Saapuminen Berliiniin ja siirtyminen asemilta muualle

Berliinissä on tällä hetkellä kaksi lentoasemaa, joilta pääsee monin eri tavoin kaikkialle Berliiniin. Berliinin lentoasemilta voi metrolla tai bussilla siirtyä muualle kaupunkiin, kuten myös taksilla ja muillakin kyydeillä, mutta Berliini on suuri kaupunki, jossa paikasta toiseen siirtymiseen voi kulua paljon aikaa. Berliinin rautatieasemilta on helpot yhteydet muualle kaupunkiin, ja Länsi-Berliinissä sijaitsevalta linja-autoasemalta on metroyhteydet kaupungin muihin osiin.

Siirtyminen lentoasemilta hotellille

Berliinin kahdelta pääasiallisella lentoasemalta voi siirtyä monella eri tavalla muualle kaupunkiin, ja edullisimmaksi matka majapaikalle tulee tietenkin julkisilla kulkuvälineillä. Schönefeldin kentältä, jota käyttävät lähinnä halpalentoyhtiöt, voi siirtyä muualle kaupunkiin junalla, ja Tegelin kentältä kuljetaan muualle bussilla. Kummaltakin kentältä voi tietenkin myös siirtyä taksilla tai muulla yksityiskuljetuksella minnepäin kaupunkia haluaa.

Schönefeldin viereen on jo vuodesta 2006 lähtien rakennettu uutta Brandenburg Willy Brandt -lentoasemaa (BER), joka tämän hetken suunnitelmien mukaan korvaisi Tegelin lentoaseman. Uuden lentoaseman koukerot ovat olleet pääkaupunkiseudun länsimetron kaltaista surkuhupaista seurattavaa, eikä lentoasema ilmeisesti avaudu kuin vasta vuonna 2019. Asiasta voi lukea ja kehitystä voi seurata lentoaseman sivuilta.

Siirtyminen Schönefeldin lentoasemalta muualle Berliiniin, Saksaan ja lähimaihin

Schönefeldin lentoasema [kartalla] sijaitsee Itä-Berliinissä, noin 22 kilometrin päässä Alexanderplatzilta. Taksimatka sieltä keskustaan on melko hintava ainakin yhdelle hengelle, ja näin ollen julkiset liikennevälineet säästävät kustannuksissa. Lisäksi kannattaa ottaa huomioon ruuhkat, joita ei ole junaraiteilla mutta jotka ovat yleisiä etenkin viikolla aamu- ja iltapäivällä.

Julkiset liikennevälineet

Schönefeldistä voi siirtyä muualle kaupunkiin 10 minuutin välein sekä S9-junalla että S45-junalla. Niiden reittien varrelta voi sitten siirtyä metrokarttaa tarkasteltuaan minnepäin kaupunkia tahansa. Erityisen kätevää on siirtyä S-bahn-junilla Ostkreuz- tai Südkreuz-asemalle, sillä niiltä pääsee minnepäin kaupunkia tahansa kehää ympäri koko laajan Berliinin kiertävillä Ringbahn-junilla (S41 ja S42). Kierros on kuitenkin pitkä, ja on hyvä etukäteen olla varma, että on menossa oikeaan suuntaan eikä kierrä koko lenkkiä.

Juniin saa lippuja asemalta, ja jos saman päivän aikana (seuraavaan aamuun klo 3 asti) mielii vielä matkustella muutaman kerran lisää, kannattaa heti ostaa päivälippu, jonkalaisesta Berliinissä on lähes kaikille hyötyä. Tosin Schönefeld on C-vyöhykkeellä, joten sieltä muualle kaupunkiin matkustavan on ostettava ABC-päivälippu (7,70 euroa). Tämä pitää ottaa huomioon myös yksittäisiä lippuja ostettaessa, sillä huonolla tuurilla junassa on tarkastaja ja väärän lipun kanssa matkustava saa useiden kymmenien eurojen sakon.

Etenkin läntiseen Berliiniin matkalla olevat ja mikseivät muutkin voivat kulkea ensin busseilla X7, 163, 164, 171 tai öisin bussilla N7 Rudow-metroasemalle, jolta pääsee U7-metrolinjalla läpi niin Itä- kuin Länsi-Berliininkin. Tässä suuressa kaupungissa etenkin lyhyellä lomalla olevien on hyvä selvittää, mikä on se lyhyin reitti majapaikalle. Linja-autoista voi ostaa lippuja, myös koko päivän voimassa olevan lipun.

Jos hotelli on lähellä päärautatieasemaa (Hauptbahnhof), Airport Express -junat (RE 7, ja RB 14 sekä paikallisjuna RB 22) kulkevat sinne puolessa tunnissa. Lippuja saa asemalla olevista automaateista.

Taksi

Taksilla voi siirtyä Terminaali A:n ulkopuolelta, mutta kannattaa varmistaa, että kysymyksessä on oikea taksi eikä niin sanottu pimeä taksi. Berliinin taksit ovat edullisempia kuin kotimaassa, mutta missään nimessä aivan halpaa siirtyminen taksilla majapaikalle ei ole. Taksimatka Alexanderplatzille, Potsdamer Platzille tai muualle aivan ytimeen maksaa ainakin 40 euroa, mutta iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä kyyti voi tulla sitäkin hintavammaksi. Tosin ruuhkat nostavat nekin matkan hintaa, eikä niitä juuri ole muulloin kuin arkisin aamu- ja iltapäivällä.

Autonvuokraus

Berliinissä ei ole suositeltavaa autoilla, mutta jos haluaa vuokrata lentoasemalta auton, on siellä lukuisia autovuokraamoja.

Schönefeldistä muualle Saksaan tai Eurooppaan

Jos matka jatkuu Schönefeldistä muualle Saksaan, voi lentoasemalta ensin siirtyä julkisilla rautatieasemalle tai linja-autoasemalle, joilta on jatkuvia yhteyksiä muualle Saksaan ja Eurooppaan.

Linja-autot ovat nykyään entistä yleisempiä, ja ne ovat lähes poikkeuksetta edullisempia. Bussilla pääsee suoraan lentoasemalta muihin kaupunkeihin, mutta varsinainen bussiasema (ZOB) sijaitsee kaukana Länsi-Berliinissä, yli tunnin matkan päässä Schönefeldistä. Jos mielii bussilla muuhun kaupunkiin, käyvät monet linja-autot myös Südkreuz-rautatieaseman kautta. Tälle asemalle pääsee suoraan Schönefeldistä S-junilla, eikä matka ole läheskään yhtä pitkä kuin Charlottenburgissa sijaitsevalle bussiasemalle (ZOB). Jos haluaa Chalottenburgin linja-autoasemalle, voi sinne mennä Ringbahn-junilla, joihin pääsee Schönefeldin kautta kulkevien S-junien reitin varrelta.

Linja-auto

Schönefeldin lentoasemalta pääsee Flixbus-yhtiön busseilla suoraan muihin kaupunkeihin. Niihin kuuluvat esimerkiksi Dresden ja Praha, mutta tietysti mahdollisuuksia on enemmän jos ensin menee Charlottenburgissa olevalle linja-autoasemalle (ZOB).

Toinen bussiyhtiö, joka kulkee Schönefeldiltä muualle ja etenkin Prahaan, on RegioJet.

Linja-autoyhtiöitä on muitakin, ja kaikki linja-autopysäkit sijaitsevat B-terminaalin edessä. Lentoasema ei ole suuri, eikä siellä ole koskaan paljon autoja tai busseja samaan aikaan. Hyvä sivusto tutkia bussireittejä, kuten myös juna- ja lentoreittejä, on Go Euro. Toinen sivusto, josta on etenkin Saksassa hyötyä, on Bus Radar.

Rautateitse muualle Saksaan tai Euroopaan

Jos haluaa siirtyä junalla muihin Saksan tai Euroopan kaupunkeihin, kannattaa siirtyä Südkreuz-asemalle, jolle pääsee Schönefeldistä S-junilla. Tietenkin voi myös siirtyä päärautatieasemalle (Hauptbahnhof), jolle on suoria yhteyksiä Schönefeldistä. Jos haluaa siirtyä junalla muualle, kannattaa aikatauluja ja hintoja katsella Saksan rautateiden sivuilta tai Go Eurosta.

Siirtyminen Tegelin lentoasemalta muualle Berliiniin

Tegelin lentoasema [kartalla] sijaitsee läntisen Berliinin puolella, ja sieltä voi kulkea muualle kaupunkiin linja-autolla, taksilla tai vuokra-autolla.

Linja-autot

Julkisilla Tegelin lentoasemalta pääsee etenemään muualle kaupunkiin vain linja-autolla. Mahdollisuuksia ei ole montaa, mutta on tärkeää selvittää mihin tarkalleen ottaen on menossa. Tegelistä on erityisen kätevä päästä läntisen Berliinin keskustaan (City West), jossa on paljon suosittuja majapaikkoja.

TXL JetExpressBus vie Tegelistä monelle eri metroasemalle, kuten Alexanderplatzille ja Hauptbahnhofille, ja kaikilta niiltä pääsee hyvin etenemään muualle kaupunkiin. Metrokartan avulla on jo etukäteen helppo katsoa, millä asemalla kannattaa jäädä pois majapaikalle siirtymistä ajatellen.

Toinen mahdollisuus on X9-bussi, jolla pääsee erityisen hyvin suoraan Kurfürstendamm-ostoskadun varrelle, missä on paljon suosittuja hotelleja. Suurin piirtein samaa reittiä kulkee bussi numero 109, joka kulkee Zoologischer Garten -asemalle, ja myös bussi numero 128 vie kentältä muualle kaupunkiin.

Linja-autoilla on pysäkit sekä A- että B-terminaalien edustalla, ja niihin saa lippuja kuljettajalta.

