Matkakohteita, kulttuuria ja maailman monimuotoisuutta
InstagramTwitter
Turisti-info
Firenzen Santa Maria Novella -rautatieasemaa vastapäätä olevasta turisti-infosta voi ensi töikseen käydä hakemassa kaupungin kartan ja neuvoja.

Firenzen matkat, lennot ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrottaan aluksi, millä tavoin Suomesta pääsee parhaiten Firenzeen ja minkälaisia matkavaihtoehtoja ja hintoja kaupunkiin matkaava voi odottaa. Lopuksi kerrotaan, miten matka hoituu perillä lentokentältä itse kaupunkiin ja hotellille.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Firenzeen

Omatoimimatkat

Firenzeen matkustaessa kannattaa huomata, että lentoyhtiöt lentävät Helsingistä paitsi Firenzen Amerigo Vespucci (Peretola) -kentälle myös naapurikaupunki Pisan Galileo Galilei -kentälle.

Firenzeen Helsingistä lentävät välilaskullisia lentoja 5-6 tunnissa Austrian Airlines ja Lufthansa. Lippujen hinnat alkavat reilusta sadasta eurosta suuntaansa, ja edestakaisen lipun tulisi maksaa mihin vuodenaikaan tahansa korkeintaan 320 euroa.

Pisan kentälle lentää Helsingistä välilaskullisia lentoja 5-6 tunnissa muutama yhtiö, kuten Lufthansa. Lippujen hinnat ovat noin 150 euroa suuntaansa normaalisti, vilkkaina matkustusaikoina hivenen enemmän. Tarjouksia esiintyy, kunhan tekee varauksen hyvissä ajoin etukäteen.

Omatoimimatkalle Firenzeen mielivän kannattaa myös huomata, että Ryanair lentää Tampereen Pirkkalan kentältä ja Lappeenrannasta lähellä Milanoa sijaitsevalle Bergamon kentälle, ja Milanon keskusasemalta pääsee Firenzen Santa Maria Novella -päärautatieasemalle 2-3 tunnissa 23-46 eurolla suuntaansa Trenitalian junilla.

Lentoreittien tarjonnassa voi olla kausittaista vaihtelua. Lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Firenzeen tiettynä ajankohtana voi selvittää esimerkiksi Skyscannerin avulla.

Valmismatkat

Muutama kotimainen matkatoimisto tekee kaupunkilomamatkoja Firenzeen. Matkat vaihtelevat vain lennon tai hotellin sisältävistä matkoihin, joihin sisältyvät molemmat. Firenzeen tehtävien matkojen hintahaitari on melko suuri, mutta halpaa huvia järjestetyt matkat harvoin ovat – tyypilliset 3 vuorokauden hotelli+lento-paketit maksavat miltei mihin vuodenaikaan tahansa 300-900 euroa per henki. Hinnat vaihtelevat sen verran paljon, että kannattaa tutkia kaikkien matkatoimistojen tarjontaa. Matkoja Firenzeen tekevät esimerkiksi Sagamatkat, Kaleva Travel ja Tjäreborg.

Suosituimmat matkustusajat

Vilkkaimpia aikoja matkustaa Firenzeen ovat suomalaisten keskuudessa arvattavasti joulu-tammikuu, helmikuun hiihtolomaviikot, pääsiäisen aika, heinä-elokuu ja lokakuun syyslomien viikot. Tällöin on vaikein löytää tarjouksia, ja matka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen. Suomen koululomien viikot ovat Firenzessä vähän rauhallisempia, kun taas etenkin joulun ja uudenvuoden aika, pääsiäinen ja elokuu ovat erittäin kiireisiä matkustusaikoja, ja mikäli matkaan aikoo silloin, kannattaa matka varata hyvissä ajoin etukäteen.

Firenzen suosio matkakohteena on aina ollut suurta, ja kaupunki on entisestään etenkin aasialaisten keskuudessa lisännyt viime vuosina suosiotaan. Näin ollen kannattaa varautua aina vilkkauteen, jota on kuitenkin vähemmän etenkin marras-joulukuussa, joululomien jälkeen tammi-helmikuussa ja maalis-huhtikuussa, pääsiäistä lukuun ottamatta. Kuuman kesän jälkeen syys- ja lokakuu ovat erittäin vilkkaita kuukausia, ja kuumat ilmat valtaavat kaupungin toukokuussa, jolloin myös alkaa olla hyvin vilkasta.

Siirtyminen lentokentiltä hotellille

Lentoyhtiöt lentävät Firenzen Amerigo Vespucci (Peretola) -kentälle, mutta myös Pisan Galileo Galilei -kentälle. Jälkimmäinen on erityisesti halpalentoyhtiöiden suosiossa.

Amerigo Vespucci (Peretola) -lentokenttä

Firenzen Amerigo Vespucci (Peretola) -lentokentältä pääsee Firenzen Santa Maria Novella -päärautatieasemalle ja etenkin sen vieressä sijaitsevalle SITA-linja-autoasemalle helposti pitkin päivää. Vola in Bus -yhteys kulkee kentän ja keskustan väliä 30-90 minuutin välein 25 minuutissa 6 eurolla suuntaansa (edestakainen lippu 9 euroa) klo 5.00-00.30 joka päivä.

Taksi Amerigo Vespucci (Peretola) -kentältä mihin tahansa Firenzen keskiaikaisen keskustan osaan maksaa 25 euroa, ja jokaisesta matkalaukusta veloitetaan euro lisämaksua. Myös matkustamisesta klo 22.00-06.00 ja sunnuntaisin ja muina juhlapyhinä veloitetaan muutama euro ylimääräistä.

Junan vaunussa
Halpalentoyhtiöiden suosimalta Pisan Galileo Galilei -kentältä pääsee myös junalla Firenzen Santa Maria Novella -päärautatieasemalle.

Pisan Galileo Galilei -lentokenttä

Pisan Galileo Galilei -lentokentältä, joka on erityisesti halpalentoyhtiöiden suosiossa, kulkee Terravision-yhtiön bussi Firenzen Santa Maria Novella -päärautatieaseman vieressä olevalle Via Luigi Alamanni -kadulle [kartalla]. Matka kestää 70 minuuttia, ja yhdensuuntainen matka maksaa 5-10 euroa, edestakainen 16 euroa. Bussin lippukassa kentällä on hallissa, johon koneet saapuvat, ja bussi lähtee heti oven ulkopuolelta. Bussit kulkevat noin kerran tunnissa, ja heti kentällä kannattaa ostaa edestakainen lippu ja selvittää Firenzen keskustaan saapuessa, mistä tarkalleen ja mihin aikaan linja-auto lähtee kentälle lähtöpäivänä.

Pisan kentältä pääsee myös junalla Firenzen Santa Maria Novella -päärautatieasemalle. Matka henkilöjunalla (regionale) maksaa noin 8 euroa suuntaansa, ja junat kulkevat tunnin välein noin 90 minuutissa klo 4.30-22.25. Joissain tapauksissa junaa tulee vaihtaa Pisa Centrale -rautatieasemalla. Junien aikatauluja voi jo kotona tarkastella Trenitalian sivuilla.

Firenzen Santa Maria Novella -päärautatieasemalla

Siirtyminen Firenzen Santa Maria Novella -päärautatieasemalta majapaikkaan on parhaimmillaan melko yksinkertaista, sillä hotelli kannattaa valita läheltä rautatieasemaa tai muualta ydinkeskustan alueelta, jolloin sinne on kävelymatka. Rautatieasemaa vastapäätä olevassa turisti-infossa voi käydä hakemassa kaupungin kartan, ja siellä myös neuvotaan, mihin bussiin nousta turisti-infon edestä, jos vaikka on menossa Arnojoen toiselle puolelle Oltrarnoon. Ainakin bussi numero 13 kulkee Oltrarnoon, ja muilla linja-autoilla pääsee aseman edestä myös joihinkin keskiaikaisen keskustan osiin.

Ohjeet siitä, miten päästä rautatieasemalta majapaikkaan, kannattaa tarkistaa hotellilta ennen matkan alkamista. Mikäli matkatavaroita on paljon mutta taksia ei halua ottaa, kannattaa majapaikka valita Santa Maria Novella -alueelta, joka on kätevä, mukava tienoo hotellille rautatieaseman ja Ponte Santa Trinita -sillan välissä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12

Lukijoiden kommentteja

Just tämä osio, eli saapuminen on hyvin laadittu. Nykyään kun kaiken joutuu lataamaan itse, on tiedettävä kannattako julkisia ajatella, yleensä ei. Kiitos. /Te0J

Italotreno oli edullisempi ja nopeampi vaihtoehto varatessani junalippua Milanosta Firenzeen ja takaisin. Lisäksi, sen nettisivut ovat oikein helppokäyttöiset. /Tiina

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti