FC Barcelonan ottelut ja liput

Kuvia Camp Noulta

Yksi Barcelonan suuria ylpeydenaiheita on FC Barcelona, joka pelaa Euroopan suurimmalla stadionilla, nimeltään Camp Nou. Se pelaa menestyksekkäästi sekä Espanjan La Ligassa että Mestarien liigassa, ja joukkueella tietenkin on myös Espanjan cupin otteluita ja muitakin otteluita.

Joukkueen pelit ovat suosittuja mutta kaikkein suosituin ja seuratuin ottelu paitsi Barcelonassa myös Espanjassa ja usein muuallakin on El Clásico, joka on FC Barcelonan ja Real Madridin välinen ottelu. Se pelataan vähintään kaksi kertaa kaudessa, kerran Barcelonassa ja toisen Madridissa, mutta joukkueet voivat kohdata myös cupissa tai Mestarien liigassa.

Joihinkin otteluihin, joissa vastassa on vähemmän tunnettuja joukkueita, on helppo saada lippuja, mutta El Clásicoon mielivän on hankittava lippunsa hyvissä ajoin etukäteen.

Camp Nou ja siirtyminen sinne

Camp Nou [ Kuva ] [kartalla] on stadion, jonne mahtuu 98 000 katsojaa, ja se on myös paikka, jossa on jalkapallomuseo. Alue on muodostunut turistien pyhiinvaelluskohteeksi, ja nykyään joka päivä siellä voi syödä, tehdä tuliaisostoksia, käydä museossa ja ottaa osaa opastetuille kierroksille.

Camp Nou sijaitsee lähellä useaa metroasemaa, ja jos sinne lähtee vain käymään, kannattaa tulla L3-linjalla metroasemalle nimeltään ”Palau Reial”. Sieltä voi kävellä alle vartissa suoraan pitkin katua nimeltä ”Carrer de Martí i Franquès”, jolloin on stadionin edessä.

Stadionille on muulloin kuin ottelupäivinä vapaa ja ilmainen sisäänpääsy, ja alueeseen voi lähteä tutustumaan vaikka ei menisi katsomaan ottelua tai ei kävisi museossa. Camp Noun ulkopuolella on lukuisia pikaruokapisteitä ja ravintoloita, joilla on terassit, ja siellä on lähes aina eräänlaista juhlahumua. Suosittua on ottaa kuva Barcelonan legendaarisesta unkarilaisesta pelaajasta (Laszlo Kubala), jonka patsas on stadionin edustalla.

Suosittua on stadionilla käydessä vierailla FC Barcelonasta kertovassa museossa ja myös ottaa osaa stadionia tutuksi tekevälle opastetulle kierrokselle.

Camp Nou on avoinna kaikkina muina päivinä paitsi uudenvuodenpäivänä ja joulupäivänä. Paras aika vierailla stadionilla on ma–la klo 10–18.30, jolloin kaikki on avoinna, mutta ottelupäivinä kolmisen tuntia ennen ottelua museo ja monet muut paikat suljetaan. Sunnuntaisin stadion on avoinna vain klo 14.30 asti, ja ylipäätään viikonloppuna sinne on mahdollisten otteluiden takia huonompi lähteä käymään kuin viikolla.

FC Barcelonan ottelut ja liput

Barcelonalla on otteluita kotikentällään ainakin kerran kahdessa viikossa, mutta joskus useammin. Viikolla pelattavat ottelut ovat myöhään, ja ne alkavat usein klo 21 tienoilla, mutta myös lauantaisin pelattavat ottelut voivat alkaa klo 21. Sunnuntain ottelut ovat aikaisemmin, ja ne alkavat yleensä klo 17 mennessä.

Lippuja otteluihin voi ostaa stadionilla olevilta lippukassoilta, mutta se ei ole paras tapa hankkia niitä. Monet ottelut ovat suosittuja ja loppuunmyytyjä, ja otteluun haluavan kannattaa hankkia lippunsa hyvissä ajoin etukäteen. Jos otteluun menee yksin, voi lipun hankkia vasta ennen ottelua, mutta jos otteluun menee kaksi tai sitä useampi henkilö, voi vierekkäisiä istumapaikkoja olla vaikea saada muulloin kuin useita viikkoja etukäteen.

Kaikkein helpointa on hankkia lippu FC Barcelonan omilta sivuilta, joilta kannattaa katsoa otteluaikataulua ja klikata kunkin ottelun vieressä olevaa ”buy tickets” -linkkiä. Kaikkiin otteluihin on myynnissä normaaleja lippuja ja myös VIP-lippuja, jotka ovat hintavia ja jotka oikeuttavat oleskelemaan VIP-alueella. VIP-liput voivat maksaa useita satoja euroja (200–700 €), mutta Mestarien liigan ottelut voivat olla huomattavasti kalliimpia (500–800 €). Ne oikeuttavat syömään ilmaisesta noutopöydästä ja juomaan ilmaisia juomia, joskaan alkoholia ei tarjoilla alkaen varttia ennen ottelua eikä myöskään väliajalla.

Normaalin lipun voi verkkosivujen kautta saada alkaen 30–40 eurolla ja kalleimmat liput Grandstandille maksavat yli 100 euroa. Lisäksi hintaan lisätään 2,50 euron palvelumaksu. Lippu kannattaa ostaa vähintään 48 tuntia ennen ottelun alkamista, ja näin PDF-tiedoston ehtii hyvin tulostaa tai siirtää puhelimelleen.

Muita tapoja hankkia liput ja mennä otteluun

Barcelonan otteluihin voi hankkia lippuja muualtakin, kuten kaikista FC Barcelonan fanikaupoista, turisti-infoista ja muistakin paikoista. On olemassa lukuisia verkkosivuja, joiden kautta saa hankittua lippuja, ja niitä on myös suomeksi. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana mistä lippunsa ostaa ja myös valuutan kanssa saa olla tarkkana, sillä hinnat voivat joissain paikoissa olla punnissa.

Aina on kannattavaa ensin katsoa minkä verran liput maksavat FC Barcelonan sivujen kautta, sillä sieltä ne saa ilman välityspalkkioita. Mitä myöhempään lippunsa hankkimisen jättää, sitä kalliimpia liput ovat, sillä edullisimmat paikat menevät aina ensin. Etenkin Mestarien liigan otteluihin, joissa vastassa on jokin toinen suuri joukkue, kannattaa liput hankkia mahdollisimman aikaisin. Ottelupäivänäkin useimpiin otteluihin on vielä lippuja, mutta ne ovat lähes poikkeuksetta kalleimmasta päästä tai sitten aina kalliita VIP-lippuja.

FC Barcelonan fanikauppoja on Barcelonassa muutama, ja kaksi niistä sijaitsee turistien suosimalla alueella. Toinen on Barri Góticissa, Jaume I -metroaseman vieressä (Carrer de Sant Jaume 18) ja toinen Plaça de Catalunya -aukiolla [kartalla].

Erilaisia sivustoja, joilla myydään lippuja FC Barcelonan otteluihin on nykyään valtavat määrät. Lippuja myyvät monet eri tahot, mutta ne ovat usein hintavampia kuin ilman välikäsiä ostetut liput.

Suomen kielellä otteluista saa tietoa ja lipun voi hankkia Barcelonajalkapallo-sivuilta mutta liput maksavat huomattavasti enemmän kuin suoraan ostettuina.

Jalkapallomatkat

Nykyään on yleistä, että eri tahot matkatoimistoista muihin toimijoihin järjestävät matkoja, joiden ainoa tarkoitus on mennä katsomaan jonnekin ottelu. Barcelonan otteluita voi nähdä muuallakin, mutta jos haluaa katsoa ottelun, jossa on tunnelmaa, kannattaa lähteä seuraamaan ottelua Camp Noulle.

Monet suomalaiset matkatoimistot järjestävät matkoja Barcelonaan jalkapalloa katsomaan. Niitä tekevät esimerkiksi Apollomatkat, Kymenmatkat ja Tjäreborg. Tjäreborgin matkat ovat kahden tai kolmen vuorokauden mittaisia, ja niille pääsee edullisimmillaan noin viidelläsadalla eurolla.

On olemassa myös sivusto nimeltään Jalkapallomatkat, joka tosin lähinnä myy normaalia huomattavasti hintavampia lippuja FC Barcelonan otteluihin.

Omatoimisesti otteluun

Edullisimmaksi otteluun lähteminen tulee jos ostaa lippunsa hyvissä ajoin etukäteen FC Barcelonan omilta sivuilta. Siihen missäpäin stadionia istumapaikka sijaitsee kannattaa kiinnittää huomiota, sillä stadion on suuri ja siellä on useita sisäänkäyntejä.

Camp Noun sivuilta voi nähdä mikä metroasema on millekin sisäänkäynnille paras, ja Palau Reial -metroasema on hyvä vain niille, joiden on mentävä sisään sisäänkäynneistä 1–10. Jos sisäänkäynti on 11–16 on paras pysäkki Collblanc, 17–19 Badal ja 19–21 Les Corts. Näistä asemista Palau Reial ja Les Corts ovat L3-linjan varrella ja Collblanc ja Badal ovat L5-linjan varrella. Ottelupäivinä metrossa on aina tungosta, ja näin paikalle kannattaa lähteä hyvissä ajoin. Paikalle pääsee tietenkin aina myös taksilla ja linja-autojakin stadionille tulee.

Hotelli Camp Nou -stadionin läheisyydessä

Jos haluaa nimenomaan nähdä ottelun eikä muusta välitä, on mahdollista varata hotelli, joka on stadionin välittömässä läheisyydessä. Stadionin lähellä on muutama hotelli, mutta monet niistä ovat tietenkin melko hintavia, etenkin otteluiden aikaan. Hotellivaraus kannattaa aina tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

NH Barcelona Stadium on aivan stadionin vieressä. Se on neljän tähden pidetty hotelli, jossa on paljon huoneita.

Huomattavasti edullisempi mutta myös pidetty hotelli, joka on stadionin lähellä, on yhden tähden Hostal Conde Güell.

600 metrin päässä stadionilta sijaitseva Hotel Alguer Camp Nou on lähellä Collblanc-metroasemaa. Tämä on kohtuuhintainen hotelli, ja sitä on pidetty siistinä.

Kenties hienoin stadionin lähellä oleva hotelli on Senator Barcelona Spa, joka on puolen kilometrin päässä stadionilta ja jossa on täydet kylpyläpalvelut.

Edullisin majapaikka stadionin lähellä on Yellow Nest Hostel, jossa on sekä yksityishuoneita että yhteismajoitushuoneita.

Lisää Camp Noun lähellä olevia Booking.comin hotelleja

Teksti: Peter Forsberg
2018/02