Lentokentältä Tukholmassa
Lentokentällä Tukholmassa. Monet jatkavat Tukholman kautta muihin kohteisiin.

Lento- ja lentokenttäopas: Tukholma

Tätä vuonna 2008 kirjoitettua artikkelia ei enää aktiivisesti ylläpidetä ja se saattaa olla osin vanhentunut.

Tällä sivulla esitellään Tukholman lentokentät Arlanda, Skavsta ja Bromma ja kerrotaan liikkumisesta kenttien ja kaupungin välillä bussilla, taksilla ja junalla. Lisäksi esitellään Suomesta Tukholmaan lentäviä lentoyhtiöitä (Finnair, SAS) ja kerrotaan mikä oli hinnaltaan halvin kultakin löytämämme lento.

Arlandan lentokenttä

Arlanda on Ruotsin suurin lentokenttä. Se sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Tukholmasta. Lennot suomesta Tukholmaan lennetään Arlandan lentokentälle. Lentokentällä on neljä terminaalia: 2, 3, 4 ja 5.

Lentokentältä pääsee Tukholmaan junalla, bussilla ja taksilla.

Junista Arlanda Express kulkee 4-6 kertaa tunnissa lentoasemalta suoraan kaupungin keskusrautatieasemalle. Keskusrautatieasemalta matkaa voi helposti jatkaa bussilla tai metrolla koska rautatieasema on tunnelilla kiinni linja-autoterminaaliin (Cityterminalen) ja Tukholman metron pääasemaan (T-Centralen). Arlanda Express -junan matka-aika on noin 20 minuuttia ja matkan hinta on kirjoitushetkellä 220 kruunua. Lipun voi ostaa etukäteen junayhtiön www-sivuilta tai Arlandan lentokentällä ja Keskusrautatieasemalla sijaitsevista automaateista. Lipun voi ostaa myös junassa mutta siitä peritään lisämaksu.

Arlanda Expressiä halvempi, hitaampi ja enemmän paikallisväriä matkantekoon tuova vaihtoehto on kulkea aluksi Upplands-Lokaltrafik:in "Upptåget"-junalla Upplands-Väsbyyn ja jatkaa sieltä SL:n paikallisjunalla Tukholmaan.

Lentoasemalta pääsee kaupunkiin myös linja-autolla. Flygbussarna-yhtiö ajaa kuutisen kertaa tunnissa lentokentältä Cityterminalen:iin Tukholmassa. (Cityterminalen on linja-autoasema, joka sijaitsee keskusrautatieaseman ja päämetroaseman naapurissa.) Matka-aika bussilla on noin 40 minuuttia ja yhdensuuntaisen matkan hinta kirjoitushetkellä 110 kruunua. Lipun voi ostaa etukäteen yhtiön www-sivuilta, Arlandan lentokentän infopisteestä ja Cityterminalin tiskiltä tai lippuautomaatista.

Niukalla budjetilla matkustavan kannattaa yhdistää sekä bussi että juna ja kulkea aluksi paikallisbussilla numero 583 läheiselle Märstan juna-asemalle ja jatkaa sieltä kohti Tukholmaa SL-paikallisjunalla. Tavallisesti bussit ja junat kulkevat 15 minuutin välein. Bussipysäkki sijaitsee terminaalin ulkopuolella. Lippu ostetaan etukäteen tiskiltä tai automaatista (halvempi) ja leimataan bussissa, jolloin se tulee voimaan. Lipuissa on tunnin vaihto-oikeus. Jos aiot matkustaa enemmän, voit ostaa lipun, joka on voimassa useamman vuorokauden.

Kolmas vaihtoehtoa kulkea lentokentältä kaupunkiin on taksi. Tarjolla on kiinteähintainen hinta keskustaan ja taksiin hypätessä kannattaa varmistaa, että sitä myös käytetään. Kiinteä hinta on yleensä huomattavasti mittarihintaa edullisempi. Tukholmassa on useita taksiyhtiöitä ja matkan hinta lentokentältä kaupungille vaihtelee yhtiökohtaisesti, kirjoitushetkellä noin 400-450 kruunun haarukassa. Hinnan kanssa kannattaa olla tarkkana sillä joidenkin taksikuskien tiedetään pyytäneen kyydittäviltä reilua ylihintaa (MTV3.fi: Arlandan taksikuskit huijaavat asiakkaita).

Lisätiedot: Tukholman juna-, bussi- ja metroliikenteen www-sivut (ruotsiksi ja englanniksi),
Arlandan lentokentän www-sivut (englanniksi)

Skavstan lentokenttä

Skavsta sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Tukholmasta ja noin 7 kilometrin päässä lähimmästä kaupungista, Nyköpingistä. Suomalaisille Skavstasta tekee kiinnostavan lähinnä sieltä muihin kohteisiin liikennöivät halpalentoyhtiöt kuten Ryanair ja Wizz Air. Esimerkiksi Ryanair lentää Skavstasta yli 30 kohteeseen Euroopassa, mikä on huomattavasti laajempi valikoima kuin, mikä Ryanairilla on Suomessa Tampereelta. Lauttamatka Tukholmaan ja Ryanairin halpalento Skavstasta määränpäähän saattavat hyvinkin olla houkuttelevampi vaihtoehto kuin suora lento Suomesta määränpäähän.

Lentokentän ja Tukholman väliä voi kulkea bussilla. Flygbussarna-linja-autoyhtiö ajaa vuoroa Skavstan ja Tukholman Cityterminalin välillä. Matka-aika on noin 80 minuuttia ja yhdensuuntaisen matkan hinta on aikuisilta kirjoitushetkellä 150 kruunua. Bussit kulkevat keskimäärin 20 minuutin välein. Bussilipun voi ostaa lipputiskiltä Skavstan lentokentällä ja Cityterminalissa. Junaa suosivien pitää ensin matkustaa lentokentältä paikallisbussilla Nyköpingin rautatieasemalle noin seitsemän kilometrin päähän lentoasemasta ja jatkaa sieltä matkaa SL:n junalla kohti Tukholmaa. Tukholmaan taksilla haikailevien on syytä miettiä kahdesti koska kyyti voi maksaa suolaiset 1300 kruunua tai enemmänkin.

Lisätiedot: Skavstan lentokentän www-sivut (englanniksi)

Bromman lentokenttä

Bromman lentoasema sijaitsee yhdeksän kilometrin päässä Tukholman keskustasta. Bromma kiinnostaa lähinnä niitä matkustajia, jotka haluavat jatkaa lentäen Tukholmasta muualle Ruotsiin esim. Malmö Aviation:in lennoilla. Suuri osa Ruotsin kotimaanliikenteestä liikennöi Brommasta. Liikkuminen Bromman lentokentän ja Tukholman välillä käy käteväti Flygbussarna-yhtiön linja-autoilla tai taksilla. Linja-auton matka-aika on noin 20 minuuttia mutta koska Bromman ja Tukholman välisellä tiellä esiintyy ajoittain ruuhkia, matka-aika voi vaihdella.

Lisätiedot: Bromman lentokentän www-sivut (englanniksi)

Tukholmaan lentävät lentoyhtiöt

Suomesta lentää Tukholmaan Finnair ja SAS. Kävimme läpi lentoyhtiöiden yhdensuuntaisten lentojen hintoja eri reiteillä kahden kuukauden ajanjaksolla vertailun tekopäivästä eteenpäin etsien halvimpia. Tulokset esitetään lentoyhtiökohtaisesti alla. Yleisesti ottaen, mitä pidemmälle tulevaisuuteen lento sijoittui, sitä edullisemmin sen sai. Hinnoissa on mukana verot.

Finnair

Edullisin Finnairilta löytämämme lento oli yhdensuuntainen lento reitillä Helsinki-Tukholma hintaan 77 euroa Turisti säästöhinta-luokassa. Tässä luokassa lentolippua ei olisi voinut muuttaa eikä kokonaan tai osittain käyttämätöntä lentolippua olisi lunastettu takaisin.

Vertailun tekopäivä Helsinki-Tukholma
matka-aika: 55min
4.12.2008 77 euroa

SAS

Edullisin SAS:lta löytämämme lento oli yhdensuuntainen lento reitillä Helsinki-Tukholma hintaan 61 euroa Economy-Fixed -luokassa.

Vertailun tekopäivä Helsinki-Tukholma
matka-aika: 1h
4.12.2008 61 euroa

2008/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti