Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Göteborg
Göteborg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Raitiovaunu pysäkillä Göteborgissa
Göteborgin raitiovaunuverkosto on reilulla 160 raidekilometrillään Pohjoismaiden suurin. Sen avulla kaupungissa pääsee miltei minne tahansa.

Matkat Göteborgiin ja liikkuminen paikan päällä

Tällä sivulla kerrotaan, miten Göteborgiin pääsee parhaiten Suomesta ja mitä kannattaa ottaa huomioon kohteeseen matkustaessa. Lisäksi kerrotaan miten kentiltä pääsee parhaiten keskustaan ja miten matkan aikana on hyvä liikkua paikasta toiseen kävellen, pyöräillen, julkisen liikenteen ja taksien avulla.

Matkustaminen Göteborgiin

Nykyisin Suomesta on kohtuuhintaista siirtyä lentokoneella Göteborgiin, ja sinne pääsee melko vaivattomasti myös kulkemalla Turusta tai Helsingistä lautalla Tukholmaan ja sieltä junalla tai bussilla maan halki Göteborgiin.

Nopeimmin Suomesta pääsee lentämällä Helsinki-Vantaan kentältä 80-90 minuutissa suoraan Göteborgiin. Air Baltic, Finnair ja SAS ovat perinteisesti tehneet suoria lentoja Göteborgin ja Helsingin välillä. Reittimuutokset ovat mahdollisia esimerkiksi ajankohdasta johtuen, ja Göteborgiin matka-ajankohtana lentävät lentoyhtiöt voi selvittää vaikka Skyscannerin avulla.

Helsingistä tai Turusta voi tietenkin myös siirtyä Silja Linen tai Viking Linen lautoilla yön yli tai Turusta päivälaivalla Tukholmaan ja sieltä joko omalla autolla tai julkisilla Ruotsin halki Göteborgiin. Junat ovat SJ Snabbtåg -junien (tunnettiin vuoden 2011 loppuun asti X2000-nimisinä) johdolla nopeita mutta hintavia, ja edullisimmin paikalle pääseekin busseilla, joista vastaavat Swebus, Go by Bus ja Bus4You. Edullisimmin liput saa, kun ne tilaa verkon kautta vähintään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista. Yleensä 40-50 eurolla pitäisi päästä kaupungista toiseen. Bussimatka kestää sen verran kauan, että kaupungin väliä on mahdollista kulkea myös yöbussilla, joka kulkee välin noin klo 23 ja 6 välisenä aikana.

Monet kotimaiset matkatoimistot järjestävät Göteborgiin pakettimatkoja, joihin kuuluu lennot ja hotelli. Tyypillisesti nämä ovat viikonloppumatkoja, jotka kestävät 3 vuorokautta ja tulevat melko kalliiksi. Suuri osa matkatoimistoista järjestää kaupunkilomia kesäaikaan, mutta ainakin muina vuodenaikoina kaupunkiin on kenties järkevintä matkustaa omatoimisesti.

Göteborg on vilkkaimmillaan kesäkautena ja etenkin heinä-elokuussa, mutta mitään tungosta ei kaupungissa normaaleissa olosuhteissa ole. Poikkeuksen tekevät suuren luokan urheilutapahtumat ja rock-konsertit, jotka saattavat tuoda paikalle kymmeniä tuhansia vierailijoita päivän tai muutaman ajaksi. Suuria tapahtumia on kaupungissa vain kesäaikaan, ja ne ovat harvoin niin suuria, että veisivät kaikkia vuodepaikkoja. Kesällä kaupunkiin matkustavien on joka tapauksessa aina järkevää varata vuode tai huone hyvissä ajoin etukäteen.

Saapuminen Göteborgiin ja siirtyminen kentältä keskustaan

Landvetter-lentokenttä sijaitsee 25 kilometrin päässä keskustasta. Tuttuun ruotsalaiseen tyyliin Flygbussarna-bussit matkaavat 15-20 minuutin välein 20-30 minuutissa 89 kruunulla suuntaansa (177 kruunua edestakaisin) kentän ja keskustan väliä. Hinta on kuitenkin tämä vain, jos lipun tilaa internetin kautta etukäteen - muuten joutuu maksamaan 10 kruunua lisämaksua. Maksuvälineenä käy vain luottokortti. Bussi pysähtyy Lisebergin edessä, ja sen päätepysäkki on Nils Ericson -bussiterminaali, joka on Nordstan-ostoskeskuksen ja päärautatieaseman yhteydessä. Asemalta on helppo siirtyä raitiovaunulla minnepäin kaupunkia tahansa ja helppo kävellä kaikkialle ydinkeskustan alueelle.

Nils Ericson -bussiterminaali
Rautatieaseman yhteydessä sijaitsevalta Nils Ericson -bussiterminaalilta on helppo siirtyä raitiovaunulla minnepäin kaupunkia tahansa.

Mikäli majapaikka on Avenyn-bulevardin liepeillä, Hedenissä tai Vasastanissa, pääsee niille julkisilla helposti jäämällä pois jollain Kungsportsavenynin ja Lisebergin liepeillä olevista useista raitiovaunupysäkeistä. Taksilla kentältä hurauttaa majapaikkaan nopeasti, mutta se on melko kallis matkustusmuoto ja maksaa vain ripauksen vähemmän kuin taksin käyttäminen kotimaassa.

Göteborgissa on toinenkin lentokenttä, City Airport, joka ennen tunnettiin Säve-nimellä. Myös täältä Flygbussarna-linja-autot kuljettavat 69 kruunulla suuntaansa. Meno-paluulippu on edullisempi, ja 10 kruunun lisämaksun joutuu maksamaan, mikäli lippua ei ole varattu etukäteen. Lipun voi maksaa vain luottokortilla. Bussit ovat paikalla jokaisen lennon saapuessa, ja matka Nils Ericson -bussiterminaaliin kestää alle 30 minuuttia. Bussi- ja rautatieasemalta on hyvä yhteys raitiovaunulla minnepäin kaupunkia tahansa.

Liikkuminen Göteborgissa

Kävely

Göteborgin laakea Innerstaden-ydinkeskusta on erinomainen kävelypaikka, sillä keskustassa autoja liikkuu vähän ja kävelijät ovat ruotsalaiseen tyyliin kaupungin kaduilla autoja tärkeämpiä. Keskustan kaduilla ja rannoilla on mukava kävellä, ja myös keskustan ulkopuolelle, erityisesti Hagaan, voi sinnekin nopeasti kävellä keskustasta. Periaatteessa aina Slottskugen-puistolle asti voi hyvin kävellä, mutta mikäli majapaikka sijaitsee Linné-kaupunginosassa, on silloin hyvä tutustua ja turvautua kaupungin erinomaiseen joukkoliikenneverkostoon.

Julkinen liikenne

Göteborgin raitiovaunuverkosto, joka reilulla 160 raidekilometrillä on Pohjoismaiden suurin, takaa sen, että kaupungissa pääsee helposti matkustamaan miltei minne tahansa, ympäri vuorokauden ja kohtuuhinnalla. Kaikki muut 12 raitiovaunulinjaa paitsi numero 8 kulkevat Brunnsparken-pysäkin kautta. Pysäkki onkin aivan Nordstan-ostoskeskuksen edessä ja parin minuutin kävelymatkan päästä Centralstation-päärautatieasemasta. Suuri osa raitiovaunuista kulkee 8-10 minuutin välein päiväsaikaan ja kahdesti tunnissa öisin, joskin kaikki eivät öisin kulje. Viikonloppuisin päiväsaikaan raitiovaunut liikkuvat vain 15-30 minuutin välein. Raitiovaunuista kuten muustakin joukkoliikenteestä kaupungissa vastaa Västtrafik.

Linja-autoja Göteborgissa käytetään yleensä vain silloin, kun johonkin ei kulje raitiovaunuja, mikä tarkoittaa usein matkaa Göteborgin laitaosiin tai ulkopuolelle. Bussit lähtevät eri puolilta keskustaa, ja mikäli niille on tarvetta, kannattaa tutustua Västtrafik-verkkosivuihin.

Raitiovaunut ovat hyvä tapa tutustua kaupunkiin kuin kiertoajelulla ikään, ja sama pätee lauttoihin, jotka kulkevat Göta älv -jokea pitkin. Älvsnabben-lautat kulkevat yleensä puolen tunnin välein, joskin joillain osuuksilla vain viikolla tunnin välein. Lautoilla pääsee myös saaristoon, jonne lähdetään Saltholmenista, yleensä tunnin välein. Lautoista vastaa Styrsöbolaget, ja niihin käyvät samat matkaliput kuin muihinkin julkisiin liikennevälineisiin.

Lippuja on helppo hankkia Pressbyrån-kioskeista ja Västtrafikin toimistoista, joita on hyvä määrä esimerkiksi rautatieaseman tuntumassa. Yksittäiset liput ovat kalliita, ja enemmän kaupunkia näkemään haluavat hankkivat vuorokauden tai kolme vuorokautta voimassa olevan lipun. Tarjolla on myös 5 matkan lippuja ja joitain muita lippuja. Kausikortit ladataan kortille, jonkalaisen saa ilmaiseksi mukaansa. Tietoa kaikesta lippuihin liittyvästä saa Västrafik-sivuilta.

Göteborgiin matkaavat voivat hankkia Göteborg Pass -kortin. Kortti antaa ilmaisen tai alennetun sisäänpääsyn moniin nähtävyyksiin sekä alennuksia ravintoloissa ja liikkeissä. Lisäksi se antaa mahdollisuuden matkustaa kaupungin kaikilla julkisilla liikennevälineillä ilman erillisiä matkalippuja.

Taksi

Taksi on Göteborgissa kallis mutta kuitenkin kotimaata jonkin verran edullisempi liikkumismuoto. Kaupungissa on paljon epävirallisia eli mustia takseja (svarttaxi), joilla liikkuminen on edullisempaa mutta vaarallisempaa kuin virallisella taksilla. Hyviä virallisia taksiyhtiöitä ovat muun muassa Taxi Göteborg (031-650000) ja Taxi Kurir (031-272727).

Pyöräily ja autoilu

Göteborg on erinomainen pyöräilykaupunki, sillä kaupunki on tasainen, autoilijat äärimmäisen varovaisia ja pyöräteiden verkosto kattava ja hyväkuntoinen. Virallisissa hostelleissa yöpyvät saavat pyörän käyttöönsä retkeilymajan kautta, ja muut voivat mennä Cykelkungeniin vuokraamaan sellaisen. Göteborgissa on vuodesta 2010 asti ollut myös kaupunkipyöräverkosto, ja pyörän voi ottaa mukaan lautan kannelle mutta ei busseihin tai raitiovaunuihin.

Autolla Göteborgin keskustassa ajellaan suhteellisen vähän, ja autoilijat ovat ruotsalaiseen tyyliin hyvin huomaavaisia ja varovaisia. Autolla tullaan harvoin muualta keskustaan; sen sijaan se jätetään syrjemmälle ja jatketaan joukkoliikennevälineillä ydinkeskustaan. Kaupungin keskustassa auton pysäköiminen onkin poikkeuksetta paitsi hankalaa myös hintavaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti