Kuuluisia nähtävyyksiä

Tällä sivulla esitellään Budapestin nähtävyyksiä, joita on niin vanhemman Budan kuin joen toisella puolella sijaitsevan uudemman Pestinkin puolella. Merkittävimpiin nähtävyyksiin kuuluvat ehdottomasti Budan Linnavuoren lukuisat vierailukohteet. Muita kaupungin nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Gellértinvuori, Széchenyin ketjusilta, Parlamenttitalo, Sankarien aukio ja Pyhän Tapanin basilika.

Budan Linnavuorella

Budan Linnavuori (Várhegy) on kenties kaupungin tärkein yksittäinen nähtävyys. Se ei kuitenkaan ole mikään varsinainen vanhakaupunki ja se on alaltaan melko laaja, joten siihen tutustumiseen voi hyvin käyttää puolikin päivää. Täällä on kauniita katunäkymiä, vanhaa arkkitehtuuria ja paljon turisteja etenkin kesäkauden aikana. Täällä on paljon kahviloita ja ravintoloita terasseineen, mutta ne ovat turistien suosiossa ja hinta-laatusuhteeltaan valtaosaltaan heikkoja.

Tässä Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvassa kaupunginosassa on lukuisia museoita ja paljon kaikenlaista nähtävää. Eniten merkittävä nähtävää on Szentháromság tér -aukion [kartalla] tuntumassa ja kuninkaanlinnan [kartalla] ympäristössä, missä on museoita ja kaikenlaisia muita vierailupaikkoja. Kauniita näkymiä on luvassa etenkin kuninkaanlinnan edustalla ja Szentháromság térin vieressä olevalla Kalastajalinnakkeella, mutta varsinkin kesäkauden aikana iltapäivisin täällä pyörii tuhottomasti turisteja, jotka kaikki kameroineen toimittavat samaa asiaa.

Linnavuorella on kaikenlaisia putiikkeja, joista voi löytyä jotakin etenkin sen hiljaisemmilta kaduilta ja Fortuna-kadulta. Szentháromság térin ja kuninkaanlinnan välimaastossa on turisteille suunnattu markkinapaikka, josta saa matkamuistoja ja tyypillistä turistikrääsää.

Vuorelle voi kiivetä kävellen monesta eri paikasta, kuten Széchenyi lánchíd -ketjusillalta. Vuonna 2013 valmistuneelta Clark Ádám tér -aukiolta [kartalla] nousevat nykyään liukuportaat ylös linnalle, samoin uudet portaat sen vieressä ja perinteisesti voi myös rinteitä kävellä vanhoja portaita pitkin. Tänne kulkee ketjusillan tienoilta funikulaari, mutta se on turisteille tarkoitettuna maksullinen eivätkä siihen käy normaalit päiväliput. Kenties paras tapa nousta tänne on tulla paikallisten tavoin ensin metrolla Széll Kálmán térille ja nousta siellä Vérmező út -tien varrella olevalta pysäkiltä [kartalla] bussiin 116, 16 tai 16A, jotka tiuhaan tahtiin kulkevat Linnavuorelle. Pois voi jäädä heti porttien jälkeen Bécsi kapu térillä, jolloin voi tutustua Maria Magdalenan tornin [kartalla] ympäristön museoihin ja katunäkymiin. Täällä sijaitsee esimerkiksi sotamuseo [kartalla], ja täältä voi valita sitten mieleisensä reitin ja kulkea kohti Linnavuoren päänähtävyyksiä.

Kuninkaanlinna

Linnavuoren eteläkärkeä hallitsee kuninkaanlinna (Budavár), joka ei ole varsinainen linnake vaan useiden palatsien yhdistelmä, ja toista puolta taas Budapestin eräänlainen vanhakaupunki. Budan linna on yksi Unkarin symboleista, ja se on uljas näky varsinkin iltaisin valaistuna.

Linnan rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla, ja se on kokenut sen jälkeen monenmoista vaihetta. Monet sodat ja taistelut ovat jättäneet jälkensä suureen palatsikompleksiin, se on joutunut täydellisen hävityksen kohteeksi ja se on myös rakennettu uudelleen useaan otteeseen. Nykyisin kuninkaanlinnan tärkeimpiä osia ovat taide- ja historiamuseot. Palatsien ympäristössä on kaikenlaisia festivaaleja, kuten pääsiäisfestivaalit, kansallispäivän juhlallisuudet 20.8. ja viinifestivaalit syyskuussa.

Matiaksenkirkko

Budan Linnavuoren toinen kuuluisa maamerkki on Mátyás Templom eli Matiaksenkirkko, jonka kaunis torni näkyy kauas. Paikalla oli kirkko jo 1200-luvulla, mutta tämä versio sai nykyisen muotonsa vuosien 1874-1896 restauroinnissa. Tämä uusgoottilaista tyyliä edustava kirkko on nimetty keskiajalla Unkarissa hallinneen kuninkaan Matthias Corvinuksen mukaan. Kirkkoa kutsutaan myös kruunajaiskirkoksi, sillä saksalainen Frans Joosef I kruunattiin täällä Unkarin kuninkaaksi vuonna 1867. Kirkko on yleisölle avoinna ma-su klo 9-17, siellä on katolinen messu klo 18 ja sen ympäristössä pyörii koko kesäkauden ajan valtava määrä turisteja.

Kalastajalinnake

Kolmas kuuluisa maamerkki Linnavuorella on Matiaksenkirkon vieressä sijaitseva, uusgoottilaista ja uusromanttista tyyliä edustava Halászbástya eli Kalastajalinnake on kaunis ja erikoinen linna holvikaarineen ja torneineen. Keskiaikaista linnoitusta muistuttavassa linnassa on myös näköalapaikkoja, joilta avautuu upeat näkymät kauas Tonavan toiselle puolelle. Siellä voi nauttia ylihintaisen juoman tai aterian, ja siellä pyörii aina myös muusikoita, joita turhan tarkkaan kuuntelevilta herkästi aletaan vaatia pientä maksua. Myös kaikkein korkeimmille näköalapaikoille pyrkiviltä vaaditaan maksu.

Gellértinvuorella

Vapaudenpatsaan ansiosta Pestiin näkyvä Gellértinvuori (Gellérthegy) tarjoaa kaupungin parhaat näkymät joelle ja Pestiin. Huipulle, 140 metrin korkeuteen, on kova kiipeäminen alhaalta Szent Gellért tér -aukion metroasemalta. Tänne voi kuitenkin tulla opastetulle kierrokselle, kuten tulevat myös kymmenet bussilastilliset turisteja joka päivä. Lähelle huippua pääsee omatoimisesti helpoiten tulemalla bussilla 27 Citadella-pysäkille. Bussi lähtee Móricz Zsigmond körtér -metroasemalta, mutta alas kannattaa kävellä Pestin ja Gellértin kylpylän puoleisia rinteitä pitkin, sillä sen reitin varrella on klo 7.30-19.30 avoinna oleva luola kappeleineen.

Itse kukkulalla ei näkymien lisäksi ole mitään järisyttävää nähtävää, mutta siellä on hyvä viettää aikaa ja tutustua sen tarjontaan. Vuoden 1848 vallankumouksen jälkeen rakennettu linnake eli Citadella on paikka, jossa on tykkejä, toisen maailmansodan aikainen bunkkeri ja sisäpiha. Szabadság szobor -vapaudenpatsaan liepeiltä on parhaat näkymät, ja on hyvä tietää, että täältä kansallispäivänä eli 20.8. lähetetään melkoinen määrä raketteja juhlan kunniaksi.

Jos jaksaa kävellä jonkin verran kukkulalla, kannattaa myös kävellä kohti Linnavuorta, missä sijaitsee vielä Szent Gellért -muistomerkki [kartalla]. Tätä puolta pitkin voi myös kulkea alas tai kiivetä ylös, mutta missään nimessä ei kannata jättää väliin lähellä Gellértin kylpylää olevaa Gellérthegyi Barlang -luolaa kappeleineen. Tähän vuonna 1926 louhittuun ja vuonna 1992 uudelleen avattuun kappeliin on nykyisin pääsymaksu, mutta osaan siitä voi tutustua myös ilmaiseksi.

