Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Firenzen olennaisimpia rakennuksia, maamerkkejä ja aukioita, kuten Duomo-tuomiokirkko, Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio -silta, Palazzo Pitti ja Piazza San Lorenzo -aukio.

Duomo

Firenze on hienojen aukioiden kaupunki. Yksi kaupungin vilkkaimmista aukioista on Piazza della Duomo [kartalla], jonka keskellä on yksi maailman upeimmista kirkoista, Firenzen Duomo-tuomikirkko. Pisan kaltevan tornin ja Rooman Colosseumin ohella se kuuluu Italian kolmen suurimman nähtävyyden joukkoon, mikä varmistaa, että sen ympärillä ja sisällä käy valtava kuhina ympäri vuoden.

Katedraalia alettiin rakentaa vuonna 1296. Urakka kesti miltei 150 vuotta, ja lisäyksiä kirkkoon on tehty vuosisatojen saatossa, kuten 1800-luvulla rakennettu myöhäisgoottilainen julkisivu. Kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta maksaa pitää, mikäli haluaa kiivetä 463 askelmaa sen punatiiliseen kupoliin. Tämä Brunelleschin suunnittelema kupoli rakennettiin vuosina 1420-36, ja sitä on aina pidetty yhtenä rakennustaiteen hämmästyttävimmistä saavutuksista. Panoraamanäkymät ympäri Firenzen ovat täältä upeat, aivan kuin Duomon toisestakin kohokohdasta, kellotornista, joka on 82 metriä korkea ja jonne myös on reilun kuuden euron pääsymaksu.

Kirkon yhteydessä on muutama muu maksullinen osa, kuten Museo dell’Opera del Duomo -museo. Se sijaitsee aukion toisella puolella ja siellä voi tutustua katedraalin alkuperäisiin taideteoksiin, jotka on yleisissä tiloissa nykyään korvattu kopioilla. Kirkko on avoinna normaalisti 10-17.00, mutta torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin aukioloa on lyhennetty. Englanninkielinen jumalanpalvelus on joka lauantai klo 17.00.

Palazzo Vecchio

Piazza della Signoria [kartalla] on yksi Firenzen upeimmista ja mieleenpainuvimmista aukioista, ja sen laidalla sijaitseva Palazzo Vecchio on yksi kaupungin vierailluimmista palatseista. Sen 94 metriä korkea Torre di’Arnolfo -torni antaa erinomaiset näkymät Firenzen kaikkiin osiin, ja Medici-perheen asuttamat asunnot tarjoavat nekin hämmästyttävää nähtävää.

Paras tapa tutustua palatsiin on osallistua englannin kielellä tehtäville opastetuille kierroksille, joilla pääsee näkemään monia palatsin muuten yleisöltä suljettuina pidettyjä osia. Palatsin kohokohtiin kuuluu tornin ja huoneistojen lisäksi suuri määrä erilaisia taideteoksia Michelangelon veistoksista maalauksiin, Medici-suvun aarteita ja suuruudenhulluja rakennelmia. Palazzo Vecchio on lapsiperheiden suosikki, sillä sen englannin kielellä tehdyt kierrokset perheen pienimmille ovat ainutlaatuisia ja muutenkin tämä on erittäin lapsiystävällinen vierailupaikka.

Ponte Vecchio -silta

Arnojoen ylittävistä silloista vanhin on Ponte Vecchio [kartalla], ainoa Firenzen silloista, jonka natsit jättivät tuhoamatta perääntyessään kaupungista vuonna 1944.

Silta rakennettiin alun perin 1300-luvun puolivälissä, ja alusta lähtien se täyttyi kaupustelijoista. Aluksi lihakauppiaat valtasivat sillan, mutta Medici-suvun määräyksestä 1500-luvulta lähtien vain kulta- ja timanttikauppiaat saivat toimia sillä. Vielä nykyäänkin kaikki siltaa reunustavat rakennukset ovat kulta- ja jalokiviliikkeitä, ja täällä jos missä on hyvä vertailla luksustuotteiden hintoja ja nähdä ainutlaatuisen laaja valikoima jalokiviä ja muita arvoesineitä.

Huomionarvoisia ovat myös ikkunat, jotka kaikki alun perin rakennettiin pieniksi, jotta sisällä olevat Medici-suvun jäsenet saisivat olla kaupunkilaisten katseilta suojassa. Ikkunoita kuitenkin suurennettiin vuonna 1941, kun Adolf Hitler kävi tapaamassa Mussolinia – Mussolini määräsi, että ikkunoita oli suurennettava, jotta Hitlerillä olisi paremmat näkymät Arnojoen rannoille. Näitä ikkunoita ei kuitenkaan näe itse sillalta, ja niitä ja siltaa ylipäätään on hyvä ihailla viereiseltä Ponte Santa Trinita -sillalta [kartalla].

Ponte Vecchio sijaitsee keskellä Firenzen turistien suosimaa aluetta, ja siihen kuten muuhunkin tällä alueella olevaan kannattaa yrittää tutustua aamupäivällä tai kaikkein kiireisimpien matkustusaikojen ulkopuolella.

Palazzo Pitti

Firenzen turistien suosima reitti, joka kulkee Piazza della Signorialta Ponte Vecchio -sillan kautta joen toiselle puolelle Oltrarnoon, on vilkkaimmillaan iltapäivisin ja viikonloppuisin. Sen päätepiste monelle on Palazzo Pitti -palatsi [kartalla], jonka suojissa on museoita, kauniita huoneistoja ja taidetta.

Palatsin rakennutti Medici-perheen kilpailija eli pankkiiri Pitti alkaen vuonna 1495, mutta Medicin suku osti sen 1500-luvun puolivälissä. Se pysyikin kaupungin hallitsijoiden asuinpaikkana aina vuoteen 1919, jolloin Savoy-suku lahjoitti sen Italian valtiolle. Nykyään sen sisällä on erikoisesti nimetty Museo degli Argenti eli "hopeamuseo", jossa ei ole hopeaa vaan erilaisia näyttelyitä upein seinämaalauksin varustetuissa huoneissa.

Hyvä paikka tutustua lähinnä Rubensin ja Rafaellon maalauksiin on Galleria Palatina, jonka taulut ovat yhä samassa järjestyksessä kuin ne alun perinkin olivat. Muidenkin maalauksia taidegalleriassa on, mukaan lukien Caravaggion, Botticellin ja Titianin töitä. Kolmas mielenkiintoinen vierailupaikka Pittin palatsissa on Appartamenti Reali eli huoneistot, jotka on jätetty sellaisiksi kuin ne olivat vuosina 1880-1891, jolloin Savoy-suvun jäsenet asuivat niissä.

Palazzo Pitti on avoinna kuten monet muutkin Firenzen vierailupaikat eli klo 8.15-18.50 ti-su, joskin Museo degli Argentilla on hivenen erilaiset aukioloajat kuin muilla palatsin osilla. Erilaisiin lippuvaihtoehtoihin kannattaa tutustua tarkasti, sillä halvimmalla lipulla ei pääse kaikkiin palatsin museoihin ja osiin. Paikalla ollessa kannattaa myös vierailla Boboli- ja Bardini-puistoissa.

Piazza San Lorenzo

Firenzen hienoista aukioista eniten merkittäviä nähtävyyksiä on Piazza San Lorenzolla [kartalla], joka on aivan kaupungin turistien suosiman kauppahallin vieressä.

Medicin suku, joka oli kaupungin johtava hallitsijasuku pitkän aikaa, otti aukion omakseen ja rakennutti sen laidalle eräitä upeimmista rakennuksistaan. Suvun suuruudenhulluuden suurimpia saavutuksia on Cappelle Medicee, joka oli Medici-suvun pääasiallinen hautauspaikka. Sen suojissa on Michelangelon hienoimpia veistoksia ja yksi hänen varhaisimmista töistään arkkitehtina, Sagrestia Nuova -sakaristo, jossa on näytteillä Michelangelon mestariteos Madonna ja lapsi (1501-04).

Piazza San Lorenzo -aukion laidalla on myös upea San Lorenzon kirkko, Biblioteca Medicea Laurenziana -kirjasto ja Medici-suvun pääasiallinen asuinpaikka vuoteen 1540, Palazzo Medici-Riccardi. Tämä palatsi toimi mallina monille kaupungin myöhemmin rakennetuille palatseille. Sen sisällä on merkittävä Cappella di Benozzo, joka on täynnä renessanssiajan mestariteoksia, etenkin freskoja. Kappeliin päästetään vain 10 ihmistä kerrallaan viideksi minuutiksi, ja tarkan ajan voi varata palatsin lippukassalla. Palatsi on avoinna muina päivinä paitsi keskiviikkoisin, ja sinne on 7 euron pääsymaksu.

Lisätietoa

Lisää Firenzen nähtävyyksiä on esitelty esimerkiksi Tripadvisorissa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, xiquinhosilva/Flickr
Päivitetty: 2014/12