Ostokset

Budapest on kohtalaisen hyvä ostoskaupunki, ja siellä on erilaisissa ostospaikoissa tarjolla kaikenlaista mielenkiintoista. Kaupungin vetonauloihin kuuluvat kauppahallit, joista suuri kauppahalli vetääkin puoleensa nykyään vähän liikaakin turisteja. Nykyaikaiseen shoppailuun mieltyneille siellä on entistä enemmän ostoskeskuksia, aivan keskustassa ja hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Budapestissa on myös tarjolla jonkin verran antiikkia ja vanhaa tavaraa, ja siellä on paljon pieniä putiikkeja mutta vähän mitään suuria tavarataloja tai suuria liikkeitäkään keskustassa. Tästä huolimatta siellä ovat kaikki kansainväliset ketjut ja siellä voi tehdä kaikenlaisia ostoksia loman aikana. Etenkin paikallisten tuotteiden hinnat ovat edullisia, ja kaupat ovat avoinna varsin hyvin Budapestin keskustassa.

Parhaat ostospaikat

Budapestin parhaat ostospaikat ovat aivan ydinkeskustassa, ja hienoimpina pidetyt ostoskadut sijaitsevat lähellä Tonavan rantoja, Pestin keskustassa. Tunnetuin turisteille suunnattu ostoskatu on Váci utca -kävelykatu, ja sen toisessa päässä on kaiken lisäksi suuri kauppahalli, joten tämä on pääostosalue kaupungissa vieraileville.

Toinen hyvä ostosalue on suuri bulevardi (Nagy Körút), jonka varrella ja lähistöllä on kaikenlaisia liikkeitä ja joka on paikallisten suosimaa shoppailumaastoa. Kaupungissa on ostosmahdollisuuksia myös Pestin rautatieasemien lähistöllä, ja niin Keletin kuin Nyugatin rautatieaseman vieressä on suuret uudet ostoskeskukset. Tällainen on myös Budan puolella, melko lähellä Déli-rautatieasemaa. Näiden lisäksi kaupungissa on hyvä tehdä ostoksia Deák tér -aukion tuntumassa ja sen vieressä olevien juutalaiskorttelien alueella, missä on hyviä pikkuputiikkeja, ja myös Andrássy-bulevardi tarjoaa eräitä kaupungin hienoimpia putiikkeja ja lähinnä korkeatasoisia liikkeitä.

Pestin puoli ja Váci utca

Váci utca [kartalla] on katu, jolta ei paljon kannata mitään ostella, sillä kaikki hinnat ovat kalliimpia kuin muualla kaupungissa ja myös ravintolat ovat täällä hinta-laatusuhteeltaan heikkoja. Kadun varrella on lukuisia matkamuistoja kauppaavia liikkeitä, joiden valikoimat usein lähentelevät käsittämätöntä, mutta sen varrelta voi tietenkin aina nopeasti löytää jotakin kotiin vietävää, etenkin jos on kaupungissa pikavisiitillä. Muussa tapauksessa kannattaa vain katsella valikoimia ja hankkia samoja tuotteita muualta kaupungista edullisemmin hinnoin.

Edullisimpia hintoja tuleekin vastaan, jos kulkee kadun pohjoispäässä sijaitsevaan Nagy Vásárcsarnok -kauppahalliin [kartalla], joka on avoinna ma klo 6-17, ti-pe klo 6-18 ja la klo 6-15. Sen katutasossa on lähinnä elintarvikkeita, jotka on pääosin suunnattu turisteille. Kaikkein edullisimpia hintoja tulee vastaan laidoilla ja etenkin niiden keskiosissa sijaitsevissa kojuissa. Yläkerrassa on ruokapaikkoja, joiden joukossa on kallis turisteille suunnattu ravintola ja edullisia, paikallistenkin suosimia kojuja, ja siellä on myös valtava määrä tuliaisia, matkamuistoja ja muuta vastaavaa, joka on täällä kaupan hyvin hinnoin ja valikoimin. Kauppahallin takaosissa ja alakerrassa on vain paikallisten suosiossa olevia kojuja, ja näistä ma-la klo 6-21 avoinna oleva alakerran Aldi-valintamyymälä on hyvä vierailupaikka myös turistille.

Muualla Pestin keskustan alueella on kauppoja: siellä on Váci utcan sivukaduilla etenkin valtava määrä kaikenlaisia liikkeitä, jotka kuuluvat kaupungin kalleimpiin, ja lisää vastaavanlaisia liikkeitä, tosin miellyttävämmässä ilmapiirissä, tulee vastaan Andrássy-puistokadun [kartalla] varrella. Tämä oopperatalosta tunnettu katu on hyvä paikka luksusluokan ostoksille, joita voi tehdä juuri oopperan tienoilla. Pian tämän jälkeen tulee suuren bulevardin merkittävin risteys, Oktogon, joka sekin on hyvää maastoa erilaisille ostoksille.

Suuri bulevardi (Nagy Körút) kiertää ydinkeskustaa kolmelta puolelta eri nimisenä eri osissa. Hyvää ostosmaastoa on etenkin sen monen risteyksen tienoilla, ja hyviä paikkoja ostoksille ovat myös matkat Nyugatin rautatieasemalta [kartalla] Oktogonille ja siitä edelleen ainakin Blaha Lujza -risteykselle asti, missä on suuri valintamyymälä ja muita ostosmahdollisuuksia.

Deák (Ferenc) tér -aukion tienoot

Näiden alueiden väliin jäävä Deák (Ferenc) tér -aukio [kartalla] on eräänlainen kaupungin hektinen keskus. Sen tunnistaa kauniista, suuresta Anker-vakuutusyhtiön palatsista, ja siitä alkaa merkittävä Károly körút -bulevardi. Sen vieressä sijaitsevat myös juutalaiskorttelit, jotka kuuluvat kaikin tavoin kaupungin miellyttävimpiin osiin. Deák térin vieressä, esimerkiksi Anker köz- ja Király-kaduilla, on kaikenlaisia putiikkeja kirjakaupoista vaatekauppoihin, ja samalla alueella on paljon myös ruokapaikkoja ja baareja.

Lisää kaikenlaista on lähellä synagogaa, jonka edestä kulkeva Dohány [kartalla] on melko laimea katu kauppojensa puolesta nykyään mutta jonka lähikaduista esimerkiksi Dob ja Wesselenyi ovat varteenotettavia kauppakatuja. Lähellä synagogaa, samoin kuin miltei oopperataloa vastapäätä, on suuren Alexandria-kirjakaupan [kartalla] piste, ja näistä saa perinteisesti eri kielillä Unkarista kertovia kirjoja ja maan kirjallisuutta.

Budan puoli ja linna-alue

Näiden alueiden lisäksi Budan puolella on jonkin verran ostospaikkoja, joskin niihin on paras tutustua samalla kun katselee alueen nähtävyyksiä. Linna-alueella, etenkin Bécsi kapu tér -aukion ja Matiaksenkirkon [kartalla] välimaastossa, on kirjakauppoja, taidegallerioita ja muita vastaavia liikkeitä, mutta ei kovin paljon. Matiaksenkirkon vieressä on matkamuistomyymälöitä, jotka ovat ylihintaisia, ja kesällä ja etenkin elokuussa varsinaisen linnan ulkopuolelle [kartalla] ilmaantuu kojuja, jotka myyvät paikallisia ruokia, mutta ostoksille linnalle ei kannata erikseen lähteä. Sen sijaan Széll Kálmán tér -aukion vieressä oleva, myös sunnuntaisin avoinna oleva Mammut-ostoskeskus [kartalla] on paikka, jonne Budassa kannattaa lähteä ostoksille, ja sen lähikaduilla on normaalia enemmän liikkeitä myös. Ostoskeskus on hyvä viihtymispaikka, ja sen yhteydessä on runsaasti elintarvikeliikkeitä ja myös valintamyymälä. Széll Kálmán tér on suuren remontin kohteena seuraavat vuodet, eikä aukion ympäristössä muuten kannata viettää aikaa. Budassa toinen paikka, jonne voi lähteä ostoksille, on Batthyány tér -aukio [kartalla], mutta siellä on lähinnä vain kauppahalli, jonka yhteydessä on suuri valintamyymälä.

Muualla kaupungissa tulee vastaan kaikenlaista mielenkiintoista. Yksi hyvä paikka löytää koruja, käsitöitä ja kaikenlaista viehättävää pikkuputiikeista on Ráday utca [kartalla], kävelykadunomainen, terassein täytetty katu, jolla on paljon ravintoloita mutta myös jonkin verran putiikkeja. Lisää ostosmahdollisuuksia on jonkin verran viereisen Kálvin tér -metroaseman ympäristössä.

Lisätietoa: Budapest.com-sivusto kertoo lisää ostoksista.

Parhaat ostokset

Tuliaiset

Suosittuja kotiinviemisiä ovat erilaiset perinteiset käsityöt, kuten kirjontatyöt, keramiikka, nuket ja posliini. Matkamuistomyymälöitä ja käsityöliikkeitä on varmaankin eniten Váci utcalla sekä joidenkin suosittujen nähtävyyksien lähellä, mutta niissä hinta-laatusuhde ei ole aina kaikkein paras, vaikka poikkeuksiakin varmasti on. Myös kauppahalleissa on nykyisin yhä enemmän myös käsitöiden myyjiä, ja suuren kauppahallin yläkerrasta saa kaikenlaista pitsistä matkamuistoihin.

Käsitöiden lisäksi tuliaisiksi viedään elintarvikkeita. Suosittuja ovat mausteiset makkarat kuten salamit, paprikat niin kuivattuna, tuoreena kuin jauhettunakin sekä viinit, joita kaikkia voi katsella suuressa kauppahallissa mutta joita on osin myös suurissa valintamyymälöissä edullisemmin hinnoin tarjolla. Juomista parhaiten matkailijoiden keskuudessa kauppansa tekevät esimerkiksi makea viini Tokaji Aszú sekä hedelmäviina pálinka, jota on monen laatuista ja jota ostavan ei kannata tyytyä halvimpiin merkkeihin.

Kaikkia näitä on tarjolla suuressa kauppahallissa, muissa kauppahalleissa ja valintamyymälöissä, samoin kuin pienemmissä liikkeissä, joita on kaikkialla Budapestissa. Pieniin liikkeisiin kuuluu niin vain viinaa ja tupakkaa myyviä kuin niitäkin, jotka ovat avoinna "non-stop"-periaatteella ympäri vuorokauden. Viinaa ostavan on hyvä tietää, että väkijuomia ei kaikissa keskustan kaupunginosissa myydä klo 23 jälkeen, lukuun ottamatta 24 tuntia avoinna olevia Nemzeti Dohánybolt -erikoisliikkeitä. Jos asia on tärkeä, kannattaa joko kysyä majapaikasta sen tienoon säännöt tai sitten käydä hyvissä ajoin ostoksilla, sillä klo 22 asti on avoinna melkoinen määrä valintamyymälöitäkin.

Elintarvikeostoksilla kauppahalleissa ja valintamyymälöissä

Budapestissa on helppo hankkia elintarvikkeita ja juomia kauppahalleista ja valintamyymälöistä. On hyvä pitää mielessä, että turistivoittoisen suuren kauppahallin lisäksi kaupungissa on monta muutakin kauppahallia. Samoin kuin suuri kauppahalli, ne ovat avoinna aamuvarhaisesta iltaan viikolla, ja lauantaisin suljetaan vähän aikaisemmin. Yksi kätevä tällainen on Rákóczi tér -metroaseman vieressä [kartalla], ja tämä vuonna 2014 uusittu alue on muutenkin hyvä vierailupaikka. Piaconline-sivusto esittelee lisää kaupungin mielenkiintoisia kauppahalleja.

Kirpputorit, antiikkiliikkeet ja outlet-myymälät

Kirpputorit

Ecseri Piac -kirpputori [kartalla] on alallaan yksi Itä-Euroopan suurimmista ja tarjoaa mukavan syyn viettää päivän ulkosalla. Ecserin kirpputorilta voi löytää niin vintagevaatteita, leluja, antiikkikalusteita kuin täydennystä monien keräilijöiden kokoelmiin. Suuri osa myytävistä tavaroista tosin kuuluu rihkamaosastolle, mutta saattaa niidenkin joukosta jokunen helmi löytyä. Lauantai on yksi parhaista päivistä vierailla tällä kirpputorilla, mutta paikalle kannattaa mennä aikaisin, jos haluaa tehdä hyviä löytöjä. Ecseri Piac on avoinna viikolla klo 16 asti, lauantaisin klo 15 ja sunnuntaisin klo 13 saakka. Paikalle pääsee kulkemalla ensin metrolinjalla 3 Ecseri utca -asemalle, mistä pääsee kirpputorin viereen bussilla numero 54.

Lauantaisin ja sunnuntaisin pidetään Városliget-kaupunkipuistossa Pecsa Bolhapiac [kartalla] eli kirpputori klo 7-14. Tämä on värikäs, aito kirpputori, jonne on pieni pääsymaksu ja jonne on hyvä tulla mahdollisimman ajoissa. Lähelle pääsee metrolinjalla 1 Széchenyi-pysäkille.

Antiikkiliikkeet

Antiikista kiinnostuneet löytävät monia mahdollisuuksia hyviin hankintoihin Budapestissa. Lähellä parlamenttitaloa kulkevasta Falk Miksa utca -kadusta [kartalla] on tullut kaupungin antiikkiliikkeiden keskuksia. Täällä on nykyisin noin 30 alan liikettä ja myös vuotuiset Falk-festivaalit.

Muuallakin kaupungissa on jonkin verran antiikki- ja keräilytavaraliikkeitä. Sosialismin ajoista kiinnostuneille hyvä vierailupaikka on Antik-Bazár (Klauzál 1) [kartalla]. Mielenkiintoinen alue monella tapaa yhden metropysäkin päässä on Ferenciek tere -aukion ympäristössä, missä on jonkin verran antiikki- ja keräilyliikkeitä, kuten Bolhapalota (Irányi utca 20) [kartalla].

Antiikista kiinnostuneiden on hyvä tietää, että Herendin posliini on täällä kovassa huudossa ja katselun arvoista. Hyvä posliiniliike on esimerkiksi osoitteessa Andrássy 16, joka on oopperan vieressä.

Outlet-myymälät

Budapestin ympäristössä sijaitsee suuri Premier Outlet [kartalla], joka on ehdoton vierailupaikka alehintaisen muodin ja muun vastaavan tavaran metsästäjille. Tarjolla on 30-70 %:n alennuksia muina päivinä kuin sunnuntaisin, ja paikalle pääsee parhaiten taksilla mutta myös bussilla. Kulkuohjeet löytyvät verkkosivuilta, ja esimerkiksi Etyekiin suuntaava bussi 767 pysähtyy keskuksen edessä. Matkaa Budapestin keskustasta tänne on vartin verran taksilla, vähän alle puoli tuntia bussilla.

Hintataso

Budapestissa kaikki on vertailujen mukaan halvempaa kuin Suomen pääkaupungissa, ja normaalitkin elintarvikkeet maksavat usein yli puolet vähemmän kuin, mitä ne maksavat kotimaassa. Alkoholijuomat ovat tietenkin edullisia, joskin sellaiset tunnetut tuotteet kuten Tokaijin viinit ja Unicum-katkeroviinat ovat normaalia hintavampia. Viini maksaa edullisimmillaan hyvin vähän, mutta sen hintahaitari on suuri ja turistia yritetään keskustan liikkeissä jymäyttää viinien hinnoissa. Tavalliset valintamyymälät ovat parhaita paikkoja katsella kaikenlaisia alkoholijuomia, Palinkasta oluisiin ja viineihin. Tupakkatuotteet ovat nekin edullisempia kuin kotimaassa, niin että askin saa noin 3 eurolla. Myös apteekeissa on hyvin edulliset hinnat, ja vitamiinit ja muut lääkeostokset on hyvä hakea loman aikana kaupungin lukuisista apteekeista. Liikkeet, joissa ei välttämättä ole edullisempaa kuin kotimaassa, ovat kansainväliset vaatteita myyvät ketjut, kuten H&M ja Zara, joissa on aika samanlaiset hinnat kuin Suomessakin.

Aukioloajat

Kaupat ovat auki yleensä noin klo 18 asti viikolla, lauantaisin klo 13-15 saakka ja yli 200 neliön kokoiset kaupat ovat sunnuntaisin kiinni. Osa liikkeistä on lauantaisin avoinna keskustassa vähän myöhempään, ja sunnuntaisin ovat normaalisti avoinna parhaiten turisteille suunnatut kaupat ja jotkin erikoisliikkeet ydinkeskustassa, metroasemilla ja vastaavissa paikoissa.

Poikkeuksena sunnuntaiaukioloihin ovat suuret ostoskeskukset, joiden liikkeet ovat auki ma-la klo 10-20/21 ja su klo 10-18/19. Näihin kuuluu esimerkiksi WestEnd, joka on Nyugatin rautatieaseman vieressä, ja myös Budan puolella oleva Mammut on avoinna sunnuntaisin. On kuitenkin olemassa sunnuntaipäiviä, joina ostoskeskuksetkin ovat kiinni. Unkarissa on jatkuvasti tekeillä uusia lakeja, jotka muuttavat aukioloaikoja mahdollisesti tulevaisuudessakin.

Valuutta, maksukortit ja pankkiautomaatit

Unkarin rahayksikkö on forintti, jonka arvo per euro on viime vuosina ollut noin 300. Forintteja voi vaihtaa jo kotimaassa, mutta tällaisen valuutan vaihdossa voi esiintyä ylilaskutusta, ja näin valuutasta huolehtimisen voi hyvin jättää Budapestiinkin. Budapestista debit- tai luottokortilla rahaa automaatista nostava maksaa noin 5 euroa ensimmäiseltä 100 eurolta ja 2,5 euroa seuraavilta satasilta yhden noston yhteydessä, ja pankkien henkilöasiakkailtaan laskuttama "tukkukurssi" on yleensä muutaman prosentin virallista kurssia heikompi.

Tästä huolimatta Budapestin hintataso on sellainen, että paikallista valuuttaa on hyvä nostaa paikan päällä, eikä euroja kannata käyttää, vaikka niitä otetaan vastaan, sillä vaihtokurssi on usein varsin epäedullinen. Jos vaihtokurssi kaupassa on esimerkiksi 290 forinttia euroa kohden, silloin kannattaa maksaa eurosetelillä ja vaihtorahan saa paikallisena rahana takaisin. Euroja voi myös vaihtaa forinteiksi lukuisissa rahanvaihtopisteissä, joita on erityisen hyvin Deák tér -aukiolla ja suurella bulevardilla. Tällöin on hyvä katsoa vaihtokurssi, jossa osto- ja myyntikurssit ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Maksukortit käyvät Visan ja Mastercardin johdolla hyvin suurissa liikkeissä, suurissa valintamyymälöissä ja hienoissa liikkeissä, samoin kuin ostoskeskusten liikkeissä, eikä niiden käyttämisessä ole luvassa ongelmia. Maksukortit käyvät nyt myös entistä paremmin metroasemilla, niin että vuonna 2014 ilmaantuneisiin lippuautomaatteihin käyvät Visa ja Mastercard ja ne ovat käyneet pitkään myös metroasemien lippukassoilla. Kortit eivät yleisesti käy kauppahalleissa, pikkuliikkeissä, pienissä elintarvikeliikkeissä tai kioskeissa.

Pankkiautomaatteja on heti Budapestin lentoasemalla melkoisesti, eikä niitä tarvitse kaupungin ydinkeskustassa erikseen metsästää. Rautatieasemilla on perinteisesti ollut ongelmia pankkiautomaattien kanssa, ja Népligetissä olevan linja-autoaseman alakerran pankkiautomaatteja ei kannata yrittääkään käyttää. Jos siis kaupunkiin saapuu bussilla tai rautateitse, on hyvä olla matkassa euroja, joita saa vaihdettua paikalliseksi valuutaksi, ja jos ei ole, voi lipun metroon hankkia maksukortilla.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg, Derzsi Elekes Andor /Wikimedia, pfatter /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/08

Lukijoiden kommentteja

Budapestistä on todella vaikea löytää makeisia tuliaisiksi. Pikku putiikeista saat pari haluamaasi karkkipussia, mutta kun tarvitsi yli 10! Sama juttu isommissakin liikkeissä. /vesa

Korjaus liikkeiden aukioloaikoihin. West End- ostoskeskus on auki sunnuntaisin, mutta liikkeistä vain kaksi pienenpientä liikettä sekä kahvilat ja ravintolat. Kaikki muut liikkeet kiinni. /juuri budapestissä

Tuonne "Ecseri Piac"-kirpparille ei pääse tekstissä mainitulla tavalla. Parempi mennä M3 metrolla "Hatar ut"-asemalle, sieltä Europark ostoskeskuksen lähistöltä otettava bussi 89E "Naszód utca"-pysäkille (4. pysäkki) ihan lähelle kirpparia. Koko tämä matka keskustasta hiukan yli 30 min. /MT

Jouluna hirveän vaikeaa löytää auki olevia ravintoloita tai muutakaan. Monta päivää ihan hiljaista ja tylsää. Jos menent jouluna Budaan, niin kannattaa ajoissa varmistaa varaukset ravintoloihin yms Esim hotellissa piti olla kylpyläosasto jouluna auki, mutta ei todellakaan ollut. Aiheutti ikävän tilanteen huomata se vasta jouluaatto aamuna. /Kirsupää