Museoita ja taidegallerioita

Tällä sivulla esitellään Firenzen museoita ja taidegallerioita, joita kaupungissa on jopa noin 70. Museot ja taidegalleriat ovat täynnä etenkin renessanssiajan mestariteoksia, mutta ne tarjoavat myös hyvän tilaisuuden tutustua kaupungin pitkään ja värikkääseen historiaan, sen hallitsijasukuihin ja siihen, miten kaupungin elämänmeno on muuttunut keskiajalta näihin päiviin.

Jos haluaa säästää museoiden pääsymaksuissa, voi hankkia museokortin, ja joihinkin museoihin on myös yhteislippuja toisten kanssa, ja 12 eurolla voi hankkia lipun, jolla pääsee valtionmuseoihin rajattomasti sisään 3 vuorokauden ajan.

Valtionmuseot

Firenzessä on 13 valtionmuseota, joiden joukkoon kuuluvat kaikkein suosituimmat museot eli Uffizi ja Galleria dell’Accademia. Vaikka lippuja voi varailla etukäteen kaikkiin 13 museoon, ainakin näihin kahteen museoon eli Uffiziin ja Accademiaan on hyvä mihin vuodenaikaan tahansa varata liput etukäteen – muuten edessä voi olla usean tunnin jonotus. Muutaman euron lisämaksua vastaan saa mielenrauhan siitä, että aivan varmasti pääsee museoon sisään, ja "lisäaika", joka muuten kuluisi jonotukseen, on tervetullut näissä uskomattomia mestariteoksia täynnä olevissa taidemuseoissa.

Liput on helppo varata vuorokauden pari etukäteen Firenze Musei -lippuluukuilla, jotka ovat avoinna ti-su klo 8.30-19.00 ja joita on ainakin Uffizin taidemuseossa ja Palazzo Pittissä. Myös jotkin hotellit ja muut majapaikat voivat tehdä varauksen asiakkaidensa puolesta – asiasta kannattaa tiedustella majapaikasta ennen matkan alkamista. Lippuja voi varata etukäteen myös museoiden verkkosivujen kautta tai Firenzen museoiden virallisen online-lippujen myyntisivun välityksellä.

Palazzo degli Uffizi

Firenzen suosituin ja tunnetuin taidemuseo on Uffizi [kartalla] [Tee virtuaalikierros], jonka tunnetuimmat teokset ovat Firenzen kulta-ajoilta eli 1100-1600-luvuilta. U-kirjaimen muotoisessa palatsissa on yli 50 huonetta ja reilut 1 500 mestariteosta. Aikaa kaiken pintapuoliseenkin näkemiseen kuluu vähintään pari kolme tuntia, mutta taiteenystävät viettävät museossa mielellään vähintään neljä tuntia. Museon yläkerrassa on mukava kahvila, ja siellä voi tankata kahvilla, teellä ja voileivillä samalla kun nauttii hienoista näkymistä yli kaupungin vanhan keskustan.

Museon taidekokoelmiin kuuluu kaikenlaista antiikin Kreikan veistoksista 1700-luvun maalaustaiteeseen. Sen kohokohtia ovat etenkin 1100-1300-luvun paikallinen maalaustaide Giotton töiden johdolla sekä renessanssin mestarien kuten Fra Filippo Lippin maalaukset. Parasta siellä ovat myös Botticellille ja Leonardo da Vincille omistetut huoneet ja La Tribuna eli huone numero 18, jonne Medici-suku varastoi kaikkein arvokkaimmat työnsä ja jossa nykyään on paljon suvun jäsenten muotokuvia.

Botticellille omistetut huoneet (numerot 10-14) ovat luultavasti museon suosituimpia, ja niissä kannattaakin vierailla silloin, kun ihmisiä on vähiten paikalla, eli viikolla aamupäivisin. Uffizissa ollessa kannattaa myös ehdottomasti tutustua huoneen numero 26 Rafaellon töihin, huoneen 28 Titianin 11 työhön, alakerran Caravaggion maalauksiin ja Uffizin ensimmäiseen naismaalariin eli Gentileschiin, jonka työt yleensä esittävät vahvoja naisia kostamassa miehille näiden tekemiä pahuuksia.

Galleria dell’Accademia

Firenzen toinen suuri taidemuseo Galleria dell’Accademia [kartalla] on omistautunut lähinnä paikallisten maalarien töille 1200-luvulta 1500-luvulle. Museosta erityisen suositun tekee se, että siellä on alkuperäinen Michelangelon David-patsas – sitä käy vuosittain katsomassa noin 1,3 miljoonaa ihmistä. Museon muut kohokohdat ovat erityisesti 1400- ja 1500-lukujen renessanssimaalaukset, joista huomionarvoisimmat ovat Botticellin tekemiä. Siellä on myös kokoelma venäläisiä ikoneita.

Museo del Bargello

Palazzo del Bargello -palatsi [kartalla] oli Firenzen ensimmäinen julkiseen käyttöön tarkoitettu rakennus, ja siellä sijaitseva Bargellon museo on hyvä vierailupaikka niille, jotka ovat kiinnostuneet renessanssiajan veistoksista. Koska Michelangelon David-patsas sijaitsee Akatemian taidemuseossa, on Bargellon museossa huomattavasti enemmän tilaa töiden katseluun eikä sisään tarvitse ikinä jonottaa. Michelangelon töitä on täälläkin kuitenkin nähtävänä, ja niistä nuoruudentyö Bacchus on erityisen tunnettu. Sala di Donatello -tilassa esitellään Donatellon ja myös muiden 1400-luvun taiteilijoiden veistoksia. Se on varsin suosittu vierailupaikka, ja täällä Donatellon kaksi David-patsasta ovat monien mielestä vaikuttavinta nähtävää.

Museo on avoinna päivittäin vain klo 8.15-13.50. Viimeiset liput myydään klo 13.20, ja museolla on sen verran ilmaisia vierailupäiviä samoin kuin päiviä, jolloin se on kiinni, että ne kannattaa tarkistaa verkkosivulta. Museoon on 4 euron pääsymaksu, ja se sijaitsee aivan lähellä Piazza della Signoriaa ja muita nähtävyyksiä.

Museo di San Marco

San Marco -aukion liepeillä on monta hyvää museota, mutta kannattaa myös käydä Pyhän Markuksen kirkon ja luostarin yhteydessä sijaitsevassa Museo di San Marco -museossa [kartalla]. Taidemuseo esittelee lähinnä Fra Angelicon teoksia, joista parhaisiin kuuluu Pyhän Markuksen kirkon alttarimaalaus. Kokoelmiin kuuluu myös pienempiä freskoja, ja kenties eniten ihmisiä kiinnostava teos on Ristiinnaulitseminen vuodelta 1442. Museossa on muidenkin taiteilijoiden raamattuaiheisia maalauksia, samoin kuin sellejä, joissa kirkonmiehet aikoinaan asuivat.

Museoon on aikuisilta 4 euron pääsymaksu ja se on avoinna ma-pe klo 8.15-13.50, la klo 8.15-18.50. Tälläkin museolla on niin runsaasti erilaisia poikkeuksellisia aukioloaikoja juhlapyhinä ja ilmaisia vierailupäiviä, että ne on hyvä tarkistaa verkkosivuilta.

Museo Archeologico

Lähellä San Marcon aukiota sijaitsee Firenzen arkeologinen museo [kartalla], jonka suojissa on valtava määrä Medici-suvun haalimaa antiikkia ja muuta mielenkiintoista nähtävää. Monia kiinnostavat hyvin vanhat taideteokset, joiden joukossa on etenkin egyptiläisiä esineitä, antiikin Kreikan ja Rooman taidetta ja esineistöä, samoin kuin etruskien jälkeensä jättämää materiaalia. Tässä vuonna 1870 perustetussa museossa on paljon kaikenlaista yllättävää, kuten muinaisten etruskien hautojen rekonstruktioita reilun parin tuhannen vuoden takaa, samoin kuin François-maljakko reilun 2 500 vuoden takaa. Museo on avoinna eri päivinä eri aikoihin, joten kannattaa tarkistaa verkkosivuilta, miten museo on avoinna kunakin päivänä – esimerkiksi perjantaista sunnuntaihin museo menee kiinni jo klo 14.00.

Museo del Novecento

Huhtikuussa 2014 avattu uusi museo Museo del Novecento [kartalla] sijaitsee hyvin lähellä rautatieasemaa, Piazza Santa Maria Novella -aukiolla, vastapäätä kirkon julkisivua. Museossa on viisi kerrosta, ja niissä on esillä lähinnä italialaisten modernien taiteilijoiden töitä. Museo on avoinna päivittäin vähän sekavasti, mutta yleensä klo 9.30-19.30. Pääsymaksu on yleensä 8 euroa, mutta se vaihtelee näyttelyiden mukaan, ja joihinkin näyttelyihin liput voivat maksaa enemmän.

Lisää museoita

Teksti: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12

Lukijoiden kommentteja

Tuo 3 pv:n valtionmuseokortin hinta on 72 eur, ei 12 eur. /Jouni