Széchenyin ketjusilta

Tonavajoen ylittävät Budapestin kohdalla useat kauniit sillat, joista Széchenyin ketjusilta (Széchenyi lánchíd), on kuuluisin. Vuonna 1849 valmistunut riippusilta oli ensimmäinen pysyvä Tonavan ylittävä silta. Sillä oli suuren taloudellisen kehityksen lisäksi myös symbolista merkitystä, koska se yhdisti pysyvästi kaksi erillistä kaupunkia toisiinsa. Kaupungin kuvatuin silta on iltavalaistuksessa kauneimmillaan, mutta jos Budapestiin sattuu elokuun 20. päivä, on hyvä olla tietoinen siitä, että siltaa ei oikeastaan koko päivänä voi ylittää. Juuri sen ympäristössä ovat suurimmat illan pimetessä alkavat juhlallisuudet, joita on huomattavasti parempi siirtyä seuraamaan vaikkapa ravintolan televisiosta kuin seisoa joen rantamilla kymmenien tuhansien muiden kanssa.

Parlamenttitalo

Kossuth Lajosin aukion laidalla Tonavan rannalla sijaitseva Budapestin uusgoottilaista tyyliä edustava parlamentti eli eduskuntatalo [kartalla] on hyvin näyttävä kupoleineen ja torneineen. Se on yksi Euroopan hienoimmista parlamenttitaloista ja äärimmäisen suosittu vierailukohde kaupungissa vierailevien keskuudessa. Tämä nykyään maailman kolmanneksi suurin, vuonna 1896 valmistunut parlamenttitalo on kaupungin suurin rakennus. Siinä on 691 huonetta ja 20 kilometriä portaita, ja se on Pyhän Tapanin tuomiokirkon tavoin 96 metriä korkea. Parlamenttitalossa kokoontuu Unkarin eduskunta, ja tänne tehdään 45 minuuttia kestäviä opastettuja kierroksia silloin, kun siellä ei ole istuntoa. Lippuja saa X-portilta, mutta jonojen takia ne on hyvä hankkia etukäteen. Tietoa parlamenttitalossa käymisestä saa sen verkkosivuilta, joilla myös kerrotaan lippujen hankkimisesta etukäteen - joskaan niitä myyvät jegymester-sivut eivät aina toimi.

Sankarien aukio

Yksi Unkarin pääkaupungin hienoimmista aukioista on Andrássy út -kadun päässä ja Kaupunginpuiston edessä sijaitseva Hősök tere eli Sankarien aukio [kartalla]. Aukio kuuluu Budapestin suurimpiin, ja sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1896 unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlan kunniaksi. Sankarien aukiolta kohoaa Millennium-muistomerkki, ja sen laitoja hallitsee kaksi näyttävää uusklassista rakennusta: taidehalli ja kuvataiteiden museo. Aukion takana levittäytyy valtavan kokoinen kaupunginpuisto, jossa on suurten viheralueiden lisäksi pieni järvi, joka talvisin muuntautuu luisteluradaksi. Aukiolle on helpoin saapua metrolinjalla 1, mutta sitä ympäröiviä katuja on hankala liikenteen takia ylittää ja täällä pyörii aina melkoinen määrä ihmisiä, etenkin kesäkaudella iltapäivisin.

Pyhän Tapanin basilika

Szent István Bazilika eli Pyhän Tapanin basilika [kartalla] yhdistelee uusklassismin ja uusrenessanssin tyylisuuntia. Kirkko rakennettiin vuosina 1851-1906, ja sen melkein sata metriä korkea kupoli tarjoaa upeat näkymät kaupungin yli. Kirkko nimettiin Unkarin ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n mukaan, ja siellä säilytetään Unkarin katolisen kirkon arvokkainta pyhäinjäännöstä, Pyhää Oikeaa, jonka uskotaan olevan Tapani I:n oikea käsi. Basilika valmistui 1905, ja se edustaa uusklassista tyylisuuntaa.

Lisätietoa

Budapest.com esittelee lisää kaupungin nähtävyyksiä

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/08

Lukijoiden kommentteja

Millä bussilla pääsee nähtävyyksiä katsomaan, esim. Linnavuori ja Kalastajan aukio? Missä on maailamanpyörä? Miten hommataan liput isoihin iltalaivoihin, joissa on ruokailu? /Mali

Pitääkö paikansa että Budapestissä yli 65-vuotias EU:n kansalainen matkustaa julkisessa liikenteessä ilmaiseksi? /Kari