, ja kannattaa pitää mielessä, että vaikka varsinainen sesonkikausi on syyskuusta kesäkuulle, on myös kesäkuukausina Tukholmassa paljon konsertteja. Hyvän kuvan kaupungin klassisen musiikin, oopperan ja baletin tarjonnasta saa kun menee Sergels Torg -aukion laidalla ja T-Centralen -metroaseman vieressä sijaitsevaan Kulturhuset-kompleksiin, jossa on klassisen musiikin konsertteja ja josta saa tietoja muista kaupungissa pidettävistä konserteista.

Tietoa konserteista ja muista vastaavista tapahtumista saa myös Tukholman pääasiallisesta Konserthuset-konserttitalosta (Hötorg), ja muita klassisen musiikin esityspaikkoja ovat Berwaldhallen (Strandvägen 69), jossa Ruotsin radion sinfoniaorkesteri esiintyy, ja Kungliga Musikaliska Akademien (Blasieholmstorg 8) Kungstädgårdenin metroaseman lähellä. Kaupungin pääoopperatalo on Kungstädgårdenin laidalla sijaitseva Operan, ja kansanomaisempi oopperan esityspaikka on Södermalmissa sijaitseva Folkoperan (Hornsgatan 72).

Rock, pop, jazz ja viihde

Tukholma on suosittu paikka bändeille ja kaikenlaisille esiintyjille tulla konsertoimaan, ja siellä onkin helppo kuunnella kaikenlaista huippuluokan musiikkia laidasta laitaan mihin vuodenaikaan tahansa.

Jazzia on Tukhomassa soitettu korkeatasoisesti jo pitkään, ja Dear Old Stockholm on ollut monien kuuluisien jazz-muusikkojen kotikin. Tukholmassa on joka heinäkuu korkeatasoiset Stockholm Jazz -festivaalit, ja kaupungin legendaarisin, ympäri vuoden toiminnassa oleva jazz-klubi on Stampen (Stora Nygatan 9) Gamla Stanissa.

Rokkia, poppia ja muuta musiikkia voi Tukholmassa kuulla viikottain niin suurissa esitystiloissa kuin klubeissakin. Globen on talvisin suurten nimien keikkapaikka, ja toinen paikka jossa voi nähdä keikkoja on Djurgårdenissa sijaitseva Cirkus. Tukholmassa on myös paljon klubeja ja muita tiloja, joissa on keikkoja, ja etenkin Södermalm on paikka, jossa on usein live-musiikkia.

Päivitettyä tietoa Tukholman musiikkielämästä

Urheilu

Tukholmassa on niin kesäisin kuin talvisinkin paljon urheilutapahtumia, ja talvisin jääkiekko on pääosassa, kesäkautena jalkapallo, yleisurheilu ja muut kesäiset urheilutapahtumat vetävät puoleensa runsaasti ihmisiä. Talvisin Globen on paras paikka seurata paitsi liigapelejä myös lokakuisia NHL-kauden avausotteluita, maaotteluita ja myös muuta urheilua, kuten taitoluistelua.

Kesäisin Solnassa sijaitseva Råsunda-stadion on Tukholman AIK:n kotikenttä, ja siellä pelataan myös Ruotsin maaotteluita ja syksyisin siellä saattaa olla Euroopan liigan tai jopa Mestarien Liigan otteluita. Ruotsin jalkapalloliiga Allsvenskan on kovatasoinen, otteluissa käy usein kymmeniä tuhansia ihmisiä ja niissä on kesäiltoina rutkasti tunnelmaa.

Päivitettyä tietoa Tukholman urheilutapahtumista

Elokuvat ja teatteri

Tukholmassa on mahdollista seurata hyvin mainstream-elokuvia kuten Hollywood-hittejä monissa eri keskustan teattereissa , joissa lippujen hinnat ovat kotimaata vastaavia, ja vastaan tulee myös muunlaisia elokuvia esittäviä teattereita. Yksi kuuluisimpia elokuvateattereita on Grand (Sveavägen 45), jossa Ruotsin entinen pääministeri Olof Palme näki viimeisen elokuvansa helmikuisena perjantai-iltana vuonna 1986, ja toinen hyvä teatteri on saman yhtiön ylläpitämä Filmstaden (Hötorget). Tiedot kaikista Tukholmassa esitettävistä teattereista saa Eventful-sivuilta.

August Strindberg ja Ingmar Bergman ovat pitäneet huolen siitä, että Ruotsin maine suurena teatterimaana on ikuisesti sinetöity, ja maan pääkaupungissa voi seurata teatterinäytöksiä ympäri vuoden, myös englannin kielellä. Hienoin teatterisali kaupungissa on pitkään Bergmanin johdossa ollut Dramaten (Nybroplan), esityksiä on myös Kulturhuset-talossa (Sergels Torg).

Muut tapahtumat

Tukholmassa on kesät talvet valtava määrä tapahtumia laidasta laitaan. Erityisen paljon siellä on urheilu- ja kulttuuritapahtumia, ja suuren luokan tapahtumat kuten Kulturfestivalen, jotka pidetään elokuun puolenvälin paikkeilla, ovat monipuolisia tapahtumia, joiden yhteydessä on paljon ilmaista ja ainutlaatuista nähtävää.

Kaikki Tukholman tapahtumat

Ilta- ja yöelämä

Tukholma on yöelämältään vilkas ja monipuolinen, ja sen baareissa, ravintoloissa ja yökerhoissa on otettu kaikki kansanryhmät huomioon. Edullisia baareja kaupungissa on vähän ydinkeskustan ja vanhankaupungin kaduilla, mutta Södermalmin Medborgarplatsenin tienoo ja Kungsholmenin Sankt Eriksgatan ovat etunenässä paikkoja, joiden varrelta saa Stor Stark -tuopin 3-4 eurolla, joiden sisätilat on varustettu tupakkakopeilla ja joilla monilla on kesäaikaan terrasseja ulkosalla.

Medborgarplatsen on kaupungin vilkkain terassiaukio, sen terassit täyttyvät totaalisesti kaikkina kauniina kesäiltoina, ja niin Götgatan Medborgarplatsenilta kohti Globenia sekä Folkungagatan ovat kummatkin katuja, joilla on edullisia, opiskelijoille ja yöelämään viihtyneille soveltuvia baareja. Södermalmin Medborgarplatsenin tienoo on myös erinomaista seutua pikaruoille ja muille, usein myöhäänkin tarjottaville aterioille, ja mikäli haluaa viettää iltaa hyvän aterian ja muutaman drinkin kanssa trendikkäässä ja sivistyneessä paikassa, ovat kadut heti Folkungagatatanista etelään eli Globenia kohden tähän mitä parhaimpia paikkoja.

Kungsholmenin Sankt Eriksgatan, etenkin pätkä Sankt Eriksbron sillalta Frihemsplats-metroasemalle, on Södermalmin tyylistä tienoota, jossa viihtyvät opiskelijat ja muut nuoret, mutta myös monet muut vähemmistöistä varttuneeseen juhlakansaan. Kadun ja sen sivukatujen baareissa ei ole aina edes narikkaa, ja hintataso on kaupungin alhaisimpia, ja myös täällä on valtava määrä erilaisia ruokapaikkoja, joissa on erityisen hyvä käydä haukkaamassa ennen tai jälkeen baari-illan kebab tai jokin muu vastaava annos.

Norrmalm eli kaupungin ydinkeskusta on melko tylsä juhlapaikka, jonka baarit ovat nykyisin entistäkin kalliimpia ja turvatoimet ovat nekin tarkempia kuin ydinkeskustan ulkopuolella. Norrmalmista löytyy melkoisesti erilaisia anniskelupaikkoja, mutta täällä ei kannata kuin hätätapauksessa viettää iltaa muutaman oluen kanssa. Mikäli ei useamman kympin heittäminen trendikkääseen illanviettoon kuitenkaan pelästytä kannattaa Norrmalmissa siirtyä Kungsträdgårdenin laidalla sijaitsevaan Cafe Opera -yökerhoon (Karl XXI torg), joka jo pitkään on ollut kamppailemassa kaupungin trendikkäimmän illanviettoapaikan tittelistä.

Mikäli haluaa juhlia kaupungin ytimessä, on Östermalm siihen hyvä paikka, ja hyvä juhlimispaikka on Stureplanin aukion tienoo. Itse aukiolla on muutama hyvä illanviettopaikka, kuten viime vuosina hyvään maineeseen ruoillaan noussut Sturehof (Stureplan 2), jonka erinomaiset kalaruoat ja jonka etu- ja takabaarit ovat soveltuvia illanviettoon niille, joiden ei koko ajan tarvitse laskeskella kruunujaan. Lisää hintavia mutta varsin varteenotettavia drinkkipaikkoja on Birger Jarlgatanin varrella, ja mikäli mielii päästä juhlimaan paremmin toimeentulevan väestön kanssa, on Biblioteksgatan siihen mitä parhain paikka Östermalmissa.

Gamla Stan on kenties vähän menettänyt asemiaan juhlimispaikkana viime vuosikymmeninä, mutta etenkin keski-ikäiset ja sitä varttuneemmat viihtyvät mielellään sen ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa iltaisinkin, ja sen musiikkiklubit ovat eräitä kaupungin parhaita. Mikäli hotelli on täällä tai paikalla on vielä iltapuolella, on Gamla Stan varteenotettava paikka ainakin käydä vähän haistelemassa kapakoiden ilmapiiriä.

Luotettavaa tietoa Tukholman baareista ja muista illanviettopaikoista

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/07

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.