Taksi

Taksilla on tolppia A-terminaalin porttien 6–9 kohdalla ja terminaalien C- ja E-ulkopuolella. Täällä kuten Schönfeldissäkin on aina "Taxi Service" -ihmisiä, jotka neuvovat oikeaan taksiin ja voivat antaa arvion matkan hinnasta.

Autonvuokraus

Autoilua ei Berliinissä voi suositella, mutta Tegelin lentoasemalla on autovuokraamoja.

Tegelin lentoasemalta muualle Saksaan tai Eurooppaan

Tegelin lentoasemalta ei ole yhtä helppo siirtyä muihin kaupunkeihin bussilla kuin Schönefeldistä, mutta Flixbus voi viedä Berliinin linja-autoasemalle tai suoraan joihinkin paikkoihin Saksassa. Charlottenburgissa sijaitsevalta linja-autoasemalta (ZOB) pääsee tiuhaan tahtiin ja edullisesti paitsi kaikkialle Saksaan myös lähimaihin ja nykyään kauemmaskin. Bussiyhtiöitä on muitakin, ja Bus Radar on yksi hyvä sivusto, jolta voi tutkia mahdollisuuksia. Toinen hyvä sivusto, jolta näkee myös juna- ja lentoyhteyksiä on Go Euro.

Rautateitse muualle Saksaan tai Eurooppaan

Jos haluaa rautateitse lentoasemalta suoraan muualle Saksaan tai Eurooppaan, pitää ensin siirtyä yhdelle Berliinin monista rautatieasemista. Ensin kannattaa mennä bussilla vaikka päärautatieasemalle (Haupbahnhof), jolta pääsee suoraan moneen paikkaan ja jolta pääsee helposti myös muille rautatieasemille. Junalla Saksassa matkustamaan mielivän kannattaa katsella aikatauluja ja hintoja Saksan rautateiden sivuilta (https://www.bahn.com/en/view/index.shtml). Muita mahdollisuuksia voi katsella suomeksi Go Eurosta.

Siirtyminen rautatieasemilta muualle Berliiniin

Jos Berliiniin saapuu muualta Saksasta tai Euroopasta rautateitse, on kaikilta kaupungin rautatieasemilta helppo siirtyä minnepäin kaupunkia tahansa metrolla. Jos hotelli on Hauptbahnhofin lähellä, voi sieltä kävellä, mutta muussa tapauksessa on hyvä jäädä pois Ringbahn-junien (S41 ja S42) reittien varrella, sillä ne ovat erityisen käteviä kyytejä kulkea muualle kaupunkiin tai oikean metroreitin varrelle.

Rautatieasemilta pääsee kätevästi muualle kaupunkiin U- ja S-junilla mutta väärän reitin valitseva voi tuhlata paljonkin aikaa. Etukäteen voi olla kannattavaa tutkia reittikarttaa, jolloin parhaan reitin voi selvittää jo ennen saapumista Berliiniin.

Siirtyminen linja-autoasemalta muualle Berliiniin

ZOB eli Berliinin linja-autoasema sijaitsee [kartalla] messukeskuksen vieressä läntisessä Berliinissä, ja täältä voi niin S- kuin U-bahnillakin siirtyä muualle kaupunkiin.

Lähin metroasema on Messe Nord, ja siltä kulkevat esimerkiksi Ringbahn-junat S41 ja S42, joilla pääsee kätevästi minnepäin kaupunkia tahansa.

Kaiserdamm-valtakadun varrella puolestaan sijaitsee samanniminen metroasema, jolta pääsee U2-metrolinjalla kulkemaan kohti sekä länttä että itää. U2-metrojunat kulkevat suoraan Alexanderplatzille ja myös muualle Itä-Berliiniin, mutta huomionarvoinen seikka on se, että Alexanderplatzille matka kestää puolisen tuntia ja pidemmälle Itä-Berliiniin voi mennä jopa tunti.

Lyhyellä visiitillä Berliinissä olevan onkin paras katsella majapaikkaa linja-autoaseman lähistöltä, ja paljon majapaikkoja on esimerkiksi City West -alueella Kurfürstendammin tienoilla, ja myös oopperatalon lähistöllä, Oper- ja Bismarckstrasse-metroasemien tuntumassa on paljon erilaisia majapaikkoja.

Ennen Berliinin saapumista voi katsella metrokarttaa, jolloin parhaan reitin voi selvittää jo etukäteen.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jivee Blau /Wikimedia
2018/06

Lukijoiden kommentteja

Kiitos yksityiskohtaisista vinkeistä. Meidän perheelläkin on ensi kesäksi suunnitelmissa matka Helsingistä Berliiniin, jos vain tämä korona sen sallii. Hotellimme on Mittessä, joten pohdimme juuri mikä olisi paras tapa hoitaa kuljetus lentokentältä. Tulemme varmaan myös käyttämään paljon julkisia, joten tuo metrokartta sekä tiedot lipuista tulevat tarpeeseen! /Tuula