Nähtävyyksiä Firenzen lähistöllä

Jos viettää Firenzessä vähintään 3-4 päivää, kannattaa tehdä ainakin yksi retki johonkin kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan paikkaan. Matkat moniin päiväretkikohteisiin junalla tai bussilla ovat lyhyitä, yleensä 60-90 minuuttia, ja julkisilla matkustaminen on Italiassa huomattavasti edullisempaa kuin kotimaassa: 60-90 minuutin matka bussissa tai junassa maksaa usein vain 5-8 euroa.

Sen lisäksi, että päiväretkellä pääsee tutustumaan toiseen paikkakuntaan, tarjoaa retki myös mahdollisuuden tutustua junan tai bussin ikkunasta uskomattoman kauniiseen Toscanan maaseutuun, joka on näkemisen arvoinen mihin vuodenaikaan tahansa.

Fiesole

Helpoin ja nopein päiväretkikohde Firenzestä on Fiesole [kartalla], joka sijaitsee 9 kilometrin päässä Firenzen keskustasta. Kylä on suosittu vierailukohde firenzeläisten keskuudessa etenkin kesäiseen aikaan, sillä tässä korkeammalla paikalla sijaitsevassa kylässä on viileämpi ilma ja sieltä on upeat maisemat sen alapuolella sijaitseville tasangoille. Fiesole on aina ollut taiteilijoiden ja kirjailijoiden suosiossa, ja esimerkiksi Gertrude Stein vietti siellä kesänsä ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Merkittävin nähtävyys itse kylässä on Area Archeologica eli Fiesolen perustaneiden etruskien noin 2 700 vuotta sitten asuttama alue, johon myöhemmin ilmaantui muun muassa roomalaisten kylpylöitä ja amfiteatteri. Tänne onkin hyvä tulla kesä-elokuussa, sillä tällöin amfiteatterilla pidetään Estate Fiesolana- livemusiikki- ja teatterifestivaalit. Tämän alueen lisäksi Fiesolessa on muutama hyvä museo, kuten etruskialueen vieressä sijaitseva ja sen yhteyteen kuuluva Bandini ja Museo Primo Conti, sekä Basilica di Sant’Alessandro -kirkko, jossa voi nähdä erilaisia ajoittain vaihtuvia näyttelyitä.

Kaupungin pääaukio Piazza di Mino on kaunis, ja sen laidalla on San Romolon tuomiokirkko, jonka takana etruskialue sijaitsee. Aukion vieressä ylämäkeen sijaitsee vielä alue, jolta on hyvät näkymät ja jolla on pari kaunista kirkkoa, ja sinne pääsee kävelemällä ylös Via San Francescoa. Pääaukion laidalle saapuvat myös Firenzen bussit, jotka lähtevät täältä yleensä puolen tunnin välein.

Fiesoleen pääsee parhaiten ATAF-linja-autolla numero seitsemän, 1,20 eurolla noin 30 minuutissa Firenzen San Marco -kirkon vierestä. Linja-autot lähtevät yleensä puolen tunnin välein, niissä vähän istumapaikkoja ja mennen tullen ne ovat yleensä tupaten täynnä, joten 2-4 hengen porukat voivat harkita matkan tekemistä taksilla. Busseissa on eniten ihmisiä alkuillasta ja viikonloppuisin, ja parhaiten istumapaikan saa, jos nousee bussiin ensimmäiseltä pysäkiltä.

Pistoia

Alle tunnin junamatkan päässä Firenzen keskustasta sijaitseva Pistoia [kartalla] on 90 000 asukkaan kaupunki, jonka kävelijäystävällinen keskiaikainen keskusta on miellyttävä päiväretkikohde. Maanantaista lauantaihin aamupäivisin on vilkkaimmillaan Piazza della Sala -aukion tori, ja 25.7. joka vuosi Giostra dell’Orso -festivaalit tuovat hevosia ja keskiaikaisia turnajaisia kaupungin kaduille San Giacomon, Pistoian suojelupyhimyksen, kunniaksi.

Muulloin kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin kuuluu Piazza del Duomon laidalla sijaitseva Cattedrale di San Zeno, jonka alttari on tauluineen ja koristeineen hämmästyttävää nähtävää ja jonka Brunelleschin suunnittelema tummanpuhuva kappeli on sekin matkan arvoinen. Piazza del Duomon laidalla sijaitsee myös goottilaistyylinen Palazzo Communale -palatsi, jonka Museo Civico -taidemuseo esittelee toscanalaisten taidemaalarien töitä 1200-1900-luvuilta. Näkemisen arvoinen on myös kaupungin suuren pojan, kuvanveistäjä ja taidemaalari Marino Marinin muistolle omistettu galleria ja museo.

Pistoiaan pääsee parhaiten junalla noin 50 minuutissa ja 4-5 euron hintaan Firenzen Stazione di Santa Maria Novella -päärautatieasemalta, mutta kannattaa huomata, että junia kulkee vain muutama päivässä. Junien aikatauluja voi jo kotona katsella Trenitalian verkkosivuilla. Firenzen rautatieasema on tupaten täynnä ihmisiä aamusta iltaan, ja lipputiskeille tai -automaateille voi joutua odottamaan pitkänkin tovin. Varsinaisen lippukassan vieressä on kuitenkin tiski, jolta saa lähes jonottamatta lipun mihin tahansa Italiaan 3 euron, lähiseuduille 2 euron lisämaksua vastaan. Parhaiten lippuja automaateista saa, kun tulee paikalle esimerkiksi illalla yhdeksän jälkeen, joskaan silloinkaan ei ole taattua, ettei jonoja olisi.

Lucca

Yksi parhaista vierailupaikoista Firenzen ympäristössä on muurein ympäröity Lucca [kartalla], jossa nykyisin asustaa reilut 80 000 henkeä. Lucca oli keskiajalta lähtien noin 500 vuotta oma itsenäinen tasavaltansa, mutta Napoleon katkaisi perinteen vuonna 1805 liittämällä Luccan valtakuntaansa ja asettamalla sisarensa Elisan sen johtoon. Kaupunki liittyi Italiaan heti alusta lähtien, ja toisen maailmansodan tuhoista se selvisi ilman vaurioita.

Nykyisin sen nähtävyyksien kohokohtia ovat Cattedrale di San Martino -kirkko samoin kuin muutama muukin kirkko, ja keskustan vilkkain katu Via Fillungo kulkee monien nähtävyyksien ja trendikkäiden putiikkien kautta. Luccassa voi myös nähdä antiikin ajan jäänteitä, kuten Via Fillungon lähellä olevan Piazza Amfiteatron laidalla sijaitsevan amfiteatterin rauniot. Luccassa on hyvä vierailla nähtävyyksiä katselemassa ja shoppailemassa milloin tahansa, mutta erityisen hyvä aika käydä täällä ovat heinäkuun kesäfestivaalit, jotka tuovat kaupunkiin kaiken tyyppistä musiikkia soittavia esiintyjiä ympäri maailman.

Paras tapa päästä Firenzestä Luccaan on bussi, joka kulkee kaupunkien välin noin 1½ tunnissa reilun viiden euron hintaan tiiviiseen tahtiin pitkin päivää. Firenzen bussiasema on aivan rautatieaseman vieressä Via della Scala -kadun varrella, ja lipun voi ostaa ennen bussiin nousemista lippukassalta. Bussilla Firenzestä päiväretkelle matkustaessa on hyvä varmistaa, että bussi, johon ostaa lipun, on suora tai nopea yhteys, sillä monien kaupunkien väliä kulkee myös hitaita busseja. Asemalla on aina melkoisesti ihmisiä ja jonoja esiintyy. Niinpä tänne ei kannatakaan tulla muutamaa minuuttia ennen bussin lähtöä siinä toivossa, että lipun hakee nopeasti kassalta.

Pisa

Pisan kalteva torni kuuluu Italian kolmen suurimman nähtävyyden joukkoon yhdessä Firenzen tuomiokirkon ja Rooman Colosseumin kanssa. Firenzessä olevan on helppo käydä muuten melko tylsässä Pisassa [kartalla] katsomassa kallellaan olevaa tornia. Tornin lisäksi Pisa on ollut 1400-luvulta alkaen kuuluisa yliopistoistaan, ja edelleenkin italialaiset nuoret kilpailevat mahdollisuudesta päästä Pisaan opiskelijaksi tai tutkijaksi. Niin kalteva torni, yliopisto kuin vanhan keskustan upea arkkitehtuurikin ovat peräisin Pisan suuruuden ajoilta 800-1400-luvuilta, jolloin Pisa oli Venetsian ja Genovan kilpailija, joka mahtavimmillaan hallitsi Korsikaa ja Sardiniaa.

Nykyään tämä noin 90 000 asukkaan kaupunki tulee toimeen lähinnä kaltevan tornin ja yliopistojen ansiosta. Siellä on kuitenkin muutakin nähtävää, kuten hienoja aukioita, hieno katedraali ja muutama hyvä museo, joissa on erityisen hyviä freskoja. Pisassa on myös tapahtumia. Hyvä aika vierailla kaupungissa on joka vuosi kesäkuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin Gioco del Ponte eli Ponte di Mezzo -sillalla käydään keskiaikainen taistelu kahden joukkion välillä. Toinen hyvä ajankohta vierailulle on Luminaria kesäkuun 16. päivän yönä. Silloin Arnojoen rannoille sytytetään 70 000 kynttilää juhlistamaan Regata Storica di San Ranieri -soutukilpailua, joka pidetään vuosittain 17.6.

Firenzestä pääsee hyvin junalla tai bussilla Pisaan tiuhaan tahtiin. Rautateitse kaupunkien väliä kulkee 60-90 minuuttia 8-14 euron hinnalla suuntaansa, bussilla Terravision-yhtiön bussit tekevät matkoja noin 70 minuutissa 8-10 eurolla suuntaansa.

Siena

Kenties upein vierailupaikka Firenzestä on Siena [kartalla], entinen Firenzen kilpailijakaupunki reilun tunnin bussimatkan päässä. Sienan vanhan keskustan kapeat kävelykadut ovat erinomaisia shoppailulle ja tunnelmalliselle kävelyretkelle mihin vuodenaikaan tahansa. Mikäli sattuu paikalle kesällä tai muuna vilkkaana vierailuaikana, on tungoksesta helppo päästä eroon siirtymällä asuintalojen alueella oleville kujille, joilla myös on kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja.

Piazza Gramscin bussiasemalta on mukava kävelymatka pitkin pelkästään kävelijöille tarkoitettuja kauppakatuja Piazza del Campo -aukiolle, jonka koko tekee vaikutuksen ja jolla on mukava nauttia kaupungin tunnelmasta tai virkistävästä ateria- tai drinkkihetkestä yhdellä sen terasseista.

Keskusta on sokkeloinen, ja sen alueella on kaikenlaista nähtävää upeasta Duomo-tuomiokirkosta muihin upeisiin kirkkoihin ja useisiin korkeatasoisiin museoihin, ja Sienassa voi hyvin kuluttaa vaikka koko päivän. Hyvä joskin ehkä turhan kuuma ja hektinen aika vierailla Sienassa on Il Palio -hevoskilpailun aikaan. Kilpailu järjestetään Piazza del Campo -aukiolla kahdesti kesässä, 2.7. ja 16.8.

Sienaan pääsee parhaiten bussilla Firenzestä SITA-bussiasemalta rautatieaseman vierestä. Matka kestää reilun tunnin ja maksaa noin 8 euroa suuntaansa. Lippua ostaessa kannattaa varmistaa, että bussi on kahdesta vaihtoehdosta nopeampi.

Teksti: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12