Kylpylät

Budapestin termaalikylpylät (gyógyfürdö) ovat maailmankuuluja, ja kaupungissa on yli sata kuumaa lähdettä, enemmän kuin missään muussa pääkaupungissa. 1934 kaupungille myönnettiinkin "kylpyläkaupungin" titteli.

Jokaisen matkailijan tulisi sisällyttää kylpylässä vierailu Budapestin matkaohjelmaan, sillä jos kylpylöissä ei tule käytyä, on se vähän sama kuin jättäisi Eiffel-tornin väliin Pariisissa. Kylpylät tosin houkuttelevat käymään vuosi toisen jälkeen, niihin ei kyllästy koskaan, ja niissä voi hyvin vierailla montakin kertaa saman loman aikana.

Kylpylöiden historia alkaa jo roomalaisten ajoilta - roomalaisetkin rentoutuivat mielellään luonnon muovaamissa lähteissä, ja heidän muinaisen kaupunkinsa nimikin, Aquincum, viittaa lähteisiin ja veden paljouteen.

Miksi?

Kylpylät ja kuumat lähteet ovat loistavia rentoutumiseen, ja niiden vesillä on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Varsinkin viileällä ilmalla kylpylät houkuttelevat paikalle niin matkailijoita kuin paikallisiakin nauttimaan perinteisestä unkarilaisesta terveyskylvystä ja altaiden 18-40-asteisista vesistä sekä hieronnoista ja muista hoidoista. Lämpimälläkin säällä höyryävän kuuma vesi on omiaan hemmottelemaan päivän kävelystä väsyneitä jalkoja ja lihaksia ja antamaan voimia illanviettoon.

Altaita on monissa kylpylöissä sekä ulkona että sisällä, ja niihin on hyvä mennä niin ulos kuin sisällekin ympäri vuoden, säällä kuin säällä. Huomionarvoinen seikka on myös se, että sekä suomalaisten että unkarilaisten lääkärien lähetteellä kylpyläkäynneistä ja -hoidoista Kela voi korvata ainakin osan.

Monet kylpylät ovat vierailun arvoisia jo niiden mielenkiintoisen historian ja rakennuksien upean arkkitehtuurinkin takia. Pääsymaksutkaan eivät yleensä rasita lompakkoa liikaa, vaikka suosituimmat ja kuuluisimmat kylpylät ovat luonnollisesti kalleimpia. Hintoja on viime vuosina koroteltu, ja yleensä kylpyläreissu maksaa 10-18 euroa ilman hoitoja. Kaikissa kylpylöissä henkilökunta ei välttämättä osaa englantia kovin hyvin, mutta muiden esimerkkiä seuraamalla vierailusta selviää aivan hyvin.

Mitä?

Kylpylöissä on yleensä yksi tai kaksi pääallasta sekä usea pienempi allas erilämpöisin vesin. Kylpylöitä on kuitenkin kaikenlaisia, ja eniten erilaisia altaita samoin kuin saunoja on Széchenyin kylpylässä. Lisäksi niissä voi nauttia saunoista, mutakylvyistä, hieronnoista ja muista hoidoista. Palvelut vaihtelevat kylpylöittäin. Tarjolla on myös paljon muuta ajanvietettä: Usein altailla näkee esimerkiksi vanhoja miehiä pelaamassa shakkia. Kylpylöiden kafeterioissa voi syödä, ja esimerkiksi Széchenyin kylpylässä on myös disko viikonloppuisin.

Miehille ja naisille on perinteisesti eri päivät kylpemiseen, tosin nykyisin monet kylpylät avaavat ovensa molemmille sukupuolille yhtä aikaa, jolloin käytössä on sekä molemmille yhteisiä että erillisiä altaita, mutta esimerkiksi Széchenyin kylpylässä ei mitään erillisiä päiviä ole. Tämä asia on hyvä tarkistaa, jos on lähdössä kylpylään koko perheen kanssa. Kannattaa myös huomata, että lähes kaikissa kylpylöissä voi lipun ostaa niin, että siihen kuuluu joko vain lukittava kaappi tai sitten lukittava pukuhuone, mikä on aina jonkin verran kalliimpi vaihtoehto.

Kylpylöiden hinnat ovat melko samanlaisia nykyisin, eikä ole olemassa mitään paikallisten suosiossa olevia normaalia edullisempia kylpylöitä, joskin Dandár ja Dagály ovat muita edullisempia. Paikalliset ostavat kylpylöihin yleensä vuosilippuja tai muita vastaavia lippuja, jolloin he pääsevät niihin normaalia edullisemmin hinnoin. Myös lääkärin lähetteellä he pääsevät sinne normaalia edullisemmin, ja myös eläkeläisille on monissa kylpylöissä alennuksia.

Yleisesti ottaen viikonloput ovat marginaalisesti kalliimpia vierailuaikoja kuin viikot, ja kaikkein edullisimmin yleensä pääsee, jos menee kylpylään aamulla, mutta tämäkään ei päde kaikkiin kylpylöihin. Hinnat on mainittu selkeästi kunkin kylpylän verkkosivuilla. Kylpylöissä voi maksaa forinteilla tai sitten yleisimmillä maksukorteilla. Lippuja voi hankkia myös etukäteen kylpylöiden verkkosivuilta, ja tämä voikin olla suotavaa, kun haluaa suosituimpiin kylpylöihin elokuussa, joka perinteisesti on turistien keskuudessa vilkkain kuukausi myös kylpylöissä.

Miten?

Muista ottaa uimapuku mukaan: sitä tarvitaan miehille ja naisille yhteisinä päivinä. Lisäksi kylpylään on perustarvikkeiden lisäksi hyvä ottaa mukaan jonkinlaiset sandaalit, uimahattu (uima-altaaseen ei pääse ilman, kuumaan lähteeseen kyllä, saatavilla myös kylpylästä) sekä hieman juomarahaa henkilökunnalle, mutta vain jos menee hierontaan tai muuhun hoitoon. Mukaan on hyvä tietenkin hyvä ottaa pyyhe, mutta kylpylöistä saa aina vuokrattua kaiken uima-asuista pyyheisiin. Ne saadakseen pitää olla kuitenkin rutkasti forintteja mukana, sillä pantit ovat tuhansien forinttien suuruisia. Kylpylöistä saa myös ostettua kaikenlaista oheistarviketta, kuten saippuaa.

Kylpylöihin ei ole terveyssyistä hyvä viedä eikä niissä aina oteta vastaankaan alle 14-vuotiaita, eivätkä siellä teini-ikäisetkään hirveän hyvin viihdy. Eniten paikalla on keski-ikäisiä ja usein sitäkin paljon vanhempia sekä paikallisia että ulkomaalaisia, mutta viime vuosina kylpylöistä on tullut suosittuja myös nuorempien keskuudessa. Siellä näkee paljon nykyään myös 20-40-vuotiaita, etenkin viikonloppuisin ja kesäisin, mutta esimerkiksi talvisin viikolla niissä on lähinnä paikallisia, lukuun ottamatta hotelleissa kuten Gellértissä olevia kylpylöitä.

Széchenyin kylpylä

Széchenyin kylpylä [kartalla] on yksi Euroopan suurimmista termaalikylpylöistä ja Budapestin suosituin, monipuolisin ja ehdottomasti paras. Kylpylä sijaitsee kaupunginpuistossa Sankarien aukion takana upeassa uusbarokkisessa rakennuksessa, kätevästi Széchenyi-metroaseman vieressä, jolle pääsee metrolinjalla 1. Kylpylä valmistui vuonna 1913, ja se oli tuolloin ensimmäinen Pestin puolella sijainnut kylpylä.

Kylpylässä on lukuisia altaita sekä sisällä että ulkona, ja ne kaikki ovat avoinna ympäri vuoden. Sisätiloissa on lukuisia saunoja suomalaisista saunoista höyrysaunoihin, infrapunasaunoihin ja aromisaunoihin. Lisäksi tarjolla on monenlaisia palveluita, kuten kuntosali, ohjattua vesiliikuntaa, erilaisia hierontoja sekä itsepalveluravintola ja kesäisin olutta myyvä koju. Sinne myydään myös erilaisia paketteja, joihin kuuluu opastus, hoitoja, kylpylässä oleskelu, hedelmäkori ja muutakin yleensä 40-100 euron hinnalla.

Lippuja kylpylään myydään internetsivuilla, mutta ne voi hyvin hankkia paikan päällä. Normaali rajaton oleskelu kylpylässä maksaa 12-16 euroa. Kylpylä on avoinna ma-su klo 6-22, mutta sisäaltaat ovat avoinna vain klo 19 asti ja myös sisällä olevat saunat ovat avoinna klo 19 asti. Jos mielii jäädä kylpylään klo 19 ja 22 väliseksi ajaksi, sisään ei kannata mennä pääovista, vaan sinne mennään sisään suosituimmista ovista Állatkerti-kadun puolelta eikä metron uloskäyntien puolelta, missä pääovet sijaitsevat.

Gellértin kylpylä

Gellértinvuoren juurella sijaitseva, samannimisen hotellin yhteydessä sijaitseva Gellértin kylpylä [kartalla] on yksi Budapestin tunnetuimmista kylpylöistä, mutta ei tarjonnaltaan lähelläkään kaupunginpuistossa sijaitsevan kylpylän tasoa. Kylpylän vanha, jugendtyylinen rakennus on todella kaunis värikkäine mosaiikkeineen ja marmoripylväineen, ja muutenkin kylpylä on upeasti sisustettu ja kaikin tavoin tyylikäs. Kylpylässä on useita sisä- ja ulkoilma-altaita, ja kuumien lähteiden vesi on lähellä 40:tä astetta, joten niihin uskaltautuvat vilukissatkin. Lisäksi Gellértin kylpylän monien erilaisten hoitojen ja hierontojen kirjo on kattava. Viittauksia kylpylän paikalla sijainneisiin kuumiin lähteisiin löytyy jo 1200-luvulta.

Kylpylähotelli sijaitsee kätevästi vuonna 2014 avatun metroaseman vieressä, ja näin sinne on helppo kulkea mistä tahansa Budapestin osasta. Liput sinne maksavat 5 000 forintin kieppeillä, eli vierailulle tulee hintaa reilut 15 euroa. Kylpylä on avoinna ma-su klo 6-20.

Rudasin kylpylä

Rudasin kylpylä [kartalla] sijaitsee keskeisellä, mutta hivenen hankalasti saavutettavalla paikalla Géllertinvuoren ja Tonavan välissä ja on Budapestin vanhimpia kylpylöitä. Se on rakennettu 1500-luvulla Turkin vallan aikaan, ja se remontoitiin 2000-luvulla. Rakennuksessa on tyypillisiä turkkilaisajan arkkitehtuurin piirteitä, kuten kupolikatto ja kahdeksankulmainen allas. Rudasin kylpylä on suosittu myös nuorten keskuudessa, sillä kylpylä muuntautuu viikonloppuisin suosituksi illanviettopaikaksi, jonka diskossa tanssitaan ja juhlitaan hyvän musiikin tahdissa.

Rudasin kylpylään pääsee parhaiten busseilla 8, 110 ja 112, mutta siltaa pitkin tai lähimmältä metroasemalta sinne on ikävä matka vilkasliikenteisiä teitä pitkin. Kylpylässä on tiistaisin vain naisten vuoro, muina viikonpäivinä miesten vuoro ja viikonloppuisin kummatkin lasketaan sisään samaan aikaan. Kylpylän eri osille on hivenen erilaisia pääsymaksuja ja aukioloaikoja. Parhaiten kaikki on auki klo 8-20, ja niin saunoihin kuin kaikkiin altaisiinkin pääsee 4 500-5 000 forintin hinnalla.

Királyn kylpylä

Királyn kylpylä [kartalla] on Budapestin vanhimpia mutta myös pienimpiä kylpylöitä, ja kuten valtaosa kaupungin kylpylöistä, sekin sijaitsee Budan puolella. Se rakennettiin Rudasin kylpylän tapaan 1500-luvulla ottomaanien hallitessa Unkaria, ja kylpylä onkin merkittävimpiä turkkilaisajan rakennuksia Budapestissa. Turkkilaisajalle tyypillinen kahdeksankulmainen pääallas sijaitsee keskellä kupolisalia, ja ympärillä on lisäksi useita pienempiä altaita. Királyn kylpylällä on nykyään samat päivät miehille ja naisille, eikä se näin enää ole miesten päivinä alan ihmisten kokoontumispaikka.

Kylpylä on edullisempi kuin monet muut: täällä voi kylpeä 2 300-2 600 forintilla eli alle 10 eurolla. Kiraly on avoinna ma-su klo 9-21, ja sinne pääsee parhaiten raitiovaunulla 19 ja linja-autoilla 60 ja 86.

Lukacs-kylpylä

Lähellä Margitinsiltaa ja hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitseva Lukacs [kartalla] on maineeltaan kylpylä, jolla on eniten terveysvaikutuksia. Täällä on kaikenlaisia saunoja, altaita ja hoitoja, kuten suolahuoneita ja mutakylpyjä. Kylpylän remontti valmistui syksyllä 2012, ja kylpylä on noussut yhdeksi parhaista ja suosituimmista koko kaupungissa, ja sitä voidaankin pitää Budan parhaana kylpylä.

Lukacs on myös normaalia edullisempi kylpylä: sinne pääsee kylpemään 3 600 forintilla eli noin 12 eurolla koska tahansa, ja lippuun kuuluu oma lukittava koppi, joskin aamuisin ja iltaisin on tätäkin edullisempia hintoja. Kumpikin sukupuoli on tervetullut tänne ma-su klo 6-22. Tänne pääsee erittäin hyvin raitiovaunuilla 4 ja 6, jolloin kannattaa jäädä pois pysäkillä Margit híd, budai hídfő eli Budan puolella eikä keskellä siltaa.

Palatinus-kylpylä ja -uimala

Palatinus-kylpylä ja uimala [kartalla] sijaitsee vehreällä Margitinsaarella ja on varsin suosittu paikka, jonne tosin ei ole kaikkein helpoin kulkea. Täällä on kaikenlaisia altaita termaalialtaista lapsille tarkoitettuihin liukurialtaisiin, ja tämä onkin kylpylöistä paras myös perheen pienimmille. Palatinuksen ulkoilma-altaille voi tulla nauttimaan aurinkoisesta päivästä sekä myös vilvoittelemaan, sillä tarjolla on kuumavesialtaiden lisäksi myös kylmävesialtaita. Tätä kompleksia ei kannata sekoittaa myös Margitinsaarella sijaitsevaan ja Unkarin vesiurheilujoukkueidenkin suosimaan Alfréd Hajós -uimalaan [kartalla], jossa ei ole kuumavesialtaita.

Palatinukselle pääsee parhaiten bussilla 26, joka tosin etenkin kesäisin on usein tupaten täynnä. Kylpylä on avoinna säävarauksella vain juhannuksesta syyskuun loppupuolelle, klo 9-19 (juhannuksesta elokuun 20. päivään klo 20 asti), ja liput tänne maksavat noin 10 euroa, viikonloppuisin vähän enemmän kuin viikolla.

Lisätietoa

SpaBudapest-sivusto esittelee kaikki Budapestin kylpylät ja myös rantoja.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Omar A. /Flickr, Peter Forsberg, Guillaume Baviere /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/08

Lukijoiden kommentteja

Hei kertoisitteko muistakin kylpylöistä ja hinnoista noin arvio, aina joka sivulla on ne samat keskustan kalliit kylpylät. Olisi kiva tietää muistakin kylpylöistä, niitä on siellä vaikka kuinka paljon. /Budaan lähtevä