Ostokset

Vaikka Firenze on pullollaan shoppailumahdollisuuksia, on siellä jonkin verran hankala suunnistaa ainakin ensimmäisten päivien aikana, ja näin joihinkin tärkeisiin shoppailualueisiin on hyvä tutustua etukäteen.

Tällä sivulla pohditaan aluksi, mitä Firenzestä kannattaa ostaa ja minne ostoksia kannattaa mennä tekemään. Sitten tutustutaan kaupungin hintatasoon ja liikkeiden aukioloaikoihin. Lopuksi annetaan tuliaisvinkkejä ja katsotaan, mistä matkan aikana tarvittavia elintarvikkeita on hyvä hankkia.

Muoti ja vaatteet

Muoti on monen mielessä Firenzeen tullessa, ja tätä varten on hyvä suunnistaa tietyille kaduille. Via de’ Tornabouni [kartalla] ja Via della Vigna Nuova [kartalla] ovat hyviä löytää uusinta uutta muodin saralla, ja myös Via degli Strozzi, Via Roma, Via dei Calzaiuoli, Via Porta Rossa ja Via Por Santa Maria ovat katuja, joilla on runsaasti muotituotteita niin miehille, naisille kuin lapsillekin.

Nahkatuotteita on paras lähteä katsomaan "nahkakouluun" (Scuola del Cuoio) (Via San Giuseppe 5r) [kartalla], joka sijaitsee Santa Crocen kirkon vieressä. Tänne voi tulla ma-su klo 9.30-18 (kiinni su marras-maaliskuussa) ostiskelemaan vöitä, laukkuja, lompakoita ja muita nahkatuotteita. Tuotteet eivät ole mitään aivan halpoja (laukut alkaen 150 euroa, takit 300 euroa), mutta tänne kannattaa tulla jopa 50 %:n tarjousten toivossa tammi- ja heinäkuussa, jolloin alennusmyynnit pidetään. Työn laatu hakee vertaistaan, ja tuotteet on valmistettu mitä erilaisimmista eläinten nahoista.

Kauppahallit, torit, antiikkimarkkinat ja kirpputorit

Aukiot kuten Piazza San Lorenzo ja sen lähellä sijaitseva Mercato Centrale -kauppahalli ovat hyviä erilaisille matkamuistoille koristeista t-paitoihin ja elintarvikkeisiin, ja niiden liepeillä on valtava määrä myös muita tuotteita myyviä liikkeitä. Kauppahallin ympärillä on paljon kojuja, joista saa kaikenlaista, ja kauppahallilta lähtee myös katuja, joilla on normaalia enemmän putiikkeja.

Piazza dei Ciompi -aukion [kartalla] Mercato dei Pulci -kirpputori on täydessä vauhdissa ma-la noin klo 10-19.00, ja täällä on kaikenlaista vinyylilevykaupoista antiikkiin, keräilytavaroihin ja huonekaluihin. Aivan Piazza della Signoria -aukion vieressä sijaitseva Mercato Nuovo -tori [kartalla] myy ma-la koko päivän kaikenlaista turistikrääsää. Monet muut aukiot ovat myös erilaisten markkinakojujen valtaamia eri aikoina, ja vaikkapa Piazza della Repubblica -aukiolla [kartalla] on usein luomutuotteita ja paikallisia korkeatasoisia elintarvikkeita kaupan.

Oltrarnossa on paljon erilaisia toreja ja markkinoita. Piazza Santo Spirito -aukio [kartalla] on sivukatuineen erinomainen paikka hankkia antiikkia ja keräilytavaraa joka kuun toinen sunnuntai. Samalla aukiolla on joka kuun kolmas sunnuntai Fierucola-markkinat, joilla myydään yksinomaan paikallisia luomutuotteita. Elintarvikkeita ja antiikkia onkin hyvä aina tulla katsomaan Oltrarnon puolelle, sillä sen miellyttävät kujat ovat keräilijöiden ja paikallisten elintarvikkeiden ystäville hedelmällisiä vaeltelupaikkoja.

Lisätietoa Firenzen toreista ja kauppahalleista

Outlet- ja tehtaanmyymälät

Niille, jotka mieluummin tyytyvät edellisen kauden alennushintaiseen muotiin, voidaan suositella matkaa hieman kauemmas, The Mall -muotikeskukseen [kartalla], joka sijaitsee noin 35 kilometrin ajomatkan päässä Firenzestä. Sinne kulkee neljä SITA-yhtiön bussia arkipäivinä, kaksi lauantaisin ja sunnuntaisin reilun kolmen euron hintaan suuntaansa. Tarkka aika kannattaa käydä katsomassa Santa Maria Novella -päärautatieaseman vieressä olevalta linja-autoasemalta.

Montevarchissa, pienen junamatkan päässä Firenzestä sijaitsee Space-outlet [kartalla], jonne lähdetään hakemaan Pradan vaatteita ja Miu Miun tuotteita. Liike on avoinna ma-pe klo 10.30-20 ja la klo 9.30-20. Paikalle pääsee menemällä ensin Firenzestä junalla Montevarchin asemalle ja ajamalla sieltä vielä taksilla noin 4 kilometrin matkan perille.

Kolmas outletmyymälä Firenzen ympäristössä on Dolce & Gabbanan liike, joka sijaitsee Santa Maria Maddalenassa (osoite: Via Pian dell’Isola 49) ja jonne myös mennään junalla. Tämä on kaksikerroksinen rakennus, josta löytyy vaatteita, asusteita ja kaikenlaista kotia koristamaan, ja se on avoinna ma-su klo 10-19.30. Paikalle pääsee, kun menee Firenzestä junalla ensin Rignano sull’Arno-Reggello -asemalle ja sitten loppumatkan taksilla.

Neljäs alueen outletmyymälä on Barberino Designer Outlet [kartalla] (Via Meucci, Barberino di Mugello), jonka yleisimpiä merkkejä ovat Cavalli, D&G, Ferre, Missoni ja Prada. Liike on avoinna ti-pe klo 10-20 ja la-su klo 10-21 (ja tammikuun, kesä-syyskuun ja joulukuun ajan myös ma klo 14-20). SITA-bussi vie Via Santa Caterina da Siena -kadulta tänne, ja liikkeellä on myös minibussi, joka vie pari kertaa päivässä Santa Maria Novella -asemalta myymälälle.

Valuutta ja maksukortit

Italiassa on käytössä euro, ja suomalaisen pankin debit-kortilla voi nostaa rahaa alle eurolla Firenzen automaateista. Mukaan kannattaa ottaa jonkin verran euroja tietenkin jo kotoa, ja mukana on hyvä olla paitsi Mastercard- ja Visa-debit-kortit myös luottokortit. Muut luottokortit käyvät Firenzen kaupoissa yleisesti, ja mitä suurempi tai hienompi liike on, sitä enemmän erilaisia kortteja se yleensä ottaa vastaan. Pankkiautomaatteja Firenzessä on melkoisesti, eikä niiden löytäminen keskustasta tuota ongelmaa.

Hintataso

Firenzen hintataso on kauttaaltaan alhaisempi kuin Suomessa, mutta etenkin tuliaistuotteet, elintarvikkeet ja monet muut turistien hamuamat tuotteet ja ruoat ovat kaikkein kalleimpia keskiaikaisen ydinkeskustan kolmen suuren aukion välisellä alueella, jolla valtaosa turisteista pyörii. Näin ollen mikäli haluaa päästä halvemmalla ja saada todennäköisesti korkeatasoisempia tuotteita, kannattaa hakeutua Santa Crocen alueelle, etenkin Sant’Ambrogio-kauppahalliin ja sen liepeille, sillä täällä hintataso on alhaisempi ja nirppanokkaiset paikalliset varmistavat, että elintarvikkeet ovat korkeinta mahdollista laatua.

Hinnat ovat myös ydinkeskustan pääaukioiden liepeitä edullisempia Oltrarnossa, missä kannattaa käydä etenkin antiikki- ja keräilyesineostoksilla. Siellä on kuitenkin miltei minkälaisia liikkeitä tahansa, ja siellä on runsaasti pieniä erikoiselintarvikeliikkeitä, joissa on yksilöllinen palvelu ja ainutlaatuisia tuotteita.

Hintatietoisten on hyvä pitää mielessä, että suuria alennusmyyntejä on luvassa tammikuussa ja heinäkuussa, jolloin 50 %:n alennukset ovat tavallisia. Poistomyyntien takia kaupunkiin lähteville suositellaan tammikuuta, sillä tällöin ostoksia on mukavampi tehdä kuin heinäkuun helteillä.

Aukioloajat

Liikkeiden aukioloaikojen kanssa saa Firenzessä olla tarkkana, sillä la Pausa eli siestan kaltainen tauko liiketoiminnassa on kaupungissa hyvin yleinen noin klo 13-16.00. Monet valintamyymälät ja kauppakeskukset eivät pidä taukoa, mutta miltei kaikki muut putiikit ovat kiinni iltapäivisin – ja tämä koskee myös Firenzeä ympäröiviä päiväretkikohteita. Lauantaisin liikkeet pannaan kiinni la Pausan alkaessa klo 13-14.00, eivätkä ne joitain turisteille suunnattuja liikkeitä lukuun ottamatta ole avoinna sunnuntaisin. Kauppahallit ovat avoinna yleensä vain aamupäivisin, ja niissä kannattaa asioida ma-la klo 7-14.00.

Sunnuntaisin kaupungin aukiolla on markkinoita, joilla myydään kaikkea luomuelintarvikkeista matkamuistoihin ja antiikkiin, ja Oltrarnossa on joka kuun 2. ja 3. sunnuntai markkinoita, joilla myydään elintarvikkeita ja kirppiskamaa.

Mitä ostaa tuliaisiksi?

Muodin lisäksi nahkatuotteet kuten kengät ja laukut ovat erityisen hyviä Firenzessä, ja kannattaakin aina varmistaa, että myytävä nahka on paikallista. Sama pätee huiveihin, kuten pashminaan tai kašmiriin: kannattaa aina varmistaa, että tuote on paikallinen tai ainakin italialainen. Kulta, korut, jalokivet ja rannekellot ovat hyvin esillä Ponte Vecchio -sillalla, ja myös muualla kaupungissa on paljon kulta- ja jalokiviliikkeitä. Paperituotteet kuten käsintehdyt paperit, kynät ja muut vastaavanlaiset hankinnat ovat hyviä Firenzessä, ja myös hajuvedet, apteekkituotteet ja luonnonlääkkeet ovat täällä ollessa hyviä hankintoja.

Oliiviöljytuotteet ja elintarvikkeet ovat parhaita ostoksia Firenzessä. Oliiviöljyt ovat edullisempia ja parempia kuin muualla, ja muutenkin oliiviöljystä valmistetut paikalliset tuotteet ja elintarvikkeet ovat hankkimisen arvoisia. Kinkut ja makkarat salamin johdolla kulkevat hyvin kotiin ja säilyvät pitkän aikaa. Juustoja ja muita vastaavia tuotteita on hyvät valikoimat, ja myös niitä voi käydä hakemassa laukkuun ennen kotimatkan alkamista kohtuullisin hinnoin. Tuoreet oliivit, kuivat aurinkokuivatut tomaatit, pähkinät, viikunat ja muut kuivatut hedelmät, leivät, mausteet ja pastat ovat kaikki hyviä hankintoja, sillä hinnat ovat kohtuullisia, valikoima on laaja ja elintarvikkeiden taso korkea.

Viinit ovat tietenkin erityisen hyviä hankintoja. Normaalien punaviinien lisäksi kannattaa tutustua sherryn kaltaiseen paikalliseen, noin 16-prosenttiseen makeaan vin santo -viiniin eli pyhään viiniin, jota saa joka kaupasta mutta jota paikalliset yleensä valmistavat itse. Myös viinat ja oluet ovat hyviä ja kohtuuhintaisia – europullo korkeatasoista kirkasta lähtee mukaan 5-10 eurolla.

Ostoksia tehdessä on hyvä huomioida, että Firenzen keskiaikainen ydinkeskusta on täynnä markkinoita, kauppahalleja, putiikkeja, kauppakeskuksia ja erilaisia katukaupustelijoita. Paras on aina pitäytyä virallisilla markkinoilla ja putiikeissa, sillä ulkomaalaistaustaiset katukaupustelijat myyvät poikkeuksetta huonoja tuotteita, jotka päälle päätteeksi saattavat olla laittomia kopioita merkkituotteista. Kuten Firenzessä monessa paikassa nykyään ilmoitetaan, joutuu piraattituotteen ostanut kiinni jäätyään pahimmillaan maksamaan 10 000 euron sakot.

Lisätietoa shoppailusta Firenzessä

Elintarvikeostoksilla

Firenzessä on hyvä määrä valintamyymälöitä ja muita elintarvikeliikkeitä, joista on vaivaton hakea ruokia paikan päällä kokattavaksi ja syötäväksi tai kotiin tuotavaksi. Santa Maria Novella -päärautatieasemaa vastapäätä on ruokakauppoja, samoin kuin Palazzo Pitti -palatsia vastapäätä. Mercato Centrale eli kauppahalli on hyvä paikka hankkia kotiin tuotavaa, joskin enemmän paikallisten suosiossa on Sant’Ambrogion kauppahalli, jossa tuotteiden hinnat ovat alhaisempia ja taso korkeampi.

Etenkin Oltrarnossa on paljon pieniä ruokakauppoja, joista saa erinomaisia viinejä, juustoja, kinkkuja ja muita ruokia ja joista monet ovat erikoistuneet joihinkin tuotteisiin. Pieniä ruokakauppoja on jonkin verran myös pääaukioiden laidoilla tai liepeillä, mutta Piazza del Duomon, Piazza della Signorian ja Piazza della Repubblican lähistön elintarvikeliikkeet ovat vain turisteille tarkoitettuja ja näin ylihintaisia. Supermarketeissa ja muissa suuremmissa valintamyymälöissä tuotteiden hinnat ovat samanlaisia eri puolilla keskustaa.

Firenzen keskustan suurimmat ketjuvalintamyymälät listataan esimerkiksi Your way to Florence -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12

Lukijoiden kommentteja

Hyviä vinkkejä näillä sivuilla, mutta pakko kommentoida, että Piazza di Ciompi -aukion kirppis ei valitettavasti ole vaivan arvoinen! Kama oli tosi kulahtanutta ja osin esillä ihan krääsää. Sattuipa nyt tänään olemaan vielä moni putiikki kiinnikin (ei muuttanut kyllä kokonaiskuvaa, sillä tavaran laadun näki jo ikkunan takaakin). /Ossi ja Maarit