Saapuminen Frankfurtiin ja sinne tehtävät matkat ja lennot

Frankfurtin lentoasema ei ole kovin kaukana keskustasta, eikä sieltä ole vaikea matkustaa jatkuvasti kulkevilla junilla päärautatieasemalle tai muulle keskeiselle paikalle. Frankfurtin vilkkaan lentoaseman lisäksi kaupungin lähistöllä on Hahn- lentoasema, jota käyttävät halpalentoyhtiöt ja josta pääsee vaikka Tangeriin tai Kanarialle.

Frankfurt on lähinnä omatoimikohde, ja sinne on Suomesta vaivaton siirtyä suoralla lennolla. Jonkin muun kaupungin kautta Frankfurtiin on myös hyvä matkustaa, sillä juna- ja bussiyhteydet kaikkialta Saksasta ja lähimaista ovat erinomaiset. Jos Frankfurtiin mielii matkatoimiston järjestämälle perinteiselle kaupunkilomalle, johon kuuluvat lennot ja hotelli, on sekin mahdollista.

Siirtyminen Frankfurtin lentoasemalta muualle kaupunkiin ja Saksaan

Frankfurt Flughafen [kartalla] tunnetaan kansainvälisesti nimellä Frankfurt Airport. Frankfurtin oma lentoasema kuuluu Euroopan vilkkaimpiin, ja sen suurin lentoyhtiö on Lufthansa, jonka koneilla pääsee Frankfurtista minnepäin maailmaa tahansa. Kentällä on nykyisin kolme terminaalia, ja sinne on helppo siirtyä Frankfurtin päärautatieaseman tienoilta.

Lentoasemalta pääsee Frankfurtin keskustaan parhaiten S8- ja S9-junilla, jotka ovat yhteydessä muuhun metroverkostoon, ja ne vievät kentältä keskustaan alle vartissa. Lentokentän ja keskustan väliä voi kulkea lentoasemalle asti kattavan matkalipun (4,80 euroa) lisäksi lentoaseman ja keskustan välin kattavalla päivälipulla (9,35 euroa). Kaikki viikon tai kuukauden voimassa olevat liput käyvät nekin ilman lisämaksuja lentoasemalle asti. Koko päivän tai pidempään voimassa oleva lippu on voimassa ostoshetkestä seuraavan vuorokauden (tai muun määräajan) klo 04 asti. Frankfurtissa ja sen lähistöllä on lukuisia erilaisia lippuvaihtoehtoja, joihin kuuluu viikkolippuja ja lippuja, joilla on erilaisia etuja.

Lippujen hintoja voi helposti katsella automaateista, joita on kaikilla asemilla ja joissa englanti on yhtenä kielenä. Tietoa lipuista saa myös RMW:n sivuilta.

Jos junaa pitää vaihtaa tai jos hotelli on lähellä, kannattaa jäädä pois Hauptbahnhof-asemalla, joka sijaitsee päärautatieaseman yhteydessä. Niille, jotka yöpyvät aivan ydinkeskustassa, Hauptwache-asema saattaa olla kaikkein paras paikka jäädä pois junasta. Perille pääsee varmasti, kun käyttää Frankfurtin liikenneverkoston liikkeitä selvittävää sivustoa.

Keskustasta pääsee esimerkiksi Hauptbahnhof-päärautatieasemalta lentoasemalle, ja junista S8 ja S9 vievät perille asti. Lentokenttäjunia kulkee kohti Mainzia ja Wiesbadenia, ja lentoaseman pitkän matkan junaterminaalista voi kulkea vaivatta kaikkialle Frankfurtia ympäröivälle seudulle ja muualle Saksaan.

Lentoasemalta voi siirtyä keskustaan tai muualle kaupunkiin myös linja-autolla. Sen kautta kulkee esimerkiksi bussi, joka jatkaa Hahnin lentoasemalle, ja monet Flixbus-yhtiön bussit, jotka saapuvat Frankfurtiin tai lähtevät sieltä, kulkevat lentoaseman kautta. Lentoaseman kummankin terminaalin bussipysäkeiltä lähtee myös julkisia reittibusseja eri puolille Frankfurtia ja sen ympäristöä, ja ne voi katsoa lentoaseman verkkosivuilta.

Siirtyminen Frankfurt-Hahn-lentoaseman ja Frankfurtin päärautatieaseman tai muiden kaupunkien tai lentoasemien välillä

Jos saapuu esimerkiksi Ryanairin koneella parin tunnin bussimatkan päässä Frankfurtin keskustassa olevalle Hahn-kentälle [kartalla], kulkee sen ja Frankfurtin päärautatieaseman väliä bussilinja.

Flibco on ainoa vaihtoehto kaikille niille, jotka eivät halua maksaa satoja euroja taksikyydistä tai tehdä hankalaa matkaa ensin taksilla lähimmälle juna-asemalle ja siirtyä sieltä rautateitse Frankfurtiin. Flibcon asiakaspalvelu on huonoa, kuskit eivät ole ystävällisiä saati avuliaita eikä busseja kulje kovin usein. Jos lipun ostaa verkkosivujen kautta 16 eurolla, kannattaa se tulostaa, jotta lipulla varmasti pääsee bussiin. Lipun voi ostaa myös bussipysäkin vieressä olevalta lippukassalta 19 eurolla, mutta busseja kulkee sen verran harvoin, että loppuunmyyty bussi on kenelle tahansa kova kolaus. Tosin viime vuosina bussien määrä on lisääntynyt, mutta edelleenkään muita yhtiöitä ei ole. Saman yhtiön busseilla pääsee Hahnin kentältä moneen muuhunkin paikkaan, kuten Luxemburgiin, Düsseldorfiin, Mainziin ja Weezen lentoasemalle.

Siirtyminen rautatieasemilta ja linja-autoasemalta muualle kaupunkiin

Frankfurtin erinomainen julkinen liikenneverkosto varmistaa, että kaupungissa pääsee hyvin liikkumaan paikasta toiseen, millä säällä tai mihin vuodenaikaan tahansa. Päärautatieasema eli Hauptbahnhof [kartalla] sijaitsee keskustassa, 15–20 minuutin kävelymatkan päässä An der Hauptwache -aukiolta, jonka voidaan katsoa olevan kaupungin todellinen ydin. Suuri osa majapaikoista sijaitseekin näiden kahden aseman välisellä alueella tai lähellä niitä. Mikäli majapaikka ei ole päärautatieaseman lähellä, pääsee asemalta sinne varmasti bussilla, metrolla tai raitiovaunulla.

ZOB-linja-autoasema [kartalla] sijaitsee päärautatieaseman vieressä. Tämä ei ole mikään perinteinen linja-autoasema, vaan alueella on melkoisesti laitureita eri kaduilla hajanaisesti. Matkustettaessa linja-autolla pois Frankfurtista kannattaa lipusta varmistaa, miltä pysäkiltä tarkalleen ottaen bussi lähtee. Asemalta on viereisen Hauptbahnhof-rautatieaseman pysäkkien ja metroaseman kautta nopea yhteys kaikkialle kaupunkiin.

Bussiasemalla on ollut viime vuosina paljon remontteja ja muutoksia, ja nykyään sillä on pieni asemantyylinen laituristo, jota käyttää lähinnä Saksan suurin bussiyhtiö, Flixbus. Flixusilla voikin saapua Frankfurtiin mistä ilmansuunnasta tahansa, ja jos Frankfurtista haluaa siirtyä johonkin Saksan tai lähimaan kaupunkiin, on se yleensä huomattavasti edullisempaa bussilla kuin junalla.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Frankfurtiin

Frankfurt on kaupunki, jonne monet matkustavat messuille, liikeasioille tai tuttuja tapaamaan, ja omatoimisesti varattu matka onkin tällaisia matkoja silmällä pitäen hyvä ratkaisu. Frankfurtiin voi myös mennä matkatoimiston järjestämälle matkalle, ja tällöin matkatoimisto varaa lennot ja hotellin varauspalkkiota vastaan.

Frankfurtiin matkustavalle on huomattavaa hyötyä joustavuudesta, sillä monet ajankohdat kuten yleiset loma-ajat ovat yleensä kalliimpia kuin arkipäivät. Päiviä, jolloin lennot ovat kalliita, ovat tyypillisesti perjantai ja sunnuntai. Lennon saa yleensä mahdollisimman edullisesti jos sen varaa 3–4 kuukautta ennen lentoa.

Omatoimiset matkat

Suoria lentoja Helsingin ja Frankfurtin välillä tekevät monet suomalaisille tutut yhtiöt.

Finnair lentää pari kertaa vuorokaudessa suoraan Helsingistä Frankfurtiin, lento kestää 2 tuntia ja 35 minuuttia ja edullisimmillaan matkan voi yhteen suuntaan tehdä reilulla 60 eurolla. Finnairin kyydissä pääsee Frankfurtiin helposti myös muista kaupungeista, ja Finnair on oiva yhtiö niille, jotka lähtevät matkaan myös muualta kuin pääkaupunkiseudulta. Kannattaa huomata, että Finnair ottaa luottokortilla maksamisesta 1 % lisämaksun ja kunkin lennon yhteydessä on myös viiden euron suuruinen varausmaksu, mistä mainitaan varaussivun alalaidassa. Finnairin sivuilta voi katsoa lisätietoa Frankfurtiin matkustamisesta ja mahdollisista muutoksista.

Lufthansa lentää myös usean kerran päivässä suoraan Frankfurtiin, mutta hinnat ovat usein Finnairin lentoja korkeampia.

Frankfurtiin voi lentää muiden kaupunkien kautta tai sitten jonnekin muualle ja siirtyä sieltä Frankfurtiin. Hyvin sen onnistuu esimerkiksi Air Berlin -yhtiön koneilla, jotka lentävät Helsingistä Saksan moneen kaupunkiin, ja Frankfurtiin välilaskun kanssa reilussa neljässä tunnissa. SAS lentää sekin Helsingistä välilaskulla Frankfurtiin, ja sen kyydillä voi päästä matkaa alle sadalla eurolla suuntaansa.

Matkatoimiston järjestämät matkat

Frankfurtiin voi lähteä myös järjestetylle matkalle, jolla sinne on kannattavaa matkustaa lähinnä ennen joulua ja kesäkauden aikana. Hintaan kuuluvat yleensä lennot ja hotelli, mutta lisämaksusta voi myös saada erilaisia palveluita, kuten lentokenttämatkat. Kaikki matkatoimistojen tarjoamat lisäpalvelut ja etenkin lentokenttämatkat tulevat huomattavasti edullisemmiksi, jos ne varaa itse. Suomessa toimivien matkanjärjestäjien hotellit ovat usein hienoja ja kalliita, ja matkan kuluissa voi tehdä huomattavia säästöjä, jos tyytyy yhden tai kahden tähden hotelliin neljän tai viiden tähden hotellin sijaan. Edullisimmat keskustan hotellit ovat Frankfurtissa yleensä päärautatieaseman edustalla olevissa kortteleissa, joissa tosin on paljon lieveilmiöitä mutta ei millään lailla vaarallista.

CWT Kaleva Travel järjestää matkoja Frankfurtiin, ja sinne voi lähteä muutamaksi päiväksi tai vaikka viikoksi. Hotellit ovat aika hienoja, eikä viikkoa juuri saa alle tuhannella eurolla. Kaleva Travel käyttää Frankfurtin-matkoilla yleensä Air Berliniä, ja lennot ovat välilaskullisia ja kestävät 4–5 tuntia suuntaansa.

Saga tekee huomattavasti edullisempia kolmen vuorokauden matkoja Frankfurtiin. Niille voi tulla hintaa jopa alle 100 euroa per vuorokausi, mikä tuntuu matkatoimiston järjestämäksi kaupunkilomaksi kohtuulliselta. Matkat ovat kalleimmillaan toukokuun alun ja marraskuun lopun välisenä aikana, ja lisävuorokauden saa kolmen vuorokauden päälle 70–100 eurolla. Saga varaa matkalle lähteville suorat Lufthansan lennot. Verkon kautta varauksensa tekevä ei maksa varausmaksuja mutta muissa varauksissa on 14 euron varausmaksu.

Monet muutkin matkatoimistot järjestävät kaupunkilomia ja myös liikematkoja Frankfurtiin. Niihin kuuluvat Matkapojat ja Tjäreborg.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jori Samonen /Flickr
2017/07

Lukijoiden kommentteja

Eikös Ryanair ole myös kelpo vaihtoehto? /timppa

Ryanair lentää Frankfurt Hahniin, joka on todella kaukana. En ole käyttänyt Frankfurtin lentoihin ikinä, vaikka muuten kyllä reissaan "Ryanilla". /Paiki

Miten lentoasemalta pääsee Koblenzsiin junalla?
Vastaus: Kuten muuallekin Saksaan, Koblenziin pääsee rautateitse suoraan lentoaseman kaukojunien asemalta, ja tämä yhteys kulkee Mainzin kautta. Tosin enemmän yhteyksiä voi olla Frankfurtin keskustasta, mutta myös lentoasemalta voi suoraan kulkea junalla moneen eri kaupunkiin.