Puistot, puutarhat ja vesistöt

Tällä sivulla kerrotaan Arnojoesta ja Firenzen puistoista, jotka ovat etenkin kesän kuumina kuukausina hyvää vastapainoa tunkkaisille palatseille ja vilkkaille kaduille.

Orto Botanico – kasvitieteellinen puutarha

Firenzen kasvitieteellinen puutarha Orto Botanico [kartalla] sijaitsee San Marco -aukion vieressä olevassa Semplici-puistossa. Medicin suku perusti sen vuonna 1545, ja nykyään tässä yliopiston ylläpitämässä puutarhassa on noin 9 000 eri kasvilajia. Pääsymaksu on 3 euroa, ja puisto on 16.10.-31.3. auki vain viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 9.30-16.30 ja kesäisin joka päivä klo 10-19.

Arnojoki

Firenzen läpi virtaa Arnojoki, jonka kokonaispituus on noin 250 kilometriä. Joki jakaa Firenzen keskustan kahtia, ja vilkkaammalla eli keskiaikaisen keskustan puolella sijaitsee suuri osa kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Toisella puolella viihtyvät kaupungin opiskelijat, ja siellä ovat paikallisten suosimat baarit ja ravintolat ja kaupungin parhaat puistot ja luonnolliset näköalapaikat.

Arnojoen ylittää Firenzen keskustan alueella muutama silta, joista Ponte Vecchio [kartalla] on merkittävin. Vuonna 1944 tämä oli ainoa silta, jota perääntyvät natsit eivät räjäyttäneet ilmaan. Ponte Vecchio on jo puoli vuosituhatta toiminut jalokivi- ja kelloliikkeiden valtaamana markkinapaikkana, ja se on yksi Firenzen suosituimmista nähtävyyksistä.

Muista silloista Ponte Sante Trinita [kartalla] on hyvä Arnon ylityspaikka, sillä siltä on hyvät näkymät paitsi Ponte Vecchiolle myös joen toiselle suunnalle, ja se on myös huomattavasti rauhallisempi joen ylityspaikka kuin vanha silta. Auringonlaskut ovat Arnojoen rannalla ainutlaatuisia, ja auringonlaskun aikaan on hyvä hakeutua Ponte Sante Trinitalle tai jollekin Arnojoen rantakadulle.

Giardino di Boboli -puisto

Giardino di Boboli [kartalla] on Palazzo Pitti -palatsin yhteydessä oleva suuri puisto, jonka alueella on etenkin veistoksia 1500-1700-luvuilta, mutta myös jonkin verran antiikinaikaista nähtävää. Puisto on rakennettu keskiaikaisen puutarhan tyylisesti, ja sen 1500-luvulla aloitettuun suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuivat kaupungin ykkösarkkitehdit ja -kuvanveistäjät. Puistossa on eri osia, ja siellä on mukava kierrellä tunnin pari – erityisen hienoja ovat veistokset, lammet ja grottat eli tippukivimuodostelmat.

Puisto jakaantuu kahteen eri kerrokseen, joista alemmassa on valtava määrä veistoksia, kaunis Isoletta-lampi ja Grotta del Buontalenti eli Bernando Buontalentin tippukivitaideteos, jolle voi päästä vain kerran tunnissa klo 11-17.00. Ylemmältä puiston tasolta on upeat näkymät kaikkialle Pittin palatsin alueelle ja kaupunkia ympäröivälle maaseudulle. Siellä sijaitsevat myös ruusutarha ja posliinimuseo, joka esittelee Pitti-suvun keräämää posliinia, mukana muun muassa Sevres-, Vincennes- ja Meissen-posliinia.

Giardino di Bardini -puisto

Oltrarnon eli Arnojoen toisella puolella sijaitsevan alueen monista upeista puistoista kenties miellyttävin on Bardinin puutarha [kartalla], joka on huomattavasti vähemmän suosittu vierailukohde kuin viereinen Boboli. Puistoon pääsee sisään Bobolin puiston kautta, ja sinne on myös erillinen sisäänpääsy Arnojoen puolelta.

Puistossa on kaikki perinteisen toscanalaisen puutarhan pääpiirteet, mikä tarkoittaa muun muassa grotta-tippukivitaideteoksia, marmoriveistoksia, suihkulähteitä ja amfiteatteria. Puistossa on myös upea barokkityylinen kiviportaikko, joka johtaa puiston eri tasoille.

Puiston alueella on myös tasokas Belvedere-kahvila, jonka terassilta on hyvät näkymät Firenzen keskustan suuntaan. Puiston alueelta on lisäksi Bardini-museo, jossa on Roberto Capuccin suunnittelemia vaatteita ja erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Puistoon on erillinen pääsymaksu, ja kun ostaa lipun Bobolin puistoon tai muualle Pittin palatsiin, kannattaa varmistaa, että samalla lipulla pääsee sekä Bobolin että Bardinin puistoon.

Piazzale Michelangelo -aukio

Oltrarnon parhaat näkymät Arnojoelle ja Firenzen keskustaan ovat varmasti Piazzale Michelangelo -aukiolta [kartalla], joka on 10 minuutin jyrkän kävelymatkan päässä ylös mäkeä Arnojoen rannalla. Aukiolla on kaksi David-patsaan kopiota, ja tänne on erityisen hyvä tulla auringonlaskun aikaan. Mikäli kävelymatka ei innosta, tulee päärautatieasema Stazione di Santa Maria Novellan suunnalta bussi numero 13 Piazzale Michelangelolle.

Lisätietoa puistoista ja mahdollisuus varata lippuja puistoihin ja museoihin

Teksti: